Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie PZU

25.07.14, 11:06
Wczoraj odkryłam nowe warianty składki na PZU ( w moim przypadku płacę ubezpieczenie grupowe w zakładzie pracy), do których w ciężkich chorobach ubezpieczonego dopisano nową jednostkę chorobową: przewlekłe zapalenie wątroby. Okres karencji 3 mies, więc dopiero w grudniu zainteresuję się sprawą. Czy ktoś już korzystał wcześniej z dodatkowego ubezpieczenia w takim przypadku jak WZW, bo nie wiem, jak jest w innych ubezpieczalniach.....?
Mam problem, ponieważ u nas w pracy wszelkie świadczenia uzyskujemy pośrednio przez nasze panie w kadrach, które to "popychają" do PZU, nie chciałabym z nimi rozmawiać na temat mojego WZW, wolałąbym bezpośrednio zgłosić się do ubezpieczalni. Da się?
Obserwuj wątek
    • Gość: ara Re: Ubezpieczenie PZU IP: *.mt.pl 25.07.14, 11:19
      w opcji mojego ubezpieczenia grupowego w PZU jest jednorazowe świadczenie za leczenie interferonem (coś około 4 tys. zł), każdorazowo za pobyt w szpitalu powyżej 3 dni, otrzymałam kartę apteczną wartości 300 zł, ale WZW C nie występuje tam w opcji ciężkich chorób, za które są inne świadczenia. Dokładnie przeczytaj warunki ogólne a najlepiej spotkaj się z przedstawicielem ubezpieczeniowym, który był w Waszej firmie zawierać polisę grupową. Osoby w Twojej firmie, które to prowadzą muszą mieć do niego kontakt - i wtedy go o wszystko wypytaj, szczególnie o ten okres karencji, bo tu może być myk - ważna jest data od kiedy się dowiedziałaś o chorobie. pozdrawiam
      • Gość: ara Re: Ubezpieczenie PZU IP: *.mt.pl 25.07.14, 11:23
        trochę napisałam niejasno:
        - jednorazowe świadczenie za terapię interferonem - 4 tys.zł
        - za każdy pobyt w szpitalu powyżej 3 dni (200-300 zł)
        - jednorazowa w roku karta apteczna na 300 zł
      • Gość: wirrus Re: Ubezpieczenie PZU IP: *.static.icpnet.pl 25.07.14, 11:39
        a to ciekawy temat nie wiedziałem że istnieje taka możliwość, może by ktoś opisał co korzystał z tego ubezpieczenia
        • Gość: ara Re: Ubezpieczenie PZU IP: *.mt.pl 25.07.14, 12:21
          no właśnie ja korzystałam i napisałam.
          ważne są okresy karencji: np. zaczynając kurację interferonową trzeba być już ubezpieczonym z opcją świadczenia za tę terapię itp.
          • nicole369 Re: Ubezpieczenie PZU 25.07.14, 14:20
            Przewlekłe wzw weszło z nowym wariantem, wcześniej tej choroby nie było...zastanawia mnie fakt, czy te 8 tys wypłacą mi w dowolnym momencie od kiedy skończy się karencja, w chwili kiedy dostarczę dokumentację z poradni chorób wątroby? Czy to że choruję od jakiegoś czasu, a podpisuje nowy wariant umowy wiedząc o chorobie, nie skreśla mnie z uzyskania świadczenia z nowego wariantu?
            • Gość: Jolanta Re: Ubezpieczenie PZU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.14, 19:12
              Użyte w ogólnych warunkach ubezpieczenia określenia ciężkich
              chorób oznaczają wyłącznie: (wklejam to, co dotyczy wzw)

- tylko takie przewlekłe zapalenie wątroby, które oznacza potwierdzone badaniem biopsyjnym zapalenie wątroby w następstwie zakażenia wirusem zapalenia wątroby typu B lub C, w którym wyznaczniki procesu zapalnego utrzymują się ponad 6 miesięcy

Jak początek wskazuje, są to ogólne warunki ubezpieczenia, warto poznać szczegółowe, coby uniknąć rozczarowań. Mojej koleżance PZU odmówiło wypłaty świadczenia za terapię interferonem, ponieważ rozpoczęła ją w czasie trwania karencji.
              A tak przy okazji - ciekawe co z wypłatą świadczenia w przypadku przerwania terapii?
              • Gość: wirrus Re: Ubezpieczenie PZU IP: 217.98.1.* 25.07.14, 20:42
                jak wysoką płacisz składkę na m-c. Ja płacę 52 zł i niestety nie ma w niej opcji wypłaty świadczenia w przypadku leczenia interferonem.
                • Gość: Jolanta Re: Ubezpieczenie PZU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.14, 21:34
                  Ja ubezpieczenie na życie i od nw opłacam indywidualnie, w PZU, mimo zastrzeżeń do firmy.
                  Natomiast w wariancie, o którym pisałam, obejmującym terapię interferonem, moi współpracownicy płacą 55 zł miesięcznie.
                  • nicole369 Re: Ubezpieczenie PZU 29.07.14, 13:26
                    Jolanta, czyli każdy z nas ma przewlekłe zapalenie wątroby, bo ma włóknienie od F1 do F4. Chyba że trzeba będzie potwierdzić swój stan złymi wynikami laboratoryjnymi. No nic, przejde się i dopytam w samym PZU. Ja płacę składkę 59,50zł, teraz zwiększa się na 60,80 zł.
                    • Gość: wirrus Re: Ubezpieczenie PZU IP: *.static.icpnet.pl 29.07.14, 14:58
                      u mnie niestety w opcji nie ma leczenia interferonem więc kicha
                  • scarlet_x ważne, żeby czytać 14.12.14, 16:30
                    Też niedawno szukałam dobrego ubezpieczenia NŻ, ale co się naczytać trzeba... Tu jest przystępnie napisane o PZU, może niedługo będzie też o innych, to porównam sobie: ipolisa.pl/Ubezpieczenie-na-zycie-PZU%2Cartykul%2C884/
    • didid5 Re: Ubezpieczenie PZU 06.11.15, 09:17
      jak masz WZW C to ci dadzą ale WZWB już jakoś nie jest dla nich chorobą przewlekłą i ten sam interferon stosowany w leczeniu obu zakażeń nie jest dla nich tym samym leczeniem - oszuści, musisz doczytać bardzo dokładnie bo diabeł tkwi w szczegółach, ja znalazłam się w takiej sytuacji: płaciłam najdroższy wariant i jak zachorowałam i zaczęli mnie leczyć to muszę być wdzięczna Państwu za refundację leczenia a PZU wykpiło się. Chyba pójdę do sądu z nimi.
      • Gość: Jolanta Re: Ubezpieczenie PZU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.15, 16:23
        Dziwne to wszystko. W moim wariancie ubezpieczenia dotyczącym leczenia specjalistycznego są obydwa rodzaje wzw, ale tylko te dwa. Jest też dodatkowa kwota do wypłaty z tytułu ciężkiej choroby, na tę się nie załapałam, w chwili zawierania umowy byłam już zdiagnozowana.
        PZU nie interesuje jak wysoką składkę płacisz lecz jakie masz świadczenia w opłacanym wariancie.
        • didid5 Re: Ubezpieczenie PZU 17.11.15, 06:59
          witam, czy te dwa warianty WZW ma Pani w PZU??? szukam właśnie precedensów bo okazuje się że ten sam wariant w różnych firmach z którymi PZU zawarło umowy P+ ma uje różne choroby. proszę o dokładniejsze informacje na priv: peri63@wp.pl
          dziękuję
          • Gość: Jolanta Re: Ubezpieczenie PZU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.15, 18:09
            Najmocniej przepraszam ale po przeczytaniu szczegółowych warunków mojego ubezpieczenia, stwierdzam, że niechcący wprowadziłam Cię (i samą siebie również) w błąd.
            Moje ubezpieczenie obejmuje co prawda wzw b i c ale tylko w punkcie dotyczącym zaliczenia tej choroby do grupy tzw chorób ciężkich.
            Natomiast jeśli chodzi o specjalistyczne leczenie - tu PZU mówi tylko o leczeniu interferonem wzw c. Nie ma w tym dodatkowym wariancie wzw b, co jak mniemam oznacza iż nie leczy się go interferonem?
            Jutro mamy w pracy spotkanie z przedstawicielem PZU (podobno jakieś dodatkowe warianty - personel już się wścieka), przy okazji zapytam, jak to jest.
            • didid5 Re: Ubezpieczenie PZU 19.11.15, 16:19
              Kochana oczywiście leczy się TAKIM SAMYM Interferonem Żółtaczkę B i C!!! tylko PZU za interferon w przypadku C płaci a w przypadku B nie płaci. Taki sam interferon, taka sama dawka, ten sam czas leczenia i zapewniam solennie że takie same złe samopoczucie i ew. skutki uboczne (:
              • Gość: Jolanta Re: Ubezpieczenie PZU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.15, 17:55
                No tak...jestem jak widać mocno niedoinformowana w temacie wzw b. Pani z PZU, która odwiedziła naszą placówkę wczoraj, potwierdziła Twoje słowa - za leczenie interferonem wirusowego zapalenia wątroby typu b nie płacą.
                Skandal!!!
                Podobny, jak stwierdzenie pani -jakby-doktor orzecznik: "marskość wątroby to nie jest pogorszenie stanu zdrowia"
                • didid5 Re: Ubezpieczenie PZU 19.11.15, 20:47
                  Jeżeli tak orzekła Ci orzecznik to się odwołaj!!!! przecież to oczywista bzdura, marskość prowadzi do ....... sama wiesz. Ja się odwołuję, mam nadzieję że coś osiągnę, na pewno im nie podaruję.
                  • suzana0 Re: Ubezpieczenie PZU 14.07.16, 21:22
                    Witam.Czy ktoś otrzymał może wypłatę odszkodowania z PZU (P Plus) z tytułu ciężkich chorób za WZW C , lub za leczenie bezinterferonowe ?w moim wykazie PZU znajduje się coś takiego jak "wirusowe zapalenie wątroby" i zastanawiam się czy jest szansa dostać takie odszkodowanie.
                    • Gość: Jolanta Re: Ubezpieczenie PZU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.16, 17:24
                      Tak, ja. Konkretnie: otrzymałam pieniądze z PZU - za leczenie interferonem wzw c. Niestety, choć przewlekłe zapalenie wątroby typu c zaliczane jest do tzw. chorób ciężkich, do ubezpieczenia przystąpiłam mając już zdiagnozowaną chorobę ;( więc drugie odszkodowanie już mi nie przysługiwało.
                      Nie pamiętam dokładnie, czy mój wariant ubezpieczenia to P Plus, chyba tak.
                      • suzana0 Re: Ubezpieczenie PZU 15.07.16, 19:23
                        Dziękuję za odpowiedzi ale czy tylko przysługuje za leczenie interferonem, czy za Bezinterferonowe również ?. Jolanto, a gdybyś przystąpiła do ubezpieczenia nie mając jeszcze zdiagnozowanej choroby, to dostałabyś za "ciężką chorobę"? I jeszcze jedno, czy trzeba mieć chorobę potwierdzoną biopsją wątroby ?
                        • Gość: Jolanta Re: Ubezpieczenie PZU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.16, 20:23
                          Moje ubezpieczenie nie obejmuje wypłatą odszkodowania za leczenie wzw c metodą bezinerferonową.
                          Jeśli w chwili zawierania ubezpieczenia obejmującego wariant odszkodowań z leczenie i ciężką chorobę nie miałaś zdiagnozowanej WZW C, oraz nie było tej diagnozy w okresie ewentualnej karencji, masz prawo do odszkodowania.
                          - z tytułu ciężkiej choroby, a za taką jest uznane wirusowe zapalenie wątroby typu C,
                          - za leczenie interferonem, chyba, że Twój wariant ubezpieczenia obejmuje również leczenie bez interferonu.
                          Wirusowe zapalenie wątroby powinno być potwierdzone biopsją. Lecz nie jest to warunek bezwzględny. Ja biopsji nie miałam, z powodu przeciwwskazania, i fakt ten został zaznaczony w dokumentacji medycznej.
                          Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, chętnie podzielę się swoim "doświadczeniem".
                          • suzana0 Re: Ubezpieczenie PZU 15.07.16, 21:39
                            Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
                            • nicole369 Re: Ubezpieczenie PZU 18.09.16, 16:40
                              A co z hcv nie leczonym nijak? Dawno nie byłam w poradni i nie jestem na bieżąco....w zeszłym roku nie było dla mnie leczenia, bo za młoda i za zdrowa....brak biopsji, tylko fibroscan FII, wyniki aż za dobre :/
                      • framasia Re: Ubezpieczenie PZU 23.09.16, 12:47
                        Witam, ja mam ubezpiecznie tytułem wystąpienia ciężkiej choroby 16 jednostek chorobowych, nie mam pojęcia co to oznacza. W PZU ubezpieczona jestem od 15 lat a chorobę WZW B mam diagnozowaną 2 lata temu, biopsji nie miałam tylko badanie elastograficzne wątroby i II stopień zwłóknienia. Cały czas biorę entekavir przez 2 lata. Czy ktoś się orientuje czy moja choroba kwalifikuje się też do odszkodowania.
                        • Gość: Jolanta Re: Ubezpieczenie PZU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.16, 21:48
                          Mogę wypowiedzieć się tylko w temacie wzw c, która w moim wariancie ubezpieczenia w PZU zaliczana jest do tzw. chorób ciężkich. O typ B musisz się dowiedzieć. Cały jednak problem sprowadza się to tego, czy zdiagnozowanie choroby miało miejsce - przed czy - po zawarciu wariantu ubezpieczenia obejmującego owe ciężkie choroby. Ja jetem w PZU od 37 lat ale ten wariant w ubezpieczeniu pracowniczym mam dopiero od 2014 roku, a wzw c zdiagnozowano u mnie, niestety, wcześniej.
                        • Gość: ppieguskaa Re: Ubezpieczenie PZU IP: *.zapnet-isp.net 28.06.18, 14:57
                          Witam, mam pytanie czy dostałaś odszkodowanie? bo jestem w takiej samej sytuacji..
    • kryst-ynak Re: Ubezpieczenie PZU 15.07.16, 12:31
      Ja pracuję w kadrach i obsługuję PZU. Nie musisz załatwiać świadczenia z kadrową, wystarczy dokument stwierdzający chorobę dowód osobisty ( Pesel ) nr konta i wizyta w oddziale PZU - tam załatwiają formalności, "popychanie" oznacza wysyłanie e-meilowo żądania roszczenia bowiem funkcjonuje system PZU Życie - nazywa się ERU - i poprzez niego są min. przyjmowani nowi pracownicy którzy się chcą ubezpieczyć w PZU i tak samo się zgłasza roszczenie ale to nie jest obowiązkowe tak jak wspomniałam możesz udać się osobiście przedstawić dokumenty i załatwić sprawę. Ja tak zrobiłam. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka