Dodaj do ulubionych

Rabenda: trzeba znieść taksówkarskie limity

04.05.08, 21:55
mamy wolny rynek wiec ten kto chce zostać taksówkarzem powinien móc nim zostać
bez problemu tylko że powinien płacić miastu za przywilej wożenia napisu taxi
na samochodzie. a swoja drogą czy jeżeli było by więcej sklepów monopolowych w
mieście to by mieszkańcy tego miasta zaczęliby więcej spożywać alkoholu ?? nie
wydaje mi się. a przecież im więcej jest tych punktów tym lepiej dla klienta i
lepiej dla miasta bo ma większe zyski za wydawanie licencji.
Obserwuj wątek
    • Gość: czytacz Rabenda: trzeba znieść taksówkarskie limity IP: *.chello.pl 04.05.08, 23:54
      W Szczecinie cena taksówek licencjonowanych są porównywalne z innymi
      miastami w Polsce natomiast ich stan techniczny jest znacznie gorszy
      o estetyce i schludności kierowców nie mówiąc. Każde limitowanie
      czyni oewną grupę uprzywilejowaną i niszczy konkurencję.Szczecin
      jest przykładem negatywnym również w tym zakresie. Zniesc limity a
      premiować przez system opłat firmy jak opisana za biznesową
      filozofię i ujednolicenia taboru. Nasze polskie a szczecińskie
      taksówki to w znaczej części cuhnące gruchoty.
    • dyzurny-malkontent Rabenda geniuszu, dlaczego w Indiach jeżdzą grucho 05.05.08, 00:17
      Rabenda geniuszu, dlaczego w Indiach jeżdzą gruchotami, przeca tam jest taki liberalizm o jakim ty tutaj bajdurzysz. Wymusić luksosowe przewozy na wolnym rynku może tylko luksusowe społeczeństwo. Ja nie zauważyłem aby szczecinianie dorobili się i szastali kasą tak jak niezbędny Krzystek. Zatem będą jeździć złomem na jaki ich będzie stać a uczciwie chcący zarobić taksówkarze ledwie będą wiązać koniec z końcem, jak to jest obecnie. Można też zrobić odwrotnie: promować i udzielać licencji ludziom z odpowiednim sprzętem a wziąć się do roboty i łapać partaczy. Tyle, że wtedy taki redaktor jak "błąd" Rabenda musiałby się zająć przyziemnym dziennikarstwem śledczym i rzeczywiście zacząć sprawdzać, jakie gruchot jeżdzą po Szczecinie. Pisać ich numery i zgłaszać ich stan Policji... ale to przecież jest bardziej pracochłonne niż kilometrowe eseje o niczym.
      • Gość: m -> dyz. malkonte Re: Rabenda geniuszu, dlaczego w Indiach jeżdzą g IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 06:54
        Nie wziales na dyzur myslenia. A moze w ogole go nie masz ?
      • Gość: dobrasekta Silniejszy ( zadbany i czysty ) wygrywa IP: *.net.3p.pl 05.05.08, 10:51
        Nie mam ochoty zastanawiać się czym jadę - dla mnie ważne jest by było czysto i
        kulturalnie. Jest taka korporacja w szczecinie co pięknie zowie się City Taxi -
        najstarsze rozpadające się prześmierdłe papierosami graty i kierowcy chyba w
        większości ściągani do pracy po długoterminowych wyrokach i niby mają licencje i
        co z tego?

Wolę zamówić taxi4you która może taksówką w sensie oficjalnym nie jest ale co
        mnie to obchodzi jako klienta? Czysto i bez shiz.
      • Gość: fanek Re: Rabenda geniuszu, dlaczego w Indiach jeżdzą g IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:45
        Czytając taką opinię, narzuca się jedno stwierdzenie, że pisze to
        pospolity furman ubezpieczony w KRUS-ie. Nic dodać, nic ująć -
        prostak i tyle!
    • Gość: max Rabenmaxda: trzeba znieść taksówkarskie limity IP: *.chello.pl 05.05.08, 01:44
      wiecie co Szanowni Państwo? Nieznam tych, ani tych! Jestem kierowcą
      autobusów, powiem tyle, że ci z 4-yu zachowują się normalnie, ale
      chodzi tylko o postuj prz Kauflandzie, Ale żeby nie obrazić
      wszystkich, to z całą konsekwencją powiem tak! Że niektórzy
      taksówkarze pomimo że jest taka regulacja prawna że autobus ma
      przywilej wyjechania na drogę z przystanku! To mają to serdecznie w
      dupie! I właśnie ci starzy! Ale jak powiedziałem nie wszyscy!
      Normalnych Przepraszam!
    • Gość: byly szczecinianin Rabenda: trzeba znieść taksówkarskie limity IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.05.08, 08:16
      zapewne wojne o to kto lub co ma wozic ludzi po szczecinie tocza
      tkzw prywaciaki lub inni pseldo taksiaze ludzie jehaLEM TYM NOTE Z
      TAKSI FORYOU I JEST BARDZIEJ LEPSZY I PRZYJEMNIEJSZY NIZ JAKIS
      ZASYFIALY MERCEDES UWAZAM ZE LIMITY TRZEBA ZNIESC BO JEDNAK TO JUZ
      XXI WIEK A NIE CZASY KOMUNY
      • as9943 Najgorszy sort kierowców to taksówkarze 05.05.08, 08:26
        ci z nowej firmy jednak jeżdżą kulturalnie.Czy dworcowa mafia dalej
        istnieje .
      • Gość: ja Re: Rabenda: trzeba znieść taksówkarskie limity IP: *.chello.pl 28.04.09, 18:24
        Ty głupku jakbyś wiedział że te nisany obsługują rumuni i tyrają na ciarke a z tego mają 30 zl na dzień to byś się zastanowił co piszesz chyba że psujesz opinie bo jesteś ciarka i na lewo załatwiasz licencje żeby kroić kase od frajerów.
    • Gość: Doradca Re: Rabenda: trzeba znieść taksówkarskie limity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 08:32
      Przede wszystkim to 1/3 taxi obecnie jeżdzących w ramach limitów nie
      powinna być dopuszczona do ruchu.Czy ktoś się tym zajmuje ?
    • siciliano 4you prawdopodobnie podsłuchuje korporacje 05.05.08, 10:31
      Przygoda sprzed kilku dni. Zamawiam telefonicznie taksówkę,
      dyspozytorka przekazuje to do swojej sieci i co widzę?
      Kilka minut przed właściwą taksówką podjeżdża samochód 4you.
      Prawdopodobnie ci z 4you podsłuchują sieci i próbują podbierać
      klientów tak jak to robią busy jadące przed PKS'ami.
      • Gość: fanek Re: 4you prawdopodobnie podsłuchuje korporacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:53
        No i co z tego? Jak nie pojechałeś, toś frajer. Przecież lepiej
        jechać czystym samochodem zamiast cuchnącym wewnątrz, kopcącym na
        zewnątrz, klekocącym wycofanym, na przykład z Berlina, starym
        mercedesem. A często za kierownicą siedzi cuchnący gbur. Porażka!
        • Gość: Gosc Re: 4you prawdopodobnie podsłuchuje korporacje IP: 195.124.114.* 05.05.08, 13:03
          he he niezla koncepcja :-) sami oddaja klientow konkurencji zamiast
          sie przyznac ze bedziesz czekal 40 minut

PS TFY tez mialo swego czasu problemy, babki na centrali odkladaly
          sluchawki ze niby zajete :-)
      • Gość: Retor Re: 4you prawdopodobnie podsłuchuje korporacje IP: 217.153.136.* 05.05.08, 13:26
        Teraz to już jest twój wybór. Albo czekasz parę minut i lojalnie korzystasz z
        usług taksy którą zamawiałeś, albo jedziesz tym co pierwsze. :) Fakt, że to
        nieuczciwe, bo taksówkarz jedzie niepotrzebnie pod jakiś adres, ale pytanie jest
        takie, czemu dyspozytorka kłamie informując o czasie przyjazdu? Jeśli
        powiedziała by prawdę, to być może, klient zrezygnował by z zamówienia i
        pojechał T4Y...
        • Gość: Dorka Re: 4you prawdopodobnie podsłuchuje korporacje IP: *.szczecin.mm.pl 21.02.09, 10:04
          To nie jest tak ze dyspozytorka kłamie! okresla czas dojazdu do klinta zblizony
          nie jest w stanie powiedziec dokładnie co do minuty! Czasami zdaz sie tak ze to
          wina kierowcy(bo na przykład wzial kogos innego) i wiele innych mozliwosci!ale
          ciezko jest wytlumaczyc jak to wszystko dziala komus kto nie ma pojecia o tym!!
      • Gość: a CITY TAXI - Lepszy numer Ci opowiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:14
        Historia sprzed kilku lat.

Spotykam znajomego, gadamy, on mowi, ze zamowil taske i zebym poczekal to mnie
        podwiezie. Ok dlugo sie nie widzielismy to stoimy i gadamy, taksy jak nie bylo
        tak nie ma... pytam sie co zamowil? City Taxi... Ja już porażka w oczach...
        dobra, dzwoni, miala byc za 10min, jest juz ponad 15 i nie ma... babka mowi, ze
        jeszzce 5 minutek i bedzie, bo korki... Ok. Stoimy czekamy, nagle daleko jakies
        50m dalej niz umowione miejsce staje taxi... widzimy, ze to City no to dawaj do
        tej taksy... Spoko fajnie, stoi i czeka, wiec wsiadamy, ja troche wkurzony, ze
        musielismy przejsc, jakby nie mogl stanac tam gdzie bylo umawiane. Nagle mnie
        cos olsnilo i sie pytam czy to ta taxi na telefon ktora zamawialismy? Gosc mowi,
        ze nie... Jak ktos nie pamieta to byl okres, gdy zamawiajac taxi przez telefon
        mialo sie duza znizke, wiec oplacalo sie stanac 5m od postoju i zamowic
        telefonicznie niz brac taryfe z postoju. Wysiadamy z taxi, wracamy tam gdzie
        mielismy czekac, kumpel dzwoni do nich juz maksymalnie wku..ony, babka spoko
        spoko 10min i bedzie... Taksiarz od ktorego wysiadlismy jakies 2 minuty pozniej
        po prostu sobie pojechal!! Stanal tam nie dla kursu, nie byl to zaden postoj,
        okolica cicha i spokojna i daleko od glownych ulic!! Po nastepnych 15min
        przyjechala taksowka... taksiarz oczywiscie glupio sie tlumaczyl, juz nie
        pamietam jak ale wolalo o pomste do nieba...

Wole przejechac sie nowym Nissanem niz trupiastym mercem. Kiedys kiedys w Maxi
        Taxi jezdzil nowiutenki merc, skora i naprawde lux, ale szybko przestal jezdzic
        :( Bardzo wygodnie sie jezdzilo.
    • Gość: klientka Rabenda: trzeba znieść taksówkarskie limity IP: *.cable.ubr02.barn.blueyonder.co.uk 05.05.08, 11:53
      Ja nie mam zastrzeżeń do Taxi 4 you, bardzo mili kierowcy, punktualni, czyste i zadbane samochody. Jedyna wada to cena są drożsi od innych taksówek, ale jeśli chce zdążyć na czas to wiem ze mogę na nich liczyć.
      Według mnie nie powinno być limitów, ale powinna być kontrola samochodów bo niektórych stan pozostawia wiele do życzenia (niestety miałam wypadek jadąc taksówka, na szczęście nic mi sie nie stało, ale auto nie nadawało sie do naprawy).
      Uważam ze miasto powinno zrobić porządek z taksówkami, które stoją pod dworcem w innych miastach jest jest organizowany przetarg i okolice dworca obsługują 3 lub 4 firmy taksówkarskie a taryfa jest jakby ktoś zamawiał taksowkę na telefon. Nie ma zabójczych cen, a przyjezdnym Szczecin nie kojarzy sie jako miejsce gdzie w taksowce oszukują.
    • Gość: a Taksowkarze prowadza jak debile! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:19
      Zmieńmy przepisy! Taksówkarze nie muszą zapinać pasów, ale ustawowo powinni mieć
      także zagwarantowane:
      - taksówkarz nie musi używać kierunkowskazów,
      - taksówkarz nie musi zwracać uwagi na pierwszeństwo.
      Zbierzemy 100tyś podpisów?
    • Gość: www Rabenda: trzeba znieść taksówkarskie limity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 18:30
      Teraz gadacie, że wozy są zniszczone, kierowcy śmierdzą. A
      zobaczycie co będzie po zniesieniu limitów taksówek. Będzie jeszcze
      gorzej. Lepiej zmienić jakieś przepisy dot. stanu samochodów (np.
      auto które ma 15 lub 20 lat nie może jeździć jako TAXI). Zniesienie
      limitów pogorszy sytuacje, wszyscy bedą chcieli być taksówkarzami i
      kursować jakimis smierdzącymi trupami.
      • Gość: alter Re: Rabenda: trzeba znieść taksówkarskie limity IP: *.szczecin.mm.pl 05.05.08, 19:42
        ale może dzięki otwarciu rynku pojawi się więcej przewoźników i klienci zaczną
        sobie wybierać taksówki i nie będą musieli jeździć śmierdzącymi rozpaćkanymi
        struclami z bucem za kierownicą.
    • Gość: komfort Rabenda: trzeba znieść taksówkarskie limity IP: *.chello.pl 05.05.08, 20:40
      Co tu dużol pisać, nisany to żaden komfort a za rpok to też będzie złom bo ich
      kierowcy z 4YOU jeżdżą skandalicznie. Dobrej klasy, zadbany mercedes albo np.
      Audi czy BMW, to włąściwe samochody. Szkopuł w tym ,zę komfortowe auta i
      oczywiście zadbane to rzadkość na rynku. Taksiarze do roboty. Wymieniajcie auta,
      dajcie ludziom komfort a wasze pretensje będą uzasadnione. Nissany to taniocha
      (szkoda, że nie zakupili maluchów - też dowiezie a jaki tani w utrzymaniu).
      Osobiście wolę wybrać dobrze utrzymanego merca lub audika - w 4YOU jeżdżą
      niestety rzęchy. Bo włąściwie cena przejazdu taxi, jakby nie patrzeć niedługo
      zrówna się z ceną biletu miejskiego. Podsumowanie: nissany dla klasy niższej a
      auta taxi ekskluzywne dla wyższych sfer, od razu będzie wiadomo kto jedzie -
      plebs czy nowobogaccy.
      • Gość: a od razu widać, że jesteś taksówkarzem konkurencji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 11:01
        • Gość: jerzy Re: od razu widać, że jesteś taksówkarzem konkure IP: *.globalconnect.pl 06.05.08, 15:33
          ano jestem z konkurencji !!!
          ... i co z tego jeżeli o stanie taksówki licencją zabezpieczoną ma decydować
          przepis ministra komunikacji ( przegląd taxi, regulamin koncesji) . Nie chodzi o
          wiek tylko o rzęcha , prawda !

Ale co z tego gdy brak przywilejów dla Taxi licencjonowanej ( obok , niedaleko w
          Berlinie pojazdy miejskiej komunikacji mają wiele wydzielonych pasów ruchu ) a
          taxi u nas nie ( Pan Krzystek na czacie napisał , że nie ma potrzeby ;-((
          Dupek i już - autobusy by się nie spóźniały, taxi licencjonowana by miała jednak
          większe szanse , karetka czy inne samochody uprzywilejowane też by spokojniej
          jechały ( ale Prezydent ma obstawę i przywileje większe dlatego to nie jego
          interes ) .
          Dlatego też twierdzę że temat górnej ceny za taxi to bzdura / lepiej jednolite
          ceny za przewóz taxi = równa się wtedy porządkowi a jak nie chce ingerować
          miasto w ceny to niech da se spokój bo w przewozy autobusów ingeruje ale zarazem
          daje dla tych firm gratyfikacje w różnych formach.

pozdrawiam /
          "czary mar dwa browary"
    • Gość: Dodek Jak wolny rynek to wolny rynek IP: *.246-7-195.ippool.ndo.com 17.05.08, 04:22
      Odkąd przeczytałem o całej aferze to jeżdżę tylko Taxi dla Ciebie - tańsze,
      czystsze, nie śmierdzą. Tak samo w Warszawie biorę zawsze Grosik Taxi lub Glob
      Cab, które są "Przewozem Osób". Niech się wreszcie skończą sentymenty za komuną
      i rozdzielanie ograniczonej liczby licencji przez urzędasów, co zawsze będzie
      pokusą do korupcji. A szczecinianom radzę - nawet jak bierzecie taksówkę z
      postoju to nie bierzcie pierwszej z kolejki, tylko tę która ma wyraźnie napisaną
      na szybie i najniższą cenę. Ja tak robię i mam gdzieś dąsy rozkapryszonych
      taksiarzy. Ja mam prywatną firmę rzemieślniczą i ode mnie klienci zawsze
      wymagają dobrej jakości za niską cenę. Jakbym im tego nie dał, to z miejsca
      wyleciałbym z rynku.
    • Gość: gostek były taksi Rabenda: trzeba znieść taksówkarskie limity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 15:22
      chyba demokracja i wolny rynek nakłaniaja do tego by potencjalni
      klienci mieli prawo wyboru,czy kierowcy,czy auta,tak kiedys
      myślałem ,czy właściciele grup przyjmując do swoich grup kierowców
      zawodowcow taxi -może to dla nie których bedzie śmieszne ,ale cos w
      rodzaju poziomu wyksztalcenia ,kultury osobistej i jeszcze
      jedno ,czy jadąć dłuższą droga by wystukało o złotówkę czy dwa
      więcej na kasie też ma byc postrzegane jak profesjonalizm
      kierowcy???
    • Gość: Mariusz Taxi City IP: 77.88.174.* 03.06.08, 17:16
      Miałem taką okazję. Umowilem się z dziewczyną którą wcześniej nigdy nie
      widziałem. To byla noc więc zamówiłem taksówkęz City i pojechałem po nią
      zabierając ją do centrum. Taxówka która przyjechała to bylo stary Polonez który
      trzeszczał okropnie i cały czas niemilosiernie się trzęsł. Po tym spotkaniu ta
      dzieczyna już nie chciała sie spotkac. Mówi się liczy się pierwsze 7 sekund
      decyduje, czy spodobasz się dziewczynie. To bylo 7 sekund z City Taxi...
      • Gość: Dorka Re: Taxi City IP: *.szczecin.mm.pl 21.02.09, 10:06
        jedna wielka bzdura!!
        Ta taksowka nie byla Twoja,wiec nie wiem co za laska ze ocenia Cie w taki
        sposo?? pewnie to z Toba jest cos nie tak!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka