Dodaj do ulubionych

daclastavir + asunaprevir

IP: *.4web.pl 14.08.14, 13:41
Jak skuteczność przy genotypie 1 a, czy warto rozważać?

Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: daclastavir + asunaprevir 14.08.14, 14:05
      Ten duet jest skuteczny przy genotypie 1b. Natomiast przy 1a jest słaby.
      Na marginesie, analogiczny zestaw firmy Merck Sharp & Dohme jest dużo skuteczniejszy przy genotypie 1a, ponieważ zawiera inhibitor proteazy drugiej generacji.

• Gość: wirrus Re: daclastavir + asunaprevir IP: *.static.icpnet.pl 14.08.14, 14:18
        a mnie nie określono, mam genotyp 1, ale nie wiem czy a, czy b, ciekawe dlaczego
        • kiepski476 Re: daclastavir + asunaprevir 14.08.14, 14:24
          Niektóre laboratoria nie potrafią określać podtypu.
          W Europie najczęstszy jest genotyp 1b. Masz kilka pojedynczych procent szans, że masz amerykański genotyp 1a.
          • Gość: malgorzata Re: daclastavir + asunaprevir IP: *.4web.pl 14.08.14, 14:33
            Mój syn dostał przynajmniej 3" takie szanse": HBV i HCV w koinfekcji, polimorfizm TT i genotyp 1a , afrykański polimorfizm i amerykański genotyp wirusa - nie tracę nadziei !
            • kiepski476 Re: daclastavir + asunaprevir 14.08.14, 15:25
              > afrykański polimorfizm
              Polimorfizm IL28B to cecha osobnicza. Czy chcesz przez to powiedzieć, że twoi przodkowie później opuścili Afrykę (skoro syn ma „afrykański polimorfizm” TT) niż moi przodkowie (mój syn ma CT)?
      • Gość: malgorzata Re: daclastavir + asunaprevir IP: *.4web.pl 14.08.14, 14:22
        Zrobiliśmy w Mysłowicach podtyp i jak zwykle w naszym przypadku pojawiło się kolejne niestety bo wyszło 1 a - pod każdym względem mamy szczególny przypadek. Pani doktor rozważała import docelowy zestawu zarejestrowanego w Japonii, twierdziła , że różnica w skuteczności między 1 a i 1b jest nieznaczna. 25 sierpnia mamy wizytę, ale pani z rejestracji dzisiaj mi powiedziała. że doktor złożyła wniosek. Czy są gdzieś dane z badań klinicznych tego zestawu? a jak daleko są "prace" w sprawie zestawu o którym piszesz , przyznam , że o tym nic nie wiem.
        • kiepski476 Re: daclastavir + asunaprevir 14.08.14, 15:21
          > Czy są gdzieś dane z badań klinicznych tego zestawu?
          news.bms.com/press-release/rd-news/investigational-hepatitis-c-quad-therapy-regimen-daclatasvir-and-asunaprevir-p
          W badaniach ustalono, że w populacji non-responderów z genotypem 1a bezinterferonowy zestaw: daclatasvir, asunaprevir i rybawiryna powodował wysoki odsetek przełomów (breakthrough), co oznacza brak uzasadnienia dla dalszych badań.
          Ta grupa trudnych chorych z genotypem 1a w tym badaniu nazywała się B3. Rezultaty były tak kiepskie, że w cytowanym artykule nie podano absolutnie żadnych danych dla grupy B3.
          Natomiast warto podkreślić, że ten duet w skojarzeniu z interferonem przy genotypie 1a uzyskiwał skuteczność ponad 90%. To prawda, że „różnica w skuteczności między 1 a i 1b jest nieznaczna”, ale dla zestawu z interferonem. O ile pamiętam, wam nie tyle chodzi o skuteczność, co o leczenie bez interferonu.
          Według mojej wiedzy, najskuteczniejszy zestaw w takim wypadku to sofosbuvir (Sovaldi) + daclatasvir (Daklinza) – w ciągu kilku tygodni będzie do kupienia w europejskich aptekach, ale cena będzie bandycka. Zob. opcja 6 dla genotypu 1:
          files.easl.eu/easl-recommendations-on-treatment-of-hepatitis-C.pdf
          • kiepski476 Re: daclastavir + asunaprevir 14.08.14, 15:43
            > Według mojej wiedzy, najskuteczniejszy zestaw w takim wypadku to
            > sofosbuvir (Sovaldi) + daclatasvir (Daklinza)
            www.journal-of-hepatology.eu/article/S0168-8278(14)00305-5/fulltext
            Wysoki odsetek trwałej odpowiedzi wirusologicznej po 12 tygodniach zaobserwowano zarówno wśród pacjentów z podtypem 1a jak i 1b (98% i 100% odpowiednio) oraz tych z polimorfizmem CC i nie-CC (93% i 98% odpowiednio).

Do rozważenia są jeszcze dwa zestawy bez interferonu: sofosbuvir + simeprevir (COSMOS) oraz simeprevir + daclatasvir. O simeprevirze już dużo wiadomo, np. to, że w przypadku genotypu 1a należy przed leczeniem zbadać polimorfizm NS3 Q80K – od tego zależy, czy terapia z simeprevirem będzie skuteczna czy nie.
            • Gość: malgorzata Re: daclastavir + asunaprevir IP: *.4web.pl 14.08.14, 19:37
              Bardzo dzięki za odpowiedź i cenne informacje. Faktycznie zależy nam na leczeniu bez interferonu, ale i na skutecznym leczeniu. Zastanawiałam się, tak na chłopski rozum, że skoro zarejestrowano przywołany duet do leczenia genotypu 1 b , to pewnie przy 1a coś szło nie tak.
              Z drugiej strony gdybyśmy dostali ? taką terapie czy warto się jej poddać?

>Polimorfizm IL28B to cecha osobnicza. Czy chcesz przez to powiedzieć, że twoi przodkowie później opuścili Afrykę (skoro syn ma „afrykański polimorfizm” TT) niż moi przodkowie (mój syn ma CT)?
              Nie wiem jak to było z naszymi przodkami :) ale ponoć tę cechę osobniczą w postaci " tt" mają Afrykanie i w naszej populacji takich osób jest mało ( taniej dla NFZ). Profesor Flisiak mocno krytykuje właśnie ten warunek do spełnienia w programie lekowym, twierdząc ,że w Polsce segreguje się ludzi wg cech osobniczych.
              • kiepski476 Re: daclastavir + asunaprevir 14.08.14, 19:47
                > to pewnie przy 1a coś szło nie tak

wysoki odsetek przełomów (breakthrough) – czyli nawrotów choroby jeszcze w czasie terapii

> „tt" mają Afrykanie i w naszej populacji takich osób jest mało

18%
                • Gość: malgorzata Re: daclastavir + asunaprevir IP: *.4web.pl 14.08.14, 20:08
                  Jesteśmy w statystycznej mniejszości, a całość można podsumować jako przypadek bardzo trudny, niestety 400.000 zł nie posiadam, pozostaje czekać na spotkanie z panią doktor i szukanie dalszych możliwości :(. Fibroskan w Mysłowicach, to jeszcze jedno niestety, bo F2-F3 więc czekać nie należy :( Cały czas pod górę!!!!
                  • kiepski476 Re: daclastavir + asunaprevir 14.08.14, 20:35
                    Według słów wiceprezesa koncernu Gilead generyczny sofosbuvir będzie dostępny w Indiach za rok w cenie 900 dolarów (za 84 tabletki – na 12 tygodni). Bristol-Myers Squibb wydaje się być mniej chciwym koncernem, więc spodziewam się, że daclatasvir (Daklinza) nie będzie miał aż tak bandyckiej ceny.
                    Tak źle, i tak niedobrze. Mój synek miał szanse na badania kliniczne simepreviru z daclatasvirem. Są w Polsce 4 miejsca dla chorych z genotypem 1b (mój syn jest bardzo europejski :-) po przeszczepie wątroby, ale on z kolei ma F0, a kryteria włączenia wymagają F1-F4. Planuję więc wycieczkę do Indii, a daclatasvir trzeba będzie wziąć na kredyt.
                    Coś mi się wydaje, że spotkamy się w samolocie do Delhi...
                    • Gość: malgorzata Re: daclastavir + asunaprevir IP: *.4web.pl 14.08.14, 21:01
                      A na miejscu napad na aptekę jeszcze będzie trzeba zrobić i nie dać się złapać, bo kto nam tam sprzeda ten generyczny lek? Na zmianę bezradność i szał mnie ogarnia. 28 lipca byłam na konferencji organizowanej przez Gwiazdę Nadziei ( dni wzw na świecie), był tam profesor Simon, Halota, Flisak zgodnie twierdzą , że mamy duży problem i tyle..... rób co chcesz. Profesor Simon wspomniał coś , że szpitale kliniczne maja możliwość kierowania szczególnych pacjentów na leczenie ( finasowane z koncernów farmaceutycznych) czy coś wiesz na ten temat? nie wyjaśnił tego do końca jasno, zastanawiam się czy jeszcze do niego nie pojechać, już nie wiem gdzie szukać.
                      • kiepski476 Re: daclastavir + asunaprevir 14.08.14, 21:16
                        > szpitale kliniczne maja możliwość kierowania szczególnych pacjentów
                        > na leczenie ( finasowane z koncernów farmaceutycznych)

Albo mówił o badaniach klinicznych po prostu. Albo mówił o compassionate use, które to programy dotyczą leków jeszcze niezarejestrowanych (!) oraz chorych, którzy pozostawieni bez leczenia przeciwwirusowego są zagrożeni śmiercią lub dekompensacją wątroby w ciągu 12 miesięcy. O zasadach finansowania compassionate use opowiadano mi różne bajki (dopóki lek nie jest dopuszczony do obrotu, koncern rozdaje go za darmo), lecz niczego konkretnego nie udało mi się dowiedzieć.
                        www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/regulation/general/general_content_000293.jsp&mid=WC0b01ac058007e691
                        www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/news_and_events/news/2014/02/news_detail_002032.jsp&mid=WC0b01ac058004d5c1
                        www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/news_and_events/news/2013/11/news_detail_001971.jsp&mid=WC0b01ac058004d5c1
                        • kiepski476 Re: daclastavir + asunaprevir 14.08.14, 21:37
                          Według mojej wiedzy, compassionate use – program rozszerzonego dostępu – nadal można znaleźć jedynie w postulatach, np. takich:
                          www.pto.med.pl/aktualnosci/kierunki_rozwoju_onkolgii_w_polsce_narada_pto_04_04_2013
                          W 2011 r. „Ministerstwo Zdrowia widziało to rozwiązanie jako bardzo zbieżne ze stosowaniem produktu w badaniach klinicznych. Sponsor musiałby nadal dostarczać lek za darmo, ubezpieczyć się od wszelkiego rodzaju następstw, a być może również finansować koszt podawania leku (w tym koszt służących do tego urządzeń)”.
                          Minęły 3 lata...
                        • Gość: malgorzata Re: daclastavir + asunaprevir IP: *.4web.pl 14.08.14, 21:50
                          Wspominał też o odpowiedzialności lekarza, że bierze to na siebie, wiec chyba dotyczyło to zastosowania pozarejestracyjnego. Wypowiedział się niezbyt jasno, ja nie miałam dobrej orientacji w tym temacie, wiec nie dopytałam. Odniosłam jednak wrażenie , że jest konkretny po tym jak pytał o wyniki naszych badań. Sugerował zając się HBV żeby go wygasić. Zrobiliśmy kolejne badanie ilosciowe HBV , czekamy na wynik, bo poprzednio było go nieco za mało do leczenia , na granicy. Jednak kiedy rozmawiała z profesorem miałam wynik F2 teraz wiem , że wchodzimy w F3. Mysłowice dały nam mała nadzieje ale niestety szczegółowe badanie genotypu ją rozwiało
                          • kiepski476 Re: daclastavir + asunaprevir 14.08.14, 22:03
                            Z tym panem miałem raz do czynienia i więcej nigdy w życiu...
                      • kiepski476 Re: daclastavir + asunaprevir 14.08.14, 22:00
                        > A na miejscu napad na aptekę jeszcze będzie trzeba zrobić i nie dać się złapać,
                        > bo kto nam tam sprzeda ten generyczny lek?
                        Aptekarz. Myślę, że będzie można bez problemu kupić lek na własne potrzeby. Wywieźć i przywieźć do Polski też można, pod warunkiem, że na własne potrzeby (nie można dla syna) oraz że nie więcej niż 5 najmniejszych opakowań (na terapię 12 tygodniową potrzeba 3 słoiczków, a na 24-tygodniową – 6 słoiczków).

• Gość: malgorzata Re: daclastavir + asunaprevir IP: *.4web.pl 14.08.14, 22:19
                          Wyw ieźć i przywieźć do Polski też można, pod warunkiem, że na własne potrzeby (nie
                          > można dla syna)
                          :) Świat w którym żyjemy ,jest nienormalny..... tak wiec w samolocie spotkają się nasi synowie:)

Co do profesora, opinie są o nim bardzo różne. A moje spostrzeżenia , po konferencji dotyczące dwóch z trzech obecnych panów są takie , że za głośno i otwarcie ,jednak nie mówimy o leczeniu w Polsce zakażeniach HCV, o przeciągających się procedurach i piętrzących się ograniczeniach. Panowie coś tam mówią jednak , tylko jeden z nich na wprost.
                        • magdallena_28 Re: daclastavir + asunaprevir 15.08.14, 15:53
                          A co z receptą . Wystawiona w Polsce raczej się nie przyda. Chyba ,ze da się bez....
                          Nie lubię latać ,ale ten raz się przemogę.
                          • kiepski476 Re: daclastavir + asunaprevir 15.08.14, 16:25
                            Polak potrafi. Coś się wykombinuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka