Dodaj do ulubionych

Przesiadka bagażu

IP: *.subscribers.sferia.net 23.08.12, 21:05
Witajcie,
Mam pytanie w kwestii tego, jak wygląda sytuacja, gdy sam rezerwuję lot z przesiadką, w dodatku 2 różnymi liniami lotniczymi. Ile czasu zakładać na spokojną przesiadkę?
Czy można przy odprawie na pierwszy lot bagaż nadać tak, aby "sam się przesiadł" czyli, żebym nie musiał czekać na odbiór i ponowne nadanie na kolejny lot?
Kiedyś leciałem na Kanary liniami AirBerlin z przesiadką w Norymberdze, ale było to międzylądowanie zaplanowane przez linie lotnicze, a wycieczkę organizowało buro podrózy i większość pasażerów się przesiadała, więc automatycznie też badaże nadawało się od razu do miejsca docelowego.
A jak jest przy samodzielnej rezerwacji lotów? Ile najlepiej założyć na spojnie czasu na przesiadkę?
Z fóry dziękuję za wszelkie opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: Przesiadka bagażu IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.08.12, 22:25
      Zależy od lotniska (co innego Heathrow, co innego Rzeszów), zależy od kraju (w USA kolejki na lotniskach są ogromne), przeciętnie należy założyć 2 godziny, a z marginesem na opóźnienie przylotu 3 godziny.
      • Gość: p Re: Przesiadka bagażu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.12, 07:57
        Najlepiej mieć oba loty na jednym bilecie. Wtedy - teoretycznie - czas na przesiadkę jest dobrany tak, by zdążyć ze wszystkim. Jeśli nie ma po drodze kontroli paszportowej lub dodatkowej kontroli bezpieczeństwa oraz lotnisko nie jest jakieś strasznie wielkie, to minimum = 1h.
        Lufthansa sprzedaje loty przez Monachium z czasem 35 czy 40 minut i to działa, ale wtedy z bagażem może być różnie. No i w razie spóźnienia oni mają gęstą siatkę połączeń i pasażer nie zostaje na dobę na lotnisku tranzytowym.

Jeśli ktoś kupuje bilety samodzielnie u różnych przewoźników na różne segmenty, to w razie spóźnienia jest zostawiony sam sobie. I wtedy zamiast tanio potrafi być nieciekawie.
        • Gość: katka Re: Przesiadka bagażu IP: 31.187.12.* 24.08.12, 08:23
          Jednym słowem dla pasażera będącego w tranzycie starcza ok. 40 min. (Niemcy), ale dla bagażu przesiadkowego to za krótki czas. Wtedy ten bagaż leci później sam i nas goni.
        • kissmygrass Re: Przesiadka bagażu 24.08.12, 10:00
          Gość portalu: p napisał(a):

> Lufthansa sprzedaje loty przez Monachium z czasem 35 czy 40 minut i to działa,
          > ale wtedy z bagażem może być różnie.

Akurat Lufthansa przesadziła mnie z bagażem w rzeczonym Monachium w 25 minut (samolot z Polski był spóźniony, stąd tylko 25 minut).
          • Gość: p Re: Przesiadka bagażu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.12, 10:44
            Mnie też niejednokrotnie, MUC to fajne i przejrzyste lotnisko, ale raz nie zadziałało i na ciuchy czekałem dwa dni w dość podłym klimacie. Dali co prawda "zestaw skauta" z fajnym t-shirtem, ale teraz organizuję przesiadki z większym zapasem.
    • Gość: katka Re: Przesiadka bagażu IP: 31.187.12.* 24.08.12, 08:19
      Mając jeden bilet, na którym jest kilka odcinków lotu można nadać bagaż rejestrowany na docelowy punkt podróży. Dotyczy to linii regularnych. Nie wiem jak jest w tanich.
      Jeśli nastąpi opóźnienie na jednym z odcinków i pasażer nie poleci to bagaż, chociaż może, to nie poleci też, bo nie może wyprzedzić pasażera.
      Raz miałam przesiadkę we Frankfurcie. Samolot z Pyrzowic spóźnił się. Była jeszcze cała godzina, a i tak nie załadowano bagażu do kolejnego mojego lotu. Ja oczywiście poleciałam dalej. Bagaż doleciał sam na drugi dzień.
      • Gość: x Re: Przesiadka bagażu IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.08.12, 13:41
        Autor wątku WYRAŹNIE pyta o sytuację, kiedy leci różnymi liniami na różnych biletach, a tu odpowiedzi że powinien mieć na jednym bilecie i że Lufthansa i Monachium. Może i powinien, ale pytanie dotyczyło czegoś konkretnego, nie Lufthansy i nie Monachium. Kolejna osoba jeszcze się pochwali, że kiedyś leciała przez pipidów i było fajnie. Wątek urósł i jest zupełnie nie na temat.
        • jorn Re: Przesiadka bagażu 24.08.12, 16:10
          Jeśli dobrze patrzę, to nie napisał, że na różnych biletach, tylko że różnymi liniami. Kupując bilety u pośredników typu Expedia można mieć na jednym bilecie kombinację lotów różnych przewoźników, nawet nienależących do tego samego sojuszu. Leciałem raz w ten sposób i w obie strony bagaż się „przesiadł” bez mojego udziału.
    • kissmygrass Re: Przesiadka bagażu 24.08.12, 13:56
      Gość portalu: mechan napisał(a):

> Czy można przy odprawie na pierwszy lot bagaż nadać tak, aby "sam się przesiadł
      > " czyli, żebym nie musiał czekać na odbiór i ponowne nadanie na kolejny lot?

Można, jeśli linie ze sobą współpracują i pasażer jest odprawiany na cały lot za jednym zamachem, a nie na każdy segment z osobna.

> A jak jest przy samodzielnej rezerwacji lotów? Ile najlepiej założyć na spojnie
      > czasu na przesiadkę?

Zależy od wielu czynników. Trzeba odebrać bagaż, wydostać się ze "strefy", odprawić i nadać bagaż ponownie, przejść kontrolę bezpieczeństwa. Przy dużym lotnisku ze sporym natężeniem ruchu to wszystko może zająć trochę czasu. Podaj może jakieś szczegóły.
      • Gość: mechan Re: Przesiadka bagażu IP: *.subscribers.sferia.net 25.08.12, 17:26
        Dziękuję wszystkim za dobre chęci i odpowiedzi.
        Generalnie interesuje mnie sytacja lotu z przesiadką, który sam rezerwuję aby było taniej. Korzystam z wyszukiowarki azuon, dotychczas latałem tylko i wyłacznie bezpośrednio głównie z uwagi na dzieci, ale teraz sa już dość duze, a loty z przesiadkami jak widzę mogą dać spore oszczędności. Bilety kupuję sam bezpośrednio w danych liniach lotnicych.
        Rozumiem więc, że aby była możliwść nadania bagażu na miejsce docelowe przy pierwszym locie, to firmy operatorzy lotów muszą ze sobą współpracować, tylk jak mam to sprawdzić??? I co zrobić, jeśli firmy jednak nie współpracują? Rozumie, że nie ominie mnie wtedy odprawa przy każdym odcinku lotu.
        • kajak75 Re: Przesiadka bagażu 25.08.12, 20:38
          Generalnie rzecz biorąc tanie linie nie "przesadza" twojego bagażu, nawet gdy kolejny odcinek lotu pokonujesz ich linia, ale na oddzielnym bilecie.
          Linie tradycyjne na ogół ze sobą współpracują. Ja miałam 1 bilet do Stambulu z Warszawy i inny Stambul przez Doha do Katmandu. Bez problemu w Warszawie nadalam bagaż bezbosrednio do Katmandu - za okazaniem bordingow na kolejne loty. W Stambule byłam wywołana przy bramce - chcieli sie upewnić, ze lecę.
          • pietnacha40 Re: Przesiadka bagażu 26.08.12, 20:42
            mam lot z przesiadką - jest to na jednym bilecie ,ale dwie linie . Ateny - Monachium - Kraków . Oddając bagaż w Atenach , muszę im powiedzieć ,że mają go wysłać do Krakowa ? Myślałam , że bagaż "przesiądzie" się ze mną - tak było jak leciałam kiedyś do Hiszpani . Oddawałam bagaż ,niczego nie głosiłam , przesiadałam się w jedną stronę raz , w drugą trzy razy i bagaż wylądował ze mną . Z Waszych odpowiedzi wynika ,ze niekoniecznie tak jest . Jak się odnajduje bagaż ,jeśli nie leci z nami ? Jak przylatuje wcześniej ,albo później , gdzie go szukać ?
            • Gość: katka Re: Przesiadka bagażu IP: 31.187.12.* 27.08.12, 08:52
              Od dawna tak jest, że mając jeden bilet na kilka odcinków należy wyraźnie powiedzieć, że bagaż nadaje się do punktu docelowego.
              Nawet gdy pasażer przechodzi tylko przez strefy tranzytowe to bagaż leci wtedy,gdy wsiądzie do samolotu jego właściciel. Jeśli dolecimy do punktu docelowego i nie ma bagażu to na lotnisku są okienka, gdzie zgłaszamy zaginięcie bagażu i jest on dostarczony na podany przez nas adres.
    • Gość: mechan Zdążę czy nie zdążę? IP: *.subscribers.sferia.net 04.09.12, 14:47
      Witam ponownie i podbijam wątek z pytaniem do bardziej doświadczonych "lotników"
      Przsiadka na lotnisku w Barcelonie El Prat, 2:40 h czasu pomiędzy przylotem a odlotem, lot z bagażem rejestrowanym i dwójką dzieci.
      Zdąże, czy nie zdąże?
      • Gość: mechan Re: Zdążę czy nie zdążę? IP: *.subscribers.sferia.net 04.09.12, 14:51
        Jeszcze jedno...
        Przesiadka z Wizz Xclusive do Ryanair, więc raczej o przesiadce bagażu bez mojej ingerencji nie ma co marzyć...
    • Gość: gość przekazywanie bagażu IP: *.net.pbthawe.eu 28.12.13, 09:38
      Lecę zWarszawy do Salt Lake City (USA) nadalam bagaz w Warszawie czy muszę go gdzieś odbierać lece z W-wy do Berlina (Airberlin) dalej z Berlina do Chicago (Airberlim) w Chicago linie Amerykańskie do Salt czy bagaz doleci bezpośrednio do celu? Dzieki!
      • oba.ma.jadra Re: przekazywanie bagażu 28.12.13, 10:29

Odbierzesz na krotko bagaz w Chicago przed odprawa paszportowa i zaraz
        przekazesz bagaz na lot do Salt Lake City. I tam bagaz odbierzesz.
    • Gość: Witek Bagaz IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 09.08.14, 16:00
      Ja mam troche inny problem. Lecę jedną linią (Lufthansa) ale na każdy odcinek mam oddzielny bilet. Czy w Warszawie będę mógł nadać bagaż na całą podróż czy we Frankfurcie muszę ponownie nadawać bagaż? Czy w Warszawie mogę dostać kartę pokładową także na drugi lot na innym bilecie, też Lufthansy i tego samego dnia?
      • jobi Re: Bagaz 10.08.14, 13:09
        Zadzwoń na ich infolinę i się dowiedz szczegółowo co i jak. Będzie szybciej niż czasem czekać tutaj na odpowiedź.
        Ja chwilowo nie narzekam na ich obsługę telefoniczną. Ostatnio odpowiadali bez problemu na masę moich bzdurnych pytań.
      • Gość: rafal imysz@wp.pl Re: Bagaz IP: *.scansafe.net 11.08.14, 19:00
        Czesc.
        Przy odprawie na pierwszy odcinek pokaz wydruki wszystkich biletow. Jesli tylko nie ma takiej sytuacji, ze czas Twojej przesiadki wynikajacy z tych dwoch biletow jest czasem krotszym od minimalnego dla tego lotniska na tej trasie, to nie powinno byc zadnego problemu.
        Mozliwe, ze bagaz poleci do konca, ale bedziesz musial w service center na kolejnym lotnisku pokazac przywieszke bagazowa, zeby LH wiedziala, ze Ty lecisz i Twoj bagaz tez jednym/kolejnym samolotem. Przywieszka prawde Ci powie, dokad i jak leci Twoj bagaz.
        Czasami widac tez, jak bagaz lezy obok tasmy transportujacej go do samolotu i czeka az Ty w service center "podlaczysz" go do swojego biletu. Wtedy od razu obsluga laduje go na tasme.
        Troszke pozytywnej energii sie uda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka