06.06.06, 12:20
Alat mam podwyższony do 214, zrobiłam próby wątrobowe, wszystkie są ujemne.
Reszta wyników - morfologia w normie. Co to może być?
Obserwuj wątek
    • prezes.prometeuszy Re: alat-214 06.06.06, 22:32
      Prosze podać jakie badania zostały zrobione i jakie są ich wyniki - najlepiej
      przepisać z karteczek.
      • kassiag Re: alat-214 06.06.06, 22:51
        HBsAG-Ujemny, RNA-HCV - UJEMNY, DNA-HBV - UJEMNY,
        Badanie USG - Wątroba powiększona o wzmożonej echostrukturze
        Badanie-TSH 2.92
        ASPAT-82, BILI-T - 82 IU/1, OB-17,
        RBC-4,24, HGB-12,7 , HCT-37,2 , MCV- 87,9,
        dziękuję za pomoc:)
        • prezes.prometeuszy Re: alat-214 20.06.06, 12:59
          Choroba jakas ma miejsce - to jest pewne. Powiększona wątroba, stan zapalny (OB-
          17), 2x podwyższony AlAT...

Wyeliminowano najbardziej prawdopodobne przyczyny (wirusowe) : HCV i HBV.
          Pozostaje poszukiwać nadal powodu dysfunkcji wątroby. Powinnas się zgłosić z
          tymi wynikami do dobrego ośrodka referencyjnego (wykaz tych jest na stronie :
          www.prometeusze.pl/adresy.php )

Powinno się wykluczyć w kolejnym kroku autoimmunologiczne zapalenie wątroby
          (odpowiednie autoprzeciwciała - badanie krwi w kierunku AIH), poziom żelaza
          (hemochromatoza), zakażenie CMV (nierzadko powoduje stan zapalny wątroby),
          patologie przewodów żółciowych i pęcherzyka żółciowego i tak dalej... aż do
          znalezienia przyczyny. Gdy przyczyna nie zostanie odnaleziona to powinno się
          powtórzyć badania na HCV i HBV.

Mam nadzieję, ze to nie jest jakieś toksyczne uszkodzenie wątroby - ale o tym
          fakcie zapewne byś wiedziała... (alkohol, narkotyki, leki - w tym np. p/bólowe)

Gdyby wykluczyć toksyczne uszkodzenie wątroby to stawiałbym na AIH (bo jesteś
          kobietą i to pewnie młodą, a to stawia Cię w grupie podwyższonego ryzyka
          postawienia takiej właśnie diagnozy)..., albo błąd w badaniach molekularnych na
          HCV i/lub HBV.

Daj znać co się działo dalej. Pamiętaj o wyborze dobrej placówki!
          Jeżeli chcesz to zadzwoń do mnie : 602 172 907
          • kassiag Re: alat-214 21.06.06, 13:04
            Witam i dziękuję za odpowiedź.
            Postanowiłam nie czekać, zamartwiając się co to może być i jestem już po
            biopsji wątroby :) Czekam na wyniki, mam też w trakcie oznaczania HCV-RNA.Chyba
            mam szczęście do lekarzy, ponieważ mój lekarz rodzinny nie robił najmniejszym
            problemów ze skierowaniami, co jak czytałam na forum jest nagminne, a
            hepatologa też znalazłam bardzo dobrego. Dzisiaj wyszłam ze szpitala, więc
            jeszcze dwa tygodnie oczekiwania przede mną. Pozdrawiam serdecznie.
            • anawero Re: alat-214 04.07.06, 18:04
              Ja bardzo wysoki alat i aspat mialem w zwiazku z mononukleoza. Moze w tym kierunku?
              • kassiag Re: alat-214 05.07.06, 08:38
                Jutro będę miała wyniki - mam nadzieję... Jeśli nie dowiem się czegoś poszukam
                w tym kierunku - dzięki za podpowiedź.
                • golden24 Re: alat-214 05.07.06, 22:31
                  Kasiu, napisz prosze z jakiego miasta jestes ? Moze z Wawy, ja wlasnie szukam
                  hepatologa dobrego.
                  • kassiag Re: alat-214 06.07.06, 11:00
                    Niestety nie pomogę jestem z Poznania.:) Ale spróbuję się dowiedzięć od
                    przyjaciólki , która leczyła się w Warszawie i tam miala robioną biopsję może
                    cos mi podpowie. Dam znać
                    • golden24 Re: alat-214 06.07.06, 11:11
                      ok, dziekuje Ci bardzo za odpowiedz.
                      • mammutka Re: alat-214 07.07.06, 20:52
                        w Warszawie polecam dr Walewską - w medicover przyjmuje i na Wolskiej.
                        • golden24 Re: alat-214 09.07.06, 13:49
                          dziekuje za info.
          • kassiag Re: alat-214 01.08.06, 11:51
            Biopsja wątroby wykazała - hepatitis chronica activa minimalis(G2).
            Autoimmunologiczne zapalenie wątroby zostało wykluczone. Badanie HCV-RNA nie
            wykazało żadnych nieprawidłowości. Zwłóknienie jest na poziomie S1. Jest za to
            stłuszczenie. Lekarz polecił mi branie essentiale forte i ewentualną kontrolę
            kontrolę za pół roku. Nie wiem czy szukać dalej powodów zapalenia i
            skonsultować się z innym specjalistą czy sobie odpuścić....
            • prezes.prometeuszy Re: alat-214 19.08.06, 02:08
              Trzeba szukac nadal przyczyny Kasiu - pisałem to już chyba w innym zapoczetym
              przez Ciebie wątku. To może być np. CMV (wirus cytomegalii), który powoduje
              także stan zapalny wątroby. Stłuszczenie jak pisałem (tam gdzieś) wskazywać
              moze na HCV... może ponowić badanie w innym laboratorium? Musisz udac się do
              Kliniki Prof. Juszczyka na Zawadach - doczytałem, że jesteś z Poznania.

Może udaj się do niego prywatnie? Adres jego praktyki masz tutaj -
              www.prometeusze.pl/adresy.php

Na wizycie możesz powiedzieć, ze ja Ci sugerowalem wizyte u Profesora. Zarazem
              pozdrów go ode mnie i dodaj, że Prezes tym razem nie wie co Ci może być... ;-)
              • kassiag Re: alat-214 19.08.06, 10:49
                Dziękuję za poradę, umówię się prywatnie do Profesora. Pozdrawiam serdecznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka