Dodaj do ulubionych

Lotnisko w Amsterdamie bez znajomosci angielskiego

IP: *.nyc.res.rr.com 04.03.12, 05:24
Dzien dobry wszystkim,

Planuje spotkac sie z moja mama w Amsterdamie na urlop. Odbiore ja z lotniska, ale ze ona niestety nie zna angielskiego, chce jej dac troche wskazowek co do tego, co ja oczekuje jesli chodzi o papiery / kontrole graniczna (sama tez jeszcze na owym lotnisku nie bylam). Bedzie leciec KLM z Berlina, wiec nie liczylabym koniecznie na pomoc innych podroznikow z Polski.

Czy trzeba wypelniac jakies formularze w samolocie przed ladowaniem? Czy tylko dowod osobisty sie pokazuje przy wjezdzie? Maja osobne kolejki dla UE / spoza UE? Jesli macie jakies wskazowki co do logistics wjazdu do Holandii samolotem, bylabym bardzo wdzieczna. Napisze krotki list po angielsku, ktory mama bedzie mogla pokazac kontroli granicznej (cel wyjazdu etc.), ale mam nadzieje jej uniknac stresu, wiec dzieki z gory za jakiekolwiek wskazowki.

Pozdrawiam,

K.
Obserwuj wątek
    • Gość: ben franklin Schiphol - Meeting point IP: *.phil.east.verizon.net 04.03.12, 06:13

Witaj,

Ladowanie na Schiphol to sama przyjemnosc:) Lotnisko doskonale oznakowane.
      Kilka punktow informacyjnych przed i po kontroli paszportow. Twoja mama
      leci wewnatrz Zjednoczonej Europy wiec nie potrzebuje wypelniac zadnych
      formularzy. Moze miec wymiennie dowod lub paszport. Nie pisz zadnego listu
      poniewaz czytanie listu przez urzednika imigracyjnego spowoduje korek w sprawnie
      przemieszczajacych sie kolejkach do odprawy paszportowej. Praktycznie jest bez
      znaczenia w jakiej kolejce sie Twoja mama ustawi.

Zamiast listu napisz mamie na kartce "The Schiphol Meeting Point" i tam ja spotkasz.
      www.schiphol.nl/Travellers/ToFromSchiphol/CollectingBringing/MeetingPoint1.htm
      Nie sposob nie zauwazyc tej bialoczerwonej kostki w hali glownej. Ty natomiast mozesz
      zajrzec na strone www.schiphpl.nl i zmienic jezyk na angielski.
      Schiphol to rowniez europejski "hub" dla Delty. Delta lata w symbiozie z KLM i Air France.
      Jezeli nie masz jeszcze biletu to zacznij swoje poszukiwania od strony www.Delta.com

Pozdrowienia - ben

• Gość: c# Re: Lotnisko w Amsterdamie bez znajomosci angiels IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.12, 08:17
      Lot Berlin-Amsterdam nie wiąże się z jakąkolwiek kontrolą paszportową przy przylocie. Przy wylocie trzeba pokazać dowód/paszport przy check-in i tuż przed wejściem do samolotu, razem z kartą pokładową. Nie wypełnia się żadnych formularzy.

Ja bym przekazał następujące informacje:

W Amsterdamie nie będzie żadnej kontroli dokumentów. Po wyjściu z samochodu iść tam, dokąd idą inni pasażerowie. To może być dość długi spacer. Rozglądać się za znakami "Baggage Claim" lub obrazkiem walizki i "Exit". Tłum pasażerów zatrzyma się przy taśmie, z której należy odebrać walizki, a następnie, po odebraniu walizki, razem z tym tłumem należy przejść do wyjścia.

A Ty musisz się zorientować, gdzie przylatuje samolot i stanąć przy odpowiednim wyjściu.
      • Gość: Karolina Re: Lotnisko w Amsterdamie bez znajomosci angiels IP: *.nyc.res.rr.com 04.03.12, 15:00
        Super, dziekuje bardzo za pomoc!
        • kajak75 Re: Lotnisko w Amsterdamie bez znajomosci angiels 08.03.12, 13:56
          a idac z tlumem niech wyjdzie przez wyjscie oznakowane na zielono - nothing to declare.

A poza tym przypomnij mamie, zeby po zaraz po wyjsciu z samolotu wlaczyla komorke - i sprawdz czy ma roaming:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka