Dodaj do ulubionych

Kto chce utrącić Śródodrze?

09.08.04, 23:41
Marian Jurczyk i jego ekipa to rak, ktory toczy zdrowa tkanke miasta. Jest to
nowotwor szczegolnie zlosliwy, bo nie tylko niszczy obecna tkanke miejska,
ale takze uniemozliwia jej rozwoj, a precyzyjniej mowiac regeneracje, bo
przed wojna Lasztownia tetnila zyciem.
Obserwuj wątek
    • absztyfikant bez komentarza 09.08.04, 23:42
      Mój śmiech histerii i pogardy
      Do waszych uszu nie dociera.
      To On jest dzielny, mądry, twardy -
      Ja tylko - wariat, degenerat.
      On jest sól ziemi i kość z kości,
      Nosiciel nieobjętych dążeń...
      A ja - w monoklu śmieć ludzkości,
      Zdeklasowany, chory książę.

Więc śmiech piskliwy we mnie wzbiera
      Na widok pychy i charyzmy -
      Na waszą miarę to kariera!
      Kariera Nikodema Dyzmy!

W pas się kłaniają ministrowie
      U stóp byłego fordansera;
      Wyrokiem jest - cokolwiek powie,
      Nikim jest - kogo sponiewiera.
      Kocha go moja piękna siostra,
      Wszyscy się boją go lokaje,
      Nie widać więc, gdy budzi postrach -
      Czego i gdzie mu nie dostaje.

Odrzucił tych, po których wspiął się,
      Lecz sami sobie winni teraz,
      Gdy w swoim wszechwiedzącym dąsie
      Mało pozycji mu - premiera!
      Rzecznicy salonowej tłuszczy
      Unoszą brwi - to wielki człowiek!
      Ja krzyczę - Cham to! Cham griaduszczij!
      - Lecz przecież mam nierówno w głowie.

Nikodem! Mąż opacznościowy!
      Bez wad charakter, bez rozterek!
      Oto Polaka portret nowy!
      Tylko mu w ręce dać siekierę!
      Lecz zmilczę. Ma nade mną władzę
      I zapowiedział mi to w porę,
      Że jeśli go w czymkolwiek zdradzę
      Natychmiast wyśle mnie do Tworek!

Więc śmiech płaczliwy we mnie wzbiera
      Na widok pychy i charyzmy -
      Na waszą miarę to kariera!
      Kariera Nikodema Dyzmy!

Jacek Kaczmarski
      12.10.1990
    • Gość: Jaro Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 10.08.04, 00:31
      JURCZYK - WEŹ SZNUR I POWIEŚ SIĘ, A OD SZCZECINA ODPIEPRZ SIĘ!
    • Gość: pepe Śródodrze w ręce Ptaka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 00:33
      • Gość: K.E.S.Z. Re: Śródodrze w ręce Ptaka! IP: 83.168.96.* 10.08.04, 00:35
        Popieramy i rozumiemy pana prezydenta.
        • Gość: WOY Chcecie wiedzieć o co chodzi? Zapytajcie Piotra IP: 212.14.63.* 10.08.04, 20:22
          Kęsika. To wbrew pozorom niegłupi facet.
      • swarozyc Re: Śródodrze w ręce Ptaka! 10.08.04, 11:07
        nie. ptaka w reke na Srododrzu...
    • Gość: renata Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.04, 00:49
      Czytałam wywiad z Czesnym w Hallo Szczecin.W śród 6 priorytetów
      inwestycyjnych,które tam wymienił zabrakło drobiazgu-Śródodrza.
      Oto najważniejsze inwestycje prezydenta:
      -lotnisko w Dąbiu
      -Ikea
      -Gontynka
      -tereny wokół Pogoni
      -Brama Portowa
      -lokalizacja byłego stadionu Pionier
      Czy chodzi o nowe supermarkety, czy o uczynienie Szczecina atrakcyjnym miastem
      portowym?.Śródodrze powinno być na czele gdyż zabudowa wysp jak wynika z
      opublikowanej koncepcji (głównie w GW)daje możliwość powrotu miasta do jego
      tradycyjnych historycznych funkcji.Pan Czesny jednak tego nie rozumie,nawet nie
      dostrzega.A gdzie są jego wspaniali doradcy?.Pan Cehak,profesor Paszkowski ten
      od ECE i inni.Którzy to są?.Może ktoś wie?.Gore....
    • student_wzieu Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 10.08.04, 10:47
      Moze gdy by doszło do jakiegos przerotu i masowego wywozu władz na taczkach
      rzadzacy wykazali by wieksza inicjatywe oraz zainteresowanie . Moze czas
      zorganizowac masowy protest mieszkańców majacy wymusic na włądzach kroki majace
      na celu zainteresowanie sie miastem a nie włąsnym portfelem i stanowiskiem
    • Gość: Pisior Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 12:07
      Może najwyższy czas aby szczecińska ABW-era sprawdziła czy przypadkiem nie jest
      prawdą , że jacyś rosyjskojęzyczni "koledzy" prezydenta Czesnego z czasów jego
      moskiewskiego epizodu wykazują dziwne zainteresowanie Śródodrzem
    • masaladosa Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 10.08.04, 12:36
      nie wiem juz czy oni to chca umyslnie utracic
      czy tez jest to ich zwyczajna beztroska indolencja i abnegacja
      a moze jedno i drugie niejako przy okazji

ja nie wierze ze obecna ekipa zarzadzajaca tym niesczesnym miastem
      jest w stanie w jakikolwiek sposob pomoc koncepcji rozwoju srododrza
      moze jej tylko zaszkodzic

to przeciez zbior postaci groteskowych i cwanych politykierow
      ciagnacych kazdy w swoja strone szczecinski postaw sukna
      krecac jednoczesnie kompletnie zdezorientowanym dzialkowcem
      obsadzonym przez gawiedz w roli prezydenta tego calego cyrku...

mdosa
    • hans_kloss_szczecin Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 10.08.04, 13:09
      Ech... Znów na podstawie faktów prasowych zagorzała jednostronna dyskusja na
      forum.
      1)Kiedyś mówiono że Jurczyk to ksenofob i nie chce ‘obcych’ , teraz się
      mówi, ‘że w tym mieście obowiązuje "magia obcych"’... To, jak jest naprawdę ?

2)W tym artykule, napisano również (czego w dotychczasowych wypowiedziach
      forumowiczów nie zauważono), że dyrektor wydziału urbanistyki i administracji
      budowlanej UM, który uważa, że projekt Śródodrza powinien być obiektem
      przetargu. Czy to źle, że miasto chce wybrać lepszą ofertę ? Oczywiście, że
      fajnie by było, żeby projekt realizowali ‘nasi’ ludzie, ale prawa rynku są
      twarde i powinni wygrywać lepsi, tańsi ...
      • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 10.08.04, 13:45
        hans_kloss_szczecin napisał:

>
        > 2)W tym artykule, napisano również (czego w dotychczasowych wypowiedziach
        > forumowiczów nie zauważono), że dyrektor wydziału urbanistyki i administracji
        > budowlanej UM, który uważa, że projekt Śródodrza powinien być obiektem
        > przetargu. Czy to źle, że miasto chce wybrać lepszą ofertę ? Oczywiście, że
        > fajnie by było, żeby projekt realizowali ‘nasi’ ludzie, ale prawa r
        > ynku są
        > twarde i powinni wygrywać lepsi, tańsi ...

* Panie Hans ide o zaklad ze ten przetarg powiem to kolokwialnie bedzie
        ustawiony...
        • hans_kloss_szczecin Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 10.08.04, 13:50
          Być może, ale na to są potrzebne dowody ...

A jeżeli chodzi o przetarg, to osobiście jestem przeciwny takiej formie.
          Zamiast przetargów powinny być otwarte licytacje. Wszystko jawne...
          • piotr33k2 Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 10.08.04, 13:55
            jak to przetarg na całe śródodrze? to niechybnie pachnie kryminałem,przetargi
            mogą byc na poszczególne segmenty ogólnie przyjetego planu i strategi dla tego
            terenu a najlepiej pod patronatem włąśnie jakiegoś kompetetnego grona
            bynajmniej nie związanego z ratuszem .
            • hans_kloss_szczecin Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 10.08.04, 14:02
              piotr33k2 napisał:

> jak to przetarg na całe śródodrze? to niechybnie pachnie
              kryminałem,przetargi
              > mogą byc na poszczególne segmenty ogólnie przyjetego planu i strategi dla
              tego
              > terenu a najlepiej pod patronatem włąśnie jakiegoś kompetetnego grona
              > bynajmniej nie związanego z ratuszem .

A dlaczego nie na całe Śródodrze ? Dlaczego kryminał ? Wszystko jest warte
              swojej ceny, jeżeli ktoś będzie chciał zapłacić tyle ile coś jest warte, albo
              więcej ;) to niech kupuje ... Pięniądze miastu by sie przydały, choćby na
              realizację obwodnicy środmiejskiej, czy dołożenie sie do przeprawy mostowej w
              Policach.
              • piotr33k2 Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 10.08.04, 14:08
                juz miało byc jedno miasteczko w dąbiu wybudowane kompleksowo przez jedną
                słynną firme mającą swoją siedzibę w oborze czy szopie jakiejś.
          • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 10.08.04, 13:58

> Być może, ale na to są potrzebne dowody ...
            >
            > A jeżeli chodzi o przetarg, to osobiście jestem przeciwny takiej formie.
            > Zamiast przetargów powinny być otwarte licytacje. Wszystko jawne...

* no brzmi ciekawie...
          • Gość: ex Jaki przetarg? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 13:58
            Albo ja nie nadazam albo pozostali. Z tego co wynikalo z artykulow konsorcjum
            chcialo wspolnie z miastem opracowac projekt calego srododrza a nastepnie
            zaprosic badz wylonic w przetargu wykonawcow. A teraz wyskakujecie z
            przetargiem. Na co? Po co?
            Chodzi o to by najpierw stworzyc wizje a potem wciagnac firmy do jej realizacji
            a nie oddac teren pod budowe czegokolwiek. W ten sposob powstanie tylko wyspa
            hipermarketow i nie bedzie to serce miasta jakiego w tym miescie sie oczekuje.
            • piotr33k2 Re: Jaki przetarg? 10.08.04, 14:04
              ja rozumien że miasto chce aby był właśnie przetarg na owe kompetętne grono i
              jego wizje tego miejsca .bo inaczej to zwykły przewał i prywata.
            • albert_c Re: Jaki przetarg? 10.08.04, 14:12
              ex, bo z tym przetargiem to sciema. chodzi o to aby znalezc pretekst do
              odsuniecia na razie naszych architektow. przetarg brzmi na tyle rozsadnie dla
              laikow ze chwyca to w sensie propagandwoym.
              wiec teraz bedzie mydlenie oczu przetargiem i ze 'ta banda architektow chciala
              bez przetargu' a pozniej bedzie wiecie rozumieice, mamy taka opinie i taka i
              jednak nie bedzie przetargu, bo tu taki fajny liscik intencyjny mamy z niemcami
              podpisany no i w ogole wicie rozumicie.
              dlaczego nagle DoCzesny zainteresowal sie tymi terenami - bo sie oakzalo ze to
              noasny spolecznie temat - rusza go z popiolow jak nadejszie czas kampanii i
              wtedy CASH bedzie mocno wspieral ten pomysl tak jak na tydzien przed referendum
              wsparli pomysl z DA na lotnisku w Dabiu - jaka to sciema byla chyba wiesz...
              • piotr33k2 Re: Jaki przetarg? 10.08.04, 14:18
                zgadza się albercie ,wszystko się zgadza.
            • hans_kloss_szczecin Re: Jaki przetarg? 10.08.04, 14:15
              Gość portalu: ex napisał(a):

> Albo ja nie nadazam albo pozostali. Z tego co wynikalo z artykulow konsorcjum
              > chcialo wspolnie z miastem opracowac projekt calego srododrza a nastepnie
              > zaprosic badz wylonic w przetargu wykonawcow. A teraz wyskakujecie z
              > przetargiem. Na co? Po co?
              > Chodzi o to by najpierw stworzyc wizje a potem wciagnac firmy do jej
              realizacji
              >
              > a nie oddac teren pod budowe czegokolwiek. W ten sposob powstanie tylko wyspa
              > hipermarketow i nie bedzie to serce miasta jakiego w tym miescie sie
              oczekuje.

A po co jakieś konsorcjum ? Tylko do opracowania planów ? Jest przecież jakiś
              plan zagospodarwowania przestrzennego (czy jak tam to się nazywa) miasta,
              rozumiem w rękach Wydziału Urbanistyki UM. Tereny Sródodrza mają mieć jakiś tam
              charakter i zabudowa powinna być zgodna z tym planem i tyle ... Wydział
              Urbanistyki (zatrudnia architektów i urbanistów) jest chyba po to by ten plan
              ewentualnie zmieniać ... A po co do tego kolejni fachowcy na garnuszku
              miasta ...

To konsorcjum powinno być ewentualnym inwestorem (po wygraniu przetargu), który
              wykupi te tereny i coś na nich zbuduje (zgodnie z planem zagospodarowania tego
              terenu), i tyle ...

• albert_c Re: Jaki przetarg? 10.08.04, 14:20

> A po co jakieś konsorcjum ? Tylko do opracowania planów ? Jest przecież jakiś
                > plan zagospodarwowania przestrzennego (czy jak tam to się nazywa) miasta,

* i tu powstaje problem, bo zdaje sie ze takich planow nie ma i wlasnie to
                konsorcjum mialo m.in. taki plan zaproponowac...

• hans_kloss_szczecin Re: Jaki przetarg? 10.08.04, 14:29
                  albert_c napisał:

> hans_kloss_szczecin napisał:
                  >
                  > > A po co jakieś konsorcjum ? Tylko do opracowania planów ? Jest przecież j
                  > akiś
                  > > plan zagospodarwowania przestrzennego (czy jak tam to się nazywa) miasta,
                  >
                  > * i tu powstaje problem, bo zdaje sie ze takich planow nie ma i wlasnie to
                  > konsorcjum mialo m.in. taki plan zaproponowac...
                  >
                  >

Eeee, bez przesady ... To jak do tej pory 'projektowano' Szczecin, bez
                  konsorcjów ? ;) A plan zagospodarowania tego terenu na pewno jest - tylko go
                  trzeba po prostu zmienić, a do tego nie trzeba zatrudniać nowych ludzi. Powinno
                  to zrobić 'miasto' -> Wydział Urbanistyki UM ...
                  • Gość: vicek Re: Jaki przetarg? IP: 217.153.6.* 10.08.04, 15:34
                    ....jakiś plan przestrzennego zagospodarowania. Ano jest panie h.k i dlatego
                    Szczecin wygląda tak jak wygląda, bo jest jakiś. Nic w tym mieście nie trzyma
                    się ani..... Tu nie ma czego pokazać a nasi urbaniści i architekci z UM pożal
                    się boże. Wały Chrobrego wszystkiego nie załatwią,- już robi się dziurę dla
                    następnego pubu na skarpie. Jeszcze trochę a jakiś gospodarz od przestrzeni da
                    zgodę na budowę parę burdeli to dopiero będzie jazda! Głupek prezydent to skarb
                    dla cwaniaków a Śródodrze ma do sprzedania na dziś sporo starej cegły-niemiec
                    dobrze zapłaci. Później powoła się nowe konsorcjum i dalej do wiwatu. Strach
                    się bać.
            • Gość: Jacek Re: Jaki przetarg? IP: 213.155.174.* 10.08.04, 14:18
              Albo ja nie nadazam albo pozostali. Z tego co wynikalo z artykulow konsorcjum
              > chcialo wspolnie z miastem opracowac projekt calego srododrza a nastepnie
              > zaprosic badz wylonic w przetargu wykonawcow. A teraz wyskakujecie z
              > przetargiem. Na co? Po co?

Mam wrazenie ze chodzi o wyslizganie konsorcjum.Dla urzednikow taka inicjatywa
              nie daje profitow.Lepiej wynajac jedna firma,gadac z jednym.Czesnemu to
              niewygodne dlatego widzimy urzedniczy taniec brzucha.Widac ze konsorcjum jest
              uparte wiec chca to opoznic i spacyfikowac.
              • albert_c Re: Jaki przetarg? 10.08.04, 14:22
                Gość portalu: Jacek napisał(a):

> Mam wrazenie ze chodzi o wyslizganie konsorcjum.Dla urzednikow taka
                inicjatywa
                > nie daje profitow.

* he, he. meritum sprawy lezy w czyms co ja bym nazwal 'prowizja zycia'...

Lepiej wynajac jedna firma,gadac z jednym.Czesnemu to
                > niewygodne dlatego widzimy urzedniczy taniec brzucha.Widac ze konsorcjum jest
                > uparte wiec chca to opoznic i spacyfikowac.

* generalnie tak.
          • Gość: Jurek72 Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.04, 18:25
            < Tylko otwarta licytacja uzdrowi podejrzane ustawiane przetargi.
            > Dzis TVP 1 Plus minus o godz 22:25 zapowiada sie ciekawy temat,
            > ktory proponowalem P. Jurczykowi, ale nie jest zainteresowany.
            > Mam na pismie klamstwo, ktorym sie podpieral zastepca prezydenta
            > miasta Andrzej Grabiec krotko po objeciu tego stanowiska,mysle
            > ze szybko bedzie do odstrzalu. Zawsze potrzebny odpowiedzialny
            > zapatrzony w swoje stanowisko.
      • Gość: Jerzy Szydlowski Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.04, 18:14
        > A kto nie chce w Szczecinie kopali zlota bez dna ?

Prezydent Szczecina Bonn, dn 18 maja 2004r
        MARIAN JURCZYK

Sesja o śmieciach >www.sortownia-kompostownia.prv.pl<

kov 17-05-2004, ostatnia aktualizacja 17-05-2004 17:57

Nadal nie wiadomo, gdzie będą wywożone śmieci ze Szczecina. Radni ponownie nie
        zajęli stanowiska w tej sprawie

Po raz drugi postanowili przerwać obrady - przed podjęciem decyzji chcą mieć od
        prezydenta szczegółowe wyliczenia i analizy, a tych nie otrzymali. Kolejne
        dyskusja - 21 czerwca. Sesja na temat gospodarki odpadami trwa od 5 kwietnia.

Idzie o dużą stawkę. Roczne przychody ze szczecińskiego rynku śmieci (odbiór i
        wywóz) szacowane są na ok. 50 mln zł. Firma, której składowisko wybiorą radni,
        będzie mogła sięgnąć po znaczną część tych pieniędzy.

Śmieci ze Szczecina mogą być wywożone na składowisko koło Rymania (jego
        właścicielem jest prywatna spółka Sita), koło Myśliborza (także jego właściciel
        to prywatna spółka) albo należące do gminy Police składowisko w Leśnie Górnym.
        Na razie odpady wożone są do Sierakowa i Klucza, ale te składowiska wypełnione
        są już w 70 proc.

- Na kolegium prezydenckim zajęliśmy stanowisko, że gospodarka odpadami nie
        może mieć charakteru monopolistycznego, nie może być w rękach tylko jednej
        firmy - oświadczył Mirosław Czesny, wiceprezydent Szczecina.

Prezydent Marian Jurczyk uważa, że wywozem śmieci i sprzątaniem miasta powinna
        zajmować się firma polska.

- 99 proc. lewobrzeżnej części Szczecina sprząta Rethmann - płacimy firmie za
        to, a dodatkowo musieliśmy w tym roku zatrudnić 120 osób, bo miasto jest
        brudne - dowodził. - Ale tak zostały podpisane warunki.

Jurczyk zaznaczył, że żadnych umów nie będzie zrywał.

- Żeby nie było tak, jak ze spółką Saller - mówił [zerwanie przez Jurczyka
        umowy na sprze-daż ziemi z Euroinvest Saller kosztowało budżet Szczecina 9,5
        mln zł odszkodowania - red.].

Janusz Modrzejewski, radny niezrzeszony, apelował do prezydenta, by gmina
        Szczecin odzyskała prawo do gospodarowania odpadami.

- Jeżeli firmy będą odbierać od mieszkańców śmieci, sortować je, a następnie
        wywozić na składowiska, wtedy stracimy wpływ na cenę - argumentował.
        Moja analiza :

Po co składowisko, lepsze precyzyjne sortowanie i kompostowanie komunalnych i
        ścieków ? Moja propozycja to zablokowanie firmom polskim i obcym wwozu i
        przewozu z zagranicy odpadów na podstawie listu przewozowego, która to USTAWA
        została wprowadzona przez rząd Millera w kwietniu 2004 i obowiązuje od 1 maja
        2004r, a miała obowiązywać od 2008r,
        bez zagwarantowanego umową pełnego sortowania i kompostowania w Sierakowie i
        Kluczu.

Właściciel składowiska koło Rymania czy Myśliborza dzięki tej ustawie może
        podpisać umowę bezpośrednio z miastem np. Bonn, Achen, Berlin, Ystad, Bornholm,
        Kopenhaga, wszystko wolno, liczy się tylko cena i protesty mieszkańców, których-
        • Gość: renata Panu Jerzemu Szydłowskiemu tymczasem IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.04, 01:30
          serdecznie podziękujemy.
      • wodni.k Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 11.08.04, 02:03
        > hans_kloss_szczecin napisał:
        > zagorzała jednostronna dyskusja na forum.

Kolego zauważ, ze dopóki szczecińscy architekci nie wyszli z koncepcją to temat
        śródodrza w ogóle nie istniał

> 1)Kiedyś mówiono że Jurczyk to ksenofob i nie chce ‘obcych’ , teraz
        > się mówi, ‘że w tym mieście obowiązuje "magia obcych"’...

Dla tej ekipy każdy jest dobry byleby nie był Niemcem i nie był ze Szczecina

> 2)W tym artykule, napisano również (czego w dotychczasowych wypowiedziach
        > forumowiczów nie zauważono), że dyrektor wydziału urbanistyki i administracji
        > budowlanej UM, który uważa, że projekt Śródodrza powinien być obiektem
        > przetargu.

Patrz wyżej. Wcześniej śródodrze nie istniało w planach UM

> Czy to źle, że miasto chce wybrać lepszą ofertę ? Oczywiście, że
        > fajnie by było, żeby projekt realizowali ‘nasi’ ludzie, ale prawa
        > rynku są twarde i powinni wygrywać lepsi, tańsi ...

Lepsi nie zawsze znaczy tańsi. To pierwsze.
        A po drugie:
        W szczecińskim Magistracie mówi się - "Przetarg był sprawiedliwy, wygrali ci co
        powinni"

O taki przetarg Ci chodzi?

Po trzecie:
        miastem rządzi Czesny, a jemu potrzebne jest lotnisko, a nie jakieś śródodrze.
        Kolega Czesnego Ptak chce tam postawić blaszane budy w wodzie i wynajmowac je
        kupcom łódzkim za ciężkie pieniądze. W 2006 roku beda wybory i nikt ich nie
        wybierze na drugą kadencję, wiec trzeba sobie zabezpieczyc renty.

• baba_w_oknie Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 10.08.04, 15:47
      To z pewnosciom secesjonisci z Miedzyodrza. :-)
      • Gość: grzegorz ferber Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 17:13
        zwroccie uwage prosze, ze tak w tym wypadku, jak i zdecydowanej wiekszosci
        forum, zajmujecie sie sprawami podejrzen, korupcji, narzekaniami, itd. W sumie w
        Szczecinie normalne. Podzielam.
        Hm..., czy przetarg czy nie...? To nie ten w ogole problem przeciez...! Otoz
        przetarg, jak powiedzial Hans Kloss, to wybranie najlepszego i najtanszego
        wariantu. Oczywiste. Czy jednak jestescie pewni, ze chcemy "taniego miasta" ?
        Czy rzeczywiscie tanie jest atrakcyjne (czytaj ekonomiczne w eksplotatacji) No
        przeciez wiecie, ze nie. Nieprawdaz ?
        Jedyna gwarancja zeby bylo jawnie i zeby wszyscy wiedzieli o czym mowimy jest
        zrobienie i upublicznienie projektu. No i wlasnie tak zrobilismy ! Za ile ? Ano
        - za darmo, mimo, ze mialem ostatnio szczegolnie dosc duzo dziwnych propozycji
        jego sfinansowania (!). Ale wlasnie... Mialo byc "czysto" i jest !
        No jasne..., przeciez moga i pojawiaja sie glosy, ze zrobilem to aby potem miec
        intratne zlecenia. Na pewno ? Na pewno chcialbym miec wplyw na to jak to sie
        dalej potoczy i jakas kontrole nad caloscia projektu. Natomiast raz go robiac w
        fazie wstepnej, (gdybym mial z tym miec dalej do czynienia), wyklucza mnie to
        automatycznie z rzeczywiscie intratnych projektow na przyszlosc na tym terenie.
        Przeciez to jasne ! Nawet jesli pozwalaloby na to prawo, pewnie powinienem wtedy
        zmienic nazwisko, a jakos je lubie... Tak wiec...?
        A poza tym... "Budowanie nowego miasta" (pozwolicie, ze z grubej rury) nie
        odbywa sie przy pomocy tylko architektow, czy innych "profesjonalistow". To
        zupelnie inna zabawa i o wiele bardziej ogolna, ze tak powiem. Wlasnie dlatego
        pozwolilem sie wypowiadac w tymze gronie.
        Baaaaaardzo bym chcial zeby taka sama dyskusja, z takim samy zacietrzewieniem
        jak na tematy korupcji np., rozpetala sie na temat tego jak chcielibysmy zeby to
        miasto wygladalo. To naprawde genialne zajecie !
        A korpupcje, podchody itd..., no coz, warto i trzeba o tym mowic otwartym
        tekstem, ale zostawmy te sprawy innym panom, czy paniom... I tak nie dadza
        rady...! Oczekiwalbym jednak jakichkolwiek opinii na temat czy to projektu
        Srododrza, czy "pomyslow" z nim zwiazanych. To naprawde moze zmienic miasto.
        Przynajmniej ja jestem o tym przekonany i..., mam nadzieje, ze nie tylko ja...
        • Gość: ex Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 23:17
          Panie Ferber wszystko ladnie. Tylko co zrobicie jesli miasto zacznie wam
          podkladac klody pod nogi? I ogolnie co macie w planach na najblizszy czas? Co
          sie dzieje w konsorcjum dla srododrza bo nic nie wiadomo?
        • albert_c Panie Grzegorzu 11.08.04, 08:52
          ja tam bede za przedstawiony przez Pana projekt trzymal kciuki, tak jak
          zapowiadalem to od poczatku kiedy tylko pojawil sie projekt Srododrza. mysle ze
          wielu forumowiczow takze bedzie Was wpierac, i to nie tylko tu na forum, ale w
          realu takze...
          • absztyfikant Re: Panie Grzegorzu 11.08.04, 12:04
            A ja Panie Grzegorzu ponawiam apel o to, zeby zaczal sie Pan logowac.
            Serdecznie pozdrawiam.
            • albert_c Re: Panie Grzegorzu 11.08.04, 12:05
              absztyfikant napisał:

> A ja Panie Grzegorzu ponawiam apel o to, zeby zaczal sie Pan logowac.
              > Serdecznie pozdrawiam.
              >

* podpisuje sie po tym. Panie Grzegorzu, wtedy bedziemy mieli pewnosc ze Pan to
              Pan:)
    • Gość: Książę POmorski Zobaczcie dokładniej na ten rysunek IP: *.pl / 62.233.217.* 10.08.04, 17:30
      zauważyliście że na planie są również kwartały leżące tuż nad samą Odrą po
      lewobrzeżnej części Szczecina, tak jak to było w przed wojną w Stettinie :D
      to dla mnie największy plus tego planu, ciekawe co by zrobili z ulicą tam teraz
      biegnącą- może tunel ( tak jak jest w Warszawie? )
      • Gość: piotruś Re: Zobaczcie dokładniej na ten rysunek IP: *.devs.futuro.pl 10.08.04, 18:54
        ja tam trzymam kciuki za planem - brzmi sęsownie, wygląda ładnie !

pozdrawiam
    • Gość: Boger Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.telia.com 10.08.04, 20:06
      Szanowni rozmowcy, architekci nie buduja, architekci projektuja i nadzoruja
      wszystkie etapy realizacji swojego projektu. Skoro szczecinscy architekci (o
      ile wiem jedyni) zainteresowali sie szczecinskim Srododrzem, wlozyli tyle trudu
      i zaangazowania w to, aby nasz Szczecin byl 'prawdziwym', europejskim miastem
      na poziomie, to do jasnej cholery dajmy im mozliwosc realizacji. I skoro wladze
      Szczecina przyjely z aprobata i zaakceptowaly list intencyjny, to znaczy, ze
      zostal zrobiony pierwszy krok w kierunku nawiazania wspolpracy, ktory powinien
      doprowadzic do ogloszenia przetargu w ofercie publicznej na jego wykonanie.
      Poznan sie rozwija, Gdansk i Wroclaw rowniez, to dlaczego Szczecin nie nadaza
      za najepszymi, ktorzy maja wizje, patrza w przyszlosc i robia to co najlepsze
      dla swojego miasta. W Szczecinie jest ogrom prac do zrobienia, a zlot zaglowcow
      juz niebawem, bo do zarobienia sa ogromne pieniadze. Ale, zeby zarobic,
      najpierw trzeba zainwetowac.
      • piotr33k2 Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 11.08.04, 00:15
        chodzi o to ze najpierw przyjeły a teraz odrzucają a właściwie kombinują jak
        koń pod górę .
      • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 11.08.04, 08:56
        Gość portalu: Boger napisał(a):

I skoro wladze
        > Szczecina przyjely z aprobata i zaakceptowaly list intencyjny,

* list intencyjny w tej sprawie? pierwsze slysze.

to znaczy, ze
        > zostal zrobiony pierwszy krok w kierunku nawiazania wspolpracy, ktory
        powinien
        > doprowadzic do ogloszenia przetargu w ofercie publicznej na jego wykonanie.
        > Poznan sie rozwija, Gdansk i Wroclaw rowniez, to dlaczego Szczecin nie nadaza
        > za najepszymi, ktorzy maja wizje,

* bo u nas czlowiek z wizja jest niebezpieczny dla zbyt wielu klik...wiesz
        chodzi o CASH.

> patrza w przyszlosc i robia to co najlepsze
        > dla swojego miasta. W Szczecinie jest ogrom prac do zrobienia, a zlot
        zaglowcow juz niebawem, bo do zarobienia sa ogromne pieniadze. Ale, zeby
        zarobic, najpierw trzeba zainwetowac.

* czesny nie umie inwestowac, to typ wiesniaka - on umie tylko doic!
        • Gość: Boger Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.telia.com 11.08.04, 10:27
          Albert, wprawdzie napisalem, ze list intencyjny zostal zaakceptowany, ale
          dokladnie chopdzilo o wstepny projekt listu. Cytuje fragment ze strony 'GW':
          ' ... choć jeszcze miesiąc temu ich koncepcja podobała się prezydentowi,
          przyklasnęli jej zastępcy prezydenta, poparli przedstawiciele wszystkich klubów
          w Radzie Miasta. Prezydent Jurczyk zaakceptował nawet wstępny projekt listu
          intencyjnego dotyczącego współpracy między konsorcjum a miastem ... .'
          • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 11.08.04, 11:16
            Gość portalu: Boger napisał(a):

> Albert, wprawdzie napisalem, ze list intencyjny zostal zaakceptowany, ale
            > dokladnie chopdzilo o wstepny projekt listu. Cytuje fragment ze strony 'GW':
            > ' ... choć jeszcze miesiąc temu ich koncepcja podobała się prezydentowi,
            > przyklasnęli jej zastępcy prezydenta, poparli przedstawiciele wszystkich
            klubów
            >
            > w Radzie Miasta. Prezydent Jurczyk zaakceptował nawet wstępny projekt listu
            > intencyjnego dotyczącego współpracy między konsorcjum a miastem ... .'

* ok. dzieki za wyjasnienie. z Twojego postu to powyzsze nie wynikalo stad to
            moje zdziwienie.
    • Gość: tergat Moze zrzutka na lapowke dla czesnego i kolegow? IP: *.ipt.aol.com 11.08.04, 01:31
      Moze najprostszym rozwiazaniem jest zorganizowanie zbiorki pieniedzy dla pana
      czesnego oraz jurczyka i wreczenie im naszych ciezko zapracowanych zlotowek w
      wielkiej kopercie. Wtedy powinno udac sie sfinalizowac ktorys z logicznych
      pomyslow na rozwoj Szczecinia.
      • wodni.k Re: Moze zrzutka na lapowke dla czesnego i kolego 11.08.04, 14:08
        > Gość portalu: tergat napisał(a):
        > Moze najprostszym rozwiazaniem jest zorganizowanie zbiorki pieniedzy dla pana
        > czesnego oraz jurczyka i wreczenie im naszych ciezko zapracowanych zlotowek w
        > wielkiej kopercie. Wtedy powinno udac sie sfinalizowac ktorys z logicznych
        > pomyslow na rozwoj Szczecinia.

Raz dasz to sie rozochocą.
        Gdybyś zaproponował ściepę na kilera to bym sie dołozył, tak aby na dwa
        kontrakty wystarczyło :-))))
    • laton Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 11.08.04, 10:26
      To oczywiste, że Czesnemu nie w smak jakaś tam renowacja Łasztowni. To i mało
      zrozumiałe i potrwa wiele lat i nie można z tego wyciągnąć kasy na
      zasadzie "wsadził - wyjął". Nie dziwię się też Marianowi, bo zostało mu 2 lata
      w czasie których nic oczywiście nie zrobi (poza zapłaceniem kilku mln
      odszkodowań). Z drugiej strony nie dokońca jestem przekonany czy sensowne jest
      oddawanie dużego i atrakcyjnego terenu w zarząd jednej grupie interesów
      (konsorcjum). Przecież od zarządzania miastem są jego władze. Najlepszym
      rozwiązaniem jest chyba ogloszenie konkursu na koncepcję zagospodarowania
      terenu. Oczywiście w komisji musiałyby zasiadać osoby z prawdziwym autorytetem
      i wiedzą a nie urzędasy. Najważniejsze jednak to wybranie uczciwych i mądrych
      radnych a przede wszystkim uczciwego MĄDREGO i pracowitego prezydenta.
      Prezydenta, który nie zapomina, że jest na naszej służbie a nie odwrotnie.

Dwa lata nie wyrok! Kto po Marianie i Mirku?
      • wodni.k Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 11.08.04, 11:31
        > laton napisał:

> Z drugiej strony nie dokońca jestem przekonany czy sensowne jest
        > oddawanie dużego i atrakcyjnego terenu w zarząd jednej grupie interesów
        > (konsorcjum).

Ja to widze inaczej. Konsorcjum architektów zaproponowało swoją koncepcję.
        Na tej podstawie powinien zostać opracowany planb zagospodarowania i stworzone
        jasne reguły co może tam powstać i jak powinno wygladać.
        Pomysł grupy Ferdera jest przełomem. Jest pozytywnym przykładem myślenia
        urbanistycznego. Własnie z miasta powinna wyjść cała koncepcja.
        Wtedy mozna ogłosic przetargi na tereny, ale z narzucona funkcją (funkcjami) i
        formą.

> Przecież od zarządzania miastem są jego władze. Najlepszym
        > rozwiązaniem jest chyba ogloszenie konkursu na koncepcję zagospodarowania
        > terenu. Oczywiście w komisji musiałyby zasiadać osoby z prawdziwym
        > autorytetem i wiedzą a nie urzędasy.

Normalnie przyznałbym Ci rację, ale jak do tej pory Śródodrze nie istniało,
        więc ogłoszenie konkursu jest bez sensu. Lepiej poddac zrobiony projekt
        merytorycznej dyskusji fachowców i na bazie tego wypracować końcowe rozwiązanie.
        No chyba, ze chodzi o to, aby sprawą zajął sie ktoś inny niz pomysłodawcy.

> Najważniejsze jednak to wybranie uczciwych i mądrych
        > radnych a przede wszystkim uczciwego MĄDREGO i pracowitego prezydenta.
        > Prezydenta, który nie zapomina, że jest na naszej służbie a nie odwrotnie.

Tu jestem pesymistą. Uczciwi ludzie nie chca brukac sie polityką, a tzw.
        społeczeństwu wisi kogo wybierają dopóki nie jest za późno. Dopóki ludzie w
        naszym mieście nie beda o sobie mówić "jestem SZCZECINIANINEM" to bedziemy
        mieli za prezydenta kapusia, a w poszczególnych pionach magistratu będzie sie
        roiło od emerytowanych komuchów i SB-ków oraz wszelkich innych miernot.

> Dwa lata nie wyrok! Kto po Marianie i Mirku?
        Niestety tym razem nie moge sie zgodzić. W 2007 roku sa regaty i albo
        wykorzystamy szanse, albo wokół "BARTŁOMIEJKI" mozna bedzie siać owies.
        • Gość: piotruś do Pana Grzegorza Ferber IP: *.devs.futuro.pl 11.08.04, 11:43
          witam

chciałbym przerwac cały ten słowotok na forum i zapytać się Pana jak my
          SZCZECINIANIE możemy Panu pomóc? dosyć słów zrupmy coś aby pomóc NASZEMU miastu!
          może poprostu ludzią trzeba pokazać że możemy łączyć siły!

moim marzeniem jest aby w Szczecinie zrodził się lokalny patryjotyzm!!!!!!

popieram Pana inicjatywę w razie zapotrzebowania na pomocną dłoń zostawiam swój
          e-mail: piolunek33@wp.pl

pozdrwiam
      • Gość: vicek Re: Śródodrze IP: 217.153.6.* 11.08.04, 11:51
        "widziały gały co brały" i "madry szczeciniak po szkodzie, a przed szkodą
        całkiem głupi"- to tytułem mojego komentarza do włodarzy i mieszkańców
        Szczecina. Cieszą wypowiedzi które nie jak jaskółka,ale czynią coś pozytywnego.
        Materia jest znana, gryzący tępawy szkodnik również, zatem sądzę potrzebna jest
        diagnoza :-jak zagospodarować, kto tworzy koncepcję,kto ją realizuje i
        ustalenie harmonogramu. Na Jurczyka,Czesnego i innych z UM nie ma co liczyć bo
        przez dwa lata niczego się nie da zrobić by szybko zarobić. Ta bardzo potrzebna
        inwestycja dla Szczecina (kompleksowa) nie zmieści się w tym czasie więc po co?
        Pozostaje społeczny,administracyjny i medialny nacisk na tych panów coby nie
        pieprzyli prawie codziennie o "dynamicznym procesie inwestycyjnym".
        Jeśli Konsorcjum do zagospodarowanie Śródodrza powstało i coś już ma, niech je
        przedstawi mieszkańcom. Na to zgody Jurczyka i Czesnego nie potrzeba. Wtedy na
        pewno odezwą się ci którym zależy na zagospodarowaniu Śródodrza, a jeśli
        Konsorcjum będzie miało charakter otwarty dla innych niezależnych architektów,
        efekt może być na tyle zaskakujący, że o inwestorów nie będzie trudno.
        Jeszcze jedna uwaga: ktoś napisał ..zlot żaglowców blisko... W harmonogramie
        realizacyjnym w pierwszej kolejności należałoby uwzględnić pod kątem tego zlotu
        uporządkowanie-finalne zagospodarowanie nabrzeży zarówno lewo jak i prawobrzeża
        od Mostu Długiego. W całości. Jeśli do tego dojdzie przynajmniej częściowe
        zagospodarowanie wyspy Grodzkiej sukces Szczecina w organizacji zlotu murowany.
        Spieszcie się P.T Panowie architekci z Konsorcjum!
        • absztyfikant vicek 11.08.04, 11:52
          Amen kolego vicek, amen. Nic dodac, nic ujac.
          • laton Re: vicek 11.08.04, 12:54
            Problemem może być przekonanie właścicieli terenów do wspólnego działania. Jak
            ciężko jest rozpocząć jakąś sensowną inwestycję kiedy jest kilku właścicieli
            (nawet tzw. publicznych) widać na przykładzie Kaskady. W przypadku Śródodrza
            mamy miasto, port i kilka innych podmiotów. Gdyby miastem rządził ktoś sensowny
            to w naturalny sposób stałby się on liderem takiego porozumienia. Niestety nasz
            (ich?) prezydent nie jest dla nikogo partnerem w rozmowach z prostego powodu -
            on mało co rozumie! Otoczenie prezydenta prawdopodobnie doszło do wniosku, że
            jedynym sposobem zarobienia na Śródorzu jest "sprzedanie" tematu jakiejś firmie
            typu Afrika Korps. Czyli znowu jest tak: ktoś coś wymyślił a chłopaki od Ptaka
            chcą to przjąć. Efekt jeden - popsują. Co do zlotu żaglowców to moim zdaniem
            się nie odbędzie. To co robi miasto w tej sprawie to zawracanie głowy. Marian
            zostawi miasto w takim stanie organizacyjno finansowym, że jego następca będzie
            musiał się mocno napracować, żeby zrobić zlot kajaków :( A żeby tak nie
            zagłaskiwać p.Ferbera - jedno pytanie: Czy może Pan pokazać jakieś projekty,
            które Pan zrealizował? Nie żeby się czepiać, ale rozpoczął chciałbym wiedzieć
            co Pan zrobił do tej pory
            • Gość: grzegorz ferber Re: vicek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 13:27
              Naprawde sie ciesze, ze powoli (baaaardzo powoli) zaczyna w tym wszystkim co
              piszecie przewijac sie jakas optymistyczna nutka. Co do konkursu, przetargow...
              No coz..., niestety praktyka wskazuje na to, ze zadne konkursy (a tym mniej
              przetargi) nie daly i nie moga dac szczegolnie w naszych warunkach (zeby nie
              powiedziec ukladach) sensownych rezultatow. Pewnie za dlugo byloby tutaj mowic
              o przyczynach... W wypadku kiedy powstalby rzeczywiscie spojny plan dzialania
              (nie tylko w odniesieniu do Srododrza, ale calego miasta), oczywiscie (tak, jak
              dzieje sie to na calym swiecie), najbardziej reprezentacyjne obiekty powinny
              stac sie obiektem otwartych konkursow architektonicznych. Trudno jest jednak
              robic konkursy (a tym mjniej-przetargi) na zywa tkanke miasta.Zreszta mialem
              nadzieje, ze powstale konsorcjum bedzie wlasnie oglaszalo takie konkursy
              otwarte, aby Szczecin stal sie miastam naprawde otwartym i przyjaznym dla
              ludzi "z zewnatrz". Przeciez o to chodzi.
              Zwroccie prosze uwage, ze Szczecin jest miastem gdzie nie ma nawet Architekta
              Miasta, a jesli by nawet znow byl, to z pewnoscia zadbano by o to aby nie dac
              mu do reki odpowiednio silnych instrumentow do zapanowania nad przestrzenia
              Szczecina. Demokracja, demokracja, ale w organizacji przestrzeni nie daje ona
              nigdy zadnych rezultatow. A jasne reguly gry w miescie sa niestety konieczne.
              Dzieki nim wlasnie Szczecin jest tak przejrzysty i atrakcyjny urbanistycznie.
              Wg. mnie jednak "rojekt Srododrza" juz zadzialal. Chocby z tego wzgledu, ze
              dyskutujemy o nim wlasnie otwarcie i publicznie, a mam nadzieje, ze
              przeksztalci sie to w rzeczywiscie merytoryczna straaaasznie goraca dyskusje o
              miescie. Jesli bowiem miara sukcesu wladz bedzie znajdowanie inwestorow
              (pieniedzy), jesli wysprzeda im sie jak najszybciej najatrakcyjniejsze tereny,
              co potem ?...
              Co do moich projektow... Chyba nie o to chodzi zeby sobie robic ukryta
              promocje. Co to, to nie. Ale naprawde chetnie sie spotkam i pokaze Panu jakies
              z nich bardzo chetnie. Zapraszam do biura. Moze je Pan znalezc np. przez SARP
              (Stowarzyszenie Architektow Polskich), podadza Panu namiary. Nie bede podawal
              namiarow ani w prasie, ani nawet na tym forum. Przepraszam za klopot, ale
              naprawde - zadnej autopromocji !
              Konczac..., naprawde mam nadzieje, ze w "zabawe w Szczecin" wlacza sie wszyscy,
              nie tylko stadko architektow, bo o to jak mowilem glownie, czy przede wszystkim
              wlasnie mi chodzi. Pozdrawiam.
              • albert_c Re: vicek 11.08.04, 13:40
                Gość portalu: grzegorz ferber napisał(a):

> Naprawde sie ciesze, ze powoli (baaaardzo powoli) zaczyna w tym wszystkim co
                > piszecie przewijac sie jakas optymistyczna nutka.

* :) i tak przy okazji to co wyzej: bedzie sie Pan logowal.
                naleza sie Panu podziekowania chocby za to ze to nie pierwsza i zapewne
                nieostatnia dyskusja na forum na temat 'projektu Srododrza'.

> Zwroccie prosze uwage, ze Szczecin jest miastem gdzie nie ma nawet Architekta
                > Miasta, a jesli by nawet znow byl, to z pewnoscia zadbano by o to aby nie dac
                > mu do reki odpowiednio silnych instrumentow do zapanowania nad przestrzenia
                > Szczecina.

* ktore z polskich miast stworzyly taki urzad?

Jesli bowiem miara sukcesu wladz bedzie znajdowanie inwestorow
                > (pieniedzy), jesli wysprzeda im sie jak najszybciej najatrakcyjniejsze
                tereny,
                > co potem ?...

* ano Panie grzegorzu, naiwnie Pan pyta, wiem, wiem nie owszytskim mozna
                wprost, no ale ja sadze ze pozniej bedzie klnac...na blaszane budki.

> Konczac..., naprawde mam nadzieje, ze w "zabawe w Szczecin" wlacza sie
                wszyscy,nie tylko stadko architektow, bo o to jak mowilem glownie, czy przede
                wszystkim wlasnie mi chodzi. Pozdrawiam.

* wie Pan to przestaje byc 'zabawne', jak bedzie mozliwosc pomozemy w 'walce o
                lepszy Szczecin.'
                • albert_c Re: vicek 11.08.04, 13:59
                  do Redakcji: jak chcecie dorwac dzis mr DoCzesnego to podejrzewam ze bedzie na
                  meczu wisly w Multikinie - tak sie tylko domyslam, ale ma byc podobno 'sroka'
                  wiec zapewne nie zabraknie 'ten no kolega od 'sroki' - tak sobie pisze, bo
                  ten 'wiesniak co tylko doic umie' nie znajduje dla Was czasu...
                  • absztyfikant chapeau bas 11.08.04, 14:11
                    Albercie, jesli ten tekst o wiesniaku i dojeniu jest twoj, to "szapo ba"
                    podwojne. Jesli tylko zastosowales je w odpowiednim kontekscie, to i tak
                    pochwala sie nalezy, bo to po prostu swieta prawda!!!!:)
                    • albert_c Re: chapeau bas 11.08.04, 14:30
                      absztyfikant napisał:

> Albercie, jesli ten tekst o wiesniaku i dojeniu jest twoj, to "szapo ba"
                      > podwojne.

* no wlasnie dzis mi wpadl do glowy jak pislaem jeden z powyzszych postow i od
                      dzis tak bede nazywal tego od 'sroki': 'wiesniakiem ktory umie tylko doic':)
              • Gość: tkkno Re: vicek IP: *.iscnet.pl 24.08.04, 21:39
                Witam i pozdrawiam na wstepie:D

tez mnie to drazni, ze w Szczecinie nie ma glownego architekta... ani policji
                budowlanej!!! wymienilem kilka opinii na ogolnopolskim forum gw (nt. tekstu o
                balaganie urbanistycznym i architektonicznym) i ktos napisal, ze w Niemczech
                nadal policja budowlana funkcjonuje!...

Pan, Panie Grzegorzu na pewno ta strone zna (a nawet wiecej:), ale niektorzy
                jeszcze nie:

www.ihs.nl

Holandia to dla mnie wzor jezeli chodzi o urbanistyke, chyba nigdzie indziej
                (niestety nie bylem np. w Finlandii) za uporzadkowanie tych wszystkich pudelek
                nie wzieto sie tak doglebnie... tam nie ma nieprzemyslanych struktur!!! nie
                architektura, tylko wlasnie uporzadkowanie przestrzeni wywarlo na mnie
                najwieksze wrazenie podczas pobytu w Holandii!!! marzy mi sie wlasnie, aby tak
                mysleli ludzie w Szczecinie, a ta koncepcja jest wlasnie krokiem w tym
                kierunku... idac w tym kierunku zaczniemy tworzyc miejsca, ktore zaczna skupiac
                ludzi na dluzej, niz tylko jedna kawa lub piwo... widzialem juz troche planow
                inwestycji infrastrukturalnych (m.in. obodnica srodmiejska i kilka innych) i
                mimo ze bede transportowcem-ekonomista to wiem, ze troche mozna zniszczyc
                klimat miasta budujac autostrady w centrum miasta... co zreszta zostalo
                niechybnie w Szczecinie poczynione i dzieki temu mamy zycie determinowane przez
                ruch uliczny:( wiem, tez ze daloby sie namowic do tego wszystkiego wszystkiego
                kilku transportowcow:)
                tak sie przyznam, ze jakby dalo rade to do Rotterdamu na IHS bym sie wybral:D
                zreszta polecil mi ta szkole pewien architekt z Zakladu Urbanistyki, Planowania
                Regionalnego i Zarzadzania PS:D
                coz, koncze i jeszcze raz pozdrawiam, 3majac kciuki za wszelkie postepy w
                slusznej sprawie!!
                [zbierajac na studia na IHS]
            • Gość: vicek Re: vicek do lotona i g.ferbera IP: 217.153.6.* 11.08.04, 16:09
              to ja vicek. Brawo Panowie. Coś chyba z tego będzie. Kochamy przecież nasz
              Szczecin. Ale do konkretów. Sądzę że zlot 2007 się odbędzie. Perturbacje z
              użytkownikami to problem wywołany przez rodzimych dziennikarzy mk i kp w jakimś
              określonym celu. Zwróćcie uwagę kto dziś faktycznie decyduje o Wałach.
              Podejrzenia są chyba zasadne; brać szybko póki można.
              Wałów Chrobrego mimo "autostrady" nie można oderwać od wody, a woda to nabrzeża.
              W dalszej perspektywie wyspa Grodzka którą architektonicznie można połączyć z
              najwyższym tarasem (też widokowo-spacerowym). Zloty żaglowców to nie problem
              nie do pokonania: trzeba jedynie przygotować nabrzeża odpowiednio i kompleksowo.
              Zloty nie mogą być celem samym w sobie-Szczecin nie przebije warunków gdyńskich.
              Do 2007 roku należało by przygotować jak najwięcej, pamiętając że Wały
              Chrobrego i nabrzeża muszą być "zywe" w każdym roku.
              W czerwcu był aczkolwiek skromny zlot. Ale był. Kruzenstern był oblegany. Gdyby
              przygotować całe lewo i prawobrzeże to nie tylko trzy żaglowce klasy A ale
              kilka zmieściło by się w Szczecinie.
              Dziękuję Panom i wszystkim co choć lubią trochę Szczecin bo to naprawdę piękne
              miejsce na Ziemi.
    • Gość: miłośnik Szczecina Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.as.univ.szczecin.pl 12.08.04, 00:44
      Kochani!
      Nie ma się co łudzić! Ekipa Jurczyka jest zaprawiona w boju. Łatwo broni nie
      oddadzą. Będą tak długo toczyć miasto na dno aż sami ugrzęzną w błocie. Chociaż
      w to ostatnie nie wierzę. Na pewno się zabezpieczają na czas gdy Szczecin
      utonie już na dobre!
      • Gość: grzegorz ferber Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 01:40
        Wyjasnienie... Chce powiedziec, ze ja nie lubie Szczecina. Utozsamia mi sie
        jedynie z balaganem, klikami, ktore chca spowodowac jeszcze wiekszy itd.
        Jedynym, no..., moze nie jedynym powodem mojego przynajmniej dzialania jest
        totalne wkurzenie. No bo..., jak juz tutaj przyszlo mi funkcjonowac, to
        chcialbym to robic inaczej. Lazic do knajp nad woda, mieszkac z widokiem na
        Odre, byc w strasznie zatloczonych turystami z roznych stron swiata miejscach.
        Nie lubie opustoszalych po 18.00 ulic tego miasta, pijaczkow, ktorzy czuja sie
        jak u siebie, ludzi pieprzacych, ze nie mozna, ze sie to nie uda... Przeciez to
        wlasnie nie oni decyduja. Juz nawet nie lubie ludzi, ktorzy podziwiaja Szczecin,
        to znaczy jaki on to byl piekny przed wojna. Nie rozumiem jak mozna wyprzedawac
        miasto na kawalki bez wizji tego, co chcialboby sie aby tam bylo...
        Lubie cytat z Hundertwassera, ktory idzie jakos tak: "...Kiedys snimy w
        samotnosci, jest to tylko sen. Kiedy sni nas wielu, jest to poczatek nowej
        rzeczywistosci..." (bylo to niejako motto jednej z konferencji, na ktorej
        przedstawialismy projekt Srododrza). Nie lubie anonimowosci w dzialaniu, obrony
        oczywistego stanowiska "niemoznosci".
        Ano..., chcialbym lubic wracac do Szczecina i miec poczucie straconego czasu
        kiedys jestem poza nim. Niestety tak nie jest...
        Choc..., musze powiedziec, ze jakby cos drgnelo w moim zdecydowanie posepnym
        charakterze, kiedy dookola projektu pojawila sie cala masa napalonych ludzi,
        ktorzy chcieliby tak samo..., nie wiem...
        Przepraszam za zbyt osobisty ton i za pompatycznosc. Jest juz pozno. Ide
        spac..., no..., powiedzmy posnic sobie nieco...
        • wisnia30 Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 12.08.04, 02:45
          Nie dokońca zrozumiałam przesłanie tego listu.. A gdzie puenta???
        • Gość: ex Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 14:55
          cos widze, ze dzialanie do tej pory opiera sie na samym gadaniu. przytaczanie
          kolejny raz tego jak jest i o co chodzi nie stworzy nowych jakosci.
          • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 24.08.04, 10:24
            sparwa ma swoj ciag dalszy...sparwa utracania Srododrza:(
            • moja_prawa_noga Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 24.08.04, 19:26
              albert_c napisał:

> sparwa ma swoj ciag dalszy...sparwa utracania Srododrza:(

A jaki jest stosunek pana Ptaka do społecznej koncepcji zagospodarowania tego
              terenu?
              • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 25.08.04, 09:53
                moja_prawa_noga napisała:

> A jaki jest stosunek pana Ptaka do społecznej koncepcji zagospodarowania tego
                > terenu?

* jezeli miara stosunku pana Sroki jest zachowanie jego ekspracownika od schiz
                doCzesnych to nalzey wnioskowac ze Sroka to nienasycony i zupelnie bez polotu
                impotent...
                ...a poniewaz sam nie moze to dziala tak aby utracic bardzo ciekawy
                pomysl...byc moze dlatego ze miara jego polotu sa blaszane budki, a tych jak
                wiadomo na Srododrzu mialo nie byc...
    • Gość: bog_and Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.pomorzany.v.pl 25.08.04, 19:53
      no cóz, mija sporo czasu a w/w wątku przewija się mnóstwo wyrzekan w stronę
      armii krajowej ( wszechobecna spiskowa teoria dziejów-zapewne tym razem jak
      najbardziej słuszna), jak odpowiedzieć na pytanie postawione w tytule- nie ma
      na to prostej odpowiedzi , natomiast uważny obserwator życia publicznego w tym
      mieście zapewne potrafi poukładać te puzle w jeden obrazek ,
      Nikt otwarcie nie powie, że wizja Grzegorza(pozwalam sobie na pisanie po
      imieniu ,gdyż znamy sie a ja również uczestniczę w przedsięwzięciu pt Śródodrze)
      jest tworem szalonego artysty-architekta, wręcz przeciwnie wszyscy przyklasnęli
      i nawet poczęli rożne działania w celu urealnienia tego pomysłu - specjalnie
      nie piszę wizji- bo bez wątpienia pomysł został podunięty, a którą drogą to
      wszystko się potoczy zależeć bedzie od wielu rzeczy o których innym razem,
      pozdrowienia dla naszych zwolenników
      • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 26.08.04, 09:21
        Gość portalu: bog_and napisał(a):

> Nikt otwarcie nie powie, że wizja Grzegorza(pozwalam sobie na pisanie po
        > imieniu ,gdyż znamy sie a ja również uczestniczę w przedsięwzięciu pt
        Śródodrze) jest tworem szalonego artysty-architekta,

* nie bardzo Cie rozumiem: GF jest szalony czy ta jego wizja jest szalona?
        jezeli wizja jest szalona, a Ty w jej projektowaniu uczestniczyles to...?

> pozdrowienia dla naszych zwolenników

* czyli dla kogo?
        • Gość: bog_aand Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: 213.155.174.* 26.08.04, 13:53
          tu nie idzie o czepianie sie słów, natomiast o meritum, którym jest śródodrze,
          tak więc gdy będziemy chcieli rozmawiac o meritum to zapraszam,
          pozdrawiam wszystkich uczestników forum i nie tylko
          • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 26.08.04, 13:57
            Gość portalu: bog_aand napisał(a):

> tu nie idzie o czepianie sie słów, natomiast o meritum, którym jest
            śródodrze,
            >
            > tak więc gdy będziemy chcieli rozmawiac o meritum to zapraszam,

* gdzie zapraszasz?

> pozdrawiam wszystkich uczestników forum i nie tylko

* ja takze pozdrawiam i przy okazji sie zapytauje czy jestes czlonkiem
            konsorcjum?
            • Gość: ppb Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: 212.14.17.* 26.08.04, 16:00
              Twojemu przedpiścy chodziło chyba o to, że nikt nie może tak powiedzieć (że ten
              projekt jest szalony), bo to nieprawda (zresztą sam pomyśl - co jest bardziej
              szalone, planowanie nowej dzielnicy miasta na Łasztowni, czy na zadupiach w
              rodzaju Warzymic, Przecławia i innych miejscowości naście kilometrów od
              centrum). A zaprasza do bardziej merytorycznej rozmowy tu na forum, zamiast
              takiego czepiania się słówek - wcale mu się nie dziwię, bo wątek robi się
              trochę drętwy.
              A przecież jest o czym dyskutować - mnie np. interesuje uszczegółowienie, co w
              którym miejscu można i trzeba tam umieścić - co na Łasztowni, co na Heyki (bo
              są pewnie jakieś wytyczne konserwatora zabytków, teren pewnie podmokły
              gdzieniegdzie, bo jest ciągle jeszcze port na tym terenie). Trochę o tym było w
              gazetach, ale tak raczej z grubsza. A można byłoby posnuć wizje konkretniejsze,
              zwłaszcza jeśli ktoś zna te tereny (ja znam ze 2-3 fragmenty).
              Pozdr,
              PPB
              • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 26.08.04, 16:12
                Gość portalu: ppb napisał(a):

> A przecież jest o czym dyskutować - mnie np. interesuje uszczegółowienie, co
                w
                > którym miejscu można i trzeba tam umieścić - co na Łasztowni, co na Heyki (bo
                > są pewnie jakieś wytyczne konserwatora zabytków, teren pewnie podmokły
                > gdzieniegdzie, bo jest ciągle jeszcze port na tym terenie).

* Pan Grzegorz wspomnial ze juz we wrzesniu powstanie strona www, na ktorej z
                tego co zrozumialem te plany zostana w maire uszczegolowione.
                w ogole planowanie czegokolwiek na Srododzru jest o tyle ryzykowne ze nie ma
                wciaz planu zagospodarowania dla tego terenu, w zwiazku z tym mozna tylko nie
                tyle plnaowac co proponowac jakies rozwiazania i przekonywac do nich
                decydentow, aby zgodzili sie i przeforswoali takie a nie inne rozwiazanie.

ja sam bym chetnie podyskutowal co nalezaloby a co mozan by postwaic na
                Srododrzu - lub np. dyskujsa na temat czy to ma byc dzielnica mieszlana, czy
                mieszkania maja byc niejako przy oakzji. czyli jakbysmy mogli zaczac dyskusje
                od tego aby starac sie okreslic i zaplanowac charatkter tego miejsca.

i wszytsko ok., z tym ze jak G. Ferber wyszedl z pomyslem dyskusji to od razu
                pojawila sie grupa decydentow w tym miesice (czesc formlanych, czesc
                nieformalnych), ktora 'dla mu w leb' i kazala 'wrocic do szeregu'. ciezko
                pracowac w takich warunkach i cos proponowac. no ale mam nadzieje ze
                Konsorcjum, ktore juz sie zwiazalo bedzie jednakz uporem po pierwsze szukac
                wsparcia politycznego i srodowiskowego dla swoich planow, po drugie przedsawi
                te plany na stronie www, abysmy mogli sie do nich odniesc.

• Gość: bog_and Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.pomorzany.v.pl 26.08.04, 17:54
                  brawo dla obu panów,
                  po pierwsze tak jestem w konsorcjum
                  2. podoba mi się propozycja na temat dyskusji nad projektem- do wiadomości
                  strona jest w trakcie opracowywania, - być może pojawiłyby się dość istotne
                  wnioski, które mogłyby stanowić podstawę do wniosków przy opracowywania
                  miejscowego planu zagospodarowania, proszę pamiętać ,że jest to jedno z
                  narzędzi przy tworzeniu opracowń planistycznych jak i stanowieniu prawa
                  miejcowego, a takim jest miejcowy plan zagospopdarowania przestrzennego
                  3nie wiem czy teraz jest to etap do opracowywania bardzo szcegółowych opracowń
                  4. a zapraszam do dyskusji już teraz i tutaj ale merytorycznej,
                  pozdrawiam
      • Gość: ppb Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: 212.14.17.* 27.08.04, 10:35
        > wręcz przeciwnie wszyscy przyklasnęli
        > i nawet poczęli rożne działania w celu urealnienia tego pomysłu - specjalnie
        > nie piszę wizji- bo bez wątpienia pomysł został podunięty

Wczytałem się w ten tekst jeszcze raz i tak mi się nasunęło: Czy to oznacza to
        co ja odczytałem, że _oni_ też uważają to za dobry pomysł i chcą go sprzedać
        jakiejś dojcz-afryce za parę złotych plus 10% na czesne w szkole latania?
        Gdzieś (chyba w Wyborczej) czytałem parę dni temu, że podobno jest jakaś
        niemiecka spółka, z którą miasto rozmawia po cichu o sprzedaży którejś tam
        wyspy, czy może całego Śródodrza. Szkoda byłoby, bo im nie będzie zależało na
        spójnym, sensownym zagospodarowaniu tego terenu, ale raczej na potraktowaniu
        nas jak kolonii - nachapać się i pójść gdzieś dalej. Przy okazji, po drodze,
        dać ewentualnie zarobić paru kolesiom, którzy na to liczą...
        • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 27.08.04, 10:42

> Wczytałem się w ten tekst jeszcze raz i tak mi się nasunęło: Czy to oznacza
          to co ja odczytałem, że _oni_ też uważają to za dobry pomysł i chcą go sprzedać
          > jakiejś dojcz-afryce za parę złotych plus 10% na czesne w szkole latania?

* kto sa 'oni'?

> Gdzieś (chyba w Wyborczej) czytałem parę dni temu, że podobno jest jakaś
          > niemiecka spółka, z którą miasto rozmawia po cichu o sprzedaży którejś tam
          > wyspy, czy może całego Śródodrza.

* podobno dwie wyspy zostaly wystawione na przetarg, ale nie wiem czy to pewna
          informacja.

Szkoda byłoby, bo im nie będzie zależało na
          > spójnym, sensownym zagospodarowaniu tego terenu, ale raczej na potraktowaniu
          > nas jak kolonii - nachapać się i pójść gdzieś dalej. Przy okazji, po drodze,
          > dać ewentualnie zarobić paru kolesiom, którzy na to liczą...

*...powiedzmy to wprost: licza na prowizje zycia:(
        • Gość: piotruś Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.devs.futuro.pl 27.08.04, 10:45
          jezzzzzzzzzzzzzzu
          dobija mnie marazm tego watku! mówimy tak jak by już się nie udało!! naprawdę
          my SZCZECINIANI jestesmy tacy słabi!! że jakiś działkowiec zapalenic z tym od
          ptaka może nami sterować jak małymi dziećmi!!! jestesmy prawie 500 000 miastem!
          jest tu chyba odpowiednio dużo myślących kobiet i męszczyzn!!! zacznijmy sie
          zachowywać jak ludzie, jak dumni ludzie którzy tu się wychowywali, tu żyją i tu
          chcą umżeć!!! a miasto szczecin chcą nazywać SWOIM MIASTEM!!!

POZDRAWIAM

jesli potrzebna jakaś pomoc : piolunek33@wp.pl
          • Gość: ppb Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: 212.14.17.* 27.08.04, 11:09
            > jezzzzzzzzzzzzzzu
            > dobija mnie marazm tego watku! mówimy tak jak by już się nie udało!! naprawdę
            > my SZCZECINIANI jestesmy tacy słabi!! że jakiś działkowiec zapalenic z tym od
            > ptaka może nami sterować jak małymi dziećmi!!! jestesmy prawie 500 000
            miastem!
            > jest tu chyba odpowiednio dużo myślących kobiet i męszczyzn!!!

Powiedz to tym wszystkim tysiącom, które dwa razy zagłosowały (raz idąc na
            wybory, a drugi - nie idąc na referendum) na takie a nie inne, absolutnie jak
            się okazuje nieusuwalne władze, władze dla tego miasta po prostu niebezpieczne,
            bo nie umiejące myśleć i działać w jego interesie, za to chciwe. Ale to odbiega
            od tematu tego wątku, więc EOD

A poza tym - co może zrobić choćby i 100000 ludzi, skoro nie do nich należy
            decydowanie? Możemy se najwyżej powylewać żale na forum dyskusyjnym... Ale może
            się mylę. Oby...
            • Gość: piotruś Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.devs.futuro.pl 27.08.04, 18:12
              jeden koleś nie chce ustąpić ze stołka PŻM to cały zakład wychodzi na ulice!!!

a jak działkowicz, ze zwieżem nas dymają to siedzimy w domach i nażekamy!!!!

k***a mać asz mi się przewraca w bebechach. chce mi się krzyczeć!!!!
        • Gość: bog_and Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.pomorzany.v.pl 28.08.04, 09:14
          bardzo ciekawa teoria, ja tego nie powidziałem , bo nie wiem, natomiast faktem
          jest że wyspa grodzka i jaskółcza zostały wystawione na sprzedaż.............
          • Gość: piotruś Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.devs.futuro.pl 28.08.04, 22:03
            ja tez nikogo nie złapałem za ręke!! ale jak sie czyta gazety to nic się kupy
            nie trzyma!!!!

pozdrawiam
            • Gość: bog_and Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.pomorzany.v.pl 29.08.04, 10:58
              wręcz przeciwnie , właśnie że się trzyma( kupy), przypominam, chciażby
              towarzystwo pt KESZ( chyba tak to się pisze) to po pierwsze,po drugie ktoś
              napisal na tym forum o rozmowach miasta z jakąś niemiecką firmą (sprzedaż dwóch
              wysp), można by tak dalej , ale po co
              pozdrawiam
              • Gość: piotruś Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.devs.futuro.pl 29.08.04, 12:45
                no chyba że w tą strone chcesz iść!!!

to jest bardziej zrozumiałe!!!!

pozdrawiam
                • Gość: bog_and Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.pomorzany.v.pl 29.08.04, 21:39
                  droga(cel) jest zupełnie inny - ZAGOSPODAROWANIE ŚRÓDODRZA- kompleksowo,
                  wytyczając co gdzie kiedy i jak ma powstać, natomiast wszystko inne to
                  propaganda
                  pozdrawiam
                  • Gość: PPB Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.iscnet.pl 31.08.04, 18:09
                    > droga(cel) jest zupełnie inny - ZAGOSPODAROWANIE ŚRÓDODRZA- kompleksowo,
                    > wytyczając co gdzie kiedy i jak ma powstać

Czyli tak, jak możemy sobie pooglądać i poczytać np. na
                    hafencity.com/html
                    Oni tam mają podzielone na etapy i poplanowane wszystko po kolei, co kiedy
                    zagospodarują, a nawet co dokładnie powstanie w którym miejscu. Heh, żeby tak u
                    nas...

PPB
              • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 30.08.04, 21:10

> wręcz przeciwnie , właśnie że się trzyma( kupy), przypominam, chciażby
                > towarzystwo pt KESZ( chyba tak to się pisze) to po pierwsze,po drugie ktoś
                > napisal na tym forum o rozmowach miasta z jakąś niemiecką firmą (sprzedaż
                dwóch wysp),

* ta niemiecka firma to jak sie okazuje dosc duze doswiadzcenia ma w takich
                tematach. ta po cichu robiona sprzedaz dwoch wysp tak naprawde zwiastuje
                uwalenie staran Konsorcjum, zreszat zupelnie rozwala kompleksowe pdejscie do
                tematu Srododrza.

O Keszu juz sporo pisalem w tym watku. jeszcze nie wszytsko co wiem, ale jest
                czas na to aby pewne sprawy w swoim czasie ujrzaly swiatlo dzienne...

> można by tak dalej , ale po co
                > pozdrawiam

* bez jaj...ale po co? powaznie, po to aby uswiadomic wielu po co Konsorcjum i
                dlaczego ktos sie na te tereny lakomi...
                i ja pozdrawiam serdecznie...:)
                • Gość: piotruś Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.devs.futuro.pl 31.08.04, 08:28
                  albert - śledczym?

no chłopie to mnie zdziwiłeś!!! ale czekam na wiadomości, i gratuluje nosa !!

pozdrawiam
                • Gość: bog_and Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.pomorzany.v.pl 01.09.04, 17:53
                  drogi albercie zowu nieporozumienie,
                  ja naprawdę jestem zainteresowany tym by projekt Grzegorza (specjalnie wskazuję
                  autora, gdyż pojawiają się wskazania innych projektów , a które są
                  opracowaniami "cząstkowymi")nabrał realnych kształtów natomiast to" ale p o co
                  dotyczyło jedynie i wyłącznie uprawiania "propagandy" , narzekania itp
                  natomiast uświadamianie osób wypowiadających się na tym forum to czasami
                  jałówa dyskusja z niewielką liczbą osób mieszkających w tym mieście
                  pozdrawiam
                  • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 01.09.04, 17:56

> drogi albercie zowu nieporozumienie,

* dobrze ze wyjasnione:)
                    w sumie sie zgadzamy z tym co pozniej:)

> ja naprawdę jestem zainteresowany tym by projekt Grzegorza (specjalnie
                    wskazuję
                    >
                    > autora, gdyż pojawiają się wskazania innych projektów , a które są
                    > opracowaniami "cząstkowymi")nabrał realnych kształtów natomiast to" ale p o
                    co
                    >
                    > dotyczyło jedynie i wyłącznie uprawiania "propagandy" , narzekania itp

> natomiast uświadamianie osób wypowiadających się na tym forum to czasami
                    > jałówa dyskusja z niewielką liczbą osób mieszkających w tym mieście
                    > pozdrawiam

* a i owszem, ale probowac trzeba tym bardziej ze jest czym sie zainteresowac...

• Gość: bog_and Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.pomorzany.v.pl 02.09.04, 16:34
                      możnaby tylko zapytać co robią nasi rajcy,........
                      przecież wykazali zainteresowanie i chęć pomocy, czyżby panowie Jurczyk i
                      inni ,naprawdę pozostawali poza jakąkolwiek kontrolą?
                      • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 02.09.04, 16:42

> możnaby tylko zapytać co robią nasi rajcy,........
                        > przecież wykazali zainteresowanie i chęć pomocy, czyżby panowie Jurczyk i
                        > inni ,naprawdę pozostawali poza jakąkolwiek kontrolą?

* Panie bog_and z tego co wiem nasi radni jeszcze sie nie okreslili w tej
                        materii, no nie wszyscy oczywiscie. Czesc wspiera ten pomysl i Konsorcjum, ale
                        Pan to zapewne wie jako czlowiek z kregow Konsorcjum.
                        Poza kontrola nie sa, ale mimo tego moga troche bruzdzic tu troche tam i tak to
                        sie dzieje...niestety ze to czynia.
                        • Gość: bog_and Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.pomorzany.v.pl 03.09.04, 19:24
                          się dzieje..........:)
                          jednym grunt pod nogami się pali, inni będą mogli zrealizować się w innych
                          iwestycjach (ECE), może odpuszczą i pójdą po rozum do głowy (chodzi o naszą
                          władzę oczywiście)
                          • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 03.09.04, 19:30

> się dzieje..........:)

* Panie bog_and cos sie dzis stalo, czy tez chodzi Panu o permanentne 'dzianie
                            sie'?:)

> jednym grunt pod nogami się pali,

* podobno jedemu szczegolnie, mam nadzieje ze myslimy o tym samym osobniku,
                            jezeli o innych to i moze lepiej, bo to by znaczylo ze pali sie wiekszej ilosci
                            person.

inni będą mogli zrealizować się w innych
                            > iwestycjach (ECE), może odpuszczą i pójdą po rozum do głowy (chodzi o naszą
                            > władzę oczywiście)

* jak juz beda szli, to oby doszli, bo bedzie to i z pozytkiem dla nas, i byc
                            moze takze ich.

milego weekendu zycze i pozdrawiam, albert_c
                            • Gość: bog_and Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.pomorzany.v.pl 08.09.04, 15:41
                              z tym to jak zwykle może być trudno, jak narazie wzmożyli działania wokoł
                              stadionu na twardowskiego , ale to pazeroty więc temat powróci..
                              • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 08.09.04, 15:59

> z tym to jak zwykle może być trudno, jak narazie wzmożyli działania wokoł
                                > stadionu na twardowskiego , ale to pazeroty więc temat powróci..

* jak nie lotnisko to chociaz kamienica, jak nie kamienica to chociaz gorka,
                                jak nie gorka to chocby Srododrze, jak nie Srododrze to moze wokol stadionu
                                cos, jak nie stadion no to gontynka i tak permanentnie zupelnie bezsensu sie
                                wija:(
                                • Gość: ppb Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 11:04
                                  > * jak nie lotnisko to chociaz kamienica, jak nie kamienica to chociaz gorka,
                                  > jak nie gorka to chocby Srododrze, jak nie Srododrze to moze wokol stadionu
                                  > cos, jak nie stadion no to gontynka i tak permanentnie zupelnie bezsensu sie
                                  > wija:(

Coś w końcu musi się udać ukr... nabyć, w końcu to miasto idiotów, skoro takie
                                  se władze wybrali. Więc wiją się, ale czy bez sensu?... Ja bym powiedział, że
                                  raczej uwijają...

A tak btw: co tam słychać w sprawie Konsorcjum, bo ostatnio jakiś tydzień z
                                  okładem temu imć Krawiec się wypowiadał w gazecie, że najpierw on musi popsuć
                                  sprawy własnościowe na Łasztowni, a dopiero potem wróci do rozmów z Konsorcjum
                                  i biedny rozłoży ręce... I od tego czasu posucha w naszym ulubionym temacie.
                                  • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 10.09.04, 12:19

> A tak btw: co tam słychać w sprawie Konsorcjum, bo ostatnio jakiś tydzień z
                                    > okładem temu imć Krawiec się wypowiadał w gazecie, że najpierw on musi popsuć
                                    > sprawy własnościowe na Łasztowni, a dopiero potem wróci do rozmów z
                                    Konsorcjum
                                    > i biedny rozłoży ręce... I od tego czasu posucha w naszym ulubionym temacie.

* na razie cisza, ustapili troche pola zdaje sie, najpierw robia zadyme, a
                                    pozniej czekaja na reakcje...
                                    ...ale jezeli karwiec ma cos scalac to ja sie wypisuje, bo to bedzie niezly
                                    burdel...
                                    ...te dwie wysepki to jakies starchy la lachy, bo sprzedac im sie ich nie
                                    uda...co smieszne jest,a o czym pislaem ze jakas taka specjalnoscia naszego
                                    miasta jest sprzedaz ziemi ktora nie planu zagospodarowania - a jak wiadomo
                                    pozniejw czasie negocjacji mozna zawsze liczyc na wdziecznosc za przychylnosc
                                    do 'najlepszego z najlepszych' planow - oczywiscie zaproponowanego przez
                                    inwestora...zreszta ostatnio na lamach Gazety - wydania ogolnopolskiego - toczy
                                    sie ciekawa dyskusja o planach zagospodarowania - czyli jaka mysl idzie za tym
                                    aby stworzyc taki czy inny plan - no okazuje sie mysl za tym nie nadaza, ale
                                    pecunia a i owszem...wciaz nie smierdza, zwlaszcza te ktore maja trafic do
                                    kieszonki...
                                    • Gość: ppb Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: 212.14.17.* 10.09.04, 16:39
                                      > co smieszne jest,a o czym pislaem ze jakas taka specjalnoscia naszego
                                      > miasta jest sprzedaz ziemi ktora nie planu zagospodarowania -

W innym wątku o Śródodrzu na początku miesiąca ktoś napisał, że jakiś inny
                                      _ktoś_ ma opracować plan czy projekt (na zlecenie Urzędu Miasta) dla części
                                      tego obszaru i sugerowano firmę Urbikon (kto zacz?), ale nikt tych domysłów nie
                                      potwierdził.

Znalazłem:
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=12401981&a=15373917
                                      • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 10.09.04, 16:44

> W innym wątku o Śródodrzu na początku miesiąca ktoś napisał, że jakiś inny
                                        > _ktoś_ ma opracować plan czy projekt (na zlecenie Urzędu Miasta) dla części
                                        > tego obszaru i sugerowano firmę Urbikon (kto zacz?), ale nikt tych domysłów
                                        nie potwierdził.

* nie wydaje mi sie to mozliwe...mimo wszytsko za slabisa ta takie numery...to
                                        bylby koniec ich konca za taki numerek...
                                        ...Ty tak powaznie nie wiesz kto zacz?)...

• Gość: ppb Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: 212.14.17.* 10.09.04, 16:54
                                          Już wiem, wygooglałem i zaraz w pierwszym linku trafiłem:

Urbicon, Szczecin dr inż. architekt Zbigniew Paszkowski

to jest ten pan od Krawca, tak? Ups, faktycznie chyba aż na taką jazdę to sobie
                                          nie pozwolą?...
                                          • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 10.09.04, 16:58

> Już wiem, wygooglałem i zaraz w pierwszym linku trafiłem:
                                            >
                                            > Urbicon, Szczecin dr inż. architekt Zbigniew Paszkowski
                                            >
                                            > to jest ten pan od Krawca, tak? Ups, faktycznie chyba aż na taką jazdę to
                                            sobie
                                            >
                                            > nie pozwolą?...

* ta strona jest nieaktualna, ale nie chce o tym pisac na forum...jak zapodasz
                                            mi jakis mail na priv to cos tam napisze w temacie Srododrza i tego co
                                            wygoooglowales:)...

...a reszta...tak jak pisalem...a ten typ to i owszem jest od krawca...a
                                            krawiec jest od...i tak to sie kreci ta urzednicza karuzela...a ten pan od
                                            krawca jest 'entuzjasta' Szczecina...w sensie ze zlozyl aplikacje do
                                            CASHU...naparwde wyjatkowo kolorowa ta historia...
                                            • p.p.b Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 10.09.04, 20:04
                                              Specjalnie w tym celu założyłem sobie tu konto. To co, przenosimy się na priv?
                                              Na razie,

ppb
                                          • Gość: bog_and Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.pomorzany.v.pl 10.09.04, 20:04
                                            to nie do końca tak . jak już wspominałem prof. Z. Paszkowski opracowywał część
                                            terenu zwanego tutaj śródodrzem, a konkretnie mam na myśli łasztownię, w
                                            ramach programu Waterfront ...,natomiast nic nie wiem o tym aby opracowywał
                                            całość obszaru,
                                            • p.p.b Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 10.09.04, 20:14

> to nie do końca tak . jak już wspominałem prof. Z. Paszkowski opracowywał

Kurczę, profesor a w taki dziwny układ się wkręcił...

A co do tego Waterfrontu, to widocznie nie doczytałem, sorry. To znaczy, że co -
                                              będzie realizowany projekt Waterfront zamiast koncepji Konsorcjum? Czy też ten
                                              pan, jako bez wątpienia ekspert w tym akurat temacie zrobi jakieś zupełnie nowe
                                              opracowanie dla tego terenu?
                                              • Gość: bog_and Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.pomorzany.v.pl 12.09.04, 11:19
                                                Scenariusze są dwa:
                                                1. Optymistyczny- misto akceptuje koncepcje Grzegorza i na podstawie tego
                                                tworzony jest miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, co oznacza,że po
                                                pierwsze mamay spojną wizję całego założenia , a ponieważ MPZP jest miejscowym
                                                prawem więc rada miasta a także nmieszkańcy mogą kontrolować wszystkie
                                                działania, a także mieć duży wpływ na funkcję oraz ksztłt przestrzenny
                                                Śródodrza.
                                                Pod drugie - miasto w tym momencie ma spójną wizję , która może stać się ofertą
                                                dla potencjalnych inwestorów, i z taką ofertą może występować na różnych
                                                imprezach (targach) promujących miasto.
                                                2. Wariant pesymistyczny- Miasto odrzuca koncepcję Grzegorza, sprzedaje dwie
                                                wspomniane wyspy (np. hiszpanowi- efekty zanane), bez MPZP-ktore mogą stać się
                                                terenem "spekulacyjnym", brak jakiejkolwiek wizji, a opracowaia zarówno Łasztoni
                                                (Waterfront) i Kępy Parnickiej(istnieja takie) pozostają nadal jedynie
                                                opracowaniami papierowymi ,za które być może ktoś weżmie pieniądze lub nie , a
                                                tereny naprawde mogące rozruszać to miasto, będą nadal straszyć
                                                Mam nadzieję, żę wszyscy razem doprowadzimy do wariantu pierwszego
                                                Pozdrawiam
                                                • Gość: sonar Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: 81.190.159.* 13.09.04, 07:44
                                                  A moze ten problem polega na przepychaniu "jedynie slusznego" programu
                                                  Waterfront?
                                                  O ile pamietam, powstal on jako trenazowy projekt czysto teoretyczny, a wiec
                                                  kulawy pod wieloma wzgledami, w dosc przejsciowej sytuacji prawnej naszego
                                                  panstwa. Aczkolwiek sytuacja prawna ciagle jest dosc przejsciowa - jak to w
                                                  Polsce - program Srododrze posiada o wiele lepsze zaplecze i instrumantarium,
                                                  tak wiec wybor jest jednoznaczny: Srododrze i juz. Czyzby malosc urzednicza
                                                  okazala sie byc jednak silniejsza...?
                                                  • p.p.b Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 13.09.04, 11:41
                                                    > tak wiec wybor jest jednoznaczny: Srododrze i juz. Czyzby malosc urzednicza
                                                    > okazala sie byc jednak silniejsza...

Ale w Śródodrzu pan, który jako urzędnik decyduje, nie ma żadnego udziału, a w
                                                    Waterfroncie gra pierwsze skrzypce, zwłaszcza finansowo... Czyli splendor i
                                                    przede wszystkim kasa przemawiaja za realizacją (choćby papierową) Waterfrontu.
                                                    Czyż nie? No sam powiedz, co byś wybrał, gdyby to od ciebie zależało: że ty
                                                    zarobisz np. milion, czy że twoi koledzy po fachu zarobią dwa (a ty nic)?
                                                  • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 13.09.04, 11:51
                                                    Mr ppb zaraz cos puszcze na priv:)
                                                  • p.p.b Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 16.09.04, 14:31
                                                    a ja przeciwnie, najpierw wysłałem a teraz anonsuję ;-) PNMSP
                                                  • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 16.09.04, 16:04
                                                    p.p.b napisał:

> a ja przeciwnie, najpierw wysłałem a teraz anonsuję ;-) PNMSP

* ja w takim razie uderzam w ten sam desen:)
                                                    info wyslane, dzieki za mail:)
                                                  • Gość: sonar Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: 81.190.159.* 13.09.04, 11:57
                                                    Waterfront to stara sprawa. Stara sprawa jest chyba rowniez chora urzednicza
                                                    ambicja.
                                                    Moze jestem kretyn, ale juz tak mam, ze jesli pojawia sie jakis temat, ktory
                                                    kiedys ruszylem, a potem z roznych wzgledow odlozylem go ad acta, ciesze sie z
                                                    tego i dolaczam do dziela. Za jednym wyjatkiem - jesli ten, ktory rzecz
                                                    podejmuje, jest kretynem interferalnym i politykierem, kopie go butem
                                                    narciarskim w cztery litery, co - niestety - powoduje, ze ja zostaje ochlapany
                                                    czyms rzadkim i smierdzacym. W wypadku Srododrza tak nie jest, bo uwazam Pana
                                                    Grzegorza Ferbera za czlowieka z otwartym umyslem i kreatywnego, tak wiec jesli
                                                    urzednik zachowuje sie tak, a nie inaczej, to jest po prostu zalosny.
                                                  • Gość: nikt Re: pytanie do sonara IP: *.utp.pl 16.09.04, 16:56
                                                    Widzę, że kolega jest zorientowany w temacie, więc proszę o pomoc w takich
                                                    kwestiach:
                                                    1. Czy projekt Śródodrze Ferbera kłóci się z programem Waterfront?
                                                    2. Czego dotyczy wspomniany przez Ciebie wczesniej "stan przejściowy" - czy
                                                    np.kwestii własnościowych terenów Łasztowni?
                                                    3. Czy oddelegowanie Krzysztofa Derbiszewskiego na prezesa PPU Port Rybacki
                                                    Gryf ma jakiś związek z realizacją programu Waterfront i rychłą sprzedażą
                                                    terenów "Gryfa", przylegających do nabrzeży?

Czuję, że prawidłowa odpowiedź na jedno z tych pytań, odsłoniłaby powody
                                                    obstrukcji urzędniczej w stosunku do pomysłu Ferbera. Ale może źle przeczuwam,
                                                    dlatego proszę o pomoc.
                                                  • albert_c Re: pytanie do sonara - podbijam pytanie n/t 17.09.04, 12:45
                                                  • Gość: sonar Re: pytanie do sonara IP: 81.190.159.* 18.09.04, 07:41
                                                    "Zorientowany w temacie" to za duzo powiedziane, poniewaz nie jestem
                                                    mieszkancem Szczecina i nie znam wszystkich niuansow szczecinskiego szamba.
                                                    Pewne jest natomiast, ze zywo interesuje sie Szczecinem i jego problemami
                                                    przestrzennymi, poniewaz od kilku lat zajmuje sie problematyka rewitalizacji, a
                                                    Szczecin do takich dzialan jest miejscem wprost wymarzonym.
                                                    Zcala pewnoscia projekt Waterfront nie kloci sie z programem Srododrze, ale ten
                                                    oststni jest wielowatkowy i perspektywiczny. Co wiecej, posiada zalozenia
                                                    dynamuzujace przestrzen, a wiec uruchamiajace swego rodzaju "perpetuum mobile",
                                                    przy zalozeniu generalnym, ze nadzorowac te machine beda profesjonalisci, a nie
                                                    politycy.
                                                    Stan przejsciowy dotyczy prawa w Polsce. Poki co nie ma Ustawy o programach
                                                    rewitalizacji, mamy jedynie Ustawe o planowaniu i zagospodarowaniu
                                                    przestrzennym, ktora daje w sposob dosc posredni mozliwosci dzialan
                                                    rewitalizacyjnych w ramach ustanowienia miejscowego planu zagospodarowania
                                                    przestrzennego. Ratunkiem okazuja sie unijne programy strukturalne (ZPORR,
                                                    priorytet 3, dzialanie 3.3.), w ramach ktorych - po opracowaniu Lokalnego
                                                    Programu Rewitalizcji - mozna cos zdzialac. Wprawdzie w Szczecinie cos robi sie
                                                    w tym kierunku - powolano pelnomocnika ds rewitalizacji, ale - byc moze jestem
                                                    niesprawiedliwy, ale opieram sie na relacjach prasowych - nie wyglada to
                                                    najlepiej, bo przypomiona macanie po omacku i eksperymenty mlodego chemika.
                                                    To tyle, pozdrawiam i trzymam kciuki za myslacych ludzi w Szczecinie. Niech
                                                    Sedina im pomaga!
                                                  • Gość: nikt Re: dzięki, sonar IP: *.pl / *.utp.pl 18.09.04, 09:33
                                                    "Głos z zewnątrz" - zwłaszcza życzliwy i fachowy - to jest też coś cennego,
                                                    czego nam w Szczecinie potrzeba. Nie jestem architektem, ani urbanistą,
                                                    przyglądam sie tylko relacjom prasowym i konfrontuje je z dostępna mi
                                                    rzeczywistością, i stąd rodzą się wątpliwości. Szczecińska "edycja" programu
                                                    WATERFRONT sama w sobie jest ciekawa już przez sam fakt, że podejmuje temat
                                                    zagospodarowania zdewastowanej Łasztowni. Nie mamy podstaw, aby wątpić w
                                                    szczere intencje i fachowość miejskich urbanistów, którzy w ten projekt się
                                                    zaangażowali. Niestety - bywa w Szczecinie tak, że pod ciekawe i interesujące
                                                    pomysły podpinają się cynicznie politykierzy, a najczęściej zwykli cwaniacy,
                                                    usiłujący ukręcić swoje parę złotych. I z projektu powstaje jego karykatura.
                                                    Taki los może spotkac także projekt Ferbera.
                                                    Dlatego ważne, żeby wszystko odbywało się przy otwartej kurtynie, a nie po
                                                    omacku. I stąd było moje pytanie o konkretne nazwiska, przewijające się w tle
                                                    realizaji programu Waterfront.
    • Gość: bog_and Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: 62.69.194.* 20.09.04, 21:08
      jest odpowiedź an pytanie z wątku - cytat z sobotniej GW - wypowiedż p.prof
      Lubińskiej na pytanie red Soski- Czy Pani zdaniem istnieje zagrożenie , żeby
      ten pomysł(śródodrze) przepadł ?
      odp P.L Jeśli będzie się prowadzić pozorowane rozmowy....
      Red. Soska - Kto będzie prowadził , Pan Paszkowski?
      "Myślę, że prezydent otacza się ludźmi, którzy idealnie potrafią prowadzić
      takie pozorowane rozmowy. Pan Paszkowski jest w tym dokonały. Również Pan
      Czesny ma talent do prowadzenia ogólnikowych, pozorowanych rozmów z uśmiechem
      na twarzy............
      • p.p.b Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 21.09.04, 12:43
        Tak, a jeszcze dodajmy do tego p. Krawca. Znamienne są też wypowiedzi pana z
        portu (nazwiska nie pamiętam), że chcą spółki publiczno-prywatnej z miastem,
        wyraźnie chyba podpuszczony przz kogoś, kto Konsorcjum źle życzy. A może liczy,
        że jak się pokuma z czesnymi to coś na tym ugra. I wcale niekoniecznie się
        przeliczy, coś tam pewnie rzucą spolegliwym. Reasumując - może te rozmowy panów
        Czesnego czy Paszkowskiego wcale nie są takie pozorowane, a przeciwnie, cały
        czas mają jakiś konkretny (w sensie finansowym i instytucjonalnym, oczywiście
        różnym od Konsorcjum Śródodrze) cel w polu widzenia.
        • Gość: kopin poczytajcie sobie IP: 217.153.169.* 21.09.04, 23:26
          (GS21.09) Spółka na Łasztownię
          Szczecin chce utworzyć spółkę z Zarządem Portu Szczecin Świnoujście oraz
          Portem Rybackim Gryf do zagospodarowania Łasztowni.
          Jeszcze we wrześniu miałby być podpisany list intencyjny, spółka powstanie
          najpóźniej do końca roku.
          - W związku z Łasztownią zostały już zorganizowane plebiscyty medialne - mówi
          Mirosław Czesny, wiceprezydent. - Projektanci zorganizowali KINO OBJAZDOWE,
          prezentując swoje koncepcje. Prezydent nawet się zastanawiał, czy nie
          wykorzystać lokalnej inicjatywy, ale zrezygnowaliśmy z tego.
          Konsorcjum architektów, którzy przygotowali koncepcję zabudowy NIE ZOSTANIE
          zaproszone do spółki.
          - Widziałem takie rozwiązanie w Hamburgu - dodaje Czesny. - W spółce powinni
          być tylko właściciele terenów. Nie możemy być NIEWOLNIKAMI projektantów, którzy
          będą OGRANICZAĆ. Plany są piękne: muzeum morskie, filharmonia, teatr, ale kto
          da na to pieniądze?
          Ministerstwo Skarbu wyraziło już zgodę na utworzenie spółki i scalenie terenów.
          Zarządzaniem i poszukiwaniem inwestorów na poszczególne działki zajmie się
          firma wyłoniona W KONKURSIE.
          Łasztownia ma szanse stać się wizytówką miasta. Z pewnością nie nastąpi to
          przed zlotem żaglowców biorących udział w regatach Tall Ships` Race 2007. Być
          może duża międzynarodowa impreza przyciągnie ludzi chcących zainwestować w
          unikatowy teren.
          Wcześniej jednak miasto musi pokonać problemy komunikacyjne.
          - Nie ma co ukrywać, do Łasztowni praktycznie nie ma dojazdu - mówi
          wiceprezydent Mirosław Czesny.
          JUŻ w przyszłorocznym budżecie miasta mają znaleźć się pieniądze na zbudowanie
          ronda na ul. Energetyków na wysokości stacji paliw Shell.

a dla porównania to : miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34939,2296888.html

• albert_c DoCzesni chca utarcic Srododrze... 22.09.04, 10:02
            > (GS21.09)

> - W związku z Łasztownią zostały już zorganizowane plebiscyty medialne - mówi
            > Mirosław Czesny, wiceprezydent. - Projektanci zorganizowali KINO OBJAZDOWE,

* kino objazdowe?????? co ten typ gada.

Prezydent nawet się zastanawiał, czy nie
            > wykorzystać lokalnej inicjatywy, ale zrezygnowaliśmy z tego.
            > Konsorcjum architektów, którzy przygotowali koncepcję zabudowy NIE ZOSTANIE
            > zaproszone do spółki.

* czyli juz wszytsko wiadomo. nie ma w projekcie bud dla ptaka, to tak jakby
            nie bylo projektu:(

> - Widziałem takie rozwiązanie w Hamburgu - dodaje Czesny. - W spółce powinni
            > być tylko właściciele terenów. Nie możemy być NIEWOLNIKAMI projektantów,
            którzy będą OGRANICZAĆ.

* DoCzesni byc moze powiedzieliby cos wiecej o tym jak to zostalo zrobione
            hamburgu...DoCzesni moze by sie zajeli na poczatek uchwaleniem MPZG Lasztowni.

Projekt Konsorcjum jest na pewno scalonym konceptem zagospodarownia tego
            terenu. w zamian an razie nie proponuje sie NIC.

> Ministerstwo Skarbu wyraziło już zgodę na utworzenie spółki i scalenie
            terenów.

* od kiedy to MS jest takie rychliwe? ile juz czasu czekamy za decyzje odnosnie
            ternu po bylek kaskadzie?
            >
            > Zarządzaniem i poszukiwaniem inwestorów na poszczególne działki zajmie się
            > firma wyłoniona W KONKURSIE.

* w 'konkursie' powinno byc. Czy ta firma ktora wygra jest firma Niemiecka?

przy tej okazji takze slowko odnosnie pana raduchy - specjalisty od regat -
            niech sie ten pan zajmie lepiej organizacja tych regat, a nie szykowaniem
            kolejnych 'prztragow' - bo rozne rzeczy daje sie ostatnio na ten temat slyszec.

• p.p.b Re: DoCzesni chca utarcic Srododrze... 22.09.04, 11:10
              > - Widziałem takie rozwiązanie w Hamburgu - dodaje Czesny. - W spółce powi
              > być tylko właściciele terenów. Nie możemy być NIEWOLNIKAMI projektantów,
              > którzy będą OGRANICZAĆ.
              >
              > * DoCzesni byc moze powiedzieliby cos wiecej o tym jak to zostalo zrobione
              > hamburgu...DoCzesni moze by sie zajeli na poczatek uchwaleniem MPZG Lasztowni.

A widział to rozwiązanie gdzie? Bo zdaje sie, że w objazdowym kinie. Tylko co z
              tego, niewiele zrozumiał. Projektanci będą przeszkadzać i ograniczać - tu ma
              rację, i lepiej żeby tak było, bo tak jak on to widzi, to będziemy mieć miasto
              śliczne jak ta jego Łódź... W Hamburgu wszystko dokładnie zaplanowali, na wiele
              lat do przodu, a to co się tu kroi to wolna amerykanka i syf...

> > Zarządzaniem i poszukiwaniem inwestorów na poszczególne działki zajmie si
              > ę
              > > firma wyłoniona W KONKURSIE

ZTCP po niemiecku "w konkursie" znaczy "w upadłości", czyżby przypadek?
              • Gość: kopin Re: DoCzesni chca utarcic Srododrze... IP: 217.153.169.* 23.09.04, 22:05
                "miasto odrzuciło propozycję współpracy z konsorcjum szczecińskich architektów,
                którzy przygotowali spójną koncepcję zagospodarowania wysp Międzyodrza..."

i to tyle na ten temat.

pozdr dla G.F.
                • Gość: Grzegorz Ferber Re: DoCzesni chca utarcic Srododrze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 22:37
                  Dzieki za pozdrowienia ! Ale... "to naprawde nie tyle na ten temat"... Jak juz
                  od dawna jestem przekonany, to juz nie chodzi tylko o Srododrze ! O takie
                  czyinne interesuki, ale po prostu o MIASTO. Odpowiadajac na jedno z poprzednich
                  pytan: Tak - spolka ktora wygra konkurs pewnie bedzie niemiecka i pewnie bedzie
                  sie nazywala PROSTADT. Kto wie..., moze panowie maja racje... Moze nie potrafiac
                  sobie radzic z miastem (nie tylko z jego przestrzenia, ale ogolnie), nalezy
                  zlecic wszystkie gestie na zewnatrz. Jest to jakis "bezpieczny patent", haha !
                  No coz..., jestem jednak pewien, ze nie ma co po raz nie wiem ktory od 60-ciu
                  lat probowac "grzebac w systemie". Trzeba na sile i jak najszybciej zmienic caly
                  ten system. Koniec kropka ! Zapraszam na otwarta sesje Rady Miasta w
                  poniedzialek o 12.00 lub 13.00, ktora zwolali radni na nasza prosbe. Ze nic nie
                  da..., wiem niestety. Ale naprawde warto mowic o miescie OTWARTYM TEKSTEM !
                  Pozdrawim raz jeszcze !
                  • albert_c Re: DoCzesni chca utarcic Srododrze... 24.09.04, 09:06
                    Gość portalu: Grzegorz Ferber napisał(a):

Tak - spolka ktora wygra konkurs pewnie bedzie niemiecka i pewnie bedzie
                    > sie nazywala PROSTADT.

* he, he - tak jak myslalem, ale konkursik bedzie i jak to juz zaczyna byc
                    tradycja w tego typu sprawach po konuksiku komisja stwierdzi 'ze wszytsko bylo
                    ok., bo wygral ten co mial wygrac'.

jedna rzec mnie jeszcze zastanawia - toodnosnie Portu Rybackiego GRYF.
                    Rozporzadzeniem Rady Ministrow z dnia 20 sierpnia 2004 'w sparwie wykazu
                    przedsiebiorcow o szczegolnym znaczeniu godpodarczo-obronnym' decyzja Rady
                    Ministrow Port Rybacki GRYF zostal wpisany na liste tych przedsiebiorstw (Dz.U.
                    nr 192, poz. 1965)

w zwiazku z powyzszym wydaje mi sie zasadne zadanie pytania czyw takim razie
                    firma ta ma autonomie w dysponowaniu wlasnym majatkiem? czy tez wymagana jest
                    kazdorozowo zgoda zarowno odpwoiedniego ministra jak i ABW. nie jestem biegly e
                    tym zagadnieniu, ale wydaje mi sie wpis na taka liste zmienia nieco zasady
                    funkcjonowania takich przedsiebiorstw. trzeba by to sprawdzic...
                  • Gość: kopin Re: DoCzesni chca utarcic Srododrze... IP: 217.153.169.* 26.09.04, 22:33
                    >Zapraszam na otwarta sesje Rady Miasta w
                    poniedzialek o 12.00 lub 13.00, ktora zwolali radni na nasza prosbe

niestety nie tym razem bo " Nie odbędzie się prawdopodobnie zwołana na dziś
                    sesja wyjątkowa w sprawie polityki przestrzennej miasta.

- Prezydent Jurczyk złożył wniosek, żeby sesję przełożyć na inny termin, bo
                    kompetentne osoby z Urzędu Miejskiego, które mogłyby zreferować problem, są
                    poza Szczecinem - mówi Stopyra. - Radni nie będą dziś mieli z kim rozmawiać"

to już przestaje być śmieszne...
                    • albert_c Re: DoCzesni chca utarcic Srododrze... 27.09.04, 08:00
                      Gość portalu: kopin napisał(a):

> >Zapraszam na otwarta sesje Rady Miasta w
                      > poniedzialek o 12.00 lub 13.00, ktora zwolali radni na nasza prosbe
                      >
                      > niestety nie tym razem bo " Nie odbędzie się prawdopodobnie zwołana na dziś
                      > sesja wyjątkowa w sprawie polityki przestrzennej miasta.
                      >
                      > - Prezydent Jurczyk złożył wniosek, żeby sesję przełożyć na inny termin, bo
                      > kompetentne osoby z Urzędu Miejskiego, które mogłyby zreferować problem, są
                      > poza Szczecinem - mówi Stopyra. - Radni nie będą dziś mieli z kim rozmawiać"
                      >
                      > to już przestaje być śmieszne...

* ale zenujacy numer: sesja jest zapowiedziana juz od dluzszego czasu i wyglada
                      na to ze ktos nie zdazyl kwitow dla kogos przygotowac...

...i sie bezpiecznie ewakuowal z miasta:(
                      • Gość: sonar Re: DoCzesni chca utarcic Srododrze... IP: 81.190.159.* 27.09.04, 08:55
                        Paradoks, ale to rzecz naturalna - lekcewazenie spoleczenstwa, na ktorego
                        sluzbie urzednicy sie znajduja. Mozna zrozumiec tak zwane sytuacje alarmowe,
                        kiedy z dnia na dzien cos sie wydarzy i trzeba jechac do pozaru; jesli jednak
                        istotne sprawy miasta (miasta - to znaczy jego mieszkancow, nie zas "wysokiego
                        urzedu") traktuje sie jak uciazliwa upierdliwosc, to jest to - niestety -
                        normalka.
                        • albert_c Re: DoCzesni chca utarcic Srododrze... 27.09.04, 09:02
                          Panie Sonar, rzecz wyglada nastepujaco: mozna porownac dwa urzednicze
                          zachownaia z jednego dnia i starac sie je ocenic i porownac:

1. sesja dotyzcaca MPZG - sparwy niezwykle istotnej dla inetersow miasta.
                          sparwy zaniednabnej, a ostatnio bardzo kontrowersyjnej wokol ktorej zaczynaja
                          (zreszta zawsze w sumie byly) sie toczyc wyjatkowo brzydkie rzeczy. w tej
                          sparwie nagle urzednicy ucielki, nie za z kim gadac.

2. ekspresowo napsiana przez krawca uchwala dotyczaca przekazania miejskiej
                          kasy dla ptaka - w zamian miasto jakby niczego nie chce poza tym zeby ptak
                          zostal. w tym przypadku mamy do czynienia z natychmiastowa reakcja urzednika,
                          ktory tylko dzieki swej miernocie zostakl wyniesiony przez bylego prezesa
                          Pogonii na stolek ktory obecnie ma przyspawany do swego tylka.

wnisoki jakies sie nasuwaja, chyba...
                          • albert_c Czy DoCzesni urbanisci wrocili juz z wojazy europe 01.10.04, 12:09
                            jkich i zabieraja sie za Utracanie Kolejnych Ciekawych Tematow?
    • p.p.b Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 07.10.04, 17:04
      Może to kogoś tutaj zainteresuje, jeśli jeszcze nie wiecie:
      Każdy będzie mógł przyjść na stoisko Konsorcjum 'Śródodrze' i obejrzeć projekty
      dla Śródodrza; wystawiają się na Targach Nieruchomości w Radissonie od jutra do
      niedzieli, tj. 8-10 października. Będzie na pewno można zobaczyć więcej niż w
      gazetach i pogadać z fachowcami, twórcami tych projektów bądź członkami
      konsorcjum. Prezentacje będą naprawdę ładne :-)
      Uwaga: to są te słabiej rozreklamowane targi, nie pomylcie ich z tymi za
      tydzień!
      • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 08.10.04, 09:47
        p.p.b napisał:

a albert_c dziekuje za ta informacje i zapowiada swoja obecnosc aby zerknac na
        to co zaprezentuje Konsorcjum:)
        i postaram sie zabrac jeszcze kilku ludkow aby takze oko zarzucili na ten
        projekt/ty...

pozdrawiam, albert_c
        • Gość: bog_and Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.pomorzany.v.pl 09.10.04, 13:53
          Proponuję zakończyć wątek kto chce utrącić....., myślę że odpowiedż na ten
          temat już padła , zatem zaprteaszam szaownych forumowiczów na targi , gdzie
          będzie można porozmawiać o śródodrzu
          proponuję ciągnąc wątek "nasza propozycja....
          pozdrawiam
          • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 13.10.04, 11:19
            miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34939,2336654.html?nltxx=1078304&nltdt=2004-10-13-02-04

tu jest odpowiedz na pismie...
            • Gość: bog_and Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.pomorzany.v.pl 15.10.04, 13:33
              chciałem ten wątek zakończyć ale się nie da- jakoś tak dziwnie wychodzi ,że
              cała ta układanka powoli nabiera kształtów- co prawda dotyczy to dzisiejszego
              artykułu z GW- miasto dla hiszpana- coś mi się wydaje że to następne ogniwo w
              całym łańcuszku "ludzi dobrej woli"
              pozdrawiam i zapraszam na stronkę www.nowyszczecin.pl
    • Gość: bog_and Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.pomorzany.v.pl 19.10.04, 11:56
      no inie da się zakończyć wątku...
      we wczorajszej kroknice tvp3,widać było,że do grona nieprzychylnych
      przyłączyli się ludzie z SLD
      • albert_c Re: Kto chce utrącić Śródodrze? 19.10.04, 14:14
        wystarczy ze sie na kilka dni z powodu choroby mej wyalienowalem a tu juz jakis
        Hiszpan, w tle moj 'faworyt utraceniowy'. a niech to: wiecej nie choruje ze
        wzgledu na dobro miasta...
        • Gość: bog_and Re: Kto chce utrącić Śródodrze? IP: *.pomorzany.v.pl 24.10.04, 11:57
          25.10 następna część opowieści pt kto i dlaczego....na sesji rady miasta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka