Dodaj do ulubionych

Sprzeciw wobec parkingowca. Architekt: Nie suge...

13.11.12, 07:25
Pisalem juz kiedys o tym. Parking w tym miejscu to totalna glupota. Teraz wychodzi, ze przy wjezdzie do miasta stawia sie parking wcale nie dla wjezdzajacych a dla urzednikow. Zupelnie sprzeczna koncepcja ze wszystkimi rozsadnymi zalozeniami komunikacyjnymi za kilkadziesiat baniek. Wjazd do garazowca bedzie zniechecajacy dla wszystkich poza policjantami.

Ta spolka ma chyba nierowno w glowie albo prezes zle kontaktuje. Po sprzedazy konsulatu za dwie banki teraz robi takie cos w takim miejscu. Krzystek, obudz sie i sprawdz Swoje spolki bo robia durne rzeczy jakie beda na ciebie.

Ten pusty garazowiec dostanie miano Krzystkowca, bys mial pomnik zerowego nadzoru nad glupota urzednicza.
Obserwuj wątek
    • zed.1 Re: Sprzeciw wobec parkingowca. Architekt: Nie su 13.11.12, 07:27
      To, ze z naszych oplat parkingowych stawia sie prezent dla urzednikow zamiast dla mieszkancow jest po prostu bezczelne!

Kto bedzie tam parkowal? Czy prezes kiedys staral sie tam dojechac z trasy zamkowej? Wie ile trzeba nadrabiac drogi?
      • piotrus1 Re: Sprzeciw wobec parkingowca. Architekt: Nie su 13.11.12, 08:28
        nie tylko zastanawia kto z "leniwców" będzie szedł 5 - 10 min do pierwszego autobusu - tramwaju.... bo słabo widzę funkcjonalność tego miejsca...

o wizualizacji to nawet nie chce mi się pisać
        • Gość: jatoja Re: Sprzeciw wobec parkingowca. Architekt: Nie su IP: *.asterisc.pl 13.11.12, 09:25
          takiego klocka to można postawić na energetyków ( na miejscu namiotu opery) + przystanek autobusowy na tej wysokości.
      • tertium-non-datur Re: Sprzeciw wobec parkingowca. Architekt: Nie su 13.11.12, 16:04
        zed.1 napisał:

> To, ze z naszych oplat parkingowych stawia sie prezent dla urzednikow zamiast d
        > la mieszkancow jest po prostu bezczelne!
        >
        > Kto bedzie tam parkowal? Czy prezes kiedys staral sie tam dojechac z trasy zamk
        > owej? Wie ile trzeba nadrabiac drogi?

To oczywiste, że ocieplane czy to wymieniane okna były najpierw najpierw budynki samorządowe, urzędy wojewódzkie, siedziba NFZ, sądu apelacyjnego itp. a dopiero później stać było na to obywateli. Tak samo teraz. Parking będzie dla urzędniczych biurw. Nie wystarcza im już o 10-15% wyższe wynagrodzenie niż w sektorze prywatnym. A że niedaleko jest faktycznie urząd wojewódzki, to tym chętniej wojewódzkimi dotacjami dopomoże miastu w budowie. Takie samorządowe przekupstwo...
    • Gość: BOSP Re: Sprzeciw wobec parkingowca. Architekt: Nie su IP: 31.187.12.* 13.11.12, 09:33
      Nie rozumiem czegoś .Wydawało mi się ,że w Szczecinie obsługą strefy płatnego parkowania zajmuje się tamtejszy zarząd dróg a z artykułu można domniemywać ,że robi to spółka miejska .
      Ponadto mam wątpliwości dotyczące wypowiedzi zamieszczonych w artykule przy czym faktycznie nie znam szczegółów dotyczących roli spółki w strefie płatnego parkowania .
      Po pierwsze to spółka nie może pobierać opłat za parkowanie pojazdów w strefie płatnego parkowania w znaczeniu prawnym (dla siebie , z jednym wyjątkiem ) bo ustawa wskazuje zarządcę lub zarząd dróg do poboru opłat za parkowanie i opłaty dodatkowej .Spółka jest więc zwykłym inkasentem tych opłat czyli inkasuje opłaty i przekazuje wskazanemu w ustawie organowi na podstawie umowy cywilno prawnej zawartej z zarządcą lub zarządem dróg .Po wtóre w świetle obowiązujących przepisów spółka nie może tych opłat za parkowanie pojazdów w strefie przeznaczyć na budowę parkingu bo nie dysponuje tymi środkami niezależnie skoro ustawa wskazuje ,że wpływy z opłat za parkowanie są dochodem samorządu. Spółka inkasuje opłaty ,przekazuje je zarządowi dróg a następnie otrzymuje wynagrodzenie za zlecone czynności .Po trzecie decyzję o przekazniu środków na budowe parkingu z budżetu miasta podejmuje się zgodnie z przepisami czyli rada miasta uchwalając budżet umieszcza w nim parking jako pozycję w budżetowych wydatkach .
      Wobec powyższego albo przedstawiciel spółki wychodzi otymistycznie w przyszłość ,zakładając że rada poprze pomysł budowy parkingu albo ja nie wiem ,że z ową spółką została zawarta umowa o partnerstwie publiczno prywatnym na obsługę strefy płatnego parkowania i wówczas środki z opłat zatrzymuje spółka .
      W mojej ocenie zawarcie takiej umowy w zakresie poboru opłat za parkowanie , które mają przecież charakter daniny publicznej (co podkreślał już uprzednio TK w uzasadnieniu wyroku ) jest absolutnie niedopuszczlne i ta regulacja ustawowa jakkolwiek bardzo wygodna dla niektórych samorządów ,kłóci się z rolą administracji publicznej jaką Konstytucja RP i ustawy przypisują stosownym organom .Sprawą zbadania konstytucyjności tego przepisu powinien się zająć niezwłocznie odpowiedni organ nadzoru prawnego.
      • agathen_76 Re: Sprzeciw wobec parkingowca. Architekt: Nie su 13.11.12, 11:10
        O ile się nie mylę to ta sama spółka która jakiś czas temu sprzedała kamienicę za 2 mln zł w ścisłym centum miasta i gdzieś wyczytałam, że sprawą zajęło się już ABW
    • lazi1 Sprzeciw wobec parkingowca. Architekt: Nie suge... 13.11.12, 11:12
      Nech lepiej pieniądze z SPP dorzucą do przebudowy pl. Orła Białego i tam wybudują 3,4 kondygnacje w dół. Blisko do węzła komunikacyjnego jakim jest Brama Portowa i bez niepotrzebnej szpetoty.
    • evergreen111 Sprzeciw wobec parkingowca. Architekt: Nie suge... 13.11.12, 11:16
      Parkingowiec na Św. Ducha (jest wolne miejsce!) jest lepszym pomysłem niż ten przy Wałach, ale chyba tylko w teorii. Problemem jest to, że 99% kierowców chce zaparkować co do metra w miejscu, gdzie mają sprawę, uważając za idiotyczny pomysł użycie parkingowca i podjechanie do celu tramwajem/autobusem.
      Jak sądzicie, gdzie konkretnie parkingowiec miałby sens i powodzenie?
      • zed.1 Re: Sprzeciw wobec parkingowca. Architekt: Nie su 13.11.12, 11:23
        Z NiOL nigdzie nie bedzie mial sensu.

Trzeba sie zabrac za park&ride.
        • evergreen111 Re: Sprzeciw wobec parkingowca. Architekt: Nie su 13.11.12, 11:39
          Nie warto. Vide drugie zdanie z mojej wcześniejszej wypowiedzi.
          • Gość: Dyrektor departame Ja muszem mieć miejsce do parkowania IP: *.cable.smsnet.pl 13.11.12, 12:12
            Chyba wyraźnie jest napisane że pracownicy urzędów nie mają gdzie postawić samochodów a przybędzie jeszcze urząd marszałkowski . To razem ze 2000 osób. Gdzie się zmieści tyle aut.My musimy mieć gdzie parkować . Piszcie co chcecie a parkingowiec i tak nam wybudują
            • evergreen111 Re: Ja muszem mieć miejsce do parkowania 13.11.12, 13:01
              Parkingowiec do wykorzystywania poniedziałek-piątek po 9 godzin dziennie? Zaledwie 45 godzin tygodniowo? Bez sensu.
              • Gość: kmicic Miałem sen... IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.12, 21:09
                I chciałbym to zobaczyć, jak o 15.00 urzędnicy wyjdą z nowowybudowanego Urzędu Marszałkowskiego przy ul. Matejki, przejdą dziarskim krokiem do parkingowca przy Kanie, a potem uruchomią swoje wspaniałe pojazdy i włączą się do ruchu przy zjeździe z Trasy Zamkowej w godzinie szczytu, dorzucając do już korkujących się aut swoje 100-200 pojazdów...
                • zed.1 Re: Miałem sen... 13.11.12, 23:59
                  Nie zrobia tak bo za daleko im bedzie. Zostawia auta na trawie w parku.
    • Gość: rom Re: Sprzeciw wobec parkingowca. Architekt: Nie su IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.12, 19:00
      Ulepszanie i upiększanie miasta wg Gajdy. Koszmar
    • Gość: Zatroskany Re: Sprzeciw wobec parkingowca. Architekt: Nie su IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.12, 20:34
      Jeśli ma powstać Parking pod Filharmonią to wystarczy go tylko otworzyć rano i wcale tam żadnego innego więcej nie potrzeb bo te 100-200 aut urzędników zmieści się w ciągu dnia do 16 pod Filharmonią i zdąży się do 18/20 opróżnić zanim rozpoczną się koncerty. Dlatego lepiej zainwestować te środki na pl. Orła Białego, Poniewież jakikolwiek nowy parking po wybudowaniu tego pod Filharmonią może się po prostu okazać zbędny w pobliżu Trasy Zamkowej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka