Dodaj do ulubionych

Czego ai się uczy

22.03.24, 12:48
Wskazuje się że rozwiązuje problemy logiczne, ewoluując od prostych do coraz trudniejszych. Ale jakie są te super trudne? Zastanawia mnie co może stworzyć bardziej optymalnie niż człowiek. Może zastąpić różne zawody, ale nie o to mi chodzi. Co może zoptymalizować na większym poziomie?

Chodzi mi mianowicie o to że w samej idei jest zawarta małostkowość księgowego która będzie miała swoje granice i to szybko. Co ma wyniknąć z przetworzenia nieskończonej ilości danych?
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Czego ai się uczy 22.03.24, 12:54
      Może inaczej. Elektronika i komputery potrafiły zoptymalizować np precyzyjna obróbkę metali. Ale ile w nieskończoność potrzebne jest jej jeszcze bardziej precyzyjne obrabianie? Intelekt jest bowiem o precyzji i logice, ale o odkrywaniu czegoś w życiu już nie . Jakie zależności ma znaleźć analiza kolejnych danych? Że jeśli Heniek z Kielc kopnie w tyłek Jolkę to ceny ananasów spadną na Florydzie?
      • dotera Re: Czego ai się uczy 22.03.24, 12:56
        Problem w tym że to co zawsze można powtórzyć na dowolnym człowieku to jego zabicie. Ale dowcipy te same już nie każdego śmieszą. Myślę że najlepsza ta maszynka będzie w postępującej sztuce powolnego zabijania populacji
    • dotera Re: Czego ai się uczy 22.03.24, 17:15
      Za tym kryje się obsesja kontroli, która sama już nie wie po co jej ta kontrola , obsesja zbudowania totalitaryzmu . W gruncie rzeczy całą nowoczesność ma to w sobie zawarte. Jak zastąpić Boga diabłem
      • dotera Re: Czego ai się uczy 22.03.24, 17:31
        Naukowiec, matematyk może w nieskończoność poznawać świat, artysta penetrowac , mistyk rozwijać duchowo. Ale czy rzeczywiście w nieskończoność musi rosnąć moc obliczeniowa intelektu? Chyba tylko na wojnie
        • dotera Re: Czego ai się uczy 22.03.24, 17:36
          To akurat błędnie powiedziałem. Naukowcom maszyny liczące się przydadzą. Ale ile można potrzebować matematyki do życia codziennego nawet z najwyższymi technologiami .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka