Dodaj do ulubionych

kolejna terapia

18.07.06, 10:38
Mam pytanie czy osoba która przeszła roczna terapie Interferon+rybawiryna z
wynikiem dodatnim :( ma szanse przystąpić o kolejnej terapii i wyleczyc sie
mimo wyniku dodatniego po pierwszej kuracji??Jeśli tak to jak długi odstęp
nalezy zrobić pomiedzy terapiami??Pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • mordeczek Re: kolejna terapia 18.07.06, 13:51
      Nie ma zadnych odstepow czasowych, moznaby nawet powiedziec, ze jesli sie jedna
      nie zakonczyla mozna ja o jeszcze jedna terapie przedluzyc. Czasem trzeba
      wirusa dluzej niz sie leczy standatdowo trzymac w szachu, aby sobie poszedl.

O jaki typ wirusa chodzi?
      • agnieszka841 Re: kolejna terapia 18.07.06, 14:23
        WZW C genotyp 1a :( pozdrawiam
      • agnieszka841 Re: kolejna terapia 18.07.06, 14:24
        Zapomniałam dodać iż porzednia terapia zakonczyła się juz pół roku temu
        • mordeczek Re: kolejna terapia 18.07.06, 19:34
          Ja mam 1b i tez juz jedna terapie za soba. Lekarze wpierw radzili mnie zrobic
          jeszcze jedna 72 tyg., a teraz odradzaja bo mam za dobre wyniki i malo szans
          (max.30%) na powodzenie. Pewien prof. hepatotologi zadal mi pytanie: oplaca sie
          panu meczyc? Markosc przy pana wynikach panu nie zagraza.
          • agnieszka841 Re: kolejna terapia 04.08.06, 12:18
            a co jeśli wyniki nie są dobre no i marskosc powaznie zagraza watrobie. Tu już
            nie chodzi o to czy bedzie sie meczyl bo niestety jest to wiadomy minus terapii
            chodzi raczej o ratowanie go:(:(:(:(
    • mordeczek Re: kolejna terapia 05.08.06, 11:15
      Oczywiscie, ze gdy wyniki sa juz takie kiepskie, ze lepiej zrobic terapie, no
      to lepiej zrobic pomimo malysz szans na minis, zeby chociaz dac
      watrobie "urlop" ja troche zregenerowac, czy przesunac moment maskosci.
      Po terapii kazdemu jest lepiej niz przed terapia. Nie liczac dzalan uboczny,
      trwalych tzn. boli miesni, stawow itp., na ktore wielu sie skarzy.
      Terapia moim zdaniem to zlo koniecznie, pogoni wirusa zniszczy co innego.
    • prezes.prometeuszy Re: kolejna terapia 19.08.06, 01:57
      Nie jest to takie proste... Po pierwsze w Polsce nie ma ustalonych standardów
      dalszego leczenia w przypadku nieskutecznej terapii pegylowanym interferonem z
      rybawiryną - o czym byc może Mordeczek nie wie (mieszka poza naszym kochanym
      krajem). Jeżeli lekarze podejmą się reterapii pegylowanym interferonem - pomimo
      braku takich procedur, to warto leczyć innym rodzajem inerferonu niż ten, który
      był podawany (alfa 2a po alfa 2b i na odwrót Pegintron po Pegasys), bo kolejna
      terapia tym samym podtypem PEG IFN mija się chyba zupełnie z celem... Kolejna
      rzecz - przedłużyć terapię mozna, nawet do kilku lat (są takie badania
      prowadzone), ale w przypadku, gdy przerwa nie jest zbyt długa od podania
      ostatniego zastrzyku interferonu. W innym przypadku - i w opisanym z przerwą
      półroczną po ostatnim leczeniu - należy odczekać minimum kolejne pół roku i
      dopiero wtedy ponowić terapię.

Prostym postępowaniem byłoby, gdyby pacjent był leczony interfeonem klasycznym
      (podawany 3 x w tygodniu) - wtedy można powtórzyć terapię pegylowanym.

Standardem dopuszczalnym leczenia pacjenta po nieskutecznej terapii PEG IFN
      jest zastosowanie IFN naturalnego. W Polsce jest dopuszczony do leczenia
      Alfaferone. Jeżeli lekarz prowadzący stwierdzi, ze leczenie tym interferonem
      jest wskazane, a nie będzie miał możliwości leczenia - proszę o kontakt wskaże
      placówki leczące Alfaferonem w Polsce i skieruję do konkretnego lekarza. Proszę
      porozmawiać z lekarzem prowadzącym, albo proszę o kontakt telefoniczny ze mną :
      602 172 907.
      • agnieszka841 Re: kolejna terapia 21.08.06, 10:14
        Witam Panie Jarku:)serdecznie dziekuje za fachową odpowiedz, lekarzem
        prowadzącym jest Pani Bereszyńska w Poznaniu wiec wydaje mi sie ze znajdzie
        odpowiednie leczenie lecz z tego co zrozumiałam bedzie go raczej szykowac do
        ponownego leczenia PEG INF no ale zobaczymy .Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
        serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka