Dodaj do ulubionych

Papierowe prawka już nieważne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 16:16
"Prawko" to nazwa z ulicy, w mediach chyba lepiej pisać "prawo jazdy"? Ładniej
i poprawniej :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: bimbam Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 17:20
      zauważyłem, że to taki styl dziennikarski, czyli bliżej ludu:)
      • Gość: Adam "zawalona" IP: *.icpnet.pl 30.06.06, 18:32
        Takich wulgarnych zwrotów jest w tym artykule więcej. M.in. "zawalona
        wytwórnia". Jacy dziennikarze, taki jezyk i taka gazeta. Czyli wyborcza spada
        na psy.
        • Gość: Himhith Re: "zawalona" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 22:08
          Dokladnie. Jezyk Gazety Wyborczej robi sie powoli nie do zniesienia. Ta gazeta
          zamienia sie w tabloid.
        • Gość: lolo [...] IP: *.tukw.qwest.net 30.06.06, 23:16
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: gosc Re: "zawalona" IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.06, 00:12
            brawo lolo,klakierze lewacki z awansu spolecznego.
        • mark.parker Re: "zawalona" 01.07.06, 03:40
          Gość portalu: Adam napisał(a):

> Takich wulgarnych zwrotów jest w tym artykule więcej. M.in. "zawalona
          > wytwórnia". Jacy dziennikarze, taki jezyk i taka gazeta. Czyli wyborcza spada
          > na psy.

To język samoBrony - dajcie spokój burakom; nawet GW chce przemawiać do buraków
          "z ziemi polski do wolski".
      • Gość: gość Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 23:21
        Gość portalu: bimbam napisał(a):

> zauważyłem, że to taki styl dziennikarski, czyli bliżej ludu:)
        -
        -

Chyba bliżej bruku
        • Gość: jarek I DOBRZE tym ludzim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! IP: *.dhcp.mant.nc.charter.com 01.07.06, 05:21
          po jaką cholere czekali na sotania chwile??? juz od dawna przeciez wiadomo o
          wymianie prawa jazdy na nowe-kilka lat i ludzim było za mał----BRAWO POLICJA
          DAWAC MANDATY ILE WEJDZIE JAK SIE NIE MA W GŁOWIE TO SIE MA W KIESZENI!!!!

• Gość: sc Re: Papierowe prawka już nieważne IP: 80.48.157.* 30.06.06, 19:28
      Ale niektórzy kierowcy już znaleźli sposób, jak ominąć prawo, i to bez ryzyka
      dostania kary. Jaki? Kierowcy po prostu gubią... prawa jazdy! W wydziałach
      komunikacji i na posterunkach policji aż tłoczno od takich spryciarzy.

Do tej pory były to pojedyncze przypadki, ale teraz mamy kilka zgłoszeń na raz -
      dziwi się jedna z urzędniczek krakowskiego magistratu. Zgubienie prawka się
      opłaca. Dostaje się wówczas zaświadczenie o tym z policji, a w referacie
      komunikacji potwierdzenie prawa do kierowania pojazdem. Na tych papierach można
      śmiało wyruszyć samochodem w drogę. I mandat już nie grozi! Każdemu przecież
      może zdarzyć się zgubić prawo jazdy. Co najwyżej pouczamy taką osobę - mówi
      nadkomisarz Piotr Boheński z łódzkiej drogówki.

Urzędnicy są zaskoczeni pomysłowością Polaków. Ciekawa innowacja naszych
      rodaków, ale faktycznie skutecznie kombinują - nie kryje zdziwienia Tomasz
      Skłodowski, rzecznik Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji. Przecież
      nie da się udowodnić, że ktoś na prawdę zgubił prawo jazdy, a ktoś nie -
      przyznaje Justyna Bracha z Ministerstwa Transportu.(PAP)
    • lehoo Re: Papierowe prawka już nieważne 30.06.06, 19:36
      Wymieniłem sobie prawo jazdy rok temu. Cała sprawa mi więc dynda...
      • Gość: mimik Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 21:39
        to poco wogóle zabierasz głos!! Dureń!!
        • Gość: dziad Na temat pisze i nie uzywaj slow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 22:41
          powszechnie uwazanych za obelzywe - pomijajac problem natury prawnej to po
          prostu niegrzeczne
        • Gość: Lehoo [...] IP: *.globalconnect.pl 30.06.06, 23:42
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: zd Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.e-wro.net.pl 01.07.06, 01:28
            wymien sobie obywatelstwo lepiej i dyndaj na siusiaku
            • Gość: Lehoo Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.globalconnect.pl 01.07.06, 08:29
              I ty mi dyndasz
        • Gość: Lehoo Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.globalconnect.pl 01.07.06, 22:58
          Dynda mi w dalszym ciągu, tym bardziej, że mam plastykowe, a nie papierowe.
      • Gość: dryshitman Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.in-addr.btopenworld.com 01.07.06, 07:08
        A ja mam british driving licence i tez mi to dynda jak dzinglbels.
    • dvoryanin prawo jazdy powinno być wogóle zniesione 30.06.06, 21:17
      powinien wystarczyć dowód osobisty !
      • Gość: miki Tak jest ponoc w Koreii Pld.... IP: *.gsu.edu 01.07.06, 00:59
        To niestety niemozliwe. Socjalizm, etatyzm urzedniczy i "dobro" obywateli to
        podstawa w UE.... Podatki podatki podatki - ale zwiazku pomiedzy tymi sprawami
        90 % obywateli nie widzi....
    • Gość: LMB Polacy to dzieci IP: *.icpnet.pl 30.06.06, 22:19
      "W piątek przed południem w biurze obsługi interesantów tamtejszego urzędu
      miejskiego przed okienkami kłębił się tłum spóźnialskich. Nowe dokumenty dostaną
      najwcześniej za miesiąc. Taka sytuacja jest we wszystkich miastach."

Mówiłem, Polacy to duże, nieodpowiedzialne dzieci.
    • Gość: driver Odpowiedź na głosowanie... IP: *.server.ntli.net 30.06.06, 22:56
      Mam już nowe i jeżdżę pod prąd ;-)
    • Gość: Gość Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.06.06, 23:03
      tzw. media bębniły, że wymieniane prawo dostaje się w ciągu 14 dni. To chyba
      normalne, bo jeśli ja mam na reakcję w sprawach urzędowych 14 dni, to chyba to
      samo obowiązuje drugą stronę. Złożyłem dokumenty 2 czerwca, płacąc za to 80 zł
      (ciekawe za co, prawa nie zgubiłem, nie zniszczyłem, ani nie wyrabiam po raz
      pierwszy). Do dzisiaj nie ma. Mam tylko kartkę z terminem złożenia i terminem
      odbioru (23 CZERWCA !!!, machnąłem ręką na ten dodatkowy tydzień, bo miało być
      w terminie). Podobno policja ma nie respektować takich kartek. Urzędnicze
      nieroby opłacane z moich podatków bezkarnie mogą pogrywać z każdym w gumy. Ale
      jeśli policja da mi mandat - podam do sądu naczelnika tzw. wydziału komunikacji
      w moim mieście.
      • Gość: dziad Spoko, jak Cie zlapia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 23:12
        Sprawa do sadu gordzkiego, niech tam oni juz sobie wyjasnia wszystko...
      • Gość: makak Re: A dlaczego takie drogie? IP: *.natpool5.outside.ucf.edu 30.06.06, 23:17
        Dlaczego w Polsce tak drogo, tzn. az 80 zl?

P.S. Kilka razy staralem sie o prawo jazdy
        w USA (jezeli przeprowadzasz sie do innego
        stanu musisz starac sie o nowe prawo jazdy,
        oczywiscie - w postaci plastikowej karty)
        i zwykle kosztowalo mnie to w granicach
        18 do 20 US dolarow...
        • Gość: dziad Bo to kraj gdzie rzad i parlament IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 23:21
          skaldajce sie w przewazajacej wiekszosc ze zlodzieji traktuja obywatela tak samo
          czyli jak zlodzieja...
    • imagiro Re: Papierowe prawka już nieważne 30.06.06, 23:11
      a to sie wspaniale sklada ze nie maja prawa jezdzic co poniektorzy ... mniej
      zabitych na drogach ...
      • Gość: dziad boje sie ze ci i tak maja gdzies PJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 23:12
    • Gość: robb Nie przyjmujcie mandatow! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 23:19
      www.umjedrzejow.pl/forum/viewtopic.php?p=3269
    • dwojcik1978 Re: Papierowe prawka już nieważne 30.06.06, 23:28
      Szlag mnie trafia, że muszę drugi raz zapłacić za dokument, za który już raz
      zapłaciłem. Trzeba tu postawić pytanie, co z ludźmi, którzy np. teraz nie
      pracują i nie stać ich na wyrobienie takiego dokumentu? Czy państwo polskie
      odpowie mi skąd mam wziąść na tą operację pieniądze, skoro zarabiam minimum
      socjalne? Pozbawiono mnie prawa, za które zapłaciłem i które wydano mi
      bezterminowo, bo mnie po prostu aktualnie nie stać na wyrobienie nowego
      dokumentu. Może by się który dziennikarz zajął tą sprawą, bo sądze, że nie
      tylko mnie to dotyczy. Nawet wniosku nie składam, bo nie mam za co. Dziękuję Ci
      Ojczyzno moja, że traktujesz mnie jak śmiecia, że jestem tylko źródłem
      utrzymania dla bandy niekompetentnych urzędników.
      • Gość: emigrant Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.ventca.adelphia.net 30.06.06, 23:34
        w kraju praworzadnym jaki jest USA , komputerowo sie pobiera podanie , wypelnia
        sie je, zalacza czek osobisty na 10 dol.(pol godziny sredniej placy)wysyla
        poczta lub rowniez online plus placi sie karta i po tygodniu dostaje sie nowe
        prawo jazdy
        • Gość: Bole69 Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.bbtec.net 01.07.06, 07:29
          Co to kogo obchodzi jak jest w USA. Rozmawiamy tutaj o Polsce.
      • uu1 Re: Papierowe prawka już nieważne 30.06.06, 23:36
        Poruszyłeś istotny temat. Prawo jazdy jest jedynie dokumentem stwierdzającym
        posiadanie określonych umiejętności, potwierdzonych egzaminem, co pozwala
        prowadzić określony pojazd. Ktoś ogłosił, że dokument ten jest nieważny. Ale
        przecież posiadane uprawnienia nie straciły swej ważności. Pobieranie powtórnej
        opłaty jak również karanie mandatem jest chyba urzędniczą nadinterpretacją prawa.
        • laureno Re: Papierowe prawka już nieważne 01.07.06, 17:38
          Nie jest. Ustawa zastrzega, że możliwe jest nakazanie posiadaczom wymianę
          dokumentu. Pobieranie opłaty za wydanie dokumentu też jest zasadne, bo nie zrobi
          się on przecież sam. Posiadasz umiejętności prowadzenia samochodu, możesz je
          posiąść nawet bez kursu, egzaminu itd., ale do jazdy nie upoważniają Cię
          umiejętności, lecz aktualnie uznany dokument, jakim w tym przypadku jest prawo
          jazdy. Nieważny dokument jest równoznaczny z brakiem dokumentu. A opłata
          pobierana jest jakoby za usługę wykonania i wydania nowego dokumentu.
          • uu1 Re: Papierowe prawka już nieważne 01.07.06, 20:20
            Posiadasz umiejętności prowadzenia samochodu, możesz je
            posiąść nawet bez kursu, egzaminu itd., ale do jazdy nie upoważniają Cię
            umiejętności, lecz aktualnie uznany dokument, jakim w tym przypadku jest prawo
            jazdy. Nieważny dokument jest równoznaczny z brakiem dokumentu
            Właśnie tu mam wątpliwości. Stary dokument potwierdzał moje uprawnienia do
            prowadzenia pojazdu, zdobyte lege artis a nie jedynie umiejętności. Nie zażądano
            abym powtórnie zdawał egzamin czyli uprawnienia są w mocy. Wymianie podlega
            dowód posiadania tych uprawnień.
      • Gość: oram Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.devs.futuro.pl 01.07.06, 08:48
        Na internet jak widać możesz sobie pozwolić. Ale co do podwójnego płacenia to
        sie z Toba zgadzam

www.newbienudes.com/?ref=z669686
      • dzetowo Re: Papierowe prawka już nieważne 02.07.06, 02:27
        czesc
        piszesz,ze nie stac cie na nowy dokument,na zlozenie podania itp.,a stac cie na
        benzyne,bo jesli nie,to nie stac cie na jazde,a wiec nie jest ci potrzebne ani
        nowe,ani zadne inne prawo jazdy.
        tu gdzie mieszkam musze wymienic prawojazdy co piec lat(fotografia sie nie
        zmienia tak jak my z wiekiem)i place za to,rachunek za oplate drogowa urzad
        przysyla mi co roku na moje urodziny i tez za to place,ale samochod tu jest w
        przeciwienstwie do europy niemalze niezbedny,a mimo to ludzie ktorych nie stac
        na to kozystaja z kom.miejskiej,a nie narzekaja ze nie stac ich na jakis
        dokument
    • mulla_komar Wymienialem prawko w Wlk Brytanii 30.06.06, 23:38
      Formularz o wymiane bierze sie na poczcie, zaplacilem bodajze 30 funciakow
      wyslalem poczta, dostalem nowe prawko za dwa tygodnie. Nie musialem sie zwalniac
      z pracy nie mialem ZADNEGO problemu i ZADNEGO stanie w kolejkach, nawet zadnego
      kontaktu z urzednikiem panstwowym.
      Wymienialem dowod w Polsce (Krakow) paranoja!!!! Stracilem ze trzy dni, bo
      najpierw mnie zle poinformowano , potem stanie po jakis glupi numerek a numerek
      na 6 godzin pozniej (przeciez czlowiek ma tez inne zajecia niz stanie w
      kolejkach) a potem kolejny dzien po miesiacy po odbior... 3 dni stracone. Gdybym
      pracowal, mialbym 3 dni urlopu z glowy. Dlaczego za nieudolnosc urzedasow placa
      obywatele? Dlaczego traktuje sie nas w kraju jak bydlo?
      • asmok6 Re: Wymienialem prawko w Wlk Brytanii 01.07.06, 01:00
        mulla_komar napisał:

> Dlaczego za nieudolnosc urzedasow placa
        > obywatele? Dlaczego traktuje sie nas w kraju jak bydlo?

Bo sobie na to pozwalamy. Proste.
        • mulla_komar Re: Wymienialem prawko w Wlk Brytanii 01.07.06, 02:10
          hmmm, to prawda. W sumie sami wybralismy.
      • Gość: nemo Re: Wymienialem prawko w Wlk Brytanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 06:19
        Sami siebie nawzajem traktujemy jak bydło.
        Przecież ten sam urzędnik w innym urzędzie też ma coś do załatwienia, pewnie
        też nie jest zadowolony, ale to tylko pogłębia jego frustrację.
    • Gość: antykretyn Odpowiedzcie czy Polak z francuskim prawem jazdy IP: *.fbx.proxad.net 30.06.06, 23:42
      oraz polskim paszportem moze jezdzic samochodem w Polsce.?????
      Prosze o odpowiedz bo wybieram sie na urlop do kraju a mam dwa pra
      • Gość: antykretyn Re: Odpowiedzcie czy Polak z francuskim prawem ja IP: *.fbx.proxad.net 30.06.06, 23:45
        oraz polskim paszportem moze jezdzic samochodem w Polsce.?????
        Prosze o odpowiedz bo wybieram sie na urlop do kraju a mam dwa prawa jazdy;
        stare polskie z 1972roku oraz nowe francuskie.
        Skoro polskie niewazne to czy mozna w Polsce jezdzic na obcym prawie jazdy z
        polskimi dokumentami tozsamosci???.

• mulla_komar Oczywiscie 30.06.06, 23:49
          Prawko jest respektowane w calej UE. Jesli gliniarz ci je zakwestionuje to
          zlamie umowy miedzynarodowe i powinien wyleciec ze sluzby. Ja mieszkam w UK i to
          jest moj dokument tozsamosci tutaj. Moje stare prawko zostalo odeslane do
          odpowiedniego urzedu w PL, ale to juz szczegol, prawko ci uznaja wiec zero stresu.
      • uu1 Re: Odpowiedzcie czy Polak z francuskim prawem ja 30.06.06, 23:49
        Weź dwa samochody. Zawsze któryś dopasujesz.
    • Gość: jaaw calosc oznacza ze polish jokes sa prawdziwe.... IP: *.acn.waw.pl 30.06.06, 23:56
      bo trzeba byc "prawdziwym polakiem-katolikiem" aby nie zdazyc wymienic dokumentu
      przez 2 (?) lata. Ten narod musi byc rzadzony pzez Niemcow - sami nawet
      najprostszych rzeczy nie potrafia (a jak ktory madrzejszy to emigruje)
      • mulla_komar Daj ludziom spokoj! 01.07.06, 00:00
        Chyba tylko w Polsce jest mozliwe ze wydaje sie beztermionwy dokument a potem
        kaze sie ludziom przyjsc z nim w zebach stracic caly dzien (czyli wziasc wolne
        z pracy) i jeszcze za to zaplacic. Byl bardzo dobry komentarz na interii wiec
        nie bede powtarzal tylko zacytuje:
        "wymiana praw jazdy została przygotowana nieudolnie
        zzz /30.06.2006 15:12/ Ktoś powinien "na górze" za to "beknąć". Zrzucanie winy
        na społeczeństwo, za to, że czekało do ostatniej chwili jest absurdalne. Czy nie
        można tego było przewidzieć? "Trąbi" się o tym od dawna, a więc ... można było.
        Czy w czasach społeczeństwa informatycznego nie ma sprawniejszych metod na
        przeprowadzenie wymiany praw jazdy. Czy trudno jest policzyć ile potrzebnych
        jest blankietów? Nawet szacunki i właściwe decyzje znacznie usprawniłyby proces.
        Nawiasem mówiąc mnie nie potrzebna jest wymiana, a jak komuś jest ona niezbędna
        to powinien zadbać o właściwe jej przeprowadzenie. O kosztach nie wspomnę. W
        okresach kampanii wyborczych, każdy z nas wyjmował ze skrzynek olbrzymią ilość
        makulatury. Pisali do nas kandydaci na prezydenta, posłów, radnych, burmistrzów,
        itp. Czy nie można było postąpić podobnie? A gdyby tak każdy z nas - kierowców
        otrzymał pismo, w odpowiednim dla braci urzędniczej czasie, o przykładowej
        treści: "Urząd ..... informuje, że dla Pana/i ...... przygotowane zostało nowe
        prawo jazdy, w którym wpisano następującve dane: imię ..... nazwisko .....
        kategoria .... inne potrzebne dane .... W przypadku niezgodności powyższych
        danych prosimy o skorygowanie ich w terminie do .... Jeżeli dane odpowiadają
        stanowi faktycznemu prosimy o przybycie do naszego urzędu w terminie od dnia
        ..... w celu uiszczenia opłaty w wysokości .... i odebrania nowego prawa jazdy".
        Treść jest mocno przykładowa, ale można przygotować inną ... lepszą. Szacuję, że
        w 80% temat zostałby rozwiązany, a z pozostałymi wątpliwymi i trudniejszymi
        przypadkami nie byłoby tyle zamieszania co teraz. Jestem pewien, że gdybym
        więcej pomyślał to zanalazłbym też inną metodę, a przecież jest wiele osób
        mądrzejszych ode mnie i piastujących różne zaszczytne stanowiska. A tak wyszło
        jak zawsze ... BYLE JAK. ZRZUCIĆ KOSZTY I WINĘ NA MOTŁOCH TO NAJŁATWIEJ."
        • Gość: pokrzywdzony Re: Daj ludziom spokoj! IP: *.man.bydgoszcz.pl 01.07.06, 08:13
          W Bydgoszczy w Wydziale Komunikacji z okazji wymiany prawa jazdy bezterminowego
          dokonuje się weryfikacji kierowców.Wszyscy którzy je zdobyli przed 1980 r
          wysyłani są na badania lekarskie.Widocznie chodzi o nabicie kabzy
          znajomym "królika"
    • Gość: pwpw Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 00:01
      ważne obecnie jest też papierowe tylko zafoliowane.
      nie ma plastykowych praw jazdy w polsce
      • swantevit mija waznosc mojego prawa jazdy.. 01.07.06, 00:06
        za jakies pare miesiecy..
        Dostaje poczta blankiet nowego. Ide na poczte z nowym zdjeciem, podpisuje sie w
        obecnosci kasjerki na blankiecie, place drobna oplate i za jakis tydzien prawo
        jazdy przychodzi poczta do domu..
        Gdzie?
        W Szwecji..
        Bawcie sie dalej w panstwo i procesje katolackie..
    • Gość: Gosciu Michnikowskie rzygowisko IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.06, 00:05
      jaki pan taki kram -mozna by powiedziec.
      Poziom tego forum dorownuje zboczonym wywodom waszego idola poldebilka Urbanka.
      • Gość: maw idez sie wyspowiadaj u Rydzyka zanim cos bluzniesz IP: *.acn.waw.pl 01.07.06, 00:19
        i spie^&%%% z tego forum jak ci nie pasuje
    • Gość: posiadacz prawka Re: Papierowe prawka już nieważne IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 01.07.06, 00:07
      I kto tu nie przestrzega prawa- obywatel, który zapłacił już kiedyś i posiada
      bezterminowe prawo jazdy, czy też działająca w Jego imieniu i dla Jego dobra
      wybrana tegoż obywatela głosem WŁADZA ?. Toż to tylko wyciąganie kasy z
      kieszeni obywatela,nic więcej. Czym to się różni od zwykłego złodziejstwa? A no
      tym, że czyni się to w majestacie prawa przez tę WŁADZĘ stanowionego!.
      • Gość: gosc Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.06, 00:10
        posiadam prawo jazdy od dwoch prawie lat i nie musialem w ogole zachodzic do
        urzedu,przyslano mi do domu.
        troche oleju,burki.
        • uu1 Re: Papierowe prawka już nieważne 01.07.06, 00:23
          Kiedyś mówiono - panie, proszę się pohamować a do ciebie...
    • Gość: OPIX Re: TO JEST bandziorstwo i granda !!! IP: *.chello.pl 01.07.06, 00:39
      nie wymieniam i nie wymienię -NIECH MNIE POSTAWIA PRZED SĄDEM !NIE ZAPŁACĘ I BĘDĘ JEŹDZIŁ SAMOCHODEM BO MA NA TO ZDANE EGZAMINY a skoro policja odbierze mi papierowe -BĘDĘ JEŹDZIŁ Z ZAŚWIADCZENIEM OD POLICJI ŻE MI ZABRALI .

PYTACIE DLACZEGO ?
      A DLATEGO ZE ZA WYDANIE PRAWA JAZDY ZAPŁACIŁEM -WYDANO MI JE Z WAŻNOŚCIA NA CZAS NIEOGRANICZONY -A TO CO WYCZYNIANE JEST Z OBYWATELAMI TO JEST GRANDA -DELIKATNIE
      TERAZ PAŃSTWO DOMAGA SIĘ ZAPŁATY ZA COŚ CO POSIADAM .
      STARCZY -JAK CHCA ZMIAN TO NIE Z MOJEJ KIESZENI - ZŁODZIEJE
      • Gość: anty Re: TO JEST bandziorstwo i granda !!! IP: *.catv.net.pl 01.07.06, 01:11
        Nie oglądam wiadomości, nie słucham radia, nie czytam prasy, nie dostałam
        żadnego zawiadomienia pocztą o konieczności wymiany prawa jazdy - to skąd mam
        niby o tym wiedzieć? Jeśli bank zmienia numery kont, to przysyła pismo do
        swoich klientów, a nie ogłasza tego w mediach publicznych.

Pozdrawiam
    • Gość: Krzysztof K. Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 01.07.06, 00:48
      Osoby, które wystąpiły z wnioskiem o zmianę prawa jazdy przed 30 czerwca 2006
      powinny mieć przedłuzony okres ważności prawa papierowego do czasu wydania
      prawa tzw plastikowego. To przecież chyba wydaje się oczywiste. Trudno, by ktoś
      odpowiadał za nieudolność urzędów i Wytwórni Papierów Wartościowych. Poza tym
      prawo jazdy było wydane bezterminowo.
      Myślę, że minister Ziobro wyda w tej sprawie stosowne zarządzenie. Przecież
      żyjemy w państwie prawa.
      Cała ta uwaga nie dotyczy osób, które wystapiły z wnioskiem o wymiane prawa
      jazdy po 30 czerwca 2006.
    • Gość: mark_kram57 Mam nowe w USA IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 01.07.06, 02:41
      Od 26 lat mieszkam w USA ale nie wyobrazam sobie nie utrzymac polskiego prawa
      jazdy.Specjalnie w zeszlym roku zima po nie pojechalem
    • Gość: as Re: Papierowe prawka już nieważne IP: *.twcny.res.rr.com 01.07.06, 02:47
      Na tym wlasnie polega POLNISCHE WIRTSCHAFT
      Prawo jazdy w USA wydaja w 15 minut.
      1/ Wypelnia sie formularz, pokazuje dowod tozsamosci (kilka rodzajow mozliwosci)
      2/ CZYTA LITERY NA TABLICY ZA URZEDNIKIEM ALBO DAJE ZASWIADCZENIE DLA
      SPRAWDZENIA WZROKU
      3/ STAJE NA LINII I URZEDNIK ROBI ZDJECIE KAMERA CYFROWA
      4/ WSZYSTKO SPRAWDZA KOMPUTER
      5/ DRUKARKA KOMPUTEROWA DRUKUJE PRAWO JAZDY I ZALAMINOWUJE W PLASTIKU
      6/ Mowi sie do widzenia, dziekuje i wychodzi z prawem jazdy

Mozna to zalatwic poczta nie ruszajac sie z domu - zdjecie bedzie stare
    • dunham moje jest wazne 01.07.06, 03:37
      choc nie jest mi juz potrzebne poniewaz w pl staram sie nie przebywac.
      do czego zmierzam, nie po to zdawalem trzy razy, przez pol roku wsrod debili
      egzaminatorow, zeby teraz ktos powiedzial ze moje bezterminowo wydane prawo
      jazdy jest niewazne, F U, i K wasza mac.
    • formozus1 Prawka już nieważnePaetza ważne 01.07.06, 05:58
      Kto się spóżnił Paetzowi da doopy i załatwi to w mig.
      Ludu Polan powstań z kolan.
      Amen.
    • the.gypsy Re: Papierowe prawka już nieważne 01.07.06, 06:43
      przez jakis czas bedzie mniej "szoferow", to my, prawdziwi kierowcy,
      odpoczniemy od debili i przyglopow.
    • Gość: zaorac was w usa wymiana prawa jazdy trwa 10 minut IP: *.hsd1.wa.comcast.net 01.07.06, 06:53
      w usa prawko wymienia sie od reki, podchodzisz placic 15 dolarow, sprawdzaja
      dane, na komputerze, minuta nie wiecej, przesuwasz sie pstrykaja ci fotke,
      siadasz czekasz 5 minut na plastic, wstajesz idziesz do domu z nowym prawkiem,
      te dodatkowe pare minut to jak ktos jest przed toba, dlaczego u was ciagle
      komuna? zaoralibyscie w koncu ten prl, tyle nawozu, tyle gowna sie marnuje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka