kassiag 06.06.06, 12:20 Alat mam podwyższony do 214, zrobiłam próby wątrobowe, wszystkie są ujemne. Reszta wyników - morfologia w normie. Co to może być? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prezes.prometeuszy Re: alat-214 06.06.06, 22:32 Prosze podać jakie badania zostały zrobione i jakie są ich wyniki - najlepiej przepisać z karteczek. Odpowiedz Link Zgłoś
kassiag Re: alat-214 06.06.06, 22:51 HBsAG-Ujemny, RNA-HCV - UJEMNY, DNA-HBV - UJEMNY, Badanie USG - Wątroba powiększona o wzmożonej echostrukturze Badanie-TSH 2.92 ASPAT-82, BILI-T - 82 IU/1, OB-17, RBC-4,24, HGB-12,7 , HCT-37,2 , MCV- 87,9, dziękuję za pomoc:) Odpowiedz Link Zgłoś
prezes.prometeuszy Re: alat-214 20.06.06, 12:59 Choroba jakas ma miejsce - to jest pewne. Powiększona wątroba, stan zapalny (OB- 17), 2x podwyższony AlAT... Wyeliminowano najbardziej prawdopodobne przyczyny (wirusowe) : HCV i HBV. Pozostaje poszukiwać nadal powodu dysfunkcji wątroby. Powinnas się zgłosić z tymi wynikami do dobrego ośrodka referencyjnego (wykaz tych jest na stronie : www.prometeusze.pl/adresy.php ) Powinno się wykluczyć w kolejnym kroku autoimmunologiczne zapalenie wątroby (odpowiednie autoprzeciwciała - badanie krwi w kierunku AIH), poziom żelaza (hemochromatoza), zakażenie CMV (nierzadko powoduje stan zapalny wątroby), patologie przewodów żółciowych i pęcherzyka żółciowego i tak dalej... aż do znalezienia przyczyny. Gdy przyczyna nie zostanie odnaleziona to powinno się powtórzyć badania na HCV i HBV. Mam nadzieję, ze to nie jest jakieś toksyczne uszkodzenie wątroby - ale o tym fakcie zapewne byś wiedziała... (alkohol, narkotyki, leki - w tym np. p/bólowe) Gdyby wykluczyć toksyczne uszkodzenie wątroby to stawiałbym na AIH (bo jesteś kobietą i to pewnie młodą, a to stawia Cię w grupie podwyższonego ryzyka postawienia takiej właśnie diagnozy)..., albo błąd w badaniach molekularnych na HCV i/lub HBV. Daj znać co się działo dalej. Pamiętaj o wyborze dobrej placówki! Jeżeli chcesz to zadzwoń do mnie : 602 172 907 Odpowiedz Link Zgłoś
kassiag Re: alat-214 21.06.06, 13:04 Witam i dziękuję za odpowiedź. Postanowiłam nie czekać, zamartwiając się co to może być i jestem już po biopsji wątroby :) Czekam na wyniki, mam też w trakcie oznaczania HCV-RNA.Chyba mam szczęście do lekarzy, ponieważ mój lekarz rodzinny nie robił najmniejszym problemów ze skierowaniami, co jak czytałam na forum jest nagminne, a hepatologa też znalazłam bardzo dobrego. Dzisiaj wyszłam ze szpitala, więc jeszcze dwa tygodnie oczekiwania przede mną. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
anawero Re: alat-214 04.07.06, 18:04 Ja bardzo wysoki alat i aspat mialem w zwiazku z mononukleoza. Moze w tym kierunku? Odpowiedz Link Zgłoś
kassiag Re: alat-214 05.07.06, 08:38 Jutro będę miała wyniki - mam nadzieję... Jeśli nie dowiem się czegoś poszukam w tym kierunku - dzięki za podpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
golden24 Re: alat-214 05.07.06, 22:31 Kasiu, napisz prosze z jakiego miasta jestes ? Moze z Wawy, ja wlasnie szukam hepatologa dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
kassiag Re: alat-214 06.07.06, 11:00 Niestety nie pomogę jestem z Poznania.:) Ale spróbuję się dowiedzięć od przyjaciólki , która leczyła się w Warszawie i tam miala robioną biopsję może cos mi podpowie. Dam znać Odpowiedz Link Zgłoś
mammutka Re: alat-214 07.07.06, 20:52 w Warszawie polecam dr Walewską - w medicover przyjmuje i na Wolskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kassiag Re: alat-214 01.08.06, 11:51 Biopsja wątroby wykazała - hepatitis chronica activa minimalis(G2). Autoimmunologiczne zapalenie wątroby zostało wykluczone. Badanie HCV-RNA nie wykazało żadnych nieprawidłowości. Zwłóknienie jest na poziomie S1. Jest za to stłuszczenie. Lekarz polecił mi branie essentiale forte i ewentualną kontrolę kontrolę za pół roku. Nie wiem czy szukać dalej powodów zapalenia i skonsultować się z innym specjalistą czy sobie odpuścić.... Odpowiedz Link Zgłoś
prezes.prometeuszy Re: alat-214 19.08.06, 02:08 Trzeba szukac nadal przyczyny Kasiu - pisałem to już chyba w innym zapoczetym przez Ciebie wątku. To może być np. CMV (wirus cytomegalii), który powoduje także stan zapalny wątroby. Stłuszczenie jak pisałem (tam gdzieś) wskazywać moze na HCV... może ponowić badanie w innym laboratorium? Musisz udac się do Kliniki Prof. Juszczyka na Zawadach - doczytałem, że jesteś z Poznania. Może udaj się do niego prywatnie? Adres jego praktyki masz tutaj - www.prometeusze.pl/adresy.php Na wizycie możesz powiedzieć, ze ja Ci sugerowalem wizyte u Profesora. Zarazem pozdrów go ode mnie i dodaj, że Prezes tym razem nie wie co Ci może być... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kassiag Re: alat-214 19.08.06, 10:49 Dziękuję za poradę, umówię się prywatnie do Profesora. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś