Dodaj do ulubionych

Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.15, 16:01
W końcu wpłynęły wnioski o refundację. Zegar zaczął bić. Trzymajmy kciuki... Jak myślicie jaka szansa?
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce 16.04.15, 16:57
      Trzeba by zapytać w Gilead o dwie rzeczy.
      Jak bardzo zawęzili grupę docelową (min. F2 czy F3, tylko dla doświadczonych czy dla świeżaków również)?
      Czy poszli po rozum do głowy i zmniejszyli ceny 4-krotnie czy nie?
      Reszta będzie konsekwencją polityki tej chciwej firmy (amerykanie żartują: greed = Gilead), a tej polityki nie znam, więc nie potrafię ocenić szans.
      • Gość: miro Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.15, 17:26
        Na pewno więcej się dowiemy za ok. 2 miesiące jak zaczną publikować z AOTM. Co do ceny to nie sądzę żeby grali za ostro, bo zostaną z niczym. Bardziej boję się zawężenia grupy docelowej. A swoją drogą idealnie trafili z terminem - prosto w wybory parlamentarne.
      • nigella356 Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce 16.04.15, 17:28

ja mam f2/f3, HCVV zdiagnozowane w 98 r. i 5 nieudanych prób terapii w tym ostatnia 24 tyg 3 lekowa to bym się chyba łapała??
        • magdallena_28 Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce 16.04.15, 20:56
          Mysle ,że załapią się tylko tak doświadczeni chorzy jak Ty ew z bezwzględnymi przeciwwskazaniami do inter. No chyba ,ze te leki gwałtownie potanieją bo ktos wymysli lepsze leki,ale na to bym nie liczyła.
    • Gość: gosc Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.04.15, 20:41
      Witam wszystkich. Ja bardziej licze na generyczny licencyjny harvoni za pol roku niz na polska sluzbe zdrowia tym bardziej ze na dzis dzien bez problemu mozna sprowadzic sovaldi . Pozdrawiam :-)
      • Gość: cowarte Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce IP: *.wroclaw.vectranet.pl 16.04.15, 21:08
        Ale co warte jest to sovaldi z egiptu lub z indii ?
        • kiepski476 Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce 16.04.15, 21:22
          Tego nie wie nikt. Sprawdzimy doświadczalnie na kilku przypadkach skuteczność licencyjnego generycznego sofosbuviru z Indii, to za rok poinformujemy.
        • Gość: gosc Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.04.15, 21:31
          Lek generyczny, lek odtwórczy, generyk – określenie leku będącego zamiennikiem leku oryginalnego, zawierającym tę samą substancję czynną.

Skoro jest produkowany na licencji gilead,Wiec wydaje mi sie ze jest tyle samo warte co oryginalny sovaldi koncernu gilead .
          Pozdrawiam
          • Gość: cowarte Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce IP: *.wroclaw.vectranet.pl 16.04.15, 22:24
            Lek na licnecji z fabryki można brać w ciemno, wątpliwość budzi czy dystrybutor będzie wiarygodny.
    • Gość: miro Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.15, 23:19
      Oba wnioski zostały złożone w tym samym dniu, Harvoni dot. wyłącznie genotypu 1, Sovaldi wszystkich pozostałych. Gilead złożył wnioski znając dokładnie stanowisko AOTM w sprawie Olysio - symepreviru, a wiedząc już sporo o sytuacji z Exvierą / Viekiraxem zdążył przed podjęciem kluczowych decyzji. Mam nadzieję, że złożyli niewygórowane oferty i jest spora szansa. Oby tylko nasz minister też zechciał ją wykorzystać.
      • bellamie Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce 17.04.15, 08:29
        Jak jest tani substytut to lek oryginalny nie może dużo kosztować.
        A czy generyk to generyk?
        • kiepski476 Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce 17.04.15, 08:46
          Tanie "substytuty" będą dostępne w Indiach i 90 innych krajach, które wyznaczył koncern Gilead
          • nigella356 Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce 17.04.15, 10:18
            Dlaczego u nas zawsze jest tak,ze trzeba kombinować i iść w taniochę??
            Nie wiem komu zależy tzn. wiem- chodzi o wyniszczenie narodu Polskiego min. w drodze szpikowania jedzenia chemią a wzwiązku z tym wywoływanie chorób i osłabianie narodu-żebyśmy najlepiej zarabiali po 1000zł, w związku z tym abyśmy napędzali tanie żarcie ze stonek i innych owadów,tym samym napędzając przemysł sztucznych barwników i emulgatorów oraz wszelkiej maści innej chemii.
            Ja chyba bym bała się wziąść zamiennik, tymbardziej, że znam przypadki zwykłych leków w aptece tzw. tanich zamienników po których ewidentnie występowały alergie i niepożądane skutki uboczne.
            Np popularny lek na serce a jego zamiennik wywołujący kaszel i wysypkę.
            Zawsze jak mi proponują tańszy odpowiednik stanowczo odmawiam!!!
            • kiepski476 Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce 17.04.15, 12:17
              Ale pie...sz...
            • Gość: dingo Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.04.15, 21:36
              Pierd... jak potłuczona....
    • kapitandragan Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce 20.04.15, 15:22
      Napisze Ci brutalnie, ale szczerze. Nie ma szans. Polska zamierza w ciągu najbliższych kilku lat wydać ok 150 miliardów złotych na zbrojenia. Na Harvoni i Sovaldi nic już raczej nie zostanie.
      • kiepski476 Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce 20.04.15, 16:21
        Zostanie ok. 250 milionów złotych.
        • Gość: ara Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce IP: *.mt.pl 20.04.15, 16:30
          to około 1000 osób można by było wyleczyć. Lepsze to niż nic
          • kiepski476 Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce 20.04.15, 18:23
            Wszystko to mało. Zob. „Trzy drogi – którą pójdziemy?”
            noweleki.hepatitisc.pl/2015/01/czego-nie-powiedziaem-w-radiu.html
            • Gość: ara Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce IP: *.mt.pl 20.04.15, 21:06
              ?Nikt nie powinien umierać tylko dlatego, że nie otrzymał leków, które już istnieją?
              • Gość: ara Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce IP: *.mt.pl 20.04.15, 21:08
                sory, to miał być cudzysłów a nie pytajnik
                • kiepski476 Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce 20.04.15, 21:40
                  Trzeba wybrać opcję „Przejdź do zaawansowanego formularza”, wtedy cudzysłowy pozostają cudzysłowami. W podstawowym okienku odpowiedzi wszystkie znaki specjalne zostają zamienione na znak zapytania.

• nigella356 Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce 21.04.15, 14:26
                    Pogadać se możecie ...i tyle hehe.Jak nie masz kasy w dzisiejszym świecie to giń i tyle. Taka brutalna prawda. A kościół tylko o ubóstwie.....podobno uboogaca i jest cnotą.... .
                    A te miliony co zostaną rozejdą się na nagrody, premie. Ok jestem sfrustrowana ale jak widzę to wszytko to rzygać się chce.
                    Znajomi z zewnątrz się dziwią jak to i nie leczysz się???A może zmień lekarza, u innego szybciej się dostaniesz i takie tam...trele morele.... .
                    • magdallena_28 Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce 21.04.15, 18:48
                      Rozumiem Twoją frustrację ,ale z pustego i Salomon nie naleje ,a prawda jest taka ,że z Twoich składek i ze składek innych legalnie pracujących ludzi leczy się także ludzi ,którzy składek nie płacą .Pewna prezes NFZ zrobiła wliczenie ile kosztuje NFZ leczenie podopiecznych opieki społecznej na permanentnym zasiłku stałym ,osób ubezpieczonych przez UP i szybko przestała być prezesem sorry solidarność społeczna .... Musi dla każdego być po troszku dla drobnego pijaczka przywiezionego na SOR z urazem głowy też .. a ,że czasami zbraknie na leczenie dzieci czy ciężko chorych pracujących i chcących normalnie żyć ludzi bywa
                      • Gość: malgorzata Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.15, 15:17
                        www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/transmisje.xsp?unid=424BC748C9BA4C43C1257E2D002E99C2#

Minister prosi organizacje pacjentów o naciski na przemysł farmaceutyczny w sprawie ustalenie racjonalnych cen ( posłuchajcie 13:11)
      • Gość: miro Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.15, 16:02
        Harvoni i Sovaldi (oraz Daklinza) mają być przedmiotem obrad Rady Przejrzystości 15 czerwca. Zatem już niedługo powinni opublikować analizy weryfikacyjne i za niewiele ponad 2 tygodnie końcowe rekomendacje.
    • przemek27000 Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce 26.04.15, 11:42
      kiepski co z generykiem harvoni? bedzie sie dalo sprowadzic jak sofosbuvir?
      • kiepski476 Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce 26.04.15, 16:04
        Nie wiem, kto kogo przechytrzy. Na razie indyjscy sprzedawcy są pełni nadziei.
      • dariusz750 SofosbuRe: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce 06.10.15, 10:29
        Skąd można sp
        rowadzić i jak zamówić Sofosbuvir. Proszę podać stronę lub nr telefonu. Pozdrawiam.
        • kiepski476 SofosbuRe: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsc 06.10.15, 10:49
          Nie podam publicznie ani strony, ani numeru telefonu. Sorry.
          Jak już pisałem (w innym wątku, ale pod twoim postem), można prywatnie skontaktować się w tej sprawie z adminem Forum HepatitisC.pl. Jeśli nie odpowiada taka forma kontaktu
    • Gość: ppp Re: Harvoni i Sovaldi z refundacją w Polsce IP: *.play-internet.pl 05.08.16, 00:18
      witajcie. Zdiagnozowano u mnie HCV wiele miesięcy temu, ale meczylem sie z tym troche dłuzej nieswiadomie. Zmeczenie, depresja, bóle, klopoty ze snem, zmeczenie o poranku, brak skupienia, bóle.
      Lekarz oswiadczyl, ze w mojej sytuacji nic sie nie da zrobic, bo Harvoni nie zostalo zakupione przez ministerstwo, a w kolejce czeka kilkaset osob, wiec moze za 5 lat sie doczekam. Załamka. Dowiedzialem sie przypadkiem, ze w Egipcie i Indiach są generyki. Ale wiedzac jak wyglada sprawa podrabianych lekow, ryzyko kupna z internetu bylo spore, nie skorzystalem. Nie kupie w aptece, nie uwierze. Padlo na Egipt. Dzieki moim bliskim udalo sie kupic leki. Polecieli specjalnie do Hurghady, nie bylo specjalnie cięzko - popytali, poszukali, znalezli lekarza, apteke, zamowili, po trzech dniach dostarczono 3 sloiczki. Generyk HARVONI w Egipcie nazywal sie HETEROSOFIR PLUS (inny takze mozliwy do kupienia - nazywal sie MPI VIROPACK PLUS), a calosc kosztowala w przeliczeniu 350 dolarow amerykanskich. TAK - NIE PRZEWIDZIELISCIE SIE. Moj lekarz prowadzacy, nieoficjalnie, ale mnie monitorowal i wiedzial o wszystkim. Do 6ego tygodnia kuracji bylo ciezko - peak dzialania lekow - czyli walki z wirusem, po 7ym tygodniu badania - wiremia niewykrywalna. i jak ręką odjął. leki dokonczone do 12ego tygodnia, badania kontrolne sprawdzajace obecnosc rna wirusa po skonczeniu kuracji i 3 miesiace po. Jestem wyleczony. Koniec męczarni.

Jestem wdzieczny tym co wymyslili HARVONI, ale uwazam,ze CHCIWOŚĆ gra w karty, gdy LUDZIE UMIERAJĄ.
      Ludziska nie musicie sie meczyc, dolowac, czekac kilka lat, blagac, żebrac, czy zbierac pieniadze na harvoni za 58 000 EU. Więc dzialajcie sami! wolno wam przywiezc osobiscie do 5 sloiczkow lekow, wiec 3 sloiczki to pikus, macie paragon i wszystko gra ! :) Szkoda zycia na HCV ! Cudowne Życie jest z Wami. Jestem wdzieczny moim bliskim, ze mi pomogli ! Sam bym nie dal rady psychicznie. ŻYJĘ. DZIĘKUJĘ. Powodzenia. Bądzcie zdrowi ! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka