Dodaj do ulubionych

złote globy

11.12.14, 18:24
oglądam trailery filmów nominowanych i tylko jedno skojarzenie : sztampa.

film o życiu dziecka, film o emancypacji murzynów, film o starym pijaku i chłopcu, filmy o oksfordzkich geniuszach, angielskie kino robotnicze, kolejny film dziwny Wes Andersona. Jakby te same filmy, które w ostatnim okresie były nominowane, w myśl zasady inżyniera Mamonia, że najbardziej podoba nam się to co już oglądaliśmy.

Chciałbym zobaczyć Inherent Vice. Też standartowo sentymentalny cykliczny powrót do lat 60/70. Ale reżyser i główny aktor mnie przyciągają. Dużo krzyczy się, że Di Caprio powinien dostać Oskara, a to on jest najwybitniejszym aktorem w swoim amerykańskim pokoleniu, który go powinien dostać.

Tajemniczo wygląda Turysta. Zapowiada jakąś niespodziankę.

Obserwuj wątek
    • dzointy Re: złote globy 11.12.14, 18:42
      Polski film nominowany uważam za całkowicie wyrachowaną pocztówkę wysłaną do Ameryki. Film wydmuszka. I nie mówię tego, bo jestem jakimś szczególnym antysemitą, jestem przeciętnym w średniej światowej. Oglądając go w ogóle nie interesowały mnie kwestie narodowe, historyczne, etniczne, obojętny mi był pod tym względem, choć większość Polaków rozpalał. Ale on jest całkowicie sztuczny i pusty. To nie jest film, który powstał z jakiejś inspiracji. To reklamówka, którą wymyślił sobie reżyser układając puzzle, żeby opchnąć towar.

Konkurencję ma ciekawą. Lewiatan bardzo mnie ciekawi. Teraz Turysta wyżej wspomniany.
      • dzointy Re: złote globy 12.12.14, 12:58
        Ida jest jak reklama czekoladek, albo perfum. Elegancka czarno biała w Paryżu. To jest zabawa stylizacjami. To jest materiał na teledysk albo komiks a nie na film fabularny aspirujący do jakiegoś przekazu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka