Dodaj do ulubionych

Pomoc w odczytaniu wyników

24.01.25, 01:16
Dzień dobry. Na komisji wojskowej wykryto u mnie WZW B. Czy wynik badania DNA ilościowego na wirus zapalenia wątroby typu B = 5600 IU/ml z wynikiem anty HBe dodatni oraz HBeAg-ujemny, kwalifikuje mnie do leczenia? Czy to bardzo zły wynik? Proszę i pomoc i opinie osób wtajemniczonych. Dziękuję bardzo!
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: Pomoc w odczytaniu wyników 24.01.25, 09:28
      Aby było konieczne leczenie przeciwwirusowe, konieczne jest spełnienie przynajmniej jednego z dodatkowych warunków:
      – utrzymujący się stan zapalny w wątrobie – podwyższony ALAT przez co najmniej 3 miesiące,
      – istotne (czyli co najmniej 2. stopnia) zwłóknienie wątroby – wynik badania fibroscanem powyżej 7 KPa.
      • gajda1000 Re: Pomoc w odczytaniu wyników 24.01.25, 10:20
        Dziękuję za odpowiedź. Wyniki wątrobowe mam w normie, USG wątroby też poprawne, bez zmian. Chodzi mi o to, czy w takim zagęszczeniu wirusa we krwi, będę musiał podjąć leczenie. Wizytę mam w czwartek. W rodzinie zaszczepieni z odpowiednią ilością przeciwciał.
    • kiepski476 Re: Pomoc w odczytaniu wyników 24.01.25, 09:32
      Oczywiście, musisz być pod opieką poradni hepatologicznej/chorób zakaźnych, bo nawet jeśli w tej chwili leczenie nie jest konieczne, to zakażenie trzeba regularnie monitorować, aby nie przegapić momentu, gdy leczenie jednak jest konieczne. Ten wirus to straszna wredota. I bardzo zakaźna!!! Upewnij się, że wszyscy twoi bliscy są zaszczepieni!
      Polecam grupę na Facebooku (tam są dwie setki uczestników, tutaj ludzie zaglądają sporadycznie):
      www.facebook.com/groups/460042629479030
      • gajda1000 Re: Pomoc w odczytaniu wyników 24.01.25, 10:20
        Dziękuję bardzo za link do grupy, na pewno tam zaglądnę!
        Dziękuję za odpowiedź. Wyniki wątrobowe mam w normie, USG wątroby też poprawne, bez zmian. Chodzi mi o to, czy w takim zagęszczeniu wirusa we krwi, będę musiał podjąć leczenie. Wizytę mam w czwartek. W rodzinie zaszczepieni z odpowiednią ilością przeciwciał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka