Dodaj do ulubionych

Troche mniej powazny temat..

IP: 213.155.191.* 02.08.05, 14:56
Witam.
Kojarzycie pewnie napis sprayem na trasie zamkowej "Karola nie ma w domu
talerzy bo dom talerzy jest zamkniety"...
Chcialbym znalesc autora tego napisu bo uwazam ze jest to kultowe dzielo:) Bez
niego nasze miasto nie bylo by juz takie same:) Ile razy tamtedy przejezdzam
to sie usmiecham jak to przeczytam. Spuscizna kulturowa Sz-na ;)
A tak poza tym ktos wie o co chodzi z tym textem? Co oznacza? Slyszalem ze to
slowa z piosenki jakiejs..
Tylko prosze bez zadnej krytyki ze temat kiepski i malo powazny bo taki mial
byc. Czasami jak czytam inne watki to tez mi rece opadaja.. polityka,
pieniadze, zlodziejstwo... Starczy. Troszke luzu proponuje:)

Be well

M.
Obserwuj wątek
    • piotr33k2 Re: Troche mniej powazny temat.. 02.08.05, 15:07
      ładnych parę lat jest już ten napis ,tez kiedys sie nad tym
      zastanawiałem ,jest tam też drugi a przynajmniej był -"mniej kosciołów wiecej
      barów mlecznych" wiem jedno nie są to bynajmniej wytwory młodzieżowej
      postkultury typu "chwdp". czy inne "je... legie" ,to coś pozytywnego twórczego
      co zaowocuje w przyszłosci lub juz zaowocowało.
    • keira86 Re: Troche mniej powazny temat.. 02.08.05, 15:09
      chyba zle napisales ten slynny tekst, powinno byc "Karola nie ma w domu talerzy
      bo dom talerzy bo dom talerzy jest zamkniety":)) ale w sumie to ciekawe pytanie
      zadales, kto w ogole napisal ten tekst? za kazdym razem jak jade autobusem,
      albo tramwajem to zastanawiam sie kto w ogole wymyslil te slowa...moze po tylu
      latach autor sie znajdzie:)) pozdrawiam
      • Gość: Michal M Re: Troche mniej powazny temat.. IP: 213.155.191.* 02.08.05, 15:16
        Zgadza sie, nie skopiowalem dokladnie textu:) Wlasnie kolezanka mi przypomniala
        przez telefon ze ten napis byl kiedys niebieski, rzeczywiscie; teraz pamietam bo
        do szkoly jezdzilem pospiesznym wiele lat temu:) Zreszta byla "renowacja" tego
        napisu:)
        Moze inne kultowe napisy znacie?:) Ale mowie o kultowych a nie o tagach czy
        podpisach mlodziezy dzisiejszej o ktorej wspomnial wczesniej piotr33k2.

Be well

M.
        • keira86 Re: Troche mniej powazny temat.. 02.08.05, 15:25
          hmmm...kultowe napisy...musialabym sie nad tym zastanowic, albo po prostu
          pojezdzic troche autobusami :)) ale w sumie jest taki napis, moze nie kultowy,
          bo pewnie malo osob go kojarzy, mieszkam na os.majowym i codziennie jak wstaje
          rano to mam taki sam widok z okna...ktos pare lat temu napisal na takim budynku
          nalezacym do spoldzielni "kocham cie alu", moze to brzmi banalnie, ale
          kurcze,ja zazdroszcze mojej kumpeli, dla ktorej jest ten napis:)) a o takich
          naprawde kultowych napisach to jeszcze pomysle:))
          • piotr33k2 Re: Troche mniej powazny temat.. 02.08.05, 15:27
            przecież wspomniałem "mniej kościołów więcej barów mlecznych", ale rozumiem że
            może komus ideologicznie nie pasować.
            • Gość: Michal M Re: Troche mniej powazny temat.. IP: 213.155.191.* 02.08.05, 15:32
              Ten napis "mniej kościołów więcej barów mlecznych" rzeczywiscie tez uwazam za
              kultowy i mimo ze jestem wierzacy kompletnie mi nie przeszkadza:) A tak z innej
              beczki, wyremontowali juz Turyste? Bo chetnie skocze na sos potrawkowy i sadzone:)

Be well

M.
              • piotr33k2 Re: Troche mniej powazny temat.. 02.08.05, 15:38
                Gość portalu: Michal M napisał(a):

> Ten napis "mniej kościołów więcej barów mlecznych" rzeczywiscie tez uwazam za
                > kultowy i mimo ze jestem wierzacy kompletnie mi nie przeszkadza:) A tak z
                innej
                > beczki, wyremontowali juz Turyste? Bo chetnie skocze na sos potrawkowy i
                sadzon
                > e:)
                >
                > Be well
                >
                > M.
                a wiesz że nie wiem ale chyba jeszcze nie ,a co do tego napisu o barach i
                kościołach to nie powinien nikogo chyba bulwersowac czy obrażać bo nie takie
                jest jego przesłanie ,przesłanie jest jak najbardziej pokojowe i "dobre".
                • Gość: Michal M Re: Troche mniej powazny temat.. IP: 213.155.191.* 02.08.05, 15:41
                  W sumie racja!
                  A przypomnial mi znajomy jeszcze jeden napis:
                  "Tylko smutne gwiazdy o bladych twarzach miejskich dzieci."
                  Kojarzycie?:)

Be well
                  M.
                  • piotr33k2 Re: Troche mniej powazny temat.. 02.08.05, 15:51
                    ja nie kojarze, ale dobry tylko taki bardziej poetycki.
                    • Gość: Michal M Re: Troche mniej powazny temat.. IP: 213.155.191.* 02.08.05, 15:57
                      Znajduje sie w poblizu szpitala miejskiego na Wyzwolenia. Dokladnie na przeciwko
                      przystanku tramwajowego na starej kamienicy. Poza tym jest tak ladnie
                      narysowany, poetycko.

M.
                  • Gość: gość portalu Znam ten tekscior :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 16:14
                    Mocny jest :)
                  • Gość: Neterb Re: Troche mniej powazny temat.. IP: *.amacom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 17:14
                    Taaa ... kojaze .. na Wyzwolenia kolo Dany byl kiedys tentekst... ale czy
                    widnieje dalej to nie mam pojecia ...

Netern
              • Gość: Agnieszka Re: Wyremontowali IP: 194.204.189.* 02.08.05, 16:25
                Byłam w piątek, działa.
                • piotr33k2 Re: Wyremontowali 02.08.05, 16:36
                  wracając do tematu "barowego " to bar turysta podobnie jak słynny extra też
                  chyba uzyska status kultowego, oby tylko nie skonczył jak on.
    • Gość: monka256 Re: Troche mniej powazny temat.. IP: *.espol.com.pl 02.08.05, 15:32
      dla mnie to też jest kultowy text...aczkolwiek próba rozwikłania jego sensu nie
      powiodła sie :))

pozdrawiam
      • piotr33k2 Re: Troche mniej powazny temat.. 02.08.05, 15:34
        a może dlatego właśnie robimy z niego kultowy?
        • keira86 Re: Troche mniej powazny temat.. 02.08.05, 15:38
          a czy ktos moze pamieta ile lat maja te teksty na trasie zamkowej? bo dla mnie
          one sa "od zawsze" a mam 19 lat:))
          • piotr33k2 Re: Troche mniej powazny temat.. 02.08.05, 15:40
            chyba od początku lat dziewięćdziesiątych ,jakoś tak ale moge sie mylic .
          • Gość: Michal M Re: Troche mniej powazny temat.. IP: 213.155.191.* 02.08.05, 15:43
            Zaczelem szkole srednia w '93, jezdzilem do szkoly to juz byl:)

Be well

M.
            • keira86 Re: Troche mniej powazny temat.. 02.08.05, 15:50
              ojej, to a sie nie dziwie, ze nie pamietam odkad on tam jest, bo w '93 mialam 7
              lat:P teraz mi sie przypomnialo, ze rok temu moja kumpela miala prace domowa na
              temat tego napisu o talerzach, heheh, mozna chyba stworzyc stronke o kultowych
              tekstach w szczecinie i ich wplywie na zwyklych mieszkancow, co wy na to?
              pozdrawiam:))
              • Gość: Michal M Re: Troche mniej powazny temat.. IP: 213.155.191.* 02.08.05, 16:01
                Zaczelem sie zastanawiac czy w wolnej chwili nie zabrac aparatu i nie porobic
                zdjec i wystawic je na www :) Mysle ze tak zrobie:) Jesli tak sie stanie
                zostawie linka:)

M.

• piotr33k2 Re: Troche mniej powazny temat.. 02.08.05, 16:17
                  i bardzo dobrze, swietny pomysł! wychowaliście się z tym napisem ,towarzyszył
                  wam przez wiekszą część życia to i zapamietać go jakoś trzeba bo konserwator
                  zabytków raczej za nim sie jednak nie ujmie, a to co było nawet nie świadomie
                  czescią waszej młodości bedziciew kiedyś wspominac kiedyś z nostalgią i z
                  sentymentem, wierzcie mi .
    • Gość: gość portalu O Karoli... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 16:15
      Ten tekst to wybitne dzielo czlowieka z nutką LSD. Pamietam, że to właśnie wtedy
      był taki bym na takie używki... i tylko Ci ludzie, którzy posmakowali ten tekst
      dobrze odebrali.
      • Gość: See Re: O Karoli... IP: 195.85.229.* 02.08.05, 19:20
        Wpisalem w googla "dom talerzy" i pojawil sie 3 razy... ale to nic nie
        wyjasnilo... Moze to jakas przenosnia? Dom talezry: stolowka, przytulek,
        schronisko. A moze talerze to policjanci, bo maja okragle czapki i Karola nie
        bylo na komisariacie??
        • Gość: jazzik Re: O Karoli... IP: *.espol.com.pl 03.08.05, 00:28
          moze oba te teksty o karolu i o kościołach dotyczą tego samego czyli zamknięcia
          jakiegoś baru mlecznego to tylko taki mój pomysł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka