Dodaj do ulubionych

Latanie i strefy bezcłowe

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 22:18
witam ! :)
dawno nie latałam i nie wiem jak to wszystko teraz wygląda. Czy nadal opłaca
się kupować perfumy w strefie bezcłowej? czy i ile są rzeczywiście tańsze?
Naprawdę nie wiem jak to się teraz odbywa :/
Jeszcze jedna rzecz - lecę do Nowego jorku i przesiadam się w Paryżu - w
Paryżu czekam prawie 3 godzinki, czy w tym czasie mogę zwiedzać strefę
bezcłową? Dodam, że nigdy dotąd nie leciałam z przesiadką :)

Będę wdzięczna za pomoc doświadczonych latających :)
Obserwuj wątek
    • bestialski_wzrok Re: Latanie i strefy bezcłowe 21.05.06, 14:18
      Owszem perfumy są duzo tańsze na bezcłówce. Opłaca się kupować. Z tą przesiadką
      to tak ostrożnie... Są to 3 godziny ale tak naprwdę nie jest to za długo. Zanim
      samolot zakołuje pod Teminal, wysiądą pasażerowie itd... i jeszcze trzeba
      będzie przejść na inny terminal czas się skróci, Trzeba go pilnowac i pamiętać o
      tym że przed kolejnym rejsem również trzeba się zgłosić 45 minut do odprawy
      biletowej.
      • Gość: Katkus Re: Latanie i strefy bezcłowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 16:06
        No dokładnie - czasu nie ma za dużo, ale może zdążę :) Wszystko zalezy też od
        tego czy nie będzie opóźnień i tak dalej - noi nic - zobaczymy :)
        Dzieki!! :)
      • dmj1 Re: Latanie i strefy bezcłowe 21.05.06, 17:56
        bestialski_wzrok napisała:

> Owszem perfumy są duzo tańsze na bezcłówce. Opłaca się kupować.

A to bardzo interesujace. Sklepy bezclowe na lotniskach w UE.
        Juz od kilku dobrych lat sklepy na lotniskach, zwlaszcza w UE naleza do jednych
        z drozszych. Owszem sa okazje, promocje ...ale gdzie ich nie ma ?

darek
        • Gość: Katkus Re: Latanie i strefy bezcłowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 19:05
          hmmm no własnie dlatego pytam, bo wiem, że kiedyś było dużo taniej i to były
          prawdziwe okazje - wiem, że alkohol jest tani, ale co z innymi rzeczami to nie
          mam pojęcia
        • viking2 Re: Latanie i strefy bezcłowe 25.05.06, 03:19
          > bestialski_wzrok napisała:
          >
          > > Owszem perfumy są duzo tańsze na bezcłówce. Opłaca się kupować.
          >
          > A to bardzo interesujace. Sklepy bezclowe na lotniskach w UE.
          > Juz od kilku dobrych lat sklepy na lotniskach, zwlaszcza w UE naleza do jednych
          >
          > z drozszych

Tak, ale mowa jest o bezclowym sklepie na paryskim CDG, dla pasazerow do N.
          Jorku (ktory w UE nie jest). Oczywiscie, zeby cokolwiek kupic, musisz pokazac
          karte pokladowa i wtedy rzeczywiscie jest troche taniej - ale to juz nie takie
          kokosy, jakie kiedys bywaly. Chyba tylko jeszcze na lotnisku w Hong Kongu, albo
          na Taiwanie mozna "robic interesy", gdzie indziej to juz niestety piesn
          przeszlosci...
          • viking2 Re: Latanie i strefy bezcłowe 25.05.06, 03:21
            P.S. Masz fantastycznego nicka! Bestialski_wzrok... Wreszcie cos, co brzmi
            drapieznie...
      • Gość: momaan Re: Latanie i strefy bezcłowe IP: *.eranet.pl 24.05.06, 23:09
        na pewno nie polecam duty free na JFK w Nowym Jorku, przynajmniej na terminalu
        z którego odlatuje Finnair do Europy, sklep wielkości chustki do nosa z
        żenująco ubogą ofertą...ceny niższe a i owszem od naszych sklepowych, ale wybór
        marniutki...
        co zaś do przesiadki to nie obawiaj się, masz wystarczająco dużo czasu na
        przejście z terminala do terminala i na boarding, na ten potrzebujesz się
        zgłosić najpóźniej na 20 minut przed odlotem...
        ja w Hiesinkach lecąc do NY city miałam na przejście z terminalu do terminalu
        (fakt, że lotnisko malutkie i przejście zajmuje 1 minutę) 10 minut pomiędzy
        przelotami, a jeszcze na duty free zdążyłam
        więc głowa do góry i udanych zakupów i podrózy
        • Gość: Katkus Re: Latanie i strefy bezcłowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 23:42
          :)))) No to mogę powiedzieć tylko - WOW ;) 10 minut i jeszcze strefa bezcłowa
          to już wyczyn :) Wiem, że lotnisko w Helsinkach jest bardzo przyjemne, w
          zeszłym roku znajomi się tam przesiadali. Pozwiedzam :)
    • czajka258 Re: Latanie i strefy bezcłowe 22.05.06, 12:07
      Po naszym wejściu do Unii ceny nie są już tak atrakcyjne jak były kiedyś. Moim
      zdaniem ceny alkoholu są praktycznie identyczne jak w sklepach w PL, ale w
      sumie nie kupuję za często, więc może się mylę. Wyznacznikiem jest dla mnie
      cena Baileysa - zawsze sprawdzam ile kosztuje i niestety cena jego jest
      praktycznie identyczna jak w normalnym sklepie w PL. Natomiast jeżeli chodzi o
      perfumy, to generalnie we Francji są o jakieś 30% tańsze niż w Polsce. Więc na
      lotnisku też ;). Sprawdzone wielokrotnie ;)
      Pozdrawiam
      • Gość: Katkus Re: Latanie i strefy bezcłowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 19:27
        uuu no to super :) dzięki wielkie! :)
        • dmj1 Re: Latanie i strefy bezcłowe 22.05.06, 23:20

> uuu no to super :) dzięki wielkie! :)

Mimo wszystko dalej nie rozumiem :-)
          Lecisz do USA i czemu uparlas sie aby kosmetyki kupowac na CDG - bo tam chyba
          bedziesz sie przesiadal/a ?
          W USA jest taniej, chyba , ze koniecznie chcesz miec prezent "na wejscie".
          darek
          • Gość: matti Re: Latanie i strefy bezcłowe IP: *.elb.vectranet.pl 23.05.06, 00:45
            no a jak lece do Turcji to mam tańsze zakupy na lotnisku w Warszawie?....zna ktoś może ceny orientacyjne?
            • oszust1 Re: Latanie i strefy bezcłowe 23.05.06, 15:13
              Wiele sklepów wolnocłowych na lotniskach w UE ma podwójne ceny. Przy płaceniu
              zawsze pokazujesz Boarding Pass i w zależności od tego, czy wylatujesz poza UE,
              czy nie, płacisz odpowiednio mniej lub więcej. Kosmetyki na dużych lotniskach są
              raczej trochę tańsze niż u nas w drogich drogeriach. Zawsze są jakieś promocje.
              Rzeczywiście w Stanach kosmetyki są tańsze niż w Europie (przynajmniej były, jak
              kupowałem). Promocje "kup 3 zapłać za 2" nie są rzadkością.

Są też czasem rzeczy wyłącznie sprzedawane w duty-free, nie do kupienia poza
              lotniskami.

Jedna uwaga - to co kupicie "wolnocłowo" potem musicie wwieźć - przejść obok
              celników - do kraju, dokąd lecicie, więc bez przesady z tymi zakupami.
              • Gość: anusia Re: Latanie i strefy bezcłowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 01:15
                dokladnie, czesto w Tel-Awiwie sa takie promocje, kup 2 i 1 gratis.
                W Polsce cenny troszke tansze niz w sklepie !
          • Gość: Katkus Re: Latanie i strefy bezcłowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 19:08
            o! no własnie - nie zalezy mi na prezencie na wejście, po prostu myślałam że we
            Francji jest taniej:) Dawno nie byłam w Stanach i nie wiem jak to wygląda
            szczerze powiedziawsz:/ sle jak tak to musze zweryfikować te plany :)
    • Gość: gosc Re: Latanie i strefy bezcłowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 17:05
      A może ktoś wie jak jest u naszych wschodnich sąsiadów - jeśli chodzi o ceny w
      duty free - ukraina, rosja?
      • mala_nicki Re: Latanie i strefy bezcłowe 23.05.06, 18:47
        Ja niedawno kupowałam perfumy w Kaliningradzie i cena naprawdę super.
        Ostrzegano mnie, że może to byc podróbka, ale były ok, a cena jak za podróbke.
        Alkohol też nieźle, tylko oczywiście poza UE.
    • la.parisienne Re: Latanie i strefy bezcłowe 25.05.06, 01:24
      Polecam Wam latanie do Stanow z jednodniowym stopem na francusko-holenderskiej
      wyspie Saint Martin. Wyspa jest zdetaksowana, zadnych podatkow, cel, tax.
      Butelka whisky JB tanszka od butelki soku pomaranczowego, po stronie
      francuskiej kupuje siewszystkie kosmetyki, ciuchy, po stronie holederskiej cala
      ulica z butikami jubilerskimi. Taniocha, wszytkie crusing zatrzymuja sie w
      porcie wylega nagle 1500 osob, kupujacych diamenty, robia tez czesto modele
      bizuterii amerykanskiej na poczekaniu. Po stronie francuskiej tez bizuteria
      marki Fred, Chopard, Cartier etc.
      Do nabycia tez wszystkie marki okularow slonecznych, sprzet i odziez do sportow
      morskich, wielki butik Ralpha Lorena.
      Po 2 tyg. pobycie na wyspie mialam owerdoze shopinngu na rok.
      -
      spieprz.aj babsztylu
    • Gość: debil [...] IP: *.utaonline.at 25.05.06, 07:14
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • parole_parole Re: Latanie i strefy bezcłowe 25.05.06, 11:24
      Hej, nie wiem jak na innych lotniskach, ale w Amsterdamie na Schipholu perfumy
      sa tansze i oplaca sie kupic, czesto sa tez rozne promocje, dla przykladu warto
      zajrzec do ich katalogu (online). Fakt, ze od kilku lat niby nie ma czegos
      takiego jak bezclowka, ale w przypadku Amsterdamu, to lotnisko placi te roznice
      w cenie, bo im sie oplaca, ze ktos przyjdzie i zrobi u nich zakupy. Nie ma za to
      obnizek na alkohol i papierosy - chyba, ze lecisz do kraju, ktory nie nalezy do
      UE. Jak lecisz do kraju unijnego, to placisz normalna cene za te produkty.
      Milej podrozy! :-)
      • Gość: Katkus Re: Latanie i strefy bezcłowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 23:44
        wielkie dzięki! :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka