nigella356 01.12.13, 12:03 Czy branie tabletek magnezowych(chelat magnesium) jest wskazane przy hcv? Ogólnie jesteśmy w stresie z faktu na chorobę a także teraz taki sezon złego samopoczucia, czy można sobie zrobic tym taką kurację? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
clean1 Re: Pytanie o magnez 01.12.13, 12:57 Od dnia w którym stwierdzono u mnie hcv dostałem prykaz m.in. MBE (magnez, wit. B i E). Podczas terapii miałem straszliwe skurcze łydek. Wówczas brałem bardzo duże dawki magnezu (za zgoda i sugestią mojej Pani doktor). Tak więc (jako nie lekarz a "praktyk") odpowiadam, że tak. Po 2-giej skutecznej terapii (koniec w lutym br.) nadal mam nakazane branie 1 x dziennie MBE. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
pi_tu Re: Pytanie o magnez 01.12.13, 13:22 Od siebie dodam, że bez wcinania magnezu i potasu nie wytrzymałbym w "całości" do końca terapii (skurcze i inne atrakcje) Lekarka sama zaproponowała "magnezowanie" się:) Odpowiedz Link Zgłoś
clean1 Re: Pytanie o magnez 01.12.13, 15:28 ...i ja dodam, że magnez, potas i... jeszcze wapno! To taka 3-ka na skurcze :-) Pozdro... Odpowiedz Link Zgłoś
nigella356 Re: Pytanie o magnez 01.12.13, 17:12 Dzięki za odpowiedź! W takim razie idę zakąsić magnes;) Przedemna lada moment 3 lekowa(praktycznie czekam na tel) więc tym bardziej się przyda :) A tak z innej beczki w którym tygodniu robili u Ciebie badanie na wir i czy dalej kontynuowac terapię? Odpowiedz Link Zgłoś
clean1 Re: Pytanie o magnez 01.12.13, 19:49 Jeżeli o mnie chodzi to nie mam pojęcia. Przez cały czas leczenia (kliniczne - 4-lekowa) nie miałem żadnych informacji za wyjątkiem "kontynuować leczenie". P.S. Jeszcze taki mały myk względem ewentualnych skurczy. Jak złapie to najszybciej działa sok pomidorowy. Warto zawsze wmieć w pogotowiu 1-2 butelki. Na "działanie" tabletek trzeba poczekać a soczek pomidorowy (w najgorszym wypadku keczup lub rozcieńczony przecier pomidorowy) zaczyna przynosić ulgę po 20-30 minutach... Pozdro i trzymam kciuki.... Odpowiedz Link Zgłoś