Dodaj do ulubionych

Sesja w sprawie gospodarki odpadami - przerwana

05.04.04, 20:04
I w Paryzu nie zrobia z owsa ryzu! A co dopierow w Nowym Jorku! Prezydent
Gdakowicz nie mial nic do powiedzenia i zarowno on sam jak i jego niezwykle
utalentowany pryncypal zaslaniaja sie ladnie brzmiacymi komunalami pod
rozezlona publiczke, by odciagnac ja od pojscia i zaglosowania w referendum.
Obserwuj wątek
    • absztyfikant Wniosek radnego Slowackiego 05.04.04, 20:05
      No to prezydencki Wielki Kapciowy blysnal...
      • Gość: Marian Pażdzioch Re: Wniosek radnego Slowackiego IP: *.ksiazat.v.pl 05.04.04, 22:14
        nie pij dzisiaj więcej. trudno cię zrozumieć
    • arkadiusz_litwinski Re: Sesja w sprawie gospodarki odpadami - przerwa 05.04.04, 22:21
      agrsja p.Gdakowicza wobec radnych i dziennikarzy nie zastapi rzeczowych
      argumentow, p.Slowacki jak zawsze sie dziwi i uiluje tuszowac makropustke i
      giganiekompetencje... a moze i cos wiecej
      • absztyfikant Re: Sesja w sprawie gospodarki odpadami - przerwa 05.04.04, 22:23
        Na dziennikarzy to oni lepszy cyrk wyszykowali. Rece opadaja.
        • arkadiusz_litwinski Re: Sesja w sprawie gospodarki odpadami - przerwa 05.04.04, 22:41
          taki profesjonalnie nieprofesjonalny, ubawilem sie przeciekiem instrukcji
          antyprzeciekowej
          • absztyfikant Re: Sesja w sprawie gospodarki odpadami - przerwa 05.04.04, 22:44
            Moze zabrzmi to banalnie, ale jaki pan taki kram.
    • Gość: śmieciarz Re: Sesja w sprawie gospodarki odpadami - przerwa IP: 217.153.4.* 05.04.04, 22:44
      Giganiekompetencją i niewiedzą popisali się wnioskodawcy zwołania sesji:
      przedstawiciele zarządów Rethmanna, Jantry i MPO dowiedzieli się na rozpoczęcie
      sesji od radnej Masłowskiej, że ich firmy mają podpisane jakieś wieloletnie
      umowy z Miastem, na odpowiednio 57, 13 i 19 procent śmieci wytwarzanych w mieś
      cie, do i tu padły daty obowiązywania koncesji, które te firmy mają na swoją
      działalność. Wtórowała jej radna Jacyna Witt. Szkoda, że obie Panie nie
      orientują się zupełnie w zakresie, na który tak śmiało wypowiadają swe opinie.
      Potem Radna Masłowska żaliła się, że radni z komisji gospodarki komunalnej i
      ochrony środowiska nie chcieli jej pomocy: -wiedzieli co robią na szczęście...
    • Gość: m.j.w Re: Sesja w sprawie gospodarki odpadami - przerwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 23:18
      W Szczecinie ma miejsce "wojna o śmieci". Dotychczasowe działania Miasta,
      mogące zapobiec obecnej, dramatycznej sytuacji sprowadziły się do "działania
      przez zaniechanie". Demagogiczne, politykierskie wystąpienie P. Gdakowicza (w
      stylu pryncypała) nie zawierało ani jednego konkretnego zdania. W dalszym ciągu
      nie wiemy: kto, gdzie i za ile będzie wywoził nasze śmieci. I kto będzie o tym
      decydował. Obawiam się, że konsekwencje moga być porównywalne z aferą Bryzy czy
      też Mieszka I. Dlatego sesja ta była konieczna. Przypuszczam, że za naszymi
      plecami podejmowane sa działania(lub umyślne zaniechania, które będą tragiczne
      w skutkach dla mieszkańców miasta.
      Pytania, na które nie uzyskano odpowiedzi na sesji wyjątkowej RM:
      1. Czy P.P.Jurczyk nie widzi konfliktu interesów w fakcie, że P. Gdakowicz
      pracował wcześniej w formie Rethmann a później Jantra a obecnie decyduje o tym,
      czy i w jaki sposób firmy te bedą udziałowcami w programie zagospodarowania
      odpadami w Szczecinie.
      2. Dlaczego do tej pory, pomimo jasnych zaleceń, P.P. nie rozpoczął
      organizowania referendum mającego na celu przejęcie śmieci od firm wywozowych,
      a co za tym idzie decydowaniu prze Miasto gdzie te śmieci będą wywożone;
      kuriozalnym jest fakt, że w wieloletnich umowach z firmami wywozowymi Miasto ma
      obowiązek zapewnić tym firmom miejsce składowania odpadów, natomiast te firmy
      NIE MAJĄ OBOWIĄZKU wywozić odpadów na miejsca wskazane.
      3. Dlaczego do tej pory P.P. nie podjął żadnych kroków w celu wyjaśnienia
      domniemanych nieprawidłowości jakie miały miejsce przy zakupie gruntu (75
      zł/m2!) prze firmę MPO oraz przy przetargu na odśnieżanie z Rethmannem.
      Skierowanie sprawy do prokuratora jest przerzuceniem odpowiedzialności za
      wyjaśnienie sprawy.
      4. Czy P.P. potrafi odpowiedzieć, dlaczego rozmowy z Gmina Police na temat
      budowy wspólnego wysypiska śmieci są tak niemrawe (na propozycję złożoną 14
      lutego - brak jakiejkolwiek odpowiedzi).
      Dlatego na wszelkie komentarze, próbujące zdyskredytować nasze działania,
      odpowiem: przekonamy się niedługo, kto miał rację. A przede wszystkim
      przekonają się mieszkańcy Szczecina.
      • piotr33k2 Re: Sesja w sprawie gospodarki odpadami - przerwa 06.04.04, 00:20
        mówiłem ściągnąć z new york rodzine soprano ,bedzie czysto i tanio ,a moze my
        juz mamy rodzimą rodzine?
      • Gość: Ana Re: Sesja w sprawie gospodarki odpadami - przerwa IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.04.04, 11:07
        pani małgorzato,w TEJ sprawie ma pani rację i 3mam kciuki za nieustępliwość...
    • Gość: pajac Re: Sesja w sprawie gospodarki odpadami - przerwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 08:59
      Ciekawe rzeczy. Czy to oznacza że prowadzone sa jakieś gry poza plecami
      radnych? A może nie wszystkich radnych?
    • Gość: e.beata Re: Sesja w sprawie gospodarki odpadami - przerwa IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.04.04, 10:52
      >>- Jeszcze za poprzedniej mojej prezydentury byłem w Nowym Jorku - odpowiadał
      prezydent Jurczyk. - I jeden prezes powiedział mi: "Panie Marianie, nie ma
      lepszego zysku, niż zyski ze śmieci."

Jurczyk chce przejąć firmy wywozowe, składowiska odpadów, firmy
      utylizacyjne??!! ;-))))) po co one mają zarabiać, skoro może miasto? ;-))
      Czyźby Pan Prezydent nie zauważył z której strony "zysku" stoi ;-).

Ciekawa jestem majowych propozycji.
      Germanus nie odpocznie ;-).

• swarozyc Do radnych 06.04.04, 11:03
        Dwa lata temu wysypisko smieci w pilchowie ”zamknelo” kilka kobiet z dziecmi w
        wozkach, stawiajac ”politykow” miejskich przed faktem dokonanym…
        (demokracja demokracja, ale bez przesady…)
        Akcja ta zakonczyla sie wozeniem smieci do Kornika, znacznie podnoszac koszty
        finansowe i srodowiskowe. kto zaplacil za niekompetencje "politykow" miejskich?

Miasto nie jest przygotowane na prowadzenie nowoczesnej gospodarki odpadami:
        Nie ma nowoczesnego wysypiska smieci
        Nie ma (nie slyszalem) planow radykalnego zmniejszenia volumenu smieci w
        najblizszej przyszlosci poprzez;
        Spalanie smieci zgodnie z wszelkimi normami UE(produktem ubocznym jest
        produkcja energii elektrycznej i ciepla), co jest mozliwe a nawet konieczne,
        tylko wy nie potraficie przekonac do tego mieszkancow Szczecina.
        Kompostowanie frakcji organicznej smieci miejskich
        Odzysk metali(dzisiejszy sposob jest kryminogenny, co kazdy widzi) szkla,
        tworzyw sztucznych, papieru, komponentow elektrycznych i elektronicznych itp.
        Brak edukacji mieszkancow w kierunku zachowan proekologicznych i porzadkowych
        Wielkie sortownie(bo o taka toczy sie obecna batalia) i kompostownie nie sa
        najlepszym rozwiazaniem generujac potrzebe transportu samochodowego, stwarzajac
        oprocz tego halas, smrod itp. Sortowac i kompostowac nalezy bezposrednio przy
        zrodle powstawania smieci.
        Przypomne ze w Szwecji od roku 2005 panuje zakaz skadowania w/w przedmiotow na
        wysypiskach. Praktycznie wszystko bedzie musialo byc utylizowane z wyjatkiem
        odpadow budowlanych(ktorych nie bedzie mozna odzyskac) .

Mam wrazenie ze wszystko co robicie, robicie "na wczoraj", czesto pod presja
        spoleczna lub wymagan dostosowawczych UE co nie zawsze wychodzi na dobre waszym
        rozwiazaniom...
        • albert_c Re: Do radnych 06.04.04, 11:32
          swarozyc napisał:

> Przypomne ze w Szwecji od roku 2005 panuje zakaz skadowania w/w przedmiotow
          na wysypiskach. Praktycznie wszystko bedzie musialo byc utylizowane z wyjatkiem
          > odpadow budowlanych(ktorych nie bedzie mozna odzyskac) .
          >
          > Mam wrazenie ze wszystko co robicie, robicie "na wczoraj", czesto pod presja
          > spoleczna lub wymagan dostosowawczych UE co nie zawsze wychodzi na dobre
          waszym rozwiazaniom...

*hmm, po raz drugi w dniu dzisiejszym pojawia sie na forum przyklad Szwecji.
          Czyzby lobbing najbogatszego czlowieka na swiecie:) czy tez lobbing zdrowych
          (dla demokracji i zdrowia nas wszystkich) rozwiazan?

Swar, to raczej nie przypomnienie z Twojej strony powinno byc, a poinformowanie
          bo przeciez czesc radnych wraz z zarzadem miasta wydaje sie nie posiadac tej
          elementranej wiedzy o smieciach. a moze posiadaja tylko pod wplywem "lobbingu
          chorego" cofniemy sie wraz z nimi w szukanie skutecznych rozwiazan:(

pozdrawiam,
          albert_c

----
          „We wszystkim jesteśmy tylko mniej – więcej”
          • arkadiusz_litwinski Re: Do radnych 07.04.04, 09:05
            albert_c napisał:

> swarozyc napisał:
            >
            > > Przypomne ze w Szwecji od roku 2005 panuje zakaz skadowania w/w przedmioto
            > w
            > na wysypiskach. Praktycznie wszystko bedzie musialo byc utylizowane z
            wyjatkiem
            >
            > > odpadow budowlanych(ktorych nie bedzie mozna odzyskac) .
            > >
            > > Mam wrazenie ze wszystko co robicie, robicie "na wczoraj", czesto pod pres
            > ja
            > > spoleczna lub wymagan dostosowawczych UE co nie zawsze wychodzi na dobre
            > waszym rozwiazaniom...
            >
            > *hmm, po raz drugi w dniu dzisiejszym pojawia sie na forum przyklad Szwecji.
            > Czyzby lobbing najbogatszego czlowieka na swiecie:) czy tez lobbing zdrowych
            > (dla demokracji i zdrowia nas wszystkich) rozwiazan?
            >
            > Swar, to raczej nie przypomnienie z Twojej strony powinno byc, a
            poinformowanie
            >
            > bo przeciez czesc radnych wraz z zarzadem miasta wydaje sie nie posiadac tej
            > elementranej wiedzy o smieciach. a moze posiadaja tylko pod wplywem "lobbingu
            > chorego" cofniemy sie wraz z nimi w szukanie skutecznych rozwiazan:(
            >
            > pozdrawiam,
            > albert_c
            >
            > ----
            > „We wszystkim jesteśmy tylko mniej – więcej”

Nie chcę upraszczać, ale czas nie jest z gumy więc krótko. Ze świadomością
            ekologiczną i wiedzą nt. gospodarki wśród radnych jest różnie, ale średnio nie
            najgorzej. W gronie pracownikó zatrudnionych przez miasto w tym sektorze jest
            również nieźle. Zapytasz więc dlaczego jest tak jak jest? Ponieważ kilka
            poprzednich Zarządów, a także i p.Jurczyk nie potrafiło lub nie chciało zdobyć
            się na obiekywnie dobre choć radykalne niekiedy działania. Pozatym jak się
            problem by rozwiązało to nie ma czym "pohandlować" :). To wielkie pieniądze. To
            jest kwestia dosłownie 4-5 facetów, którzy nigdy nie zdobyli sie na postawienie
            sprawy na ostrzu noża.
            • swarozyc Re: Do radnych, cdn 07.04.04, 09:26
              Mam jeszcze jedno pytanie;
              Nowopowstajaca oczyszczalnia sciekow produkowac bedzie duze ilosci szlamu.
              Przewiduje sie jakies sensowne wykorzystanie tegoz szlamu?
              np. poprzez fermentacje i wykorzystanie powstajacego metanu do napedu autobusow
              miejskich?
              dalsze kompostowanie a nastepnie sprzedaz szlamu jako nawozu/materialu
              uzyzniajacego glebe.?
              zaniechanie w/w operacji postawi was znow przed problemem skadowania i malo
              inteligentnego niewykorzystania cennego paliwa do napedu autobusow ...
              • Gość: gu-mieszkanka Re: Do radnych, cdn IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.04, 12:48
                > zaniechanie w/w operacji postawi was znow przed problemem skadowania i malo
                > inteligentnego niewykorzystania cennego paliwa do napedu autobusow ...

Nie was, tylko nas. A i tak radni są w porządku, że wymuszaja jakiekolwiek
                działania na prezydencie. Tak jak patrzę to trudne życie ma Jurczyk i reszta
                jego ludzi gdy M.J.W czymś się zajmie. Goni ich do roboty aż furczy a
                przynajmniej ujawnia bardziej lub mniej celowe nicnierobienie. Myślę zresztą że
                celowe. Mieliśmy z nią do czynienia przy proteście przeciwko sortowni śmieci i
                widać ze nie daje się zbyć i ze sprawę ciągne dalej i poszerza. Tylko dlaczego
                inni próbują to ukrócić?

--------------------------------------------------------------------------------
              • arkadiusz_litwinski Re: Do radnych, cdn 07.04.04, 13:08
                swarozyc napisał:

> Mam jeszcze jedno pytanie;
                > Nowopowstajaca oczyszczalnia sciekow produkowac bedzie duze ilosci szlamu.
                > Przewiduje sie jakies sensowne wykorzystanie tegoz szlamu?
                > np. poprzez fermentacje i wykorzystanie powstajacego metanu do napedu
                autobusow
                >
                > miejskich?
                > dalsze kompostowanie a nastepnie sprzedaz szlamu jako nawozu/materialu
                > uzyzniajacego glebe.?
                > zaniechanie w/w operacji postawi was znow przed problemem skadowania i malo
                > inteligentnego niewykorzystania cennego paliwa do napedu autobusow ...

Nie wiem czy to rozważano. To cenna uwaga, którą wykorzystam i podzielę się nią
                z odpowiednimi osobami w ZWiK i spółkach komunikacyjnych.Wiem natomiast, że
                szczegóły technologiczne będą ostatecznie określane przez oferentów, którzy
                ubiegają się o budowę oczyszczalni.
                • swarozyc Re: Do radnych, cdn 2 07.04.04, 14:19
                  arkadiusz_litwinski napisał:

Wiem natomiast, że szczegóły technologiczne będą ostatecznie określane przez
                  oferentów, którzy ubiegają się o budowę oczyszczalni.
                  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                  Musze sie przyznac ze zdziwila mnie panska odpowiedz;
                  To zdaje sie politycy ustalaja co zamawiaja, a nie oferenci, tzn to pan jako
                  polityk ma wiedziec co pan chce: oczyszczalnie biologiczna, mechaniczna i ze
                  stracaniem fosforu i zgazowaniem szlamu za 1 mld PLN, czy mechaniczna jak za
                  PRL-u za kilka milionow.
                  Prosze to przemyslec zanim bedzie za pozno.
                  Wykonawcy faktycznie moga wybrac metode, ale cel ustala pan w imieniu gminy.
                  • arkadiusz_litwinski Re: Do radnych, cdn 2 07.04.04, 16:33
                    swarozyc napisał:

> arkadiusz_litwinski napisał:
                    >
                    > Wiem natomiast, że szczegóły technologiczne będą ostatecznie określane przez
                    > oferentów, którzy ubiegają się o budowę oczyszczalni.
                    > '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                    > Musze sie przyznac ze zdziwila mnie panska odpowiedz;
                    > To zdaje sie politycy ustalaja co zamawiaja, a nie oferenci, tzn to pan jako
                    > polityk ma wiedziec co pan chce: oczyszczalnie biologiczna, mechaniczna i ze
                    > stracaniem fosforu i zgazowaniem szlamu za 1 mld PLN, czy mechaniczna jak za
                    > PRL-u za kilka milionow.
                    > Prosze to przemyslec zanim bedzie za pozno.
                    > Wykonawcy faktycznie moga wybrac metode, ale cel ustala pan w imieniu gminy.

Celem jest jak uzyskanie oczyszczalni, która zapewni najbardziej rentowne
                    oczyszczenie ścieków według określonych norm. Nie jestem specjalistą z branży,
                    więc prosze mi wybaczyć pewne uproszczenia.Wrócę do tematu za kilka dni.
                    >
            • albert_c Re: Do radnych 07.04.04, 12:58
              >
              >
              > Nie chcę upraszczać, ale czas nie jest z gumy więc krótko. Ze świadomością
              > ekologiczną i wiedzą nt. gospodarki wśród radnych jest różnie, ale średnio
              nie najgorzej. W gronie pracownikó zatrudnionych przez miasto w tym sektorze
              jest również nieźle. Zapytasz więc dlaczego jest tak jak jest? Ponieważ kilka
              > poprzednich Zarządów, a także i p.Jurczyk nie potrafiło lub nie chciało
              zdobyć
              się na obiekywnie dobre choć radykalne niekiedy działania. Pozatym jak się
              > problem by rozwiązało to nie ma czym "pohandlować" :). To wielkie pieniądze.
              To jest kwestia dosłownie 4-5 facetów, którzy nigdy nie zdobyli sie na
              postawienie sprawy na ostrzu noża.

* Arku (chyba juz skoncze z tym Panem:), wiec trzeba zrobic porzadek z ta grupa
              czterech czy pieciu. tym bardziej, ze ta kasa moze isc na miasto a nie do
              kieszonki kilku co bardziej cwanych gosci.
              poza tym ta grupa powoduje, ze zamiast isc do przodu, to przyjmujemy
              rozwiazanie ktore sa korzystmne dla tej grupy, a niekoniecznie dla miszkancow
              Szczecina i srodowiska naturalnego takze.

pozdrawiam,
              albert_c

----
              „We wszystkim jesteśmy tylko mniej – więcej”
    • Gość: r Re: Sesja w sprawie gospodarki odpadami - przerwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 07:44
      up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka