Gość: pini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 16:16 "Prawko" to nazwa z ulicy, w mediach chyba lepiej pisać "prawo jazdy"? Ładniej i poprawniej :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bimbam Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 17:20 zauważyłem, że to taki styl dziennikarski, czyli bliżej ludu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam "zawalona" IP: *.icpnet.pl 30.06.06, 18:32 Takich wulgarnych zwrotów jest w tym artykule więcej. M.in. "zawalona wytwórnia". Jacy dziennikarze, taki jezyk i taka gazeta. Czyli wyborcza spada na psy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Himhith Re: "zawalona" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 22:08 Dokladnie. Jezyk Gazety Wyborczej robi sie powoli nie do zniesienia. Ta gazeta zamienia sie w tabloid. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo [...] IP: *.tukw.qwest.net 30.06.06, 23:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: "zawalona" IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.06, 00:12 brawo lolo,klakierze lewacki z awansu spolecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: "zawalona" 01.07.06, 03:40 Gość portalu: Adam napisał(a): > Takich wulgarnych zwrotów jest w tym artykule więcej. M.in. "zawalona > wytwórnia". Jacy dziennikarze, taki jezyk i taka gazeta. Czyli wyborcza spada > na psy. To język samoBrony - dajcie spokój burakom; nawet GW chce przemawiać do buraków "z ziemi polski do wolski". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 23:21 Gość portalu: bimbam napisał(a): > zauważyłem, że to taki styl dziennikarski, czyli bliżej ludu:) - - Chyba bliżej bruku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek I DOBRZE tym ludzim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! IP: *.dhcp.mant.nc.charter.com 01.07.06, 05:21 po jaką cholere czekali na sotania chwile??? juz od dawna przeciez wiadomo o wymianie prawa jazdy na nowe-kilka lat i ludzim było za mał----BRAWO POLICJA DAWAC MANDATY ILE WEJDZIE JAK SIE NIE MA W GŁOWIE TO SIE MA W KIESZENI!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sc Re: Papierowe prawka już nieważne IP: 80.48.157.* 30.06.06, 19:28 Ale niektórzy kierowcy już znaleźli sposób, jak ominąć prawo, i to bez ryzyka dostania kary. Jaki? Kierowcy po prostu gubią... prawa jazdy! W wydziałach komunikacji i na posterunkach policji aż tłoczno od takich spryciarzy. Do tej pory były to pojedyncze przypadki, ale teraz mamy kilka zgłoszeń na raz - dziwi się jedna z urzędniczek krakowskiego magistratu. Zgubienie prawka się opłaca. Dostaje się wówczas zaświadczenie o tym z policji, a w referacie komunikacji potwierdzenie prawa do kierowania pojazdem. Na tych papierach można śmiało wyruszyć samochodem w drogę. I mandat już nie grozi! Każdemu przecież może zdarzyć się zgubić prawo jazdy. Co najwyżej pouczamy taką osobę - mówi nadkomisarz Piotr Boheński z łódzkiej drogówki. Urzędnicy są zaskoczeni pomysłowością Polaków. Ciekawa innowacja naszych rodaków, ale faktycznie skutecznie kombinują - nie kryje zdziwienia Tomasz Skłodowski, rzecznik Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji. Przecież nie da się udowodnić, że ktoś na prawdę zgubił prawo jazdy, a ktoś nie - przyznaje Justyna Bracha z Ministerstwa Transportu.(PAP) Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Re: Papierowe prawka już nieważne 30.06.06, 19:36 Wymieniłem sobie prawo jazdy rok temu. Cała sprawa mi więc dynda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimik Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 21:39 to poco wogóle zabierasz głos!! Dureń!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Na temat pisze i nie uzywaj slow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 22:41 powszechnie uwazanych za obelzywe - pomijajac problem natury prawnej to po prostu niegrzeczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lehoo [...] IP: *.globalconnect.pl 30.06.06, 23:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zd Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.e-wro.net.pl 01.07.06, 01:28 wymien sobie obywatelstwo lepiej i dyndaj na siusiaku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lehoo Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.globalconnect.pl 01.07.06, 08:29 I ty mi dyndasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lehoo Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.globalconnect.pl 01.07.06, 22:58 Dynda mi w dalszym ciągu, tym bardziej, że mam plastykowe, a nie papierowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dryshitman Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.in-addr.btopenworld.com 01.07.06, 07:08 A ja mam british driving licence i tez mi to dynda jak dzinglbels. Odpowiedz Link Zgłoś
dvoryanin prawo jazdy powinno być wogóle zniesione 30.06.06, 21:17 powinien wystarczyć dowód osobisty ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Tak jest ponoc w Koreii Pld.... IP: *.gsu.edu 01.07.06, 00:59 To niestety niemozliwe. Socjalizm, etatyzm urzedniczy i "dobro" obywateli to podstawa w UE.... Podatki podatki podatki - ale zwiazku pomiedzy tymi sprawami 90 % obywateli nie widzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Polacy to dzieci IP: *.icpnet.pl 30.06.06, 22:19 "W piątek przed południem w biurze obsługi interesantów tamtejszego urzędu miejskiego przed okienkami kłębił się tłum spóźnialskich. Nowe dokumenty dostaną najwcześniej za miesiąc. Taka sytuacja jest we wszystkich miastach." Mówiłem, Polacy to duże, nieodpowiedzialne dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Odpowiedź na głosowanie... IP: *.server.ntli.net 30.06.06, 22:56 Mam już nowe i jeżdżę pod prąd ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.06.06, 23:03 tzw. media bębniły, że wymieniane prawo dostaje się w ciągu 14 dni. To chyba normalne, bo jeśli ja mam na reakcję w sprawach urzędowych 14 dni, to chyba to samo obowiązuje drugą stronę. Złożyłem dokumenty 2 czerwca, płacąc za to 80 zł (ciekawe za co, prawa nie zgubiłem, nie zniszczyłem, ani nie wyrabiam po raz pierwszy). Do dzisiaj nie ma. Mam tylko kartkę z terminem złożenia i terminem odbioru (23 CZERWCA !!!, machnąłem ręką na ten dodatkowy tydzień, bo miało być w terminie). Podobno policja ma nie respektować takich kartek. Urzędnicze nieroby opłacane z moich podatków bezkarnie mogą pogrywać z każdym w gumy. Ale jeśli policja da mi mandat - podam do sądu naczelnika tzw. wydziału komunikacji w moim mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Spoko, jak Cie zlapia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 23:12 Sprawa do sadu gordzkiego, niech tam oni juz sobie wyjasnia wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makak Re: A dlaczego takie drogie? IP: *.natpool5.outside.ucf.edu 30.06.06, 23:17 Dlaczego w Polsce tak drogo, tzn. az 80 zl? P.S. Kilka razy staralem sie o prawo jazdy w USA (jezeli przeprowadzasz sie do innego stanu musisz starac sie o nowe prawo jazdy, oczywiscie - w postaci plastikowej karty) i zwykle kosztowalo mnie to w granicach 18 do 20 US dolarow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Bo to kraj gdzie rzad i parlament IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 23:21 skaldajce sie w przewazajacej wiekszosc ze zlodzieji traktuja obywatela tak samo czyli jak zlodzieja... Odpowiedz Link Zgłoś
imagiro Re: Papierowe prawka już nieważne 30.06.06, 23:11 a to sie wspaniale sklada ze nie maja prawa jezdzic co poniektorzy ... mniej zabitych na drogach ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad boje sie ze ci i tak maja gdzies PJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 23:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robb Nie przyjmujcie mandatow! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 23:19 www.umjedrzejow.pl/forum/viewtopic.php?p=3269 Odpowiedz Link Zgłoś
dwojcik1978 Re: Papierowe prawka już nieważne 30.06.06, 23:28 Szlag mnie trafia, że muszę drugi raz zapłacić za dokument, za który już raz zapłaciłem. Trzeba tu postawić pytanie, co z ludźmi, którzy np. teraz nie pracują i nie stać ich na wyrobienie takiego dokumentu? Czy państwo polskie odpowie mi skąd mam wziąść na tą operację pieniądze, skoro zarabiam minimum socjalne? Pozbawiono mnie prawa, za które zapłaciłem i które wydano mi bezterminowo, bo mnie po prostu aktualnie nie stać na wyrobienie nowego dokumentu. Może by się który dziennikarz zajął tą sprawą, bo sądze, że nie tylko mnie to dotyczy. Nawet wniosku nie składam, bo nie mam za co. Dziękuję Ci Ojczyzno moja, że traktujesz mnie jak śmiecia, że jestem tylko źródłem utrzymania dla bandy niekompetentnych urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.ventca.adelphia.net 30.06.06, 23:34 w kraju praworzadnym jaki jest USA , komputerowo sie pobiera podanie , wypelnia sie je, zalacza czek osobisty na 10 dol.(pol godziny sredniej placy)wysyla poczta lub rowniez online plus placi sie karta i po tygodniu dostaje sie nowe prawo jazdy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bole69 Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.bbtec.net 01.07.06, 07:29 Co to kogo obchodzi jak jest w USA. Rozmawiamy tutaj o Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Papierowe prawka już nieważne 30.06.06, 23:36 Poruszyłeś istotny temat. Prawo jazdy jest jedynie dokumentem stwierdzającym posiadanie określonych umiejętności, potwierdzonych egzaminem, co pozwala prowadzić określony pojazd. Ktoś ogłosił, że dokument ten jest nieważny. Ale przecież posiadane uprawnienia nie straciły swej ważności. Pobieranie powtórnej opłaty jak również karanie mandatem jest chyba urzędniczą nadinterpretacją prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
laureno Re: Papierowe prawka już nieważne 01.07.06, 17:38 Nie jest. Ustawa zastrzega, że możliwe jest nakazanie posiadaczom wymianę dokumentu. Pobieranie opłaty za wydanie dokumentu też jest zasadne, bo nie zrobi się on przecież sam. Posiadasz umiejętności prowadzenia samochodu, możesz je posiąść nawet bez kursu, egzaminu itd., ale do jazdy nie upoważniają Cię umiejętności, lecz aktualnie uznany dokument, jakim w tym przypadku jest prawo jazdy. Nieważny dokument jest równoznaczny z brakiem dokumentu. A opłata pobierana jest jakoby za usługę wykonania i wydania nowego dokumentu. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Papierowe prawka już nieważne 01.07.06, 20:20 Posiadasz umiejętności prowadzenia samochodu, możesz je posiąść nawet bez kursu, egzaminu itd., ale do jazdy nie upoważniają Cię umiejętności, lecz aktualnie uznany dokument, jakim w tym przypadku jest prawo jazdy. Nieważny dokument jest równoznaczny z brakiem dokumentu Właśnie tu mam wątpliwości. Stary dokument potwierdzał moje uprawnienia do prowadzenia pojazdu, zdobyte lege artis a nie jedynie umiejętności. Nie zażądano abym powtórnie zdawał egzamin czyli uprawnienia są w mocy. Wymianie podlega dowód posiadania tych uprawnień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oram Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.devs.futuro.pl 01.07.06, 08:48 Na internet jak widać możesz sobie pozwolić. Ale co do podwójnego płacenia to sie z Toba zgadzam www.newbienudes.com/?ref=z669686 Odpowiedz Link Zgłoś
dzetowo Re: Papierowe prawka już nieważne 02.07.06, 02:27 czesc piszesz,ze nie stac cie na nowy dokument,na zlozenie podania itp.,a stac cie na benzyne,bo jesli nie,to nie stac cie na jazde,a wiec nie jest ci potrzebne ani nowe,ani zadne inne prawo jazdy. tu gdzie mieszkam musze wymienic prawojazdy co piec lat(fotografia sie nie zmienia tak jak my z wiekiem)i place za to,rachunek za oplate drogowa urzad przysyla mi co roku na moje urodziny i tez za to place,ale samochod tu jest w przeciwienstwie do europy niemalze niezbedny,a mimo to ludzie ktorych nie stac na to kozystaja z kom.miejskiej,a nie narzekaja ze nie stac ich na jakis dokument Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Wymienialem prawko w Wlk Brytanii 30.06.06, 23:38 Formularz o wymiane bierze sie na poczcie, zaplacilem bodajze 30 funciakow wyslalem poczta, dostalem nowe prawko za dwa tygodnie. Nie musialem sie zwalniac z pracy nie mialem ZADNEGO problemu i ZADNEGO stanie w kolejkach, nawet zadnego kontaktu z urzednikiem panstwowym. Wymienialem dowod w Polsce (Krakow) paranoja!!!! Stracilem ze trzy dni, bo najpierw mnie zle poinformowano , potem stanie po jakis glupi numerek a numerek na 6 godzin pozniej (przeciez czlowiek ma tez inne zajecia niz stanie w kolejkach) a potem kolejny dzien po miesiacy po odbior... 3 dni stracone. Gdybym pracowal, mialbym 3 dni urlopu z glowy. Dlaczego za nieudolnosc urzedasow placa obywatele? Dlaczego traktuje sie nas w kraju jak bydlo? Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Wymienialem prawko w Wlk Brytanii 01.07.06, 01:00 mulla_komar napisał: > Dlaczego za nieudolnosc urzedasow placa > obywatele? Dlaczego traktuje sie nas w kraju jak bydlo? Bo sobie na to pozwalamy. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Wymienialem prawko w Wlk Brytanii 01.07.06, 02:10 hmmm, to prawda. W sumie sami wybralismy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Wymienialem prawko w Wlk Brytanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 06:19 Sami siebie nawzajem traktujemy jak bydło. Przecież ten sam urzędnik w innym urzędzie też ma coś do załatwienia, pewnie też nie jest zadowolony, ale to tylko pogłębia jego frustrację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykretyn Odpowiedzcie czy Polak z francuskim prawem jazdy IP: *.fbx.proxad.net 30.06.06, 23:42 oraz polskim paszportem moze jezdzic samochodem w Polsce.????? Prosze o odpowiedz bo wybieram sie na urlop do kraju a mam dwa pra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykretyn Re: Odpowiedzcie czy Polak z francuskim prawem ja IP: *.fbx.proxad.net 30.06.06, 23:45 oraz polskim paszportem moze jezdzic samochodem w Polsce.????? Prosze o odpowiedz bo wybieram sie na urlop do kraju a mam dwa prawa jazdy; stare polskie z 1972roku oraz nowe francuskie. Skoro polskie niewazne to czy mozna w Polsce jezdzic na obcym prawie jazdy z polskimi dokumentami tozsamosci???. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Oczywiscie 30.06.06, 23:49 Prawko jest respektowane w calej UE. Jesli gliniarz ci je zakwestionuje to zlamie umowy miedzynarodowe i powinien wyleciec ze sluzby. Ja mieszkam w UK i to jest moj dokument tozsamosci tutaj. Moje stare prawko zostalo odeslane do odpowiedniego urzedu w PL, ale to juz szczegol, prawko ci uznaja wiec zero stresu. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Odpowiedzcie czy Polak z francuskim prawem ja 30.06.06, 23:49 Weź dwa samochody. Zawsze któryś dopasujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaw calosc oznacza ze polish jokes sa prawdziwe.... IP: *.acn.waw.pl 30.06.06, 23:56 bo trzeba byc "prawdziwym polakiem-katolikiem" aby nie zdazyc wymienic dokumentu przez 2 (?) lata. Ten narod musi byc rzadzony pzez Niemcow - sami nawet najprostszych rzeczy nie potrafia (a jak ktory madrzejszy to emigruje) Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Daj ludziom spokoj! 01.07.06, 00:00 Chyba tylko w Polsce jest mozliwe ze wydaje sie beztermionwy dokument a potem kaze sie ludziom przyjsc z nim w zebach stracic caly dzien (czyli wziasc wolne z pracy) i jeszcze za to zaplacic. Byl bardzo dobry komentarz na interii wiec nie bede powtarzal tylko zacytuje: "wymiana praw jazdy została przygotowana nieudolnie zzz /30.06.2006 15:12/ Ktoś powinien "na górze" za to "beknąć". Zrzucanie winy na społeczeństwo, za to, że czekało do ostatniej chwili jest absurdalne. Czy nie można tego było przewidzieć? "Trąbi" się o tym od dawna, a więc ... można było. Czy w czasach społeczeństwa informatycznego nie ma sprawniejszych metod na przeprowadzenie wymiany praw jazdy. Czy trudno jest policzyć ile potrzebnych jest blankietów? Nawet szacunki i właściwe decyzje znacznie usprawniłyby proces. Nawiasem mówiąc mnie nie potrzebna jest wymiana, a jak komuś jest ona niezbędna to powinien zadbać o właściwe jej przeprowadzenie. O kosztach nie wspomnę. W okresach kampanii wyborczych, każdy z nas wyjmował ze skrzynek olbrzymią ilość makulatury. Pisali do nas kandydaci na prezydenta, posłów, radnych, burmistrzów, itp. Czy nie można było postąpić podobnie? A gdyby tak każdy z nas - kierowców otrzymał pismo, w odpowiednim dla braci urzędniczej czasie, o przykładowej treści: "Urząd ..... informuje, że dla Pana/i ...... przygotowane zostało nowe prawo jazdy, w którym wpisano następującve dane: imię ..... nazwisko ..... kategoria .... inne potrzebne dane .... W przypadku niezgodności powyższych danych prosimy o skorygowanie ich w terminie do .... Jeżeli dane odpowiadają stanowi faktycznemu prosimy o przybycie do naszego urzędu w terminie od dnia ..... w celu uiszczenia opłaty w wysokości .... i odebrania nowego prawa jazdy". Treść jest mocno przykładowa, ale można przygotować inną ... lepszą. Szacuję, że w 80% temat zostałby rozwiązany, a z pozostałymi wątpliwymi i trudniejszymi przypadkami nie byłoby tyle zamieszania co teraz. Jestem pewien, że gdybym więcej pomyślał to zanalazłbym też inną metodę, a przecież jest wiele osób mądrzejszych ode mnie i piastujących różne zaszczytne stanowiska. A tak wyszło jak zawsze ... BYLE JAK. ZRZUCIĆ KOSZTY I WINĘ NA MOTŁOCH TO NAJŁATWIEJ." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pokrzywdzony Re: Daj ludziom spokoj! IP: *.man.bydgoszcz.pl 01.07.06, 08:13 W Bydgoszczy w Wydziale Komunikacji z okazji wymiany prawa jazdy bezterminowego dokonuje się weryfikacji kierowców.Wszyscy którzy je zdobyli przed 1980 r wysyłani są na badania lekarskie.Widocznie chodzi o nabicie kabzy znajomym "królika" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pwpw Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 00:01 ważne obecnie jest też papierowe tylko zafoliowane. nie ma plastykowych praw jazdy w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit mija waznosc mojego prawa jazdy.. 01.07.06, 00:06 za jakies pare miesiecy.. Dostaje poczta blankiet nowego. Ide na poczte z nowym zdjeciem, podpisuje sie w obecnosci kasjerki na blankiecie, place drobna oplate i za jakis tydzien prawo jazdy przychodzi poczta do domu.. Gdzie? W Szwecji.. Bawcie sie dalej w panstwo i procesje katolackie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosciu Michnikowskie rzygowisko IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.06, 00:05 jaki pan taki kram -mozna by powiedziec. Poziom tego forum dorownuje zboczonym wywodom waszego idola poldebilka Urbanka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maw idez sie wyspowiadaj u Rydzyka zanim cos bluzniesz IP: *.acn.waw.pl 01.07.06, 00:19 i spie^&%%% z tego forum jak ci nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posiadacz prawka Re: Papierowe prawka już nieważne IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 01.07.06, 00:07 I kto tu nie przestrzega prawa- obywatel, który zapłacił już kiedyś i posiada bezterminowe prawo jazdy, czy też działająca w Jego imieniu i dla Jego dobra wybrana tegoż obywatela głosem WŁADZA ?. Toż to tylko wyciąganie kasy z kieszeni obywatela,nic więcej. Czym to się różni od zwykłego złodziejstwa? A no tym, że czyni się to w majestacie prawa przez tę WŁADZĘ stanowionego!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.06, 00:10 posiadam prawo jazdy od dwoch prawie lat i nie musialem w ogole zachodzic do urzedu,przyslano mi do domu. troche oleju,burki. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Papierowe prawka już nieważne 01.07.06, 00:23 Kiedyś mówiono - panie, proszę się pohamować a do ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OPIX Re: TO JEST bandziorstwo i granda !!! IP: *.chello.pl 01.07.06, 00:39 nie wymieniam i nie wymienię -NIECH MNIE POSTAWIA PRZED SĄDEM !NIE ZAPŁACĘ I BĘDĘ JEŹDZIŁ SAMOCHODEM BO MA NA TO ZDANE EGZAMINY a skoro policja odbierze mi papierowe -BĘDĘ JEŹDZIŁ Z ZAŚWIADCZENIEM OD POLICJI ŻE MI ZABRALI . PYTACIE DLACZEGO ? A DLATEGO ZE ZA WYDANIE PRAWA JAZDY ZAPŁACIŁEM -WYDANO MI JE Z WAŻNOŚCIA NA CZAS NIEOGRANICZONY -A TO CO WYCZYNIANE JEST Z OBYWATELAMI TO JEST GRANDA -DELIKATNIE TERAZ PAŃSTWO DOMAGA SIĘ ZAPŁATY ZA COŚ CO POSIADAM . STARCZY -JAK CHCA ZMIAN TO NIE Z MOJEJ KIESZENI - ZŁODZIEJE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: TO JEST bandziorstwo i granda !!! IP: *.catv.net.pl 01.07.06, 01:11 Nie oglądam wiadomości, nie słucham radia, nie czytam prasy, nie dostałam żadnego zawiadomienia pocztą o konieczności wymiany prawa jazdy - to skąd mam niby o tym wiedzieć? Jeśli bank zmienia numery kont, to przysyła pismo do swoich klientów, a nie ogłasza tego w mediach publicznych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 01.07.06, 00:48 Osoby, które wystąpiły z wnioskiem o zmianę prawa jazdy przed 30 czerwca 2006 powinny mieć przedłuzony okres ważności prawa papierowego do czasu wydania prawa tzw plastikowego. To przecież chyba wydaje się oczywiste. Trudno, by ktoś odpowiadał za nieudolność urzędów i Wytwórni Papierów Wartościowych. Poza tym prawo jazdy było wydane bezterminowo. Myślę, że minister Ziobro wyda w tej sprawie stosowne zarządzenie. Przecież żyjemy w państwie prawa. Cała ta uwaga nie dotyczy osób, które wystapiły z wnioskiem o wymiane prawa jazdy po 30 czerwca 2006. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark_kram57 Mam nowe w USA IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 01.07.06, 02:41 Od 26 lat mieszkam w USA ale nie wyobrazam sobie nie utrzymac polskiego prawa jazdy.Specjalnie w zeszlym roku zima po nie pojechalem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.twcny.res.rr.com 01.07.06, 02:47 Na tym wlasnie polega POLNISCHE WIRTSCHAFT Prawo jazdy w USA wydaja w 15 minut. 1/ Wypelnia sie formularz, pokazuje dowod tozsamosci (kilka rodzajow mozliwosci) 2/ CZYTA LITERY NA TABLICY ZA URZEDNIKIEM ALBO DAJE ZASWIADCZENIE DLA SPRAWDZENIA WZROKU 3/ STAJE NA LINII I URZEDNIK ROBI ZDJECIE KAMERA CYFROWA 4/ WSZYSTKO SPRAWDZA KOMPUTER 5/ DRUKARKA KOMPUTEROWA DRUKUJE PRAWO JAZDY I ZALAMINOWUJE W PLASTIKU 6/ Mowi sie do widzenia, dziekuje i wychodzi z prawem jazdy Mozna to zalatwic poczta nie ruszajac sie z domu - zdjecie bedzie stare Odpowiedz Link Zgłoś
dunham moje jest wazne 01.07.06, 03:37 choc nie jest mi juz potrzebne poniewaz w pl staram sie nie przebywac. do czego zmierzam, nie po to zdawalem trzy razy, przez pol roku wsrod debili egzaminatorow, zeby teraz ktos powiedzial ze moje bezterminowo wydane prawo jazdy jest niewazne, F U, i K wasza mac. Odpowiedz Link Zgłoś
formozus1 Prawka już nieważnePaetza ważne 01.07.06, 05:58 Kto się spóżnił Paetzowi da doopy i załatwi to w mig. Ludu Polan powstań z kolan. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
the.gypsy Re: Papierowe prawka już nieważne 01.07.06, 06:43 przez jakis czas bedzie mniej "szoferow", to my, prawdziwi kierowcy, odpoczniemy od debili i przyglopow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaorac was w usa wymiana prawa jazdy trwa 10 minut IP: *.hsd1.wa.comcast.net 01.07.06, 06:53 w usa prawko wymienia sie od reki, podchodzisz placic 15 dolarow, sprawdzaja dane, na komputerze, minuta nie wiecej, przesuwasz sie pstrykaja ci fotke, siadasz czekasz 5 minut na plastic, wstajesz idziesz do domu z nowym prawkiem, te dodatkowe pare minut to jak ktos jest przed toba, dlaczego u was ciagle komuna? zaoralibyscie w koncu ten prl, tyle nawozu, tyle gowna sie marnuje Odpowiedz Link Zgłoś