danka54 16.01.06, 19:45 od tamtego roku mam stwierdz.HCV C.zakwalifikowalam sie do leczenia interferonem,ale mam za malo bialych krwinek (2.900).co zrobic,aby sie podnoiosly???czym to moZe byc spowodowane???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prezes.prometeuszy Re: PROSZE O POMOC I RADE 24.01.06, 01:49 Leukopenia jest częsta u osób zakazonych HCV. Wartości 2,9 tys. nie są bezwzględnym przeciwskazaniem do podjęcia leczenia. Być może dodatkowoo przeciw leczeniu świadczy podział leukocytów, w tym głównie neutrofilii?? Być może dochodzą do tego jeszcze inne czynniki? W razie niepewności prosze o kontakt z Kliniką Chorób Zakaźnych AM - najbliższą miejscu zamieszkania i prośba o konsultację. Są np. sposoby podniesienia leukocytów (i neutrofilii) lekami, które niestety nie są refundowane w Polsce, przy przewlekłym zapaleniu wątroby typu C, a które są bardzo kosztowne (czynniki wzrostu, np. Neupogen). W razie niejasności w dalszym postępowaniu prosze o kontakt z nami : prometeusz@prometeusze.pl Odpowiedz Link Zgłoś
danka54 Re: PROSZE O POMOC I RADE 27.01.06, 18:27 Bylam dzis w swojej por.hepatologicznej.Pani doktor stwierdzila ze na leczenie interferonem mam za malo bialych(2.900)Podalam jej nazwe leku podnoszacego ich poziom i poprosilam o recepte.Niechciala mi dac,dala skierowanie do szpitala i powiedziala zeby tam sobie ze mna radzili.Czemu tak? Odpowiedz Link Zgłoś
prezes.prometeuszy Re: PROSZE O POMOC I RADE 01.02.06, 01:39 Każde wdrożenie terapii przeciwwirusowej ma miejsce w szpitalu. Tam wykonywany jest pełen panel diagnostyczny, w tym : biopsja wątroby, badania molekularne i oczywiście szereg badań biochemicznych (i pełna morfologia). Lekarz w poradni nie dał Pani recepty z dwóch powodów. Po pierwsze lek nie jest refundowany (o czym Pani pisałem), po drugie aby w ogóle była mowa o jego stosowaniu, jeżeli będzie Panią na ten lek stać, zdecydować powinni lekarze po wykonaniu pełnej diagnostyki (w warunkach hospitalizacji). Może zdarzyć się np. tak, że poza leukopenią znajdą się jeszcze inne przeciwskazania do leczenia, a może być też tak, ze Pani w ogóle nie wymaga leczenia (wg standardów medycznych i kryteriów NFZ). Odpowiedz Link Zgłoś