Dodaj do ulubionych

Qatar airways

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 07:56
Witam wszystkich serdecznie!
mam pytanie odnośnie tych linii. Orientuje się ktoś jak wygląda
proces rekrutacji oraz sama praca w tych liniach? doczytalam sie, ze
nie potrzebuja zadnego doswiadczenia, co mnie bardzo zdziwilo. Sama
nie wiem czy zle cos zrozumialam, czy o co chodzi:) Bardzo prosze o
informacje i pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosia Re: Qatar airways IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.04.09, 16:57
      flyingtheglobe.blogspot.com/
      poczytaj,popytaj

pozdrawiam
    • Gość: Jinx Re: Qatar airways IP: *.bb.sky.com 24.04.09, 18:02
      tak się składa,że pracuję dla Qaatar Airways na Heathrow. rozumiem,że interesuje
      Cię praca stewardessy? Qatar Airways podobnie jak inne linie lotnicze organizuje
      co jakiś czas w różnych miastach na całym świecie tzw. event days, podczas to
      których kandydaci mogą poznać szczegóły pracy a także są poddawani różnego
      rodzaju zadaniom. jeśli przejdziesz 1 etap zaproszą Cię nast. dnia na etap 2, po
      którym byc może zaproponują Ci pracę. doswiadczenie nie jest potrzebne. pensja w
      przeliczeniu na brytyjskie funty to ok. 500-600. w Qatarze nie płaci się
      podatków więc cala pensje zachowujesz dla siebie. nie musisz też płacić za
      mieszkanie, które to będziesz dzielić z innymi stewardessami. pamietaj,ze Qatar
      to muzułmanski kraj, a co zatym idzie dość restrykcyjny jeśli chodzi o szeroko
      rozumianą rozrywkę.
      • Gość: Marta F. Re: Qatar airways IP: *.chello.pl 24.04.09, 21:55
        Dziękuję za odpowiedź. Tak, interesuje mnie praca stewardessy. Dni otwarte będą 9-go maja w Warszawie. Nadal się zastanawiam czy tam pojechać. Mam 20 lat, studiuję, nie mam żadnego doświadczenia ale moim marzeniem jest latać-to wiem na pewno. Wydaje mi się, że jestem za "malutka" jak na tę firmę. Na rekrutacji miałam okazję być raz i to do Wizzair, gdzie było 100 kandydatów. Podejrzewam, że do QR zgłosi się ich multum i na pewno wezmą tych z doświadczeniem. Mógłbyś coś powiedzieć o swojej pracy oraz to jak przebiegła Twoja rekrutacja? Przez ostatnie dni zajęta byłam czytaniem opinii na temat firmy i powiem szczerze, że nie wygląda to zbyt ciekawie. Chętnie się dowiem czegoś od Ciebie:). Pozdrawiam i czekam na odpowiedź!
        • Gość: Jinx Re: Qatar airways IP: *.bb.sky.com 25.04.09, 19:28
          ja pracuję jako personel naziemny, wiec oprocz tego,ze spotykam na co dzien
          stewardessy, to tak na prawde nie mam wiekszego pojecia o ich pracy. mysle,ze
          nic nie stoi na przeszkodze, zebys pojechala 9 maja na to spotkanie i
          sprobowala. pamietam jak moja kumpela zupelnie bez doswiadczenia dostala kilka
          lat temu prace dla Gulf Air.
          wiekszosc pracujacych dla Qataru dziewczat pochodzi z Azji - Indii, Filipin czy
          Tajlandii. spotkalem tez kilka Polek i jednego Polaka. na pewno jest to ciekawa
          przygoda, choc pewnie nie da sie w tej pracy dlugo wytrzymac. moja kumpela w
          Gulf Air pracowala zaledwie rok. moze i bedziesz latac po swiecie, ale za duzo
          nie zobaczysz. z lotniska autobus zabiera wszystkich do hotelu i za kilkanascie
          godzin ta sama zaloga wraca do Dohy. dostaniesz 1 bilet gratis na rok, za kazdy
          nastepny bedziesz musiala zaplacic 10% ceny biletu + podatki. powodzenia
        • Gość: Jinx Re: Qatar airways IP: *.bb.sky.com 25.04.09, 19:29
          zapomnialem zaznaczyc,ze jedynym wymaganiem jest chyba znajomosc angielskiego,
          wiec jesli takowa posiadasz to masz szanse. pozdrawiam
          • Gość: Gosia Re: Qatar airways IP: *.olsztyn.vectranet.pl 25.04.09, 19:51
            Moze lepiej sprobuj swoich sil w Emirates ,naprawde daja mozliwosc
            zwiedzania swiata ! i Dubaj jest mimo wszystko bardziej otwarty na
            kulture zachodu
            • Gość: Marta F. Re: Qatar airways IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 21:41
              Myslalam, ze pracujesz jako CC. Mimo wszystko dzieki za informacje.
              Ja oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze zdarzaja sie takie przypadki,
              ze bez zadnego doswiadczenia mozna sie dostac do dobrych linii.
              Wydaje mi sie, ze wielka role odgrywa tutaj szczescie. Sama nie wiem
              czy oplaca mi sie tam jechac. Bylam jedynie na rekrutacji do Wizza,
              co nic mi nie daje. Prosze o wiecej informacji na temat przebiegu
              rektrutacji i samej pracy! pozdrawiam
              • Gość: Josh Re: Qatar airways IP: *.acn.waw.pl 28.04.09, 23:59
                Qatar podobnie jak Emirates oraz Kuwait Airways poszukuje mniej wiecej raz do roku na terenie Polski tzw. "swiezego mieska". Proces rekrutacyjny przebiega mniej wiecej w ten sam lub podobny sposob, tzn. prezentacja firmy, kraju; zajecia grupowe; wypowiedzi indywidualne, selekcja wstepna, rozmowy indywidualne i albo jestes na pokladzie z nimi albo jestes poza gra. Przy dostaniu sie do pracy w tej czy podobnej linii z tego regionu nastaw sie psychicznie na dlugi czas rozlaki z bliskimi etc. Wiele osob po pewnym czasie nie wytrzymuje tego i rezygnuje. W ramach miesiecznego grafika pracy masz zagwarantowanych pare dni wolnych (ok. 8-10 etc) w zaleznosci od potrzb firmy, w pozostale zas - bez wzgledu na to czy to okres zwykly czy swiateczny po prostu meldujesz sie w uniformie do pracy i zasuwasz np. na locie trwajacym i 12 godz. np. z Qataru do US. Tam kilkanascie godzin odpoczynku (layover'u) i z powrotem do punktu wyjsciwego/bazy rodzinnej. 1-2-3 dni off i znow podobna historia, ale moze juz na locie gdzies w innym kierunku. 12 godziny lot to co najmniej 3-4 serwisy i stan permanentnego alertu na prosby, potrzeby pasazerow czy inne p[odobne sytuacje. To naprawde w miare ciezka praca, gdzie przez caly czas winien goscic na twej twarzy usmiech nr. 7 i wszystko musi byc na topie etc etc.
                Enirates zaglada do Polski ok. 2 razy w roku, takze zgodnie z sugestia ktoregos z poprzednikow, sugerowalbym Ci zainteresowanie bardziej ta firma nizli Qatarem. UAE jako kraj jest zdecydowanie bardziej 'prozachodni', zas Qatar traci muzulmanska ortodoksja.
                Powodzenia!
              • Gość: newdk Re: Qatar airways IP: 85.222.27.* 25.10.09, 18:15
                QA przeprowadza wlasnie rekrutacje w Warszawie.
                Jak wyglada rekrutacja?

1 dzien - Open Day: Prezentacja filmu o Doha i opowiesc rekruterow o
                Katarze,jego kulturze, warunkach pracy, liniach lotniczych QA itp. Uzyskujesz
                wiele wiele informacji. Mozesz tez zadawac pytania jesli nurtuja Cie jakies
                watpliwosci. Na koniec ustawiasz sie w kolejeczce i osobiscie wręczasz swoje CV
                + zdjecia. W tym momencie rekruter zadaje Ci jakies pytanka, np. Czy pracowalas
                juz jako stewardessa?, Czym sie zajmujesz obecnie? Taka pogawedka trwa doslownie
                chwilke. Potem mozesz juz isc do domu i czekac na telefon (jeszcze tego samego
                dnia) z informacja, ze przeszlas dalej. Jesli Ci sie nie powiodlo to zero odzewu.

2 dzien: Pisemny test z angielskiego (zaznaczyc odp. a, b c...; napisac
                odpowiedz na zadane pytanka itp.). Potem przerwa a po przerwie wyniki testu i
                eliminacje osob, ktore nie przeszly dalej. Pozniej grupowa dyskusja na zadany
                temat, np. omówic wspolnie 5 wydarzen, ktore mialy miejsce ostatnio na swiecie.
                Rekruterzy chodza dookola i przysluchuja sie dyskusjii, robia notatki. Kolejna
                przerwa i eliminacje. Druga dyskusja grupowa, np: uporzadkowac wg. rangi
                waznosci podane zdania, dotyczace tego co najpierw trzeba wykonac w samolocie.
                Oczywiscie porzadkujac zdania trzeba caly czas dyskutowac a rekruterzy obserwuja
                i robia notatki. Ostatnia przerwa i eliminacje. Finalisci dotra do kolejnego
                etapu (dzien trzeci).

3 dzien: Okolo 30 minutowa rozmowa sam na sam z rekruterem. Mozesz otrzymac
                pytanie, np: dlaczego chcesz latac?,Jak sie zachowasz w danej sytuacji?, Twoje
                mocne i slabe strony? Rekruter pyta rowniez o zawartosc Twojego CV wiec warto
                pamietac co sie do niego wpisalo.
                Potem Twoje dokumenty wraz ze zdjeciami i notatkami o Tobie sa wysylane do
                Kataru, gdzie HR decyduje czy zostales przyjeta.
      • dompado Re: Qatar airways 07.08.09, 17:39
        Witam wszystkicj,

prosze Was o informacje czy mezczyzni Polacy tez sa stewardami w Qatar airlines?
        O co sie pyta komisja rekrutacyjna na pierwsyzm spotkaniu? Dziękuje i pozdrawiam!
        • Gość: megi Re: Qatar airways IP: 94.72.105.* 04.09.09, 17:32
          orientujecie się ile trzeba mieć wzrostu aby pracować w tych liniach lotniczych?
          • tomasz.pabian Re: Qatar airways 16.11.09, 11:24
            Z tym świeżym mięskiem nie przesadzałbym, nikogo się nie zmusza by
            wyjeżdżał w końcu nie aż tak daleko (bezpośredni rejs do Polski
            trwałby góra 5.30). Ja sam pracuję tutaj od kilku miesięcy (Qatar) i
            owszem, nie jest to świat marzenie, czego zresztą nie oczekiwałem,
            ale źle też nie jest, w obecnej sytuacji jaka jest w Polsce
            spokojnie mogę odłożyć miesięcznie 5-6 tys zl, juz po wszystkich
            odliczeniach (kosztow zycia, czy wydawania pieniedzy na pobytach).
            Oczywiscie ciezko sie nie zgodzic zeby jest to ciezka praca,
            powiedzialbym baardzo wyczerpujaca momentami, ale wszystko dla
            ludzi. Serwisow maksymalnie na jednym rejsie moze byc 2, takze z
            tymi 3-4 to delikatna przesada. Na pewno oczekuje sie tutaj duzej
            samodzielnosci od ludzi, duzej tez odpowiedzialnosci. To naprawde
            wszystko zalezy czego tak naprawde szukasz w zyciu, to jest
            przystanek na 1-2 lata, nie dluzej. O Emirates slyszy sie tez bardzo
            duzo dobrego, ale pobyty ma takie same jak i my, roznica taka, ze
            lata do wiekszej nieznacznie liczby destynacji, nie ma prohibicji, z
            drugiej strony życie w Dubaju jest jednak troche drozsze niz w Doha.
            Osobiscie, nie polecam tej pracy komus kto nigdy wcześniej nie
            latal, bo zderzenie z rzeczywsitoscia moze byc bardzo ciezkie.
    • tropikey Re: Qatar airways 16.11.09, 12:22
      cześć,
      wypowiedziało się tu kilka osób pracujących w Qatar Airways, więc może mi coś
      podpowiedzą. Chodzi o to, że od długiego już czasu próbuję sprawdzić na ich
      stronie, w dziale "My booking", stan rezerwacji. Wpisuję nr rezerwacji, nazwisko
      i po chwili pokazuje się komunikat: "Warning Message! Unfortunately our systems
      are not responding and we are unable to process your booking at the moment. We
      regret the inconvenience. Please try again later.". Ten sam komunikat pojawia
      się na różnych komputerach, więc wygląda na to, że to jednak jakiś błąd systemu
      Qatar. Wiecie może coś na ten temat? Pytałem u przedstawiciela linii w Polsce i
      w Niemczech, ale nikt nie dał mi odpowiedzi (dostałem rozpiskę lotów, ale o
      systemie ani słowa). Mogę to co prawda sprawdzać na innych stronach (np. na
      Expedii, gdzie kupowałem bilety, czy na Checkmytrip), ale wolałbym mieć dostęp
      do najważniejszego źródła.
      Gdyby ktoś miał podobny problem, albo wiedział, o co chodzi, chętnie poczytam...
      Pozdrawiam, Bartek
      • Gość: 12332 Re: Qatar airways IP: 188.33.53.* 28.09.10, 14:31
        witam a czy ktoś sie orientuje
        bo moja siostra właśnie sie dostała do tych lini
        ale musiała zrobić szereg skomlikowanych badań
        i im to wysyłała
        czy oni po analizie tych badań mogą ja odrzucic
        jak to wygłada pytanie do osób które pracują w tych liniach
        • Gość: olek Re: Qatar airways IP: 109.243.95.* 29.09.10, 22:36
          hej, podaj maila to ci dam namiar do osoby, która rozpoczęła pracę w liniach w lipcu br. Wszystko wypytasz.
          Ale z zatrudnieniem podobno nie ma problemu :) a teraz koleżanka lata po całym świecie - zwiedza każde z wielkich miast oczekując na telefon, że za godzinę ma się zjawić na lotnisku bo wylatuje do miasta X - piękne życie :) ehh,, a człowiek głupi był marnując czas w szkole :)
          • Gość: tala Re: Qatar airways IP: 188.33.74.* 30.09.10, 10:06
            Witaj,

A Twoja koleżanka kiedy brala udział w rekrutacji? Ja brałam udział udział w sierpniu w Warszawie, przeszlam wszystkie etapy, zrobiłam wszystkie badania lekarskie i cały czas karzą mi albo coś poprawic bo nie jest po ich myśli , albo wysyłać ponownie to samo, już mi ręce opadają. Nie wiem ile ile to wszystko moze jeszcze trwać. Nie wiesz jak było w przypadku Twojej koleżanki? ile u niej to wszystko trwało?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka