Dodaj do ulubionych

Zaremba: Fikum-pakum

19.05.09, 22:35
Niestety, przy całym braku sympatii do Zaremby trudno się z nim nie
zgodzić. Wszyscy czują że z tymi stoczniami coś jest nie tak ale
skoro poważna osoba jaką jest premier mówi że statki będą budowane
to trudno to kwestionować. Szczególnie jest to trudne dla obłych w
swoich zachowaniach przedstawicieli medów i elit, a rzeczywistość
tymczasem skrzeczy i spokoju nie daje.
Obserwuj wątek
    • Gość: ZED Do populistów IP: *.mysmart.ie 20.05.09, 12:10
      A kogo obchodzi czy to będą statki czy kosmiczne promy? Ważne by były
      miejsca pracy i praca na zdrowych zasadach bez dopłat ze strony
      państwa. Zaremba do ostatniej chwili chce robić smród wokół tematu by
      się na nim wypromować do parlamentu EU i ich pensji.

Teraz najważniejsze jest dobre traktowanie inwestora i szanowanie jego
      praw, a te mówią, ze nie muszą robić statków jak nie uznają ich
      opłacalności. Dość z konferencjami populistów.
      • rewers10 Re: Do populistów 20.05.09, 12:13
        >
        > Teraz najważniejsze jest dobre traktowanie inwestora i szanowanie jego
        > praw, a te mówią, ze nie muszą robić statków jak nie uznają ich
        > opłacalności.

skoro ZED tak pisze, to już po stoczni
        • popisowy Re: Do populistów 20.05.09, 12:34
          PO - powie nam wszystko i obieca wszystko aby 7 czerwca jak
          najwięcej swoich posłów wysłać do Brukseli jest takie powiedzenie
          " adwokat po sptawie to jak k...rwa po zabawie" i PO tak samo
          traktuje wyborców, nie mówię że inni tego nie robią ale PO jest
          mistrzem w demagogii.

Nawet ZED to zauważył i celnie zatytuował post "Do POpulistów"
          • albert_c Re: Do populistów 20.05.09, 14:11
            Osobiscie sadze ze ma znaczenie czy beda w Szczecinie dalej budowane statki czy nie.

To kwestia tardycji naszego miasta, ale od PO nie oczekuje uszanowania naszego miasto, bo po prostu trudno oczekiwac od wiesniakow zrozumienia mieszczanina.

Ile pokolen Slawka Nitrasa ma korzenie mieszczanskie?
            Ile lat mial Slawek jak po raz pierwszy poczul zapach miasta?

To w nim siedzi ta prowincjonalnosc ktora kaze mu kupic garnitur nietanszy niz 1500 pln, a ze w butach sloma a w glowie smierdzi sledziem to juz go to nie przejmuje.
            • Gość: as ile jest wart premier okaże się juz nie długo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.09, 14:48
              wyraznie powiedzial i grad i premier bedą budowane statki.Myslicie
              że byłby aż takim cynikiem by do wyborów kłamać.
              • Gość: ZED prawo inwestora jest wazniejsze niz slowo premiera IP: *.mysmart.ie 20.05.09, 14:58
                tradycja to moze byc Bog, honor ojczyzna. budowanie statkow to
                zwyczajny biznes i ma podlegac zasadom biznesu a nie socjalizmowi.

wole 1000x by nie budowali statkow, jesli chca zbudowac cos innego i
                na tym zarobia pieniadze, cos bardziej innowacyjnego i wzmacniajacego
                pozycje tego regionu.

poza tym maja takie prawo i jesli zmienia zdanie to tez nie mozecie
                miec do nich o to pretensji, ani do ministrow czy tuska. decyzja
                nalezy do inwestora.
                • albert_c Re: prawo inwestora jest wazniejsze niz slowo pre 20.05.09, 15:22
                  Bo Ty nie rozumiesz tego, ze budowanie statkow to tradycja Szczecina.

Tak samo Gryf jest nasza tradycja i Twoje gadanie, ze nie wazne czy statki czy cos innego jest niczym innym jak niezrozumieniem tego czym jest tzw 'morska tradycja Szczecina' - ale jak juz wyzej napisalem nie oczekuje od ludzi ze wsi ze beda szanowac tardycje miejskie.

• Gość: ZED Re: prawo inwestora jest wazniejsze niz slowo pre IP: *.ipspace.xilinx.com 20.05.09, 19:55
                    ja sie urodzilem i wychowalem w szczecinie, wiec to wsia nazywasz wlasne miasto.

jesli dla ciebie statki to tradycja to kup sobie stocznie i dzialaj. jesli cie
                    na to stac to droga wolna. jesli inwestora bedzie na to stac to tez dla niego
                    droga wolna. ale jesli nie bedzie to nie ma co miec do niego pretensji, niech
                    szuka zysku tam gdzie jest.

nie widzialem co prawda by ARP robil przetarg na tradycje. :)

ja ci powiem, ze stocznia zawsze byla na kolanach i to tez byla tradycja. moze
                    powinnismy wiec robic wszystko by dalej stocznia ledwo dzialala a zwiazkowcy
                    mowili, ze chca wiecej? tradycja bedzie zachowana.
                    • albert_c Re: prawo inwestora jest wazniejsze niz slowo pre 21.05.09, 11:02
                      a napsialem gdzies ze Ty sie urodziles poza Szczecinem?
                      Wiem zes szczecinianin - jak i ja.

Z szacunku do tardycji to ide z moim synem do muzeum zeby mu pokazac jaki Szczecin byl zawsze - a zawsze zyl z tego co bylo w wodzie i na wodzie.
                      Pokazuje mu i dokonania Niemcow w pzemysle stoczniowym i dokonania Polakow - to z szacunku dla miejsca w ktorym zyje - Ty natomiast kpiac sobie tej tradycji nie szanujesz Szczecina.

parafrazujac Ciebie - jak tak bardzo podoba Ci sie wizja FG dlaczego nie sfinansujesz jej ze swoich srodkow - dlaczego do nie namawiasz Krzystka zeby wylzoyl swoje i Twoje pieniadze na to??? - prosze Cie abys mi odpwoiedzial na to pytanie, moze one sporo rozstrzygnac w naszym sporze.

Dobrze ze ARP nie robi przeatrgu na tardycje, bo niechybnie wygralby go jakis szwagier z PO i mielisbysmy chu.ja zamiast tradycji.

Napisales: 'ja ci powiem, ze stocznia zawsze byla na kolanach i to tez byla tradycja.' - a ja Ci napisze ze jestes historycznym idiota skoro tak uwazasz, gdybys psoiadal choc troche elementarnej wiedzy ny historii przemyslu stoczniowego w Szczecinie to bys wiedzial, ze Twoje slowa to klamstwo swiadczace o tym ze chcesz sie wymadrzac, a w rzeczy samej jestes nieukiem - tym bardziej zle to swiadczy o Tobie ze nieukiem ktory skonczyl calkiem dobre szkoly w Szczecinie.
                      • Gość: ZED Re: prawo inwestora jest wazniejsze niz slowo pre IP: *.mysmart.ie 22.05.09, 02:51
                        ale ja wspieram FG, akurat to czym sie zajmuje jak najbardziej
                        wpisuje sie w idee miasta opartego na uslugach a nie na przemysle.
                        wkladam kase w to by miasto sie rozwijalo i ciesze sie z tego. ale na
                        stocznie nie bede dawal ani na nic co jest stratne i jest ciezarem
                        dla miasta.

co wiecej, powiem ci, ze widze w FG mozliwosci dla zarobku dla
                        mieszkancow i z tego tez sie ciesze.

mowisz, ze szczecin zyl i bedzie zyl na wodzie, i ja sie z tym
                        zgadzam jak najbardziej. nie zgadzam sie tylko, ze to zycie z wody
                        musi polegac na robieniu statkow. kiedys istniala tradycja transportu
                        konnego ale zostala wyparta przez lepsze mozliwosci. takze przemysl
                        stoczniowy zostaje wyparty z pierwszej pozycji w gospodarce miasta
                        (powiem wiecej, sam sie wypiera tym, ze nie radzi sobie w tej formie)
                        mimo krzykow tych, ktorzy dotowaniem i wrzucaniem pieniedzy,
                        chcieliby go tam utrzymac. przyszloscia miasta sa male i srednie
                        firmy, a nie molochy trzymane na sile przy zyciu.

tekst o szwagrach z PO w kontekscie stoczni to twoje kolejne
                        naduzycie. uwazasz, ze przetargi poszly zle lub nieuczciwie?

moze wyjasnie ci, ze mowiac "zawsze" mialem na mysli ostatnie
                        dwudziestolecie. strajki, niezadowolenia, protesty, dlugi. to jest
                        stabilna firma? oczywiscie, za czasow niemcow stocznia kwitla. za
                        czasow komuny tez, ale wtedy kazdy przemysl byl oczkiem w glowie
                        centralnie sterowanej gospodarki. za czasow IIIrp juz niezbyt. tak
                        wiec czas skonczyc z tym co ani zyc, ani zdechnac nie potrafi.

teksty o nieukach sobie oszczedz i zachowaj na ulice.
                        • albert_c Re: prawo inwestora jest wazniejsze niz slowo pre 22.05.09, 11:05
                          Gość portalu: ZED napisał(a):

> ale ja wspieram FG (...) ale na
                          > stocznie nie bede dawal ani na nic co jest stratne i jest ciezarem
                          > dla miasta. >
                          > co wiecej, powiem ci, ze widze w FG mozliwosci dla zarobku dla
                          > mieszkancow i z tego tez sie ciesze.

A: a ja w przemysle stoczniowym widze szanase na mozliwosci zarobku dla mieszkancow, mniej szans na to widze w koncepcji FG.
                          > mowisz, ze szczecin zyl i bedzie zyl na wodzie, i ja sie z tym
                          > zgadzam jak najbardziej. nie zgadzam sie tylko, ze to zycie z wody
                          > musi polegac na robieniu statkow.

A: o tym zyciu z wody to napsialem, bo wydalo mi sie ze Ty o tym zapominasz.
                          Robienie statkow jest jednym z pomyslow na to, nie musi to byc oczywiscie od razu firma rozmiarow dotychczasowej stoczni, kwestia rozmiatu zakladu jest drugorzedna.

> tekst o szwagrach z PO w kontekscie stoczni to twoje kolejne
                          > naduzycie. uwazasz, ze przetargi poszly zle lub nieuczciwie?

A: to byla zlosliwosc z mojej strony nawiazujaca do Twojej zlosliwosci o przetargach na tradycje
                          ;-)

> moze wyjasnie ci, ze mowiac "zawsze" mialem na mysli ostatnie
                          > dwudziestolecie.

A: wybacz, ja 'zawsze' rozumiem jako zawsze, a nie ostatnie 20 lat - zabraklo precyzji w Twoim sformulowaniu.

> teksty o nieukach sobie oszczedz i zachowaj na ulice.

A: czemu na ulice, nie rozumiem?

o nieukach napsialem, bo jak wiem szkoly ktore skonczyles zobowiazuja do tego aby 'zawsze' postrzegac w szerszym horyzoncie i wymagaja tego aby popisywac sie wieksza wiedza niz to uczyniles w poprzednim poscie stad moja zlosliwa uwaga na temat Twojej wiedzy, ktora pretendowala Cie do miana nieuka - poniewaz sprostowales ze zawsze to ostatnie 20 lat stad tez wycofuja i odszczekuje (hau hau) moje o Twoim nieuctwie
                          ;-)
                        • albert_c Re: prawo inwestora jest wazniejsze niz slowo pre 23.05.09, 08:34
                          przepraszam Cie bo nie mam teraz czasu kontynuowac tej polemiki, ale chcialem
                          jedynie napisac ze wczoraj i ja wsparlem FG - tak zajebiscie caly zmoklem na
                          Juwenaliach
                          :)

wszytsko plynelo, no prawie dalem rade dotrwac do konca, ale mi zwyczajnie
                          wenecko-polnocno gacie przemokly;-)

Gość portalu: ZED napisał(a):

> ale ja wspieram FG,
                  • Gość: karolowa1 Re: prawo inwestora jest wazniejsze niz slowo pre IP: *.kalisz.mm.pl 20.05.09, 20:41
                    Forumowiczu jesteś miastowym? Bo po Twoich wypowiedziach tego nie "widać". Mam wrażenie, że to Ty właśnie czegoś innym zazdrościsz. Zazdrość jest niezdrowa i sprawia człowiekowi trudności w postrzeganiu świata. Chociaż dla Ciebie to wszystko to jedno wielkie ble ble ble.

Formuła tego forum nie musi polegać na obrzucaniu siebie błotem, możemy prowadzić normalną polemikę, bez wyzwisk i podobnych.

Pamiętaj o wspomnianej przez Ciebie słomie z butów wystającej.

Co do tradycji Szczecina...cóż, kilkadziesiąt lat żyję w tym mieście i rzeczywiście muszę Ci przyznać rację. Stocznia i statki to tradycja Szczecina. Pamiętajmy jednak, że bardzo często w takich ciężkich bólach jak związane ze stocznią może zrodzić się nowa tradycja Szczecina. Jaka ona będzie nie wiadomo, ale jedno jest pewne, tam gdzie jest infrastruktura i drogi wodne, będą z nimi związane branże.

Myślę, że obawy są tutaj zbędne, a krzyki niektórych związkowców przemyślane i nastawione na wyciągnięcie jak największej kasy.

Szkoda...

Kiedyś stocznia kojarzyła się z wolnością, a teraz więzi nas wszystkich swoimi głośnymi pracownikami.

www.wolnorynkowi.socjum.pl
                    • albert_c Re: prawo inwestora jest wazniejsze niz slowo pre 21.05.09, 11:04
                      Wybacz ale z tymi narodzinami nowej tardycji to jakbym ogladal Misia - takie skojarzenie i ta polemika...

Gość portalu: karolowa1 napisał(a):
                      Pamiętaj
                      > my jednak, że bardzo często w takich ciężkich bólach jak związane ze stocznią m
                      > oże zrodzić się nowa tradycja Szczecina.
                      > branże.
                      • Gość: karolowa1 Re: prawo inwestora jest wazniejsze niz slowo pre IP: *.kalisz.mm.pl 22.05.09, 19:37
                        He he he....tak w Misiu pojawiła się nowa tradycja, to fakt. Przeczytałam
                        ostatnio artykuł na temat PRL-u, Jaruzelskiego i "Solidarności". Autor w inny
                        trochę sposób spojrzał na to co się kiedyś działo. W całym naszym nieszczęściu
                        związanym z panującym ustrojem, autor ukazał nowe spojrzenia. Mianowicie
                        robotnicy, którzy zaczęli walczyć z władzą, na początku przecież nie wiedzieli,
                        że to co robią ma jakiś głębszy wpływ na Państwo. Oni walczyli o wyższe wypłaty
                        i lepsze warunki dla siebie. Takie opinie, że "S" ugrała to wszystko
                        przypadkiem, pojawiały się zresztą od zawsze. Najciekawsze jest jednak to, że
                        gdyby zapytać pamiętających tamte wydarzenia, ale nie zaangażowanych w
                        dzisiejsze przepychanki, to potwierdzą, że ich patrzenie było krótkoterminowe.
                        Chodziło o wyższe wypłaty, chodziło o zrównanie ekonomiczne ludzi. Chodziło o
                        to, żeby prywaciarze nie mieli więcej od robotników. I troszkę trzeba się z tym
                        zgodzić, że ta cała reszta i ten cały splendor pojawił się później, kiedy
                        okazało się, że coś na tym innego, zupełnie niechcący udało się ugrać. Jednak
                        doprowadziło to tak naprawdę to jeszcze większych nierówności na poziomie
                        różnych klas. Teraz Ci sami Panowie walczą znowu o kasę dla siebie. Mam
                        nadzieję, że to co im wyjdzie niechcący przy tej okazji nie wprowadzi nas w kłopoty.
            • Gość: Talbot Re: Do populistów IP: *.chello.pl 20.05.09, 16:11
              Panie : albertc.... Czy to - PAN, PANIE ZAREMBA ?
              Więcej odwagi !

• anamar Re: Do populistów 21.05.09, 11:29
              partie nie budują statków,albercie.tradycje piękna rzecz,ale właściciel stoczni może w niej produkować na co mu przyjdzie ochota i trzeba mieć mózg zeżarty przez komunizm,by pretensje z tego tytułu kierować do po.ważne by istniał dochodowy i perspektywiczny zakład pracy,by ludzie mieli zatrudnienie...inwestor wprawdzie zadeklarował chęć budowy statków,ale forumowym krzykaczom jak ty to nie wystarcza.szczęśliwi bylibyście,gdyby stocznie zaorano,bo moglibyście wówczas popluć na po,krzystka czy kogo tam jeszcze nienawidzisz....straszna jest ta banda nieudaczników,dla których im gorzej-tym lepiej...
              • albert_c Re: Do populistów 21.05.09, 12:00
                Anamar pozwol ze wpadne z Toba w polemike:

> partie nie budują statków,albercie

A: dzieki ze mnie tak oswiecilas - szkoda ze partie tego nei wiedza!
                jakby to wiedzialy to pewnie i rzad SLD by stoczni nie rozpieprzyl, a PIS by pewnie jakis matolow nie mianowal na szefow stoczni.

>tradycje piękna rzecz,ale właściciel stoczni
                > może w niej produkować na co mu przyjdzie ochota i trzeba mieć mózg zeżarty pr
                > zez komunizm,by pretensje z tego tytułu kierować do po.

A: Alez pan premier z PO obiecal ze tam beda produkowane statki - wiec nie bardzo rozumiem co co Tobie teraz chodzi???
                Kto ma zzarty ten leb? wg Ciebie rozumiem ze PO:)

>ale forumowym krzykaczom jak ty to nie wy
                > starcza.

A: zle bym sie czul jakbym wierzyl PO.
                Do tej pory zazwyczaj kalmia, wiec prosze nie oczekuj ze im uwierze - Ty zapewne uwierzylas w cud gospodarczy, w przejrzysta, samorzadnna Polske i setki tych bzdur na czele z podatkami 3x15%, zniesieniem finansowania partii politycznych itd itp - wszytsko co prawi PO jest klamstwem po prostu.
                • Gość: karolowa1 Re: Do populistów IP: *.kalisz.mm.pl 22.05.09, 19:41
                  Albercie, jesteś najgorszym populistą tutaj. Co robisz na co dzień? Leżysz przed
                  TV i czekasz, aż po zasiłek będziesz mógł pójść?

Polecam zamiast siedzieć i czekać, aż Panowie z PO za Ciebie coś zrobią, sam weź
                  się najpierw do roboty.

Polecam gorąco, a narzekanie zostaw w domu...
                  • andreas.007 Re: Do populistów 22.05.09, 19:49
                    tak samo mówili dzialacze PZPR,
                    zeby nie siedziec w domu, ale zapisac sie do partii...
                    by zmieniac jezeli sie komus nie podoba!

Ale co mozna zmienic...

Zylismy w panstwie niby socjalistycznym,
                    a w kapitalistycznych krajach zawsze socjal byl wiekszy,
                    ba socjal tam, to u nas bogactwo -
                    tak było i tak jest!

Wtedy przed nami to utajniano,
                    a dzis mlodzi po prostu wyjezdzaja i tam zyja,
                    bo w kapitalizmie maja pomoc tamtejszego panstwa!
                    • Gość: karolowa1 Bzdura IP: *.kalisz.mm.pl 22.05.09, 22:19
                      Jak możesz taką hipotezę stawiać. Przecież żyjący za komuny potwierdzają, że
                      ciężko to po wojnie było. A potem było już dla nich całkiem nieźle. Każdy miał
                      pracę, w robocie stołówki z obiadkami, dzieci obiadki w szkołach. Zakładowe
                      wyjazdy, wczasy pod gruszą, dopłaty do kolonii dla dzieci, nieoprocentowane
                      pożyczki w zakładach pracy, pomijam jak większość coś z tej pracy wynosiła, ale
                      to było normą społeczną, kolejki były to fakt, ale w tamtych realiach stanie w
                      kolejce kiedy człowiek miał kartki i kasę jakąś było nawet zabawne.

Teraz mamy czasy (chociaż nie mam nic przeciwko), że żadnej kolejki nie ma
                      (chyba, że do kasy tylu kupujących), wybór jest, ale nie każdy może sobie
                      pozwolić. Mieszkania też nigdzie nie wychodzisz, jak kredytu nie weźmiesz to nic
                      nie dostaniesz. Najważniejsze, że jest wolność wyboru.

Właśnie ten wybór jest dla nas najważniejszy. Dopóki człowiek nie pojmie, że
                      jego los jest w jego rękach daleko nie zajedzie. Taka prawda. Zawiera się w niej
                      wszystko od biedy do bezdomności. Ile osób wypada z systemu, ale kiedy znajdują
                      pomoc wcale nie chcą z niej skorzystać. Ile osób woli napić się od rana, niż
                      poszukać pracy. Ile osób woli na zasiłku siedzieć niż ruszyć 4 literki do kiosku
                      po gazetkę z ofertami, a potem na rozmowy.

Na szczęście Polska to nie tylko kraj nierobów i kombinatorów. Mamy rozwiniętą
                      przedsiębiorczość, gotowych do rozwoju młodych i starszych otwartych na nowinki.

Trzeba skończyć to biadolenie, tylko samemu brać się z życiem za rogi, bo
                      inaczej zima nas zastanie sroga...na własne życzenie wtedy
                      • andreas.007 to jest kapitalizm wlasnie 23.05.09, 09:55
                        We Francji kobieta, ktora urodzi przechodzi
                        za panstwowe pieniadze kursy wychowywania dziecka,
                        nadto po urodzeniu na kilka godzin dziennie przychodzi
                        do jej domu pomoc, czyli kobieta oplacana przez rzad,
                        by pomoc jej w pracach domowych i przy dziecku...
                        ale to jest kapitalizm!

Prosze bardzo...
                        praca.gazetaprawna.pl/artykuly/33088,jaka_pomoc_przysluguje_we_francji_osobom_wychowujacym_dziecko.html

"SKŁADNIKI ZASIŁKU PAJE

• grant z okazji narodzin lub adopcji dziecka

• dodatek podstawowy zależny od dochodów rodziny (wypłacany jest od
                        narodzin dziecka do jego trzecich urodzin lub od momentu przybycia
                        do rodziny w przypadku adopcji)

• dodatek rekompensujący zmianę czasu pracy w celu opieki nad
                        dzieckiem

• dodatek na opiekę opieki nad dzieckiem"

a moze to:

"Jeżeli rodzic całkowicie rezygnuje z pracy na rzecz opieki nad
                        dzieckiem, kwota zasiłku CLCA wynosi 538,72 euro. W przypadku
                        zredukowania zwykłych godzin pracy o 50 proc. otrzyma 409,64 euro, a
                        jeśli będzie pracował od 50 do 80 proc. zwykłego czasu pracy -
                        309,77 euro. Zasiłek COLCA wynosi 770,38 euro."

lub to...

"Pierwszy z wymienionych składników zasiłku rekompensuje koszty
                        związane z przyjściem dziecka na świat. Z tytułu narodzin dziecka
                        rodzicom przysługuje 229,75 proc. miesięcznej podstawy zasiłku
                        rodzinnego (868,13 euro). W przypadku adopcji przyznawane jest 459,5
                        proc. podstawy, czyli 1736,24 euro.

Dodatek jest wypłacany od dnia narodzin dziecka do ostatniego dnia
                        miesiąca poprzedzającego jego trzecie urodziny. Warunkiem udzielania
                        takiej pomocy finansowej jest obowiązkowe poddanie dziecka badaniom
                        medycznym w ciągu ośmiu dni od narodzin oraz w wieku dziewięciu i 24
                        miesięcy."

A u nas jest tak... dla prezesów...

miasta.gazeta.pl/szczecin/1,97875,6570553,180_tys__zl_dla_Pawlaka_za_odejscie_z_Polic.html

180 tys. zł dla Pawlaka za odejście z Polic

Trzy pensje odprawy i przez rok co miesiąc połowę wypłaty. Takie
                        pieniądze dostanie za podanie się do dymisji wiceprezes Zakładów
                        Chemicznych Police. Mógł wziąć jeszcze 60 tys. zł, ale z tego
                        zrezygnował
      • Gość: Talbot Re: Do populistów IP: *.chello.pl 20.05.09, 16:06
        Pewnie, że należy szanować inwestora...tylko...kogo ?
        Kto jesttym inwestorem ? MOSAD ?
        • andreas.007 Re: Do populistów 22.05.09, 19:55
          podobno Alkaida...
          • andreas.007 Re: Do populistów 22.05.09, 19:57
            Pan Bin Laden postanowił wziąc sie za uczciwa prace -
            bedzie prezesem...
            No, albo pan Putin kupił i zrobia sobie na terenie stoczni
            baze przeładunkowa ropy na Zachód... ;)
    • Gość: gacio Zaremba: Fikum-pakum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.09, 14:50
      Brawo Zaremba i innu malkontenci. Padla Stocznia - bylo zle. Kupili
      stocznie -= jest zle.
      A kto rozsadny da nam gwarancje jakiekolwiek na rodzaj produkcji?
      Moze sie okazac ze bardziej bedzie sie oplacalo nocniki klepac niz
      statki i co wtedy? Spawac bo tradycja? Za czyje pieniadze? Pana
      Bylego Senatora PO. Jedno mozna zagwarantowac. Jak on juz sie do
      tego Europarlamentu dostanie to uslyszymy o nim moze tylko w takim
      przyapdku ajk o Panu Gierychu ktory smoka odkryl pod Wawelem i
      oglosil to za forse Unii.
      • Gość: talbot Re: Zaremba: Fikum-pakum IP: *.chello.pl 20.05.09, 16:13
        gacio...lepiej klepać nocniki, niż okręty podwodne dla Izraela.
    • andreas.007 Czy opłaca sie wykupic konkurencje? 20.05.09, 16:26
      Drogi Zed, masz racje, to nic osobistego,
      to tylko biznes, ale skoro sprzedano stocznie
      powiedzmy za sume równa wartosci jednego statku,
      to czy opłaca sie wykupic konkurencje za tyle?

Mamy przykłady, gdzie biznes nie boi sie wykupic teren,
      powiedzy "grzybek", powiedzmy przychodnia przy Placu Grunwaldzkim
      ile to lat stoi puste, a wartosc tego wzrasta...

Byc moze ktos to wykupił za wartosc statku,
      a moze liczyc, ze jeszcze ze zlomowania odzyska pieniadze,
      na koniec sprzeda teren za grosze i ma po konkurencie!

To nic osobistego, to tylko biznes!

Byc moze powstana tam kiedys domy...
      a moze bedzie, jak jest na Gontynce przez kolejne 10 lat,
      a pan Krzywek powie, ze to doskonałe miejsce na Kosmodrom 2050!?
      • Gość: ZED Re: Czy opłaca sie wykupic konkurencje? IP: *.ipspace.xilinx.com 20.05.09, 19:57
        sprawdz co by sie stalo ze stocznia jakby nie byla sprzedana w przetargu.
        wszedlby syndyk i sprzedal metr po metrze by oplacic wierzycieli. tu nie ma
        zadnego wykupywania konkurencji bo stocznia nie byla juz zadna konkurencja, byla
        martwa.
        • Gość: Do ZED [...] IP: *.szczecin.mm.pl 20.05.09, 22:32
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • andreas.007 Re: Czy opłaca sie wykupic konkurencje? 20.05.09, 23:02
          Martwa, nie martwa, a statki wodowano,
          ba nawet jeszcze jeden bedzie dokonczony...
          radio.szczecin.pl/index.php?idp=0&idx=37669

Jak myslisz Zed czy ZCH POlice tez nalezy rozsprzedac,
          bo jak wiemy zarzad doprowadził z zysku 340 mln
          na straty 175 mln i nie wyglada, ze to koniec klopotów?

Moze Police tez sa juz martwe i trza to na zyletki sprzedac,
          a teren zasiac trawa - z czego beda sie cieszyc konkurenci!?
          • Gość: gzyl Re: Czy opłaca sie wykupic konkurencje? IP: *.chello.pl 21.05.09, 23:31
            śmiejcie się z zaremby, śmiejcie...sławciu przyjdzie czas że ktoś ci
            pokaże ucho od śledzia. to będzie szybciej niż myślisz. pozdrów
            gzyla:)
          • Gość: ZED Re: Czy opłaca sie wykupic konkurencje? IP: *.mysmart.ie 22.05.09, 02:55
            a czy wierzyciele chca zwrotow od polic? maja noz na gardle? widzisz
            roznice?
            • Gość: qad Re: Czy opłaca sie wykupic konkurencje? IP: 212.14.17.* 22.05.09, 09:57
              symbolem szczecina jest paprykarz i paszteciki
            • andreas.007 Re: Czy opłaca sie wykupic konkurencje? 22.05.09, 10:05
              a myslisz, ze nie rosna ODSETKI,
              myslisz, ze wierzyciele nie beda upominac sie o dług?

Policz sobie jakie to sa odsetki od 175 mln,
              a wynosza gdzies tak 13-14 proc. w skali roku,
              dolicz jeszcze koszty sadowe i egzekucji...
              • Gość: Police Re: Czy opłaca sie wykupic konkurencje? IP: *.static.espol.com.pl 23.05.09, 09:31
                andreas.007 napisał:

> a myslisz, ze nie rosna ODSETKI,
                > myslisz, ze wierzyciele nie beda upominac sie o dług?
                >
                > Policz sobie jakie to sa odsetki od 175 mln,
                > a wynosza gdzies tak 13-14 proc. w skali roku,
                > dolicz jeszcze koszty sadowe i egzekucji...

Zaplątałeś się koleś. Mylisz straty z długami.
                • andreas.007 Re: Czy opłaca sie wykupic konkurencje? 23.05.09, 09:36
                  a wiec prosze wytłumacz mi co to oznacza ta strata 175 mln...
                  czyz to nie oznacza, ze sa winni wlasnie tyle?

W mojej firmie oznacza to dokladnie tyle samo,
                  ale moze w kreatywnej ksiegowosci to co innego oznacza...

Jezeli Police wypracowały strate 175 mln,
                  to oznacza, ze brakuje im tyle pieniedzy na zaplate naleznosci,
                  a to oznacza, ze takie maja dlugi...
                  no moze w strate wliczane sa jakies kredyty,
                  ale to tez oznacza dlugi - jedynie odsetki wtedy
                  moga byc inne!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka