Dodaj do ulubionych

SZCZECINIANIE - ZADZIERAJCIE NOSA!!!

IP: *.*.*.* 18.07.01, 16:43
A tak! Bo warto! Na co dzien chodzimy ulicami i wiekszosc uwagi musimy
poswiecac na przeskakiwanie miedzy polamanymi plytami chodnikowymi a
manewrowaniem miedzy psimi "minami". A warto czasem spojrzec w gore. Niektore
szczecinskie kamienice sa naprawde fantastycznie ozdobione - rzezby, wiezyczki,
wykusze, ksztalty okien. Kiedy zaczniecie spogladac w gore bedziecie
zaskoczeni, ze tyle razy przechodziliscie obok i nie dostrzegaliscie tych
niezwyklosci.

Oczywiscie standardowo zachecam do opowiedzenia co ciekawego mozna zobaczyc i
gdzie.

Ja na poczatek proponuje kamienice przy pl.Kosciuszki (skrzyzowanie
Krzywoustego i Piastow) - niezwykle roslinne i mityczne, secesyjne dekoracje.
Obserwuj wątek
    • Gość: grogreg Re: SZCZECINIANIE - ZADZIERAJCIE NOSA!!! IP: 212.160.165.* 19.07.01, 08:27
      Szczecinskie chodniki sie ci nie podobaja?
      Sie przejedz do Gorzowa i pochodz po tamtejszym centrum.
      A potem przykustykaj spowrotem.
      • Gość: Mike Re: SZCZECINIANIE - ZADZIERAJCIE NOSA!!! IP: *.*.*.* 26.07.01, 14:44
        Gość portalu: grogreg napisał(a):

> Szczecinskie chodniki sie ci nie podobaja?
        > Sie przejedz do Gorzowa i pochodz po tamtejszym centrum.
        > A potem przykustykaj spowrotem.

Ano mi sie nie podobaja. Ile razy jestem dluzej na Zachodzie to po powrocie to
        Szczecina zawsze mam pozdzierane nosy butow.
        Gorzow ma moze kiepskie ale np. taka dziura jak Schwedt b. dobre. Co to za
        problem polozyc ladnie u nas. Moze Szczecin nie jest tak bogaty jak miasta
        niemieckie ale tez robocizna jest u nas 5 x tansza. Tam moga czemu nie u nas?
        • Gość: grogreg Re: SZCZECINIANIE - ZADZIERAJCIE NOSA!!! IP: 212.160.165.* 27.07.01, 10:49
          Metr/kwadrat chodnika kosztuje (nawierzchnia) od 50 do 100 zl.
          Duzo to czy malo? Wydaje sie niewiele, ale jesli sie ma do zrobic chodnik i
          jezdnie a ma sie forse tylko na jedno to wybor jest chyba oczywisty.

Byc moze kiedy polityka komunikacyjna Szczeciny bedzie wzzorowana na wzorcach
          zachodnich (najpierw piesi, potem rowerzysci, potem komunikacja zbiorowa a na
          koncu samochody indywidialne) moze cos sie zmieni.
    • Gość: ćma Re: SZCZECINIANIE - ZADZIERAJCIE NOSA!!! IP: *.ums.gov.pl 19.07.01, 08:39
      wszystko mnie dzisiaj przygnębia więc wybaczcie...
      te piękne kamienice kryjš �mierdzšce szczochami klatki schodowe, brudnych
      pijaków i głodne dzieci...

wczoraj byłam w miejskiej bibliotece na ul. Sikorskiego , wchodzi się tam w bramę "pięknej" kamienicy , smród jest taki że z niczym nie można tego porównać
      dodam,że te kamienice były ostatno odnawiane, z zewnštrz oczywi�cie
      zastanawiam się jak ludzie tam żyjš

pa
      • Gość: ElaF Re: SZCZECINIANIE - ZADZIERAJCIE NOSA!!! IP: *.access.nacamar.de 19.07.01, 12:07
        Gość portalu: ćma napisał(a):

> wszystko mnie dzisiaj przygnębia więc wybaczcie...
        > te piękne kamienice kryjš �mierdzšce szczochami klatki schodowe, brudnych
        > pijaków i głodne dzieci...
        >
        > wczoraj byłam w miejskiej bibliotece na ul. Sikorskiego , wchodzi się tam w bra
        > mę "pięknej" kamienicy , smród jest taki że z niczym nie można tego porównać
        > dodam,że te kamienice były ostatno odnawiane, z zewnštrz oczywi�cie
        > zastanawiam się jak ludzie tam żyjš
        >
        > pa

Nawet nie wiesz jak mnie ucieszyłaś mówiąc, ze ta biblioteka jeszcze istnieje.
        To była moja pierwsza, do której sie zapisałam i do dzisiaj mam do niej sentyment.
        Czy wygląda tak samo jak wtedy - na parterze, po prawej stronie, wchodzi sie po
        paru schodkach a sama biblioteka składa się z dwóch pokoików normalnego
        mieszkania ?
        Jak ona przetrwała, mówi sie tyle o obcinaniu subwencji na kulturę.
        A ten fetor istniał tez juz 30 lat temu, wszystko to ale rekompensował zapach
        książek w tymże "mieszkanku".
        Pozdrawiam Cię - mam nadzieję,że nie jesteś już tak przygnębiona jak dzisiaj
        rano:)))
        • Gość: obs Re: SZCZECINIANIE - ZADZIERAJCIE NOSA!!! IP: *.szcz.gazeta.pl 19.07.01, 13:04
          Cudne kamienice są też wzdłuż ul. Słowackiego, naprzeciw jez. Rusałka oraz na - tragicznie
          zaniedbanej - ul. Żupańskiego. To prawda, że się rozpadają (u zbiegu obu ulic trzeba podpierać
          balkony drewnianymi belkami, żeby nie runęły), ale wciąż są wyblakłym świadectwem dawnej
          świetności Szczecina.
          Jak mógłby wyglądać odrestaurowany Szczecin widać w jednym z tzw. kwartałów turzyńskich
          (Chodkiewicza, Żółkiewskiego). Tylko że jeśli będzie się je odnawiać w tym tempie, to zanim przyjdzie
          czas na ostatnie budynki, pierwsze znów popadną w ruinę. Szkoda, że z odejściem ekipy
          Sochańskiego zarzucono pomysł zrobienia tam reprezentacyjnej dzielnicy.
          A mój ulubiony widok na Szczecin z przełomu wieków (XIX i XX) to perspektywa ul. Jagiellońskiej z
          górki przy LO IV. Stamtąd nie widac brudu i obłupanych tynków. Jest zwarta moc architektonicznych
          brył ciągnących się aż po pl. Lotników.
          • Gość: obs Re: SZCZECINIANIE - ZADZIERAJCIE NOSA!!! IP: *.szcz.gazeta.pl 19.07.01, 13:07
            Prostuję czeski błąd. Z górki nie przy LO IV, tylko LO VI.
            • Gość: Mike Re: SZCZECINIANIE - ZADZIERAJCIE NOSA!!! IP: *.*.*.* 26.07.01, 14:53
              Gość portalu: obs napisał(a):

> Prostuję czeski błąd. Z górki nie przy LO IV, tylko LO VI.

To miejsce znajomi z USA (mieszkali na Jagiellonskiej podczas pobytu w
              Szczecinie) nazwali San Francisco. Mieli sporo racji, czyz nie? ;-)
          • Gość: Mike Re: SZCZECINIANIE - ZADZIERAJCIE NOSA!!! IP: *.*.*.* 26.07.01, 14:51
            Gość portalu: obs napisał(a):

> Cudne kamienice są też wzdłuż ul. Słowackiego, naprzeciw jez. Rusałka oraz na -
            > tragicznie zaniedbanej - ul. Żupańskiego. To prawda, że się rozpadają (u
            zbiegu obu ulic t> rzeba podpierać
            > balkony drewnianymi belkami, żeby nie runęły), ale wciąż są wyblakłym świadectw
            > em dawnej świetności Szczecina.

Te kamienice to swietny typ. Kilkakrotnie widzialem w innych miastych takie
            zestawienie: z jednej strony sciana domow a z drugiej park (od 5th Ave w NY
            zaczynajac) - jest to niezwykle i mieszkancy maja piekny widok. Szukalem takich
            miejsc u nas. Poza Slowackiego warto wspomniec rowniez o kamienicach przy parku
            Zeromskiego - szczegolnie piekna jest ta po prawej rece Adama Mickiewicza - jakby
            zywcem przeniesiona ze Schwarzwaldu - te belki, daszki, okienka.
        • Gość: ćma Re: SZCZECINIANIE - ZADZIERAJCIE NOSA!!! IP: *.ums.gov.pl 27.07.01, 07:44
          dziękuję za pozdrowienia

owa biblioteka nadal istnieje, nawet zrobili w niej remont, stary urok jednak pozostał
          parę lat temu chciano ję zamknšć, z wiadomych przyczyn, wtedy zdetrminowana, czytajšca ludno�ć Szczecina stanęła murem, były listy, petycje...
          i została.
          Ta biblioteka ma dużo więcej zwolenników niż się wydawaje, to miło
          i dlatego mój nastrój jest wy�mienity

POZDRAWIAM, PA

• Gość: jawal Re: SZCZECINIANIE - ZADZIERAJCIE NOSA!!! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 27.07.01, 09:56
      Fronton apteki przy placu Grunwaldzkim i kamienice pomiędzy Rajskiego i Śląską
      po tej samej stronie placu. Pomyśleć, cały plac był tak zdobiony przed wojną.

pozdr
      • Gość: Mike Re: SZCZECINIANIE - ZADZIERAJCIE NOSA!!! IP: *.iton.pl 30.07.01, 22:57
        Gość portalu: jawal napisał(a):

> Fronton apteki przy placu Grunwaldzkim i kamienice pomiędzy Rajskiego i Śląską
        > po tej samej stronie placu. Pomyśleć, cały plac był tak zdobiony przed wojną.
        > pozdr

Super typy! Kamienice przy pl.Grunwaldzkim to prawdziwe perelki - ornamentyka,
        ksztalty balkonow i te prawie "orientalne" kopulku i wiezyczki! (Bewnie to
        dlatego Bekdasowi sie spodobalo w Szczecinie ;-).

Ja ze swej strony dorzuce reprezentacyjna kamienice na rogu
        Slaska/Obr.Stalingradu. Klasycyzm - ale jaki!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka