20.04.11, 10:16
Pomyślałem, że w celu wymiany doświadczeń trunkowych, należałoby uruchomić osobny wątek.
Obserwuj wątek
    • xyz-xyz Swar. 20.04.11, 10:18
      Wyjaśnij mi, dlaczego Auchentoshan jest bardziej "alkoholiczny" niż Glenkinchie, choć słabszy. Ma 40 %, gdy ta druga ma 43.
      • xyz-xyz Halo! Swarożyc! 29.04.11, 08:33
        Podziel się wiedzą.
    • Gość: PawelA Re: Pijacy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.11, 11:08
      Odnośnie trunków, powiedz no mi Kolego Drogi gdzie u nas można jeszcze dostać Starkę, nie licząc włamania do piwnic i spuszczenia sobie ociupinki ;-)?
      • xyz-xyz Re: Pijacy. 20.04.11, 11:11
        W sklepie Polmosu. Róg Jagiellońskiej i Boh. Warszawy.
        • Gość: PawelA Re: Pijacy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.11, 12:27
          A byłem ostatnio i tylko w Szambelana, tudzież Chamberlaine`a się obkupiłem. Podobnież miała się pojawić 18 latka w ładnym opakowaniu i cenie 30 latki, ale jakoś się nie mogłem doczekać. Piszesz więc, że się pojawiła... no cóż trzeba skontrolować ;-).
          • xyz-xyz Re: Pijacy. 20.04.11, 12:33
            Tak mi się zdawało, że Starka była, ale kupiłem Taliskera:)
            • Gość: PawelA Re: Pijacy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.11, 13:35
              Wolę w mieszankowym Jaśku, albo Drambule. Czystego kiedyś, drzewiej z raz popróbowałem, ale mną miotnęło za mocno i stwierdziłem, że to znak, że nie podchodzi ;-).
              Z ciekawostek burbonki w postaci Jacka w dwóch wersjach złotych pojawiły się min. w Bomi.
              • andreas.007 Re: Pijacy. 20.04.11, 13:48
                Jack to amerykanska whiskey, a Jeam Beam to whiskey typu bourbon...
                czyli na kukurydzie robione.

Bardzo lubie Jack Danielsa... chyba jest to zaraz po Chivasie moja ulubiona,
                które najczęsciej pije - wiadomo cena.

Jeama ostatnio kupiłem kilka... i jakos mi nie ten teges, oddałem znajomemu.

Przyznam sie jednak, ze nie liczywszy jakis pojednyczych zdarzen, to raczej lepszych whisky
                juz dawno nie pijałem i jak XYZ rzucił pare namiarów, to aż mi smaczek poszedł.
                W sumie butelke wódki w restauracji jak kupujemy, to koszt 100 zeta!
                W zasadzie za drugie tyle mozna kupic juz dobra whisky... nie w restauracji.

Zacząłem sie poważnie zastanawiać nad sensem mojego postepowania...
                ;)
                • xyz-xyz Re: Pijacy. 20.04.11, 13:55
                  I nawet nie trzeba się z domu ruszać:))

singlemalt.pl/
                  Chociaż ruszyłem się i Auchantoschana 12 yo kupiłem za 129 PLN. Litrowego:)
                • Gość: . Re: Pijacy. IP: *.play-internet.pl 20.04.11, 13:58
                  Czy szanowni koledzy degustatorzy zmoczyli może przypadkiem usta w różnych "labelach" "dżoniego łokera" i są w stanie zrecenzować różnice smakowe, jeśli takowe są oczywiście widoczne dla przeciętnago amatora? Różnice cenowe dostrzegam... ;-)
                  • Gość: PawlA Re: Pijacy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.11, 14:11
                    Jee tam, nie wdawajmy się już w szczegóły ;-), też z kukurydzy ;-).

Co do smaków, jak ja odbieram Jaśka:
                    czerwony - typowa berbelucha coś jak nasza Dark, albo Balentyna.
                    czarny - lepsza odmiana mniej ostra, dalej berbelucha ;-).
                    zielony - pierwszy naprawdę niezły, nie tak ostry smak, lekko podobny do tullamore`a (ale to tylko moje zdanie, bo dwóch takich mnie kiedyś zjadło za to porównanie), fajna gładka, bardzo dobrze smakuje na czysto.
                    złoty - nie próbowałem saute, to i nie potrafię stwierdzić, a po 4 to i tak wsio do siebie podobne było, smakowo trudno mi określić, ale czuć różnicę, przeskok może nie tak duży jak pomiędzy czarnym, a zielonym, ale jest.
                    niebieski - raz się skusiłem na strzał... nie żałowałem, tylko nasza 50-latka dotychczas przebiła bezapelacyjnie tego jaśka i zrównała go z ziemią, ale mało próbowałem w życiu jeszcze ;-).
                    • andreas.007 Re: Pijacy. 20.04.11, 14:21
                      Kiedys przeszedłem szkolenie z whisky.
                      Chyba z dziesięc albo wiecej rodzajów whisky pilismy poczynajac od Johny Walkera...
                      Oczywiscie, kazdy ogladalismy pod swiatło, wachalismy, degustowaliśmy i ocenialismy,
                      a dopiero potem mozna było zachłysnąć się.

To wtedy sie troche narąbałem, bo pare stanowisk było wolnych...
                      to jak posłowie czy radni, od stolika do stolika łazilismy z kolegami!
                      • Gość: PawelA Re: Pijacy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.11, 14:51
                        Jakbyś coś wiedział o takim szkoleniu kiedyś, to daj znać ;-), pewnie będę załatwiał sobie wolne.

Tak odnośnie wpisu poniżej, Tullamorek bardzo smaczny jest i dobre szkło z nim dają. Z irlandzkich Bushmills jest bardzo dobry, szczególnie Blackbush - polecam. Maltów nie dane mi było od nich spróbować, więc nie wiem jak wyglądają od strony smakowej, ale jak trzymają klasę "taniochy", to bankowo będę niezłe.
                  • andreas.007 Re: Pijacy. 20.04.11, 14:12
                    Johny'ego czerwonego nie trawie nawet z colą!
                    Dla mnie za ostra jakaś.
                    Czarny i wyzej moze być... nawet bez coli.
                    Jeszcze zielonego piłem - tez przyjmuje organizm.

Ballantines natomiast wersje dla ubogich mogę,
                    ale takze wole niebieska - 12 letnia zdaje sie.
                    Starszych nie piłem...

Z taki "lepszych" sredniaków to polecam Chivasa i Dimpla.
                    Natomiast w pubie Tawerna opłaca sie pic promocyjne,
                    bo Old Smuggler bywa taniutki podwójny w cenie jednego.

Nie jestem znawca, ale raczej uzytkownikiem tych powiedzmy tańszych...
                    Jeszcze lubie irlandzkie whiskey Tullamore Due, ale najczęściej z uwagi
                    na promocje, czyli w pakiecie z dwoma whiskaczówkami.
        • aysy.1 Re: Pijacy. 21.04.11, 06:55
          forum.gazeta.pl/forum/f,36320,Alkohole_Forum_Alkoholum.html
          swoją drogą to róg Jagiellońskiej i Bohaterów to bardzo blisko garncarskiej:)
    • Gość: gość Re: Pijacy. IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.11, 17:11
      No sojusz lewych dochoduf ma wiele mocnych głów.. poczynając od samego guru pijaczkuf - kwacha vel olka... ale tesz wiele słabych.. ich współpijak niejaki Gudź zawsze wygrywał z nimi w chlaniu wódy... co zawsze dawało nieoczekiwane i zabawne efekty. Jak on stał prosto to reszta się mocno kiwała :))))

A co zalałaś pałę ostatnio? Przyzwyczaisz się :))) dawanie w dekiel przez sld to partyjna tradycja.. oleksy jak strzelił w cymbał to mu padło na język.. do dzisiaj leję jak słucham tych jego elegankich wywoduf :))))
      • xyz-xyz Re: Pijacy. 20.04.11, 18:53
        Piszesz, jakby SLD różniło się w tej materii od reszty społeczeństwa. Abstynent się znalazł...
        • Gość: gość Politycy to pijacy. IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.11, 20:15
          Nie nie, zaraz który to krzyczał sale malejkum? Zaraz zaraz, poszukam :))) a Curyła :)
          www.tvp.info/magazyn/po-godzinach/komedianci-z-wiejskiej
          ale sld znane jest ze swoich pijackich popisuf ... ostatnio na grzesia wóda tesz napiera :)))

O! ten to wygląda jak z sld albo z zchn :)))
          grono.net/gallery/photo/show/2798483/waldus-w-sejmie/
          A tu ludowiec :)))
          www.pardon.pl/artykul/12764/ja_sie_nie_czuje_pijany_posel_narozrabial_w_sejmie_wideo
          A temu poyebowi to się chyba zachciało ukrzyżowania i ćwiczył na korytarzu :)))
          www.tvn24.pl/0,1574473,0,1,pijany-posel-zasnal-w-sejmie,wiadomosc.html
          Kruk to jusz od rana w dekiel wali, ale ta jest znana z tego...
          www.tvn24.pl/12690,1574084,0,1,niedysponowana-kruk-szef-pis-moze-jest-chora,wiadomosc.html
          Ty xyz uważaj, bo tesz trafisz na internet jak nie będziesz uważała.. i z xienżmi nie hlej, bo się skończy jak konkurencja głudź vs. kwach-u

Dorn to raczej jusz klasyka, nic nowego
          polskaliberalna.net/polska/1501-ludwik-dorn-pijany-w-sejmie-komentarz.html
          No dziennikarze też walą w dekiel :)))
          www.gadulek.pl/plotki-z-kraju/pijany-durczok-w-rozmowie-z-palikotem-video/
          Wóda łaczy nawet politycznych przeciwników :)))
          wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34308,2384510.html
          A tu ogolnie o tym jak zawud polytyka yk, wpływa na poizm sporzycia yk... :))))
          www.wprost.pl/ar/9553/Pijany-jak-polityk/
          • xyz-xyz Polacy, to pijacy. 21.04.11, 09:41
            Jacy wyborcy, tacy politycy...
    • Gość: Vlad.H. Re: Pijacy. IP: 61.83.230.* 20.04.11, 18:37
      wciagam ostatnio Gatorade - butelka 1,5 litra 2600 wonow, Butelka Coca-Coli 1,25 litra to 1400 wonow.
      • andreas.007 Re: Pijacy. 20.04.11, 18:44
        taaaaa... musze spróbować, zazwyczaj pije whisky z cola,
        ale moze z tym izotonicznym Gatorade bedzie zdrowsza!
      • xyz-xyz Re: Pijacy. 20.04.11, 18:57

Znaczy się w Korei jesteś? No pogratulować:)
        • Gość: Vlad.H. Re: Pijacy. IP: 61.83.230.* 21.04.11, 02:04
          jako lewicowiec nie powinines kopac lezacego - okaz czerwone milosierdzie (okay nie mowie o strzelaniu w glowe) ;)
          • xyz-xyz Re: Pijacy. 21.04.11, 09:44
            Nie kumam. Ja najnormalniej zazdraszczam podróży. A powiedz no, czy Koreańczycy mają jakiś narodowy trunek?
            • Gość: Vlad.H. Re: Pijacy. IP: 61.83.230.* 21.04.11, 18:40
              nie wiem, za to wiem ze Seoul smierdzi ludzkim kalem... urok posiadania wspolnej centralnej kanalizacji i instalacji burzowej...
    • Gość: rzeźnik Re: Pijacy. IP: *.181.43.165.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.04.11, 10:29
      Ale smucicie :)
      xyz wiesz że ja piję wszystko oprócz asfaltu i gorącej smoły i zawsze jestem zadowolony :)))
      • xyz-xyz Re: Pijacy. 21.04.11, 10:33
        > xyz wiesz że ja piję wszystko oprócz asfaltu i gorącej smoły i zawsze jestem za
        > dowolony :)))

Taaa... a na "baletach" zawsze wybierasz najbrzydszą:))))) 100 % skuteczności... Ale czy o to chodzi? Weszliśmy w ten wiek, że ilość przestała mieć znaczenie:)
        • andreas.007 Re: Pijacy. 21.04.11, 10:38
          Zblizasz się do wieku, ze niewiele ma znaczenie...
          ;)
          • xyz-xyz Re: Pijacy. 21.04.11, 10:47
            Zawsze zostanie dobra berbelucha na myszach:)
    • absztyfikant Re: Pijacy. 21.04.11, 12:13
      XYZ, znasz jakies dobre dowcipy o pijakach? :]
      • xyz-xyz Re: Pijacy. 21.04.11, 12:32
        Facet, na gigant kacu budzi się około południa. Na stoliku przy łóżku karteczka: "Zimne piwo w lodówce. Żona:*". Facet zdziwiony. Dowlókł się do lodówki, wypił piwo. Na lodówce karteczka: "Lekkie śniadanko w mikrofalówce. Żona:*". Facet w szoku. Pyta syna, czy może matce kwiaty przyniósł. A syn odpowiada:

Nie. Przyszedłeś nachlany, jak szkop o drugiej w nocy. Matka chciała cie rozebrać do łózka. Gdy rozpinała ci spodnie powiedziałeś:
        "Spie..aj dziwko! Żonaty jestem."
        • absztyfikant Re: Pijacy. 21.04.11, 13:42
          Piekne!!!
          • Gość: PawelA Re: Pijacy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.11, 14:54
            Ta. A żebyś wiedział jak się mojej Małżowinie podoba ;-). Stary, ale jary.

Z cyklu zwierzęcego:
            Leci pijana wrona i kracze na cały regulator: "KRAAA, KRAAAAA, KRRRAAAAA". Nagle w pijanym widzie uderza w drzewo, leci przez gałęzie, spada na trawnik. Po chwili wstaje oszołomiona i chwiejąc się na łapkach gada... : " Hau, miał? kurr... jak to było?"
    • Gość: XYZ Re: Pijacy. IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.11, 18:48
      A teraz popijam Staropramena Granata:) Rozkosz:) A w lodówce Ratuszowe z Lwówka Śląskiego:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka