Dodaj do ulubionych

Chleb smażony

10.10.04, 20:50
Bardz smaczne, polecam za szklanką gorącego mleka. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Madzia Re: Chleb smażony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 19:58
      to tzw french tost
      jajko można zmieszać z mlekiem, chlebek moczyć krócej bo się rozciapla. Jak już
      smażycie drugą strone połóżcie na chlebek plasterek żółtego sera- będzie się
      bosko ciągnął
      • lunatica dobry jest też chlebek w jajku i mleku 16.10.04, 20:02
        z odrobiną pieprzu i soli.
        + plasterek żółtego serka, jeśli ktoś ma ochotę.
      • Gość: ela.tu-i-tam Francuski "pain perdu" (Re: Chleb smażony) IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 16.10.04, 20:19
        To przypomina bardzo francuski "pain perdu" (chleb stracony), robi sie glownie
        z suchej bagietki pokrajonej na kromki. Moczyc krotka chwile w jajku
        rozbeltanym z mlekiem, smazyc na masle, posypac cukrem po zdjeciu z patelni.
        Oczywiscie mozna takze z konfitura. Wszystkie dzieci uwielbiaja.
    • malwis19 Re: Chleb smażony 16.10.04, 20:36
      A ja uwielbiam smażony ylko na tłuszczu z solą i czosneczkiem.Pycha!!!
      • Gość: Martusia z miodzikiem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 17:06
        A ja jem taki smażony chlebek polany miodem mmmm.. pycha!!! I nazywam to
        przysmak Kubusia Puchatka :-)
    • Gość: Bartek36 Re: Chleb smażony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 19:40
      Chce to zjeść
      proszę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      !!!!!!!!!
    • Gość: maria Re: Chleb smażony IP: 199.245.156.* 12.11.04, 19:55
      absolutnie sie zgadzam: PYCHA tylko znam to pod nazwa French Toast
      • cat-lover Re: Chleb smażony 21.12.04, 17:48
        Tak, to klasyczny french toast podawany na kazdym "szanujacym" sie brunchu.
    • jswm Re: Chleb smażony 21.12.04, 17:59
      ja robię dzieciom z chałki i nie słodzę przed smażeniem bo się przypala.
      • cat-lover Re: masz racje... 21.12.04, 18:04
        z tym cukrem- nie daje sie na poczatku/nie doczytalam przepisu/. Najpierw sie
        moczy w jajku rozbelkanym z mlekiem a dopiero na koncu posypuje cukrem
        pudrem/przynajmniej tutaj/.
      • Gość: mały Re: Chleb smażony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 20:05
        najlepszy jest zwykly - usmazony na kolor rumiany, posmarowany dzemem wisniowym
        z kawalkiem twarogu na wiezchu i do tego kubek mleka - no po porostu poezja!
    • basiul Re: Chleb smażony 22.12.04, 07:28
      ja robię nieco inaczej - na ostro: zamiast cukru dodaję do jajka z mlekiem
      mnóstwo przypraw (wszystko co mi wpadnie - pieprze, papryka, bazylia, tymianek,
      oregano itp.), gdy już odwrócę na patelni kładę żółty ser, na talerzu dodaję
      ketchup. Dla mnie świetnie komponuje się z sałatką szwedzką lub kiszonym
      ogórkiem...
      • kaiserka Basiul, ta szwedzka salatka, co to jest? n/tx 20.03.05, 18:26

• Gość: Ketsele Re: Chleb smażony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 23:27
      Polecam wszystkim french toasty ale z ... syropem klonowym! Palce lizac!
      • Gość: ankaa Re: Chleb smażony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 17:59
        potwierdzam z syropem klonowym to niebo w gebie !!!!!!!!!!
      • ampolion Re: Chleb smażony 08.09.05, 03:03
        Z klonowym - to przecież klasyka!
    • Gość: kirś Re: Chleb smażony IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 20.03.05, 17:35
      a moja mamazwykła nam smażyć wczorajsze bułeczki na śniadanie namoczone w mleku
      i jajku
    • Gość: Zocha Re: Chleb smażony IP: *.NET / *.stella.net.pl 10.05.05, 13:38
      ja nie jem tyle masła przez tydzień co jest na jedno twoje śniadanie
      • monia_77 Re: Chleb smażony 10.05.05, 15:41
        Ja lubie bardzo chalke tak smazona i posmarowana powidlami sliwkowymi + kakao.

Aha a apropos chleba smazonego to czy jedliscie w dziecinstwi np. chleb ktory
        kladlo sie na watrobke i cebule i pod przykrywka lekko podduszalo? No dla mnie
        watrobka mogla nie istniec ale ten zapach na chlebie i cebula duszona, uhmmm.
    • Gość: WU_Key_5_X_1978 Re: Chleb smażony IP: *.man.lodz.pl / *.man.lodz.pl 07.09.05, 21:24
      Ja z lat dzieciństwa pamiętam chlebek smażony w głębokim oleju z plasterkiem żółtego sera. Pychota :-)

Pani Hanna Orzechowska? Jest pani z Łodzi? Jeśli tak to proszę o kontakt na WU_Key_5_X_1978@tlen.pl

Pozdrawiam.
    • ampolion A ja myślałem, że taki 08.09.05, 04:42
      www.cooks.com/rec/search/0,1-0,indian_bread,FF.html
    • Gość: smakosz Re: Chleb smażony IP: *.access.telenet.be 14.10.05, 19:53
      Pycha, podobnie robi sie grzanki francuskie
    • Gość: Ewa Re: Chleb smażony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 21:41
      ja sobie to zrobiłam na kolacyjke:P ale szcerze powiedziawszy to nie za bardzo mi to smakowało troche za bardzo rozgibziane...
    • Gość: Paulina92 Re: Chleb smażony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 13:04
      Bardzo smaczne
      ps. szczegolnie z konfiturka xD
    • Gość: arctik_berry Chleb smażony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 11:53
      Nie jadłam, ale wydaje się być dobre :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka