Gość: Zolza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 19:17 Te pociagi maja byc chyba oznaczone F ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ZZ PKP to setki spółek i każda ma koszty, a płacimy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 19:51 my wszyscy. Nic dziwnego, że bilet kosztuje 2x drożej niż na tej samej trasie przejazd busem. Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: PKP to setki spółek i każda ma koszty, a płac 16.11.05, 11:32 a na jakich trasach kosztuje 2x drozej? bo np szczecin -goleniow ceny sa porownywalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 20:47 Fajnie, że przybędzie kolejne bezpośrednie połączenie Szczecina z innym dużym miastem w naszym województwie. Ostatnio bezpośrednie połączenie ze Szczecinkiem i Kołobrzegiem (przez Goleniów) istniało w latach 90. Może jeszcze uruchomią to wspomniane połączenie Stargard Szcz. - Wałcz - Piła. Pociągi takiej relacji też kursowały kilka lat temu (nie wiem czy nawet nie kilkanaście). Do 2004 roku jedyne pasażerskie połączenie na tej trasie to były 3 kursy pociągu osobowego na trasie Stargard - Kalisz Pomorski i obsługiwane były składem (lok + wagon/y). Teraz na wszystkie trasy weszły szynobusy - miejmy nadzieję, że kolej dzięki tym pojazdom przetrwa jeszcze trochę lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP IP: *.chello.pl 15.11.05, 21:26 Ja takze ciesze sie ze kolej w naszym regionie tak dobrze sobie radzi. Niedawno mialem okazje pozwiedzac troche Polske koleja i w porownaniu z innymi regionami Polski powinnismy sie cieszyc ze mamy tyle polaczen. Nawet taka Lodz (2 razy wieksza od Szczecina) ma o polowe mniej polaczen z czego 3/4 to tylko do warszawy. Na Dolnym Slasku tez sytuacja nie przedstawia sie za wesolo, nie mozna dojechac do wielu miejscowosci powiatowych. Mozna by tu dlugo jeszcze wymieniac,ale podsumowujac wg mnie najlepsze przewozy sa na pomorzu zachodnim. Cieszmy sie i oby bylo tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
eingraudenzer Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP 15.11.05, 21:31 A - wierzcie na słowo - będzie jeszcze lepiej :) Moje wiewiórki w PKP donoszą mi na bieżąco o wszelkich zmianach wprowadzanych, jak i planowanych na przyszłość. Będzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
iru3 Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP 02.01.06, 09:56 Wie ktoś może coś o tym połączeniu Piła-Wałcz-Kalisz pomorski-Stargard-szczecin?Bo wszędzie pytam,szukam i nikt nic niewie,czy są wogóle szanse żeby je reaktywować?i jak myślicie czy ludzie po tylu latach jezdzili by znowu?Czy było by opłacalne?Bo podobno mieli wprowadzic szynobus ale nic niewidac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrut Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP IP: 217.96.3.* 15.11.05, 22:24 nie jeżdżę od kilku lat pociągami w okolicach szczecina (bo autobusem jest szybciej, taniej i wygodniej), więc nie wiem jak te sprawy teraz u nas wyglądają, ale w wakacje w okolicach opola jechałem starym żółtkiem tak wyremontowanym, że komfort jazdy (głównie hałas) był chyba lepszy niż w wagonach dalekobierznego barbakanu (jakieś 5 lat temu jak jeszcze nuim jeździłem). u nas też coś w taborze lokalnym drgnęło (oprócz szynobusów, którymi jeszcze nie miałem okazji jechać). co do innych połączeń, to przejechałem sobie turystycznie również w te wakacje żółtkami z wrocławia do krakowa. zajęło to prawie cały dzień, a prędkość żadko przekraczała 30km/h (tak na oko), więc pod tym względem chyba jest u nas lepiej (z wyjątkiem pewnie linii do kołobrzegu, gdzie już parę lat temu były odcinki pokonywane z prędkością biegacza, a pewnie żadnego remontu od tej pory tam nie zrobili...) Odpowiedz Link Zgłoś
eingraudenzer Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP 15.11.05, 21:30 Nie, "G". Pociągi oznaczone literką "F" kursują po zarządzeniu/ogłoszeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
trzecia.zmiana Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP 16.11.05, 10:11 spytaj Trzosa, w tej dziedzinie jest ekspertem :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Endriu Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP IP: *.zchpolice.com 16.11.05, 11:48 Wałcz jedyne powiatowe do którego nie jeżdżą pociągi??? Do Polic też nie jeżdżą. Pamietam jak z Polic odjeżdżały kiedys pociągi do choszczna , gryfina itd. Swoją drogą kiedyś w Policach był rozkład z któregowynikało że pociągi jeżdżą tylko do Szczecina, kiedyś pojechałem i zobaczyłem że ten sam pociąg zmienia tabliczke i jedzie dalej do gryfina i tego już nie można było w rozkładzie ująć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 17:48 Z Polic nie jeździły kiedyś pociągi tylko do Gryfina i Choszczna. Jeździły nawet do stolicy i innych dużych polskich miast. Potem już pozostały tylko pociągi regionalne kursujące na trasach Szczecin - Police i Szczecin - Trzebież, kiedy to i one zostały zlikwidowane w roku 2003. Przyczyną było zapewne wkroczenie na linię Szczecin - Police autobusów SPPK, które cieszą się niezwykle dużym powodzeniem. I rzeczywiscie, niezbyt byłoby wygodnie telepać się godzinę zdewastowanym "kibelkiem" przez całe miasto. Lepiej wsiąść w wygodnego MAN-a i w 40 minut być na miejscu... Co do przechodzenia pociągów z jednej trasy na drugą - to nie wymaga to zapisywania w rozkładzie. Bywa, że pociągi po zakończeniu jednej drogi przechodzą na kolejną relację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek Re: Goleniow IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.05, 16:06 Szkoda ze w PKP nikt przy okazji nowego rozkładu nie pomysłal o 2 km torów na lotnisko w Goleniowie. Skoro reaktywuja trasę Szczecin-Kołobrzeg wystarczyło by trochę pięniedzy na niewielką inwestycję i mogliby szynobusem dowozić pasażerów do Goleniowa nie tylko na LOT ale na nowe połączenie RyanAir. A to mogłobny ułatwić podróż pasażerom i wspomóc rozwój naszego portu lotniczego. Niestety władze wojewódzkie nie myślą kompleksowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Goleniow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 17:50 Nie jest to jednak tania inwestycja... niby tylko 2 km, ale wiemy jak jest. I tak się dziwie, że znalazła się kasa na remont torów na trasie do Goleniowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrut Re: Goleniow IP: 217.96.3.* 16.11.05, 18:12 a jakby dociągnęli te tory do lotniska to kto by chciał tam jechać pociągiem w gorszych warunkach i dłużej niż autobusem. ale perspektywicznie, gdyby z lotniska startowało kilka samolotów na godzinę to by było dobre rozwiązanie... Odpowiedz Link Zgłoś
eingraudenzer Re: Goleniow 16.11.05, 18:23 Pociągiem: - szybciej - taniej - ekologiczniej - wygodniej Poza tym... jestem ciekawy jakim cudem czas przejazdu do Świnoujścia będzie krótszy o 40 minut? Czyżby Uznam i Wolin dryfowału ku Szczecinowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrut Re: Goleniow IP: 217.96.3.* 17.11.05, 11:50 > Pociągiem: > - szybciej > - taniej > - ekologiczniej > - wygodniej pociągiem szybciej to jest tylko na głównych magistralach (w polsce), bo poza nimi jest tragicznie. taniej to masz na myśli cenę biletu, czy koszty? jeśli bilety to busami i autobusami jest taniej, a kolej dodatkowo dostaje dotację, w przeciwieństwie do transportu drogowego obciążaonego akcyzą w cenie paliwa, którą tylko w niewielkiej części przeznacza się na budowę dróg. wygodniej to może jest w pociągu, ale jakimś ic, a nie żółtku, którym kilka lat dojeżdżałem. ekologiczniej to chyba rzeczwiście jest. > Poza tym... jestem ciekawy jakim cudem czas przejazdu do Świnoujścia będzie > krótszy o 40 minut? Czyżby Uznam i Wolin dryfowału ku Szczecinowi? nie masz się z czego cieszyć, kawałek torów wyremontowano i chwilowo jest szybciej, ale za chwilę się okaże, że 2x dłuższy odcinek wymaga remontu, bo ma już 50 lat i wszystko wróci do normy. poza tym kiedy np linia z goleniowa do kołobrzegu doczeka się remontu? moje dzieci tego dożyją? Odpowiedz Link Zgłoś
eingraudenzer Re: Goleniow 17.11.05, 21:21 Porównaj sobie średni koszt pasażerokilometra, lub tonokilometra, w przeliczeniu ilości przewiezionych pasażerów/towarów rocznie na gęstość sieci transportowej, i dysproporcje w nakładach na konkretne rodzaje infrastruktury. Wytłumacz mi też jaki jest komfort w midibusie (nawet nowym Mercedesie), o kubaturze 25m^3, w którym względnie wygodnie może podróżować osoba o wzroście góra 160cm, wadze 50 kilo. Bez bagażu. Poza tym - nie wszędzie busiarstwo i inne blachosmrody mogą dorównywać kolei (choć tak i tak nie zachwyca). Są miejsca gdzie pociąg trasę 60 km jedzie (z 13 postojami) w czasie 1h 30min, podczas gdy najszybszy PKS pokonuję tę trasę w ciągu 2:30, a bus - 2:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrut Re: Goleniow IP: 217.96.3.* 18.11.05, 00:31 co ty mi tu człowieku pierniczysz o jakiś pasażerokilometrach. ja tu mówię o konkretach. powiedzmy ze szczecina do goleniowa jadę autobusem za 5,5zł od 40 do 50 minut (busem nawet rochę szybciej i za 5 zeta), przy czym mam możliwość wysiąść w bardziej dogodnym miejscu, 5 minut od domu. pociągiem jedzie się tak samo szybko, tylko za 6,8, a do tego pkp wymaga dotacji. nie wspomnę już o wielokrotnie większej ilości połączeń w ciągu doby. i nie piernicz mi o nakładach na infrastruktórę, bo na drogi idzie tylko część pieniędzy uzyskanych od ludzi, którzy nimi jeżdżą, a na koleji trzeba dopłacać zarówno do infrastruktóry jak i samych przewozów (pasażerskich). zgadza się, że na dłuższych trasach (powiedzmy powyżej 100km) pociągi są szybsze i bardziej komfortowe, ale nikt mi nie powie że bardziej się opłaca pociągiem niż autobusem wozić ludzi z wiosek do pracy. co do twojego przykładu to chodzi ci o drogę do międzyzdrojów? jeśli tak to w 1,5h jedzie pospieszny, a on kosztuje 25 zeta w porównaniu z 15 w blachosmrodzie, co jest dla mnie wystarczającym argumentem. poza tym ta trasa to główna magistrala, która ma wysoki priorytet. porównaj sobie czasy przejazdu na innych trasach, np szczecin kołobrzeg. może by się coś zmieniło gdyby koleje były sprywatyzowane (a państwowa byłaby tylko infrastruktura udostępniana użytkownikom podobnie jak drogi) i byłaby konkurencja. być może rozwój infrastruktury kolejowej leży w interesie państwa, ale napewno nie dotyczy to topienia pieniędzy samorządów w studni bez dna jaką są pkp przewozy regionalne. na miejscu marszałka zleciłbym przewozy pksom, napewno kosztowałoby to mniej, a pkp zmusiło do racjonalizacji kosztów aby móc sprostać konkurencji na rynku i skończyłyby się szantaże likwidowaniem połączeń. Odpowiedz Link Zgłoś
eingraudenzer Re: Goleniow 18.11.05, 13:03 Widzisz... Ty jesteś typowym blachosmrodziarzem, a ja kolejarzem. Obaj mamy swoje racje, ale zobaczysz, że kolej jeszcze da popalić - nie ważne w jakim wydaniu. I zanosi się, że już od 1. stycznia ;) Poza tym wcale się nie dziwie że prywaciarzom się opłaca, gdy w busie z 17. miejscami siedzącymi jedzie 40 osób. A ITD ma to w dupie. Zresztą nieważne, poczytaliśmy nawzajem swoje argumenty, ale to konkretnego i zgodnego wniosku (poza niedofinansowaniem infrastruktury w ogóle) nie dojdziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrut Re: Goleniow IP: 217.96.3.* 18.11.05, 20:29 > Poza tym wcale się nie dziwie że prywaciarzom się opłaca, gdy w busie z 17. > miejscami siedzącymi jedzie 40 osób. A ITD ma to w dupie. busem ludzie jeżdżą na stojąco bardzo żadko, w tym ze 3 razy w życiu, za to pociągiem setki razy mi się zdarzało, w pewnych okresach co rano. weźmy taki pks gryfice, kierownictwo tam myśli, w piątki jak jest większy ruch to podstawiają po dwa autobusy. za to w pkp w piątek ludzie jeździli jak śledzie w puszce, a w tygodniu puste wagony (o tej samej godzinie). przy takim zarządzaniu to nie mamy o czym rozmawiać... a co do tego ITD, to kiedyś jechałem nowszym żółtkiem i ktoś zerwał plombę (w starych żółtkach plomb już od wielu lat nie było) i otworzył sobie drzwi awaryjną wajchą. alarm wył całą drogę z rurki do szczecina i wszyscy pekapowcy mieli to w d... więc nic mi nie mów o spełnianiu wymagań technicznych. fakt że wiele pierwszych busów to byłu jakies samoróbki bez ogrzewania i przewietrzania i latem była w nich sauna, a zimą lodówka, ale to się już znacznie poprawiło po pierwszym, dzikim okresie. natomiast w pkp poprawia się tylko w ic, gdzie bilet kosztuje prawie tyle co na samolot. na plus pkp mogę zaliczyć ostatnio wprowadzone kuszetki bez pościeli za 20 i sypialny za 70 (niedawno 60 kosztowała śmierdząca kuszetka kuszetka). całe reszta to dno, na czele z warsem droższym od dobrych restauracji... i jeszcze jeden minus, zrobili chyba porządek ze stewardami w sypialnych i kuszetkach, bo nie można już u nich kupić najtańszego niemieckiego bełta, a przejście do warsu jest zamknięte... a klima w sypialnych to nawet na ukrainie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.05, 16:18 Rewolucji to jakoś nie widzę. Połaczenie Szczecin-Szczecinek było mniej więcej do roku 1983. Potem przez rok-dwa było nawet bezpośrednie połączenie Szczecin- Runowo-Szczecinek-Tczew. Te pociagi miały niezłe obłożenie. Wiem bo sam jeździłem. Natomiast kolejom podpowiadam połączenie Słupsk-Miastko- Szczecinek-Runowo-Stargard-Szczecin. Choćby w niedzielę o 13 ze Słupska a powrót w piątek o 18 ze Szczecina. To prawdopodobnie będzie obłozone połączenie przez uczniów i studentów. Teraz jeśli ktoś jedzie np z Miastka na uczelnie to wybiera autobus bo pociagi na lini Słupsk-Szczecinek i Szczecinek-Szczecin nijak nie są skorelowane. Kiedyś były i jezdziły tłumy ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 17:54 Oblężenia by raczej nie było. Takie choćby Miastko to dość mała miejscowość, a i studenci prędzej uczą się w Trójmieście niż w Szczecinie. Co do Szczecinka to owszem, połączenie się napewno przyda i miejmy nadzieję, że sprawdzi. A do Słupska ciągnąć pociąg przez te Pojezierza Drawskie to kompletny bezsens. Jak ktoś chce do Szczecina jechać to wsiada w jakiegoś pośpiesznego z Trójiasta albo Olsztyna i w miarę szybko dociera do celu. Odpowiedz Link Zgłoś
albertyn Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP 02.01.06, 11:31 No tak ale pkp nie jest tylko dla szczecina! W regionie tez ludzie miaszkaja. Odpowiedz Link Zgłoś
eingraudenzer Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP 16.11.05, 18:27 > Połaczenie Szczecin-Szczecinek było mniej więcej > do roku 1983. Bzdury. Pamiętam jeszcze, bodajże w roku 2000, może 1999 były dwa bezpośrednie połączenia do Chojnic przez Runowo Pomorskie i Szczecinek. Poza tym. Kolei nie trzeba podpowiadać (a przynajmniej tym, którzy chcą słuchać). Problemem na kolei jest ok. 30 tysięczny przerost zatrudnienia, ignorowanie kolei przez państwo (rządy) i banda idiotów na wysokich kierowniczych stanowiskach, ale i to się niedługo zmieni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pora na Długobora Re: Jeszcze PiS nie przejął władzy na kolei. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 16:26 Jak PiS i LPR przejmą władzę w PKP to wszystkie pociągi ze Szczecina będą odjeżdzały tylko do Częstochowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP IP: *.mysliborz.sdi.tpnet.pl 21.11.05, 12:42 - Zamierzamy też w przyszłym roku wznowić funkcjonowanie dworca w Wałczu - mówi Andrzej Chańko, dyrektor PKP PR w Szczecinie. - To jedyne miasto powiatowe, do którego nie dojeżdżają pociągi. <<<<< to jest nieprawda... w zachodniopomorskim jest jeszcze chociażby taki Myślibórz, który tory posiada... ale pociągów w nim się nie uświadczy.... Odpowiedz Link Zgłoś