dyziik 01.06.08, 21:41 Sprawa jest prosta - Poznaniacy wypier...ze Szczecina...To jest śmiech na sali, aby u nas była filia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dyzurny-malkontent żałosne, mówiłem od początku o mrzonkach i sobolac 01.06.08, 22:06 Przecież od początku mówiłem, że idea stworzenia z niczego wyższej uczelni jest poroniona. Jak ktoś poważny chciałby się za to zabrać, to najpierw by chociaż na Uniwersytecie stworzył Instytut. Ale co tam, urzędasy i przerośnięte ambicjonalnie osóbki postanowiły ugotować na gwoździu zupę... a przynajmniej tak długo gotować, żeby każdy myślał, że rzeczywiście coś gotują. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf A utytulowani ze wschodu? 01.06.08, 22:17 Nie ma mozliwosci zaoferowac im etatow i mieszkan i sciagnac do nas? Sadze, ze nawet polskojezycznych by sie troche chetnych znalazlo, a z tlumaczem jeszcze wiecej. Podpisac kontrakt na kilka lat a w tym czasie hodowac wlasnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy a może Profofesorów z Berlina? IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.08, 22:19 wiadomo że Akademia bedzie konkurencją dla Krainy Podziemnych Pomarańczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Re: a może Profofesorów z Berlina? IP: *.chello.pl 01.06.08, 23:14 Pomysł genialny - na skutek sytuacji ekonomiczno-demograficznej zaczyna sie zmieniać wektor emigracji niektórych grup zawodowych. Np. w Szczecinie pracuje już kilku germanistów z Niemiec (nigdy tylu ich nie było!), a nawet zdarzają się romaniści (!) z Austrii... Znika za to profesura ze wschodu. Może czas pomyśleć o naukowcach z wymierających landów: Rostock, Greifswald, Schwerin wygaszają kierunki, podobnie w pustoszejącym Lipsku czy Dreźnie (niedługo zostaną tam sami turyści). Bo nie dla wszystkich Rembrandtów wystarczy miejsca we Frankfurcie, Monachium czy Hamburgu, oj, nie... Odpowiedz Link Zgłoś
tateti Re: żałosne, mówiłem od początku o mrzonkach i so 01.06.08, 22:31 ktoś kiedyś na firum zauważył że ty się znasz na wszystkim,i miał rację!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: żałosne, mówiłem od początku o mrzonkach i so IP: 80.53.41.* 01.06.08, 23:31 Hmmm a to nie bylo o mnie? ale co tam nie bede sie czepial - tak czy siak uwazam ze Szczecin musi kreowac wlasne miejsca w ktorych tworzyc beda sie nastepne pokolenia - tylko pracujac sami na wlasny rachunek mozemy myslec o rozwijaniu miasta - na szczescie nie ma przymusu i skoro jedni profesores nie chca to znajda sie inni - ze wschodu czy z zachodu ktorzy nie beda krecic nosem na to ze to nowa uczelnia - dla niektorych to bedzie dodatkowy bodziec by sprawdzic sie w pracy na wlasny rachunek a nie podpierac szyldem z 60 letnia tradycja. Pod rozwage poddaje to wszystkim psioczacycm na tworzone w Szczecinie osrodki akademickie - to od nas samych zalezy pozycja tychze osrodkow . Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Nie oszukujmy sie. 01.06.08, 23:37 Dla poznaniakow takie dojazdy to jest tylko i wylacznie fucha dla kasy. Absolutnie nie sa zainteresowanim rozwojem konkurencyjnego osrodka w tak bliskim sasiedztwie. Tylko kontrakty dla wykladowcow z odleglych i zagranicznych uczelni dadza szanse na rozwoj lokalnych osrodkow, bo albo pozostana na miejscu, albo rozwina uczelnie, zeby po powrocie w swoje strony wykazac sie konkretnym dorobkiem (a poznaniacy dorobek robia u siebie, a w Szczecinie kase na fuche). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Szczecin dojną krową IP: *.cable.smsnet.pl 02.06.08, 00:07 dokładnie...taką samą dojna krową jest WSSU na ul. Kolumba, tam również część kadry jest z Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: żałosne, mówiłem od początku o mrzonkach i so IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 23:45 Popieram.To proste- niedouczone cwaniaki dobrały się do władzy jako pełnomocnicy i chcą ugrać swoje.Niech najpierw nasze szkoły średnie dają absolwentów do filii, a potem będziemy mówili o kandydatach do naszej uczelni.Juz dzisiaj nie ma chętnych nawet do filii a co dopiero potem będzie.Czyżby brali na uczelnię muzyczną z ulicy bez skończonej średniej szkoły muzycznej? To jakiś lokalny wynalazek idiotów z PO dla których najważniejsze są glosy wyborcze.Kto do takiej szkoły pójdzie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TERE Re: Poznań dławi szczecińską Akademię Sztuki IP: *.chello.pl 01.06.08, 23:00 pyry won ze Szczecina!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny-malkontent stworzyć co najmniej dwa wydziały doktoranckie... 01.06.08, 23:01 Nie ma czegoś takiego, jak "wydziały doktoranckie". Są studia doktoranckie a wydziały albo mają prawa do nadawania stopnia doktora albo inaczej wydziałami z uprawnieniami doktorskimi (a nie doktoranckimi). Pani dziennikarka poprawić musi swój warsztat. Zresztą jak cała mierna redakcja szczecińskiego oddziału GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryfita Re: stworzyć co najmniej dwa wydziały doktorancki IP: *.szczecin.mm.pl 01.06.08, 23:13 Dyżurny-malkontencie, a skąd o takich niuansach o których piszesz mają wiedzieć dziennikarze ze szczecińskiego oddziału GW, skoro studia kończyli w elitarnych uczelniach Poznania? Są jacy są, bo taką wiedzę tam zdobyli:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Ogłaszam konkurs na przymiotnik dla uniwerku! IP: *.chello.pl 01.06.08, 23:16 "Według Ustawy o szkolnictwie wyższym uczelnie dzielą się na wyższe szkoły zawodowe (prowadzą studia licencjackie i magisterskie), bardziej cenione akademie (muszą mieć przynajmniej dwa wydziały doktoranckie), uniwersytety przymiotnikowe (minimum sześć wydziałów) i "pełne" uniwersytety (minimum 12 wydziałów)" Pytanie za 100 punktów: jaki uniwersytet mamy w Szczecinie? Po nagrody proszę się zgłaszać do wspaniałego Magnificencji, wybranego na kolejną kadencję (w dodatku był bezkonkurencyjny, bo... nie miał konkurentów do stołka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartlomiej Re: stworzyć co najmniej dwa wydziały doktorancki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 10:12 Zatelefonowac np. do sekretariatu obojetnej uczelni. Chyba p.t dziennikarze potrafiA JESZCZE MYSLEC I KOJARZYC! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryfita Poznań dławi szczecińską Akademię Sztuki IP: *.szczecin.mm.pl 01.06.08, 23:09 "Poznań nie będzie nam łaskawie dyktował, że on się rozwija w uniwersytet, a my mamy sobie czekać, prowadząc zawodową uczelnię." Słuszna wypowiedź pani rektor. Proponuję rozejrzeć się w innych akademiach muzycznych w Polsce. Dla przykładu zaoferowanie pracy w Szczecinie pracownikom z tytułami z AM i ASP w Katowicach, Bydgoszczy i Łodzi może być atrakcyjne. Ale tutaj musi się włączyć miasto. Takim osobom(naprawdę niezbędnym!!!) trzeba zapewnić mieszkanie na odpowiednim poziomie. Ale na to chyba Szczecin stać? Nie dajmy się Poznaniowi, już za bardzo wyciąga rece po wszystko co szczecińskie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Poznań dławi szczecińską Akademię Sztuki IP: *.cable.smsnet.pl 01.06.08, 23:22 naszym dworcem też zarządza Poznań... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Poznań dławi szczecińską Akademię Sztuki IP: *.agro.ar.szczecin.pl 03.06.08, 10:09 Co ma "Poznań" do szczecińskiej nowej uczelni? Przejście profesorów z uczelni w Poznaniu do Szczecina to ich prywatne decyzje. Dziwi mnie treść artykułu i niesmaczny komentarz dziennikarza GW, nie mówiąc o braku wiedzy na temat uprawnień akademickich (vide uprawnienia doktoranckie). Proszę sobie wyobrazić profesora, który zbudował sobie warsztat pracy naukowej w Poznaniu, a buduje go się przez lata pracy, a teraz ma przejść do Szczecina i zaczynać od "zera", dodatkowym problemem są sprawy życiowe: tam ma mieszkanie, rodzinę, przyjaciół itd. a tu co? Powyższe uwagi dotyczą także wydziału farmacji na AM. W tym kontekście jawi się cały bezsens projektu Pani Minister od nauki si szkolnictwa wyższego, która zakłada, że kadra profesorska będzie się przenosiła z miejsca na miejsce. w naszych warunkach (pensje, mieszkania, finansowanie na badania, możliwość budowania warsztatu naukowego (aparatura, laboratoria) szczególnie w naukach doświadczalnych, jest mrzonką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Re: Poznań dławi szczecińską Akademię Sztuki IP: *.chello.pl 03.06.08, 22:35 Proszę sobie wyobrazić > profesora, który zbudował sobie warsztat pracy naukowej w Poznaniu, a buduje go > się przez lata pracy, a teraz ma przejść do Szczecina i zaczynać od "zera", > dodatkowym problemem są sprawy życiowe: tam ma mieszkanie, rodzinę, przyjaciół > itd. a tu co? Hola, hola! "Przez lata pracy" ten pan przyjeżdżał DO SZCZECINA - tu nie ma żadnego warsztatu pracy naukowej? Tu nie ma żadnych znajomych? Jak to rozumieć - przyjeżdżał przez 20 lat na cztery godziny, z walizeczką pełną kanapek, do której pierwszego dnia każdego miesiąca dodatkowo ładował pieniądze, wypłacone w kasie za usługe edukacyjną? To czniać takich "profesórów" i gonić ich, gdzie pieprz rośnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryfita-bis Poznań dławi szczecińską Akademię Sztuki IP: *.szczecin.mm.pl 01.06.08, 23:18 Zapomniałem napisać o fakcie znanym tylko nielicznym szczecinianom. Otóż kiedy PAM starał się utworzyć Wydział Farmacji, to trównież ta inicjatywa została utrącona przez Poznań. Uważam, że już dość tego. Jesteśmy zbyt dużym miastem i znaczącym ośrodkiem akademickim, aby nie stolica-Warszawa, ale przyboczny Poznań nam dyktował co ma u nas być, a co nie! Odpowiedz Link Zgłoś
techniczny_1 kicha mialem marzenie... zdobyc licencjat z 01.06.08, 23:20 gry na perkusji :-( myslalem ze w Szczecinie bede mogl pod nosem postudiowac sobie dla przyjemnosci, w bebny powalic, a do Poznania? piernicze nic z tego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byla studentka Re: kicha mialem marzenie... zdobyc licencjat z IP: *.adsl.univie.ac.at 03.06.08, 11:38 a czy moze,przepraszam,myslales,ze mozna sie tak ot zapisac i naucza od podstaw? jesli tak,to poziom szkol pomysliles....i nie ma to nic wspolnego z poznaniem czy szczecinem.bo zadna akademia nie uczy od podstaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Poznań dławi szczecińską Akademię Sztuki IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.08, 23:23 to wynika zzaszłosci historycznej, pierwszy prezydent tez poznaniak po II wojnie....przed IIgą wojną poznan byl 2X mniejszy od Szczecina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość dzień bez pyry IP: *.cable.smsnet.pl 01.06.08, 23:27 w ramach protestu jutro nie jemy pyrek! Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: dzień bez pyry 01.06.08, 23:55 To też wina Poznaniaków?:) www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=21312065&postcount=1755 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: dzień bez pyry IP: *.cable.smsnet.pl 02.06.08, 00:04 a co to ma do tematu? Ale skoro pytasz: Nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: dzień bez pyry IP: 80.53.41.* 02.06.08, 00:07 nie ma kasy bo trzeba budowac mosty w kredytach to takie sa efekty... nie to co w innych miastach gdzie znajduja sie pieniazki z Warszawy... No ale nie ma sie co dziwic - w koncu Szczecin nigdy nie byl Polski wiec po co Polska mialaby w nim inwestowac jakeis znaczace srodki? I moglbys sie szczerze zdziwic jak wiele utraconych inwestycji zawdzieczamy np Poznaniowi... PS rzecz jasna masa w tym i naszej winy bo nawet jak sie szczecinianin pojawi w Warszawie to i tak zapomina o Szczecinie... pozazdroscic Poznaniowi takich jak Ty, urodzeni w Gorzowie ale tak lojalni wobec Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Re: dzień bez pyry IP: *.chello.pl 02.06.08, 00:15 bo nawet jak sie szczecinianin pojawi w > Warszawie to i tak zapomina o Szczecinie... pozazdroscic Poznaniowi Vlad, nie, och, proszę, nie - sugerujesz, że Najsłynniejszy Wnuczek Świata, Któremu W Wieku 4 Lat Dziadek Przekazał Sekret Rządzenia Miastem, a który teraz jest (wnuczek, nie dziadek i nie sekret) senatorem w Warszawie z ramienia szczecińskiej PO, pracuje dla Poznania, bo stamtąd był jego (straszny) dziadunio?!... Boszszsz, nie przeżyję tego!... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: dzień bez pyry IP: 80.53.41.* 02.06.08, 00:39 nie, ja nic nie sugeruje, ja tylko mowie ze sami (rzacz jasna nie wszystkich) zapominamy o tym ze Szczecin to nasza ojczyzna i wielu traktuje Szczecin jak grajdol z ktorego chca sie wyrwac juz nawet nie do Warszawy ale chocby do Wroclawia czy Poznania - rozumialbym takich jak budrys pochodzacych z Gorzowa ze zafascynowani "wielkomiejskoscia" Poznania, staja sie gorliwymi acz pociesznymi wyznawcami nowo nabytej tozsamosci - mowie o takich ktorzy pelniac urzad prezydenta Szczecina wybrali posadke w senacie, czy o takich ktorzy mogli zostac prezydentem Szczecina ale wybrali posadke w ministerstwie, mowie o tych co byli ministrami ale podejmowali szkodliwe decyzje dla regionu z ktorego pochodza tlumaczac to wyzszym dobrem Rzeczypospolitej (a w praktyce waskiego kregu biznesowego dosc scisle powiazanego z politykami), wymienic moglbym jescze dlugo tych ktorym Szczecin dal tytul magistra czy doktora a ktorzy ledwo przekrocza granice administracyjna miasta, zrzucaja krepujace ich wiezy milczenia i glosno obrzucaja obelgami Szczecin... To nic ze wystawiaja negatywna recenzje nie tylko sobie ale rowniez tym ktorzy obdarzyli ich pewnego rodzaju zaufaniem. Ja moge pomstowac i zlorzeczyc kolejnym ekipom marnotrawiacym ludzkie nadzieje, sily, ludzka energie, ekipom ktore wykorzystuja stanowiska zaufania publicznego do prywatnych interesow waskiej grupy znajomych, ekipom ktore doprowadzaja miasto do sytuacji w ktorych trzeba splacac jakies absurdalna zobowiazania ale jednego jestem pewien - Szczecin to moje miasto ojczyste, tu zdobylem dyplom z ktorego jestem dumny, ukonczylem Politechnike Szczecinska i mialem do czynienia z absolwentami podobnych uczelni innych miast i smiem twierdzic ze jako absolwent Szczecinskiej Politechniki raczej jej wstydu nie przynioslem (a moglbym to powiedziec o co poniektorych absolwentach "znamienitszych" uczelni nie-Szczecinskich). Tedy to my sami powinnismy kreowac wizerunek Szczecin i tepic tych ktorzy szkodza Szczecinowi (czy to urodzenie w Szczecinie czy poza nim) - Bog moze wybaczyc takim ludziom - My nigdy! Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: dzień bez pyry 02.06.08, 01:28 Gość portalu: Vlad.H. napisał(a): > rozumialbym takich jak budrys pochodzacych z Gorzowa ze > zafascynowani "wielkomiejskoscia" Poznania, staja sie gorliwymi >acz pociesznymi wyznawcami nowo nabytej tozsamosci Ciekawa figura merytoryczna, aczkolwiek mijająca się z rzeczywistością hehe. Zawsze miałeś dryg do konfabulacji i krasomówstwa. No i na marginesie Vladku - to nie "Polska" nie lubi Szczecina, tylko Szczecin sam sobie wybiera "fantastycznych" gospodarzy spośród ... Szczecinian, uuuuups. No a jeśli jest tak naj mówisz, że kalają własne gniazdo, to już nie jest wina "Polski":) Reasumując - zamiast zwalać wszystko na "Pyry", zakasać rękawy i do roboty. Po wielkopolsku. No tak, można sobie rączki urobić;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden osobnik Re: dzień bez pyry IP: *.chello.pl 02.06.08, 01:42 > Reasumując - zamiast zwalać wszystko na "Pyry", zakasać rękawy i do roboty. Po > wielkopolsku. No tak, można sobie rączki urobić;) Właśnie widzimy, jak sobie rączki urabia po łokcie nasza gwiazdeczka z Wielkopolski, nasz skarb jedyny, nasz koneser sztuki współczesnej, osobiście odpowiedzialny za sprawy kultury w Szczecinie (a więc i za Akademię Sztuk Przepięknych), nasz wiceprezydent, wydelegowany do Szczecina z Poznania... Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant te budrys 02.06.08, 01:46 Figura moze byc retoryczna, ale nie merytoryczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sedina Re: te budrys IP: 83.168.106.* 02.06.08, 02:24 To jest jedna z tych spraw o których trzeba pisać, protestować czy walczyć, ale wynik końcowy jest i tak znany. Było juz kilka takich spraw jak np. sprawa metropolii gdzie co niektórzy nie wierzyli, watpili itp. Od początku pisałem, ze będziemy metropolią i już (powodów jest bardzo dużo). Tak samo w tym przypadku jestem pewien, że tą uczelnię będziemy mieli. Może inne wydziały, może z innymi wykładowcami ale jestem pewien, że ona powstanie. Ja bym podkupił wykładowców z kierunków które chce otworzyć Poznań. W ten sposónb po pierwsze opóźni się podwyższenie rangi Poznania, a po drugie zmniejszymy do nich dystans. Uważam, że akurat w tej materii Poznań nie jest zbyt silny i do tego my mamy większe możliwości rozwoju , przy dobrym planowaniu jeszcze za naszego życia możemy w rankingach ich minąć. Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: te budrys 02.06.08, 11:01 Gość portalu: Sedina napisał(a): > Ja bym podkupił wykładowców z kierunków które chce otworzyć Poznań... Bardzo dobrze kombinujesz Sedina:) Miło przeczytać coś mądrego. Jak na razie jedyny sensowny post poza moim w całym wątku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: dzień bez pyry IP: 80.53.41.* 02.06.08, 21:20 > Ciekawa figura merytoryczna, aczkolwiek mijająca się z rzeczywistością hehe. Za > wsze miałeś dryg do konfabulacji i krasomówstwa. tzn co jest nieprawda - to ze urodziles sie w Gorzowie? to ze mieszkasz w Poznaniu? to ze jestes rzecznikiem interesu Poznania ktory gloryfikujesz w wypowiedziach ktore czesto bazuja na nieprawdach i polprawdach? > No i na marginesie Vladku - to nie "Polska" nie lubi Szczecina, tylko Szczecin > sam sobie wybiera "fantastycznych" gospodarzy spośród ... Szczecinian, uuuuups. > No a jeśli jest tak naj mówisz, że kalają własne gniazdo, to już nie jest wina > "Polski":) mowisz o ostatnich 20 latach a ja mowie o ostatnich 60 latach - Szczecin byl inwestowany wylacznie w 2 plaszczyznach - stoczni ktore budowaly na potrzeby ZSRR i portu skad eksportowano wegiel ze Slaska za granice co bylo wlasciwe jedynym zrodlem dewiz. To prawda ze Szczecin nie ma szczescia przez ostatnich 18 lat do swoich zarzadcow - tyle ze na miare swoich skromnych srodkow Szczecin buduje podstawowa infrastrukture np transportowa - policz ile mostow jest w Szczecinie, Warszawie, Wroclawiu - to polska zaniedbala inwestycje infrastrukturalne w miasta spoza lini Wisly + Poznan i Wroclaw. To dotyczy tak sciany wschodniej jak i zachodniej. Szczecin jest i tak w znacznie lepszych warunkach niz Bialystok czy Rzeszow. > Reasumując - zamiast zwalać wszystko na "Pyry", zakasać rękawy i do roboty. Po > wielkopolsku. No tak, można sobie rączki urobić;) My po prostu chcemy by Poznan nie torpeodowal tych i tak mikrych dzialan Szczecina w zakresie walki o swoje - nie potrzebuje dodatkowych przeszkod w postaci podkladania nog ze strony Poznania. Dlaczego padla A3? Bo Poznan sie o to postaral, dlaczego S3 miala isc przez Poznan? dlaczego nie remontuje sie drogi kolejowej nr 273? dlaczego wymusza sie by caly tranzyt kolejowy z polnocy na poludnie szedl przez Poznan? uczelnie w Szczecinie sa jedna z wielu rzeczy w ktorych Poznan nie tylko nie pomaga ale torpeduje dzialania. Byc moze jest tak ze Poznan blyszczec bedzie gospodarnoscia tylko gdy jego sasiedzi beda ubezwlasnowolnieni - moze jest tak ze Poznan nie potrafilby konkurowac w sposob uczciwy - nie wiem, moze tak to juz jest ze obowiazuje w Poznaniu strategia ze im innym jest gorzej tym nam jest lepiej. Tak czy siak animozje miedzy Poznaniem i Szczecinem sa glebsze niz ta wasza wojenka miedzy Gorzowem i Zielona Gora. Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: dzień bez pyry 03.06.08, 01:23 Gość portalu: Vlad.H. napisał(a): > tzn co jest nieprawda - to ze urodziles sie w Gorzowie? Hmmm a co ma miejsce mojego urodzenia do rzeczy, czyli wieloletniej nieudolności władz Sczecina? Fakt, urodziłem się z matki i ojaca Poznaniaków przebywających kilka lat w Gorzowiei mieszkam praktycznie od urodzenia w Poznaniu heheeh Praktykujesz zwyczaje plemienne i znacznik geograficzny? > mowisz o ostatnich 20 latach a ja mowie o ostatnich 60 latach - Nie ograniczaj się i szalej, licz do 1000!:) Ja zwykle napiszesz dyrdymały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: dzień bez pyry IP: 80.53.41.* 03.06.08, 02:02 > Hmmm a co ma miejsce mojego urodzenia do rzeczy, czyli wieloletniej nieudolnośc > i władz Sczecina? Fakt, urodziłem się z matki i ojaca Poznaniaków przebywającyc > h kilka lat w Gorzowiei mieszkam praktycznie od urodzenia w Poznaniu heheeh Pra > ktykujesz zwyczaje plemienne i znacznik geograficzny? Ano zarzuciles mi ze mijam sie z prawda - tyle ze wychodzi ze sie nei mijam jedynie ty manipulujesz swoimi wypowiedziami by udawac obiektywizm i bezstronnosc i uzurpujesz sobie prawo do oceniania Szczecina - ja zas twierdze ze oceniasz Szczecin w sposob wypaczony subiektywnymi preferencjami a twoj zarzut o tym ze zmyslam, konfabuluje czy klamie nie ma zadnego uzasadnienia merytorycznego. > Nie ograniczaj się i szalej, licz do 1000!:) > Ja zwykle napiszesz dyrdymały. Nie, mowie o okresie powojennym tj okresie kiedy Polska stala sie administratorem Pomorza. Zadziwiasz mnie tym ze uzurpujesz sobie prawo do wybranai fragmentu historii Szczecina i oceniania go gdy jednoczesnie sam nie jestes wierny takim kryteriom w np ocenie problematyki wojewodztwa Lubuskiego. Twoja sarkazm swiadczy jedynie o tym ze nie potrafisz przdstawic argumentow merytorycznych czyli jest zwyczajnym wybiegiem ktory ma umozliwic ci zachowanie twarzy bo po prostu nie masz bladego poejcia o tym o czym piszemy w tym watku. Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Po co? 02.06.08, 08:21 A może nie ma sensu na siłę tworzyć słabej uczelni? Odpowiedz Link Zgłoś
techniczny_1 Re: Po co? 02.06.08, 22:47 problem polega na tym, ze chyba zadna uczelnia na poczatku Odpowiedz Link Zgłoś
techniczny_1 Re: Po co? 02.06.08, 22:48 problem polega na tym, ze chyba kazda uczelnia - jest albo byla - na poczatku slaba. Gdyby tak myslano w Szczecinie nie byloby zadnej uczelni wyzszej, no moze poza filiami niepublicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
techniczny_1 Vlad, w tym miescie to chyba jest zrodlo polskiego 02.06.08, 22:51 narzekactwa i mistrzowska szkola srania we wlasne gniazdo... tylko pytanie czy we wlasne? bo ja podejrzewam, ze na Szczecin najbardziej pluja ci ktorzy w tym miescie sie nie urodzili. Jak nie pasi, jak tak kijowo? to co tutaj robicie? czekaja na was inne miasta, gdzie bedziecie mogli rozwinac skrzydla? co tutaj jeszcze robicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Vlad, w tym miescie to chyba jest zrodlo pols IP: 80.53.41.* 02.06.08, 23:28 a bo widzisz to sa tacy co to narzekac beda na Szczecin i cieszyc sie z kazdego niepowodzenia miasta, marzyc beda o "wielkomiejskim" Poznaniu czy Wroclawiu ze o Warszawie czy Krakowie nie wspomne... zazywczaj ich wiedza o Szczecinie sprowadza sie do pobycia w kilku pubach i tyle zreszta podobna jest i o innych miastach - tych wysnionych - wymarzonych... Ja to sie ogolnie dziwie tej fascynacji np Poznaniem - zyjac w meiscie ktore ma 100km do stolicy Europy (bo Berlin jest stolica Europy czy to sie komus podoba czy nie) fascynowac sie Poznaniem to trzeba byc uposledzonym i faktycznie z kompleksami... Szczecin dla takich przypadkowych szczeciniana to rodzaj kary, zeslania za jakies nieznane winy, frustraci pluja na miasto ktore dalo im tak wiele... A najlepsze w tym jest to ze oni nigdzie nie wyjada, beda narzekac i psioczyc, pluc na Szczecin a potem podwina ogon i beda odgrywac sie na innych... Odpowiedz Link Zgłoś
techniczny_1 Re: Vlad, w tym miescie to chyba jest zrodlo pols 02.06.08, 23:45 ...albo dorwa sie do stolkow i beda probowali sie nachapac, w imie odszkodowania za zmarnowany w Szczecinie talent, bo to miasto biedaczkom szans nie dalo na skrzydelek rozwiniecie. Pamietam pewnego szczecinskiego urzedasa, jak sie smial, ze pokpili sprawe z pewna inwestycja, a pierwotnie w Szczecinie chciano ja ulokowac, a Poznan zadzialal szybko i poszlo sie rypac, ten urzedas byl tym szczerze rozbawiony... no ale, na zryc i pic i pupcie podetrzec w Szczecinie zarabia... i wielu takich jest cwaniaczkow. Tak czy siak nie widze powodow zeby wstydzic sie tego miasta. Podobnie jak nie widze powodow zeby wstydzic sie szczecinskich uczelni itd itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Po co? IP: 80.53.41.* 02.06.08, 23:19 UJ tez jest slaby - kazdy ma specjalizacje ale swiat jest dynamiczny - slabi sie umacniaja , silni slabna - patrzac na to jak ty to najlepiej nic nie robic. Gdzie kadry dla Szczecina maja sie ksztalcic? Ja wiem ze UJ jest lepszy od UW a Harvard od UJ ale sa granice etykietowania - to ludzie decyduja o sile uczelni - garstka pasjonatow moze dokonac wikeszych rzeczy niz stado popeliniarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Re: Poznań dławi szczecińską Akademię Sztuki 02.06.08, 08:24 A co Wam oni przeszkadzają. Ja się nie dziwę. Nie można nikogo zmuszać do zmiany miejsca pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byla studentka Poznań dławi szczecińską Akademię Sztuki IP: *.adsl.univie.ac.at 02.06.08, 09:26 szczerze mowiac,to miasto (a glownie jego mieszkancy) nie sa jakos szczegolnie zainteresowani utworzeniem takiej akademii,bo prawda jest taka,ze niewielu z nich wie,ze w Szczecinie isteniej jakakolwiek akademia muzyczna.jesli juz jednak taka wiedze posiada to wydaje im sie,ze jest to nazwyklejsza szkola...ta filia nie posiada sama w sobie (bez Poznania) profesorow czy nawet zwyklych wykladowcow do prowadzenia wszystkich specjalnosci,wiec marzenia o samodzielnosci to mrzonki (nie bez znaczenia jest fakt,ze niewielu absolwentow studiow magisterskich zostaje jago asystenci...). co do pomyslu sprowadzenia wykladowcow z Berlina,to nie sadze jakos,zeby profesorowie formatu Tabei Zimmermann skusili sie na taka oferte.... Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Poznań dławi - co to za podjudzanie?! 02.06.08, 10:29 No właśnie, co to za judzenie jednych przeciwko drugim? Jak to "Poznań dławi" ??!!!!!! Po raz kolejny GW zbliża się do poziomu "Faktu" czy innego "superExpresu"! Są to autonomiczne decyzje ludzi, którzy nie zdecydowali się na ewentualną zmianę pracodawcy - NO I TYLE SENSACJI ! Pozdrawiam z Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
kajciech Re: odpowiedź na prostactwo 02.06.08, 13:42 > Sprawa jest prosta - Poznaniacy wypier...ze Szczecina...To jest > śmiech na sali, aby u nas była filia. Co za prostactwo! Ciesz się, że kiedyś ktoś chciał w tej Twojej metropolii otworzyć w ogóle filię i uczyć Twoich ziomków sztuki do której Ty zapewne z racji głebokiego uwstecznienia intelektualnego nigdy nie dorośniesz. Na rynku edukacyjnym panują reguły bliższe wolnemu rynkowi i nikt nie broni Wam w Szczecinie otwierania swojej Akademii, ale dlaczego zmuszacie większą uczelniedo zamykania swoich podwojów tylk oz racji własnych ambicji? Każdy je ma i każdy wedle swych mozłiwosci je realizuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sedina Re: odpowiedź na prostactwo IP: 83.168.106.* 02.06.08, 15:10 Kajciech masz racje nikt nam nie broni i dlatego ją otworzymy. Moim zdaniem mamy jednak prawo upominać się przynajmniej częściowo o swoje. Filia uczelni z Poznania od chwili jej utworzenia w Szczecinie wielokrotnie dostawała pomoc od miasta Szczecina nie Poznania. Dlatego nie dziw się, że chcielibysmy, żeby nastąpił zwrot wkładu. Nie byłoby problemy gdyby przez lata Poznań poważniej traktował swoją filię. Przez wiele lat było wiele apelów o zainteresowanie się losem tej filli i zawsze były sprawy "olewane" Czy to nie dziwne, że akurat teraz nastąpił zjazd ważnych osobistości z Poznania. Filia ma już bardzo wiele lat i nigdy nie było takiego zainteresowania. Jestem pewien, że zainteresowanie Poznania znowu minie gdyby ten projekt upadł. Jak Bóg Kubie tak Kuba Bogu. Do tej pory Poznań robił wszystko, zeby filia nie mogła się rozwijać więc teraz my powinniśmy robić wszystko, żeby nie dość że uczelnia powstała to jeszcze zaczeła poważnie z Poznianiem konkurować. Akurat ta uczelnie miałaby bardzo duże szanse ze względu na slabośc w tej dziedzinie Poznania jak konkurencją jaką ma poznańska uczelnia. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 jaka potworna manipulacja Gazety! 02.06.08, 15:54 Jak mozna w tytule uzyc słowa "dławi"... to manipulacja! Uczelnia poznanska ma swoich pracowników i jak kazda firma nie chce sie ich pozbywac, bo ma swoje plany rozwojowe... A jak pan pełnomocznik wojewody pan Ostrowski mówi, o partykularnych interesach jednej uczelni, to sie łza w oku kreci za nakazami pracy.... Panie pełnynocnik wojewody, tak samo plany powstania szczecinskiej akademii, sa partykularne i moga zniszczyc... Pan jako pełnomocznik odpowiada za plany powstania uczelni, to niech pan nie uderza w nuty partykularyzmu, ale znajdzie pracowników! Moze trzeba zabrac jednym niezbednym mieszkania i dac naprawde niezbednym? Chyba, ze wszystkie mieszkania juz rozdano swoim... ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filatelit Poznań dławi szczecińską Akademię Sztuki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 17:31 A co wy chcecie z ludzi zrobić niewolników? Nie chcą pracować w Szczecinie to co wy od nich chcecie, Wyborcza przesadza z tym tytułem. Zresztą nie dziwię się im, gdybym miał wybierać też wolałbym Poznań. Mieszkam w Stargardzie i osobiście odczuwam, że Szczecin dławi Stargard, bo nie chce nam dać pieniędzy wojewódzkich, np. na zagospodarowanie rzeki Iny. W tym czasie już oszczędza pieniądze na mariny w Dąbiu, a co nas w Stargardzie mariny w Dąbiu obchodzą, my chcemy mieć pożytek z Iny. Sytuacja identyczna jak Szczecin z Poznaniem, co Poznań obchodzą aspiracje szczecińskie, skoro ma własne. Stwórzcie ekstra warunku dla pracowników naukowych, to z ochotą rzucą wypowiedzeniami w Poznaniu i przyjadą do Szczecina, bez przymusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Poznań dławi szczecińską Akademię Sztuki IP: *.globalconnect.pl 02.06.08, 19:24 A może zamiast powoływania Akademii pomóc Uniwersytetowi, doangażować pracowników naukowych i utworzyć Wydział Sztuki na Uniwersytecie Szczecińskim. A dzięki przychylności lokalnych władz przekazać na siedzibę Wydziału Pałac pod Globusem. Moim zdaniem - najprostrzy sposób na rozwój szczecińskiego szkolnictwa artystycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Poznań dławi szczecińską Akademię Sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 19:45 mówi prof. Ryszard Handke. - ... Pracuję 25 lat na poznańskiej uczelni, ..., a ja status profesora zwyczajnego. Mam teraz powiedzieć mojemu rektorowi: dziękuję ci bardzo, że sfinansowałeś wszystkie moje przewody, Brzmi korupcyjnie. A do tego, możesz pan wyjechać do Poznań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student ... IP: 80.55.145.* 02.06.08, 22:43 Ile osób tyle zdań na ten temat. Dlaczego tylko nikt nie liczy się ze zdaniem np. studentów filii? Uważam,że jeżeli dostanę dyplom ukończenia "nowej uczelni artystycznej" przynajmniej przez dobrych kilka lat nikt nie będzie wiedział co to za szkoła,przez co dyplom może się mniej liczyć. O uczelni Poznańskiej każdy ZAINTERESOWANY wie. Dlatego nie powinna nikogo dziwić niechęć do tego pomysłu zarówno wykładowców jak i studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: ... IP: 80.53.41.* 03.06.08, 00:19 kim wolisz byc kiepskim studentem znanej uczelni czy dobrym nieznanej - podziwiam te naiwna wiare ze papier zalatwi wszystko - ty studenci studiuja, od waszego zaangazowania zalezy tak wasza przyszlosc jak i przyszlosc uczelni... W kazdym razie mozesz zawsze studiowac w Poznaniu jesli ci sie nie podoba w Szczecinie. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: ... 03.06.08, 01:28 źle postawiłeś pytanie Vlad - tendencyjnie! Równie dobrze mozna zapytac... Kim wolisz byc kiepsim studentem nieznanej uczelni, czy dobrym studentem znanej uczelni? A nawet drugi wariant biorac pod uwage fakt, ze nowa uczelnia nie bedzie miala dobrej obsady jest bardziej prawdopodobny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: ... IP: 80.53.41.* 03.06.08, 02:09 wiesz... ja jzu mialem do czynienia z absolwentami renomowanych uczelni technicznych w Polsce...i mimo ze jakims bystrzakiem nie jestem to wypadalem rownie dobrze lub lepiej - oceniam tu wiedze i zdolnosc rozwiazywania pewnych problemow natury technicznej... Dobra uczelnia nie gwarantuje wysokiego poziomu absolwentow, jedynie moze zwiekszac pewne prawdopodobienstwo... ale tak naprawde poziom uczelni ciagna wybitni - te lepsze uczelnie potrafia po prostu wyluskac i pozyskac takich wybitnych ktorzy blyszcza i wyciagaja poziom ogolny... to troche jak z liceum ktore roznymi metodami wplywa tak na przekroj swoich uczniow ze srednia jest po prostu wyzsza w porowanniu z innymi liceami ktore nie stosuja rygorystycznych kryteriow...ale to troche jak z braniem sterydow, puchna miesnie tyle ze to dete wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: ... 03.06.08, 02:19 alez ja nie dyskutuje, ze dobry student moze byc na kiepskiej uczelni! A kiepski student na dobrej uczelni! Co to zmienia? Na razie nie ma obsady, a pełnomocznik wojewody do akademii płacze, ze to wina POznania... To troche tak jak by miec pretensje do Poznania, ze w Szczecinie nie ma inwestorów a w Poznaniu sa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wercyno bez filii Poznań się obędzie, ale filia bez P-nia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 23:02 Nie żartujmy! W Szczecinie jesteśmy artystyczną prowincją, humanistyczne kierunki pozstają od lat w ogoni polskiej nauki,a mamy się jeszcze stawiać tym, dzięi którym w ogóle w Szczecinie mozna mówic o jakiejkolwiek sztuce! Odpowiedz Link Zgłoś
maxencjusz Re: bez filii Poznań się obędzie, ale filia bez P 03.06.08, 22:42 Ciebie już widzę do końca pogieło. Nawet jeżeli porówna się te 2 ośrodki, to i tak Szczecin wypada lepiej. Pamiętaj, że Szczecin to w Polsce nadal ciało obce, natomiast Poznań / stary gród piastowski/, gdyby nie złodziej Kulczyk nie miałby się czym poszczycić.. Przez 60 lat polskiego panowania w tym mieście, udało się więcej osiągnąć niż przez 1000 lat Poznania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sedina Re: bez filii Poznań się obędzie, ale filia bez P IP: 83.168.106.* 04.06.08, 15:06 Przecież to nie Poznań inwestował w naszą filię. Inwestowaliśmy my sami. Do tej pory płaciliśmy podatki między innymi na uczelnie artystyczne, a pieniądze te szły do innych miast. Czy to takie dziwne, ze chcemy, zeby nasze podatki zostawały u nas. Decyzja polityczną było utworzenie tu filli uczelni z Poznania więc i decyzją polityczną powinno być zabranie odłączenie jej i przyłączenie do nowo powstałej uczelni. Oczywiście wykładowcy nie są niewolnikami i powinni mieć prawo wyboru. Kto chce zostać niech zostanie kto chce się rozwijać w Poznaniu droga wolna. Oczywiście, że dla nas Poznań nie powinien być wzorcem tylko np. Berlin. Poznań przez lata komunizmu i nawet trochę do dzisiaj był traktowany jak taka mała Warszawa dla zachodu kraju. Cały czas u siebie w mieście powtarzają jak to Warszawa ich wykożystuje przenosi firmy do stolicy daje kasę tylko na swoją komunikację czy uczelnie, a przez 60 lat to samo robią z zachodnią Polską. Tylko, ze teraz coraz bardziej ma wpływ na bieg wydarzeń nie centralne polityczne decyzje tylko ekonomia i położenie. Poznaniowi bardzo trudno zrozumieć i sie przestawić, że po wejściu Polski do UE jego pozycja słabnie. 20 lat temu Poznań śmiał się z Wrocławia, a teraz Wrocław się smieje z Poznania. Jesze trudniej im zrozumieć, że kolejne miasta z ich strefy wpływów zaczynają ich coraz mocniej naciskać. Szczecin czy Bydgoszcz coraz bardziej skracają dystans. Nie jest w sumie to nic dziwnego przecież przed wojną Wrocław był 3 krotnie bogatszy od Poznania, a Szczecin 2 krotnie. Trzeba przestać myśleć o sobie jako stolicy zachodu tylko wziąć się do roboty bo z aglomeracji 3 w Polsce z komuny w tej chwili Poznań jest 6, a Łódź, Szczecin czy Bydgoszcz-Toruń są już na ogonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeps Re: bez filii Poznań się obędzie, ale filia bez P IP: *.komster.pl 06.06.08, 21:37 Chłopie jesteś śmieszny , zobacz sobie gdzieś dane na temat pkb polskich miast lub wysokość tzw becikowego płaconego przez polskie miasta i jego progres . Zrozumiesz wtedy (ufam że jesteś kumaty )że jesteś w wielkim błędzie . Nie wież w propagandę GW , liczby nie kłamią . Pozdr... Odpowiedz Link Zgłoś