Dodaj do ulubionych

Remont Hangarowej a SST, korki na Gdańskiej itp..

18.11.05, 17:41
Takie dwie refleksje mnie dziś naszły..

Zastanawiam się, czy poszerzenie łuku na Hangarowej nie skomplikuje budowy linii szybkiego tramwaju na prawobrzeże. Jezdnia została zbliżona bliżej filara podtrzymującego wiadukt, a tym samym po jednej stronie zniknęło miejsce na ewentualne tory dla tramwaju w stronę Struga. Czy projektant pomyślał o tym? Czy za jakiś czas znów się okaże, że łuk trzeba przebudowywać?

A druga myśl, po dzisiejszej jeździe ul. Gdańską - czy na torowisku tramwajowym nie można wydzielić pasa dla służb ratunkowych, policji, straży pożarnej? Skuteczność tychże, w czasie korków na Gdańskiej, jest niemal zerowa. Gdzieś widziałem takie rozwiązanie, że na torach ułożone są betonowe płyty z małymi otworami (żeby jednak trochę zieleni było widać), którymi można omijać korek... Przydałoby się coś takiego i na Gdańskiej.
Poza tym, o ile mi wiadomo, nasze służby medyczne nie posiadają motocykli, którymi najszybciej mogłyby dotrzeć do ewentualnych ofiar i udzielić im pierwszej pomocy..

Pozdro
Tomek
Obserwuj wątek
    • Gość: Mauro Re: Remont Hangarowej a SST IP: 83.168.106.* 18.11.05, 17:58
      shp80 napisał:

> Takie dwie refleksje mnie dziś naszły..
      >
      > Zastanawiam się, czy poszerzenie łuku na Hangarowej nie skomplikuje budowy
      lini
      > i szybkiego tramwaju na prawobrzeże. Jezdnia została zbliżona bliżej filara
      pod
      > trzymującego wiadukt, a tym samym po jednej stronie zniknęło miejsce na
      ewentua
      > lne tory dla tramwaju w stronę Struga. Czy projektant pomyślał o tym? Czy za
      ja
      > kiś czas znów się okaże, że łuk trzeba przebudowywać?

To nie tak ma być ze przy obecnych filarach będą leciały tory. Spójrz pod
      wiaduktem są 3 przesmyki, przez dwa od lotniska są jezdnie a trzeci jest wolny.
      Tory powstaną w tym środkowym gdzię jest teraz spartolony łuk, a jezdnia
      przerzucona za kolejny filar. Wieć poprawka tego łuku jest wyrzucaniem kasy, bo
      to tylko tymczasowe.
      • shp80 Re: Remont Hangarowej a SST 18.11.05, 19:03
        > To nie tak ma być ze przy obecnych filarach będą leciały tory. Spójrz pod
        > wiaduktem są 3 przesmyki, przez dwa od lotniska są jezdnie a trzeci jest wolny.
        > Tory powstaną w tym środkowym gdzię jest teraz spartolony łuk, a jezdnia
        > przerzucona za kolejny filar. Wieć poprawka tego łuku jest wyrzucaniem kasy, bo
        >
        > to tylko tymczasowe.

Hmm.. Faktycznie, z poniższej prezentacji wynika, że tory w pobliżu łuku mają iść z lewej strony Hangarowej..

www.szczecin.pl/inwestycje/sst.ppt
        Pozdro
        Tomek
        • shp80 Re: Remont Hangarowej a SST 18.11.05, 19:46
          > Hmm.. Faktycznie, z poniższej prezentacji wynika, że tory w pobliżu łuku mają > iść z lewej strony Hangarowej..

Właśnie się dowiedziałem, że prezentacja jest nieaktualna, i że tory jednak mają iść między jezdniami, a dopiero potem przelecieć pod Hangarową.. Tak, czy inaczej, obecna przebudowa chyba faktycznie nie ma sensu.. Co z tego, że będą tutaj trzy pasy ruchu, jak przed skrzyżowaniem z Gryfińską i tak są światła i swoje trzeba odstać?

Pozdro
          Tomek
          • Gość: Mauro Re: Remont Hangarowej a SST IP: 83.168.106.* 18.11.05, 20:23
            shp80 napisał:
            > Właśnie się dowiedziałem, że prezentacja jest nieaktualna, i że tory jednak
            > mają iść między jezdniami, a dopiero potem przelecieć pod Hangarową..

Właśnie miałem Ci to powiedzieć że prezentacja jest już nieaktualna, tylko tak
            jak mówiłęm tory między jezdniami.

>Tak, czy inaczej, obecna przebudowa chyba faktycznie nie ma sensu..

Szkoda ze wyrzucają kasę na prowizorkę tymczasową, lepiej było by znależć
            więcej pieniędzy i zrobić odrazu jezdnię dopasowaną pod przyszłą trasę
            tramwajową. Może przy okazji coś był się ruszyło w sprawie SST.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka