Dodaj do ulubionych

wyniki biopsji

27.03.08, 17:31
W końcu mam wyniki biopsji (telefonicznie przekazała mi je laborantka), wynik 0, wątroba ponoć ok, mam do Was pytanie co dalej? czy w takim stadium pisać się już! na leczenie(po wakacjach), czy mam większe szanse na osiągnięcie wymarzonego (-), kiedy wątroba jest w ww.stanie Czy jeszcze chwilę pożyć bez terapii??? czy ew. czekać na nowsze rozwiązania w kwestii leków. Ponoć czas gra na moją korzyść... Jednocześnie nie mam jeszcze wyników genotypu i ilości wirusa- zginęły w laboratorium:)- muszę je wykonać raz jeszcze. Mądre głowy, doradźcie proszę. pozdr.
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: wyniki biopsji 27.03.08, 19:22
      Akurat genotyp, to podstawowa informacja przy podejmowaniu tej decyzji. Określa,
      czy masz spore szanse na wyleczenie, czy minimalne. A jak wiesz to nie jest
      łykanie aspiryny. Bezwzględnie zdobądź jednak genotyp wirusa.
      • igor-ski Re: wyniki biopsji 27.03.08, 23:03
        dziękuję za odpowiedź
    • nalanala Re: wyniki biopsji 08.04.08, 15:33
      Uznałam ze nie bede zakladac nowego tematu i tutaj podam swoj wynik biopsji

BIOPAT: diagnostyczny, reprezentatywny
      Długośc: 1,5cm
      Przestrzenie wrotnożółciowe: 6
      Architektonika narzadu w pelni zachowana, budowa zrazikowa prawidlowa. W 3
      przestrzeniach wrotnozolciowych drobne, miernie geste, rozproszone nacieki
      limfocytarne, w pozostalych przestrzeniach pojedyncze, rozproszone limfocyty.
      Nieliczne limfocyty w zatokach.
      Blaszki graniczne wolne, aktywnosci zapalnej intraloburlarnej nie stwierdzono.
      Aktywnosc zapalna procesu minimalna.
      Ilosc tkanki lacznej w przestrzeniach i poza nimi odpowiednia- wlokienia nie
      stwierdzono. Stluszczenia nie stwierdzono.
      Zyly centralne i zatoki odpowiednio szeroki i puste
      Poszczegolne hepatocyty bez uchwytnych zmian-kondycja narzadu dobra.

KOnkluzja
      Hepatitis chroniva minimalis
      Grading wg Hai :0-1pkt
      Staging wg hai : 0pkt

Wszystko u mnie w porzadku, tylko chcialabym sie dowiedziec o co chodzi z ttymi
      limfocytami. Wizyte u hepatologa mam dopiero w czerwcu i nie mam jak sie dowiedziec.
      • sami16 Re: wyniki biopsji 17.08.08, 21:38
        Witam! Chciałabym się dowiedzieć co oznacza na wyniku mojej biopsji;
        hepatitis chronica viralis mediocris gradus (A3) fibrosis septalis (F3.
        Miałam pobieranych 5 przestrzeni wtrórnych. Prosze o odpowiedz!
        • jan-w Re: wyniki biopsji 17.08.08, 21:59
          W skrócie - musisz podejść do tematu poważnie. Dokładniej - porozum się z
          hepatologiem. Istotne są jeszcze inne parametry.
          • sami16 Re: wyniki biopsji 17.08.08, 22:03
            Aha. Bardzo dziękuje tylko na tym wyniku biopsji nie innych cyferek oprócz
            Blaszka graniczna przerwana przez naciek zapalny na >50% obwodu.
            Dodam tylko ze mam 16 lat.
            • jan-w Re: wyniki biopsji 17.08.08, 22:41
              Miałem na myśli, że poza wynikami biopsji, jest sporo innych czynników
              wpływających na ocenę stanu wątroby. To powinien zrobić lekarz który ma
              wszystkie dane. Nie ulega natomiast wątpliwości że sytuacja jest poważna i
              wymaga zdecydowanego podejścia doleczenia. Zwłaszcza w twoim wieku. Nie
              przerażaj się jednak. To że pisze poważna, oznacza tylko że że musisz podejść
              poważnie do leczenia i nie lekceważyć go. Z gorszych chorób ludzie wychodzili :-)
              • sami16 Re: wyniki biopsji 17.08.08, 22:48
                Dziękuje!! Na razie jestem dobrej mysli co do leczenia moja pani dr. juz pisze
                te rózne papiery by zacząć mnie leczyc jak najszybciej tylko to ze jestem
                niepełnoletnia. Alatkoło 200 sie trzyma a alat 100. Mam powiększoną śledzione i
                antyebv- na granicy wykrywalnosci, nie wiem jaki mam genotyp i ilość wirusa. Mam
                nadzieje ze dam rade wz leczeniem i szkoła od września( Iklasa Lo)Jutro
                wyjeżdzam jak bede cos wiecej wiedziała to napisze. Serdecznie dziekuje za
                odpwiedzi!
                • jan-w Re: wyniki biopsji 17.08.08, 23:05
                  Życzę powodzenia!
                • bananarama-live Re: wyniki biopsji 18.08.08, 03:06
                  Twój wiek i zapewne waga, działa na Twoja korzysc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka