Dodaj do ulubionych

antykoncepcja a HCV

30.06.07, 08:40
Ponawiam znowu wątek, gdyż albo został skasowany, albo nie wiem co?... I zapomniałam jakie były odpowiedzi na tę kwestię. Jeśli jest gdzieś, to proszę o wklejenie. Pytanie natury hormonalnej - hormowy, jak hormony, główny składnik preparatów antykoncepcyjnych (pigułek i plastrów oraz pewnego leku w postaci zastrzyku). Hormony jak hormony, mimo wszystko szkodzą wątrobie. Antykoncepcja to rzecz święta przy HCV, już nie wspomnę o leczeniu, ryzyko zarażenia partnera jest minimalne, to już wiemy. Ale chodzi mi o sam fakt przyjmowania doustnych środków antykoncepcyjnych na stan wątroby i skład enzymów Asp i Alt. Wiem, że wskazana jest stała kontrola hepatologiczna w tym względzie, jak wątroba reaguje na pigułki. Wiem, że dłuższe (kilka lat) przyjmowanie ich może, ale nie musi, wpłynąć dość niekorzystnie na ogólny stan organizmu.

Ostatnio mój lekarz polecił mi nowe pigułki Yasminelle, mając na uwadze HCV, sugerując się tym, że mają one zmniejszoną o 50% dawkę hormonów przy zachowanej skuteczności zapobiegania ciąży. I nie mają tylu skutków ubocznych. Chciałabym wiedzieć, jak to ogólnie chemicznie wpływa na wątróbkę?

Pozdrawiam !
Obserwuj wątek
    • aneczka8503 Re: antykoncepcja a HCV 04.07.07, 11:15
      Mnie też interesuje kwestia antykoncepcji przy HCV. Dlatego proszę o info
      dotyczące tej kwestii. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
      • hankakrauze Re: antykoncepcja a HCV 30.07.07, 14:46
        witam, ja jestem nosicielem hcv, od trzech tygodni jestem leczona - pegasys +
        rybawiryna. Mój lekarz prowadzący (oraz ginekolog) poradzili mi plastry
        antykoncepcyjne - evra. Hormony wnikają przez skórę, przez co omijają przewód
        pokarmowy i wątrobę. Dla ludzi z HCV to dosyć istotne. Pozdrawiam - Hanka
    • prezes.prometeuszy Re: antykoncepcja a HCV 19.07.07, 17:39
      Jeden z hormonów żenskich - estrogen jest czyniony odpowiedzialnym za
      zmniejszenie liczby nowotworów wśród kobiet w porównaniu do mężczyzn - donoszą
      amerykańscy naukowcy - zmniejsza stany zapalne wątroby i nie tylko wątroby
      prawdopodobnie (typowe przy HCV).

Prawdopodobnie hormony żeńskie sa odpowiedzialne za to takze, ze u kobiet :
      choroba spowodowana HCV przebiega łagodniej, częsciej dochodzi do samowyleczeń,
      mniejsze są uśrednione zauważlne zmiany w narządzie w wyniku biopsji
      (włóknienie, stan zapalny).

Osobiście nie znam przeciwskazań do stosowania środków antykoncepcyjnych przy
      HCV+... ale ja nie jestem lekarzem (ani lekarzem ginekologiem). Warto zapytać
      lekarza zakaźnika o stosowanie srodków antykoncepcyjnych oraz o to w jakiej
      formie będa one najwłaściwsze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka