Dodaj do ulubionych

Na wakacje... z UK

02.08.06, 17:50
Po poltora roku ciezkiej pracy wybieram sie wreszcie na wakacje. Planuje
Grecje... niestety jak dotad udalo mi sie znalezc tylko jednego
touroperatora, ktory ma przejrzysta strone internetowa, z kalkulacja cen i
wszelkimi niezbednymi informacjami (Olympic holidays, nie wspominam o
Thomsonie, bo na Grecje w wersji All inclusive ma ceny z kosmosu). Stad moja
prosba o namiary, na dobrych operatorow, najlepiej takich u ktorych
bukowaliscie juz przez internet. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: bbb Re: Na wakacje... z UK IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.08.06, 18:13
      poszukaj na
      lasminute.com
      expedia.co.uk
      thomascook.co.uk
      • elaweybridge Re: Na wakacje... z UK 03.08.06, 10:42
        polecam thomson.co.uk
        juz na drugie wczasy z nimi jade :)
        • firestar2077 Re: Na wakacje... z UK 08.10.06, 23:07
          to mam nadzieje ze przy kupnie nastepnych wakacji rozwazysz inne oferty.
          thomson to droga firma i nie na tyle dobra aby przeplacac.
          rezerwujac sama samolot i hotel zaoszczedzisz na tygodniowych wakacjach jakies
          200-300 funtow lub wiecej. (na dwie osoby)
          Kupilem od thomsona tylko bilet na samolot(bo z Belfastu nikt inny nie lata tam
          gdzie bylem) a hotel zarezerwowalem sam przez inne biuro. Oczywiscie jezeli
          mozna najlepiej bookowac hotel bezposrednio.
          I powiem Ci ze za te same wakacje Thomson chcial (ten sam lot ten sam hotel)
          troszke ponad 900 funtow, hotel self catering!!! Rezerwujac samemu ten sam
          hotel HALF BOARD wyszlo mi z samolotem 620 funtow. Za tyle to nie maja nawet
          przelotu paralotnia z zakwaterowaniem w psiej budzie.

Dlatego thomson stanowczo nie.
          Warto samemu poszperac i miec tansze wakacje a za zaoszczedzone pieniadze bawic
          sie do bolu.
      • elaweybridge Re: Na wakacje... z UK 03.08.06, 10:43
        i polecam jeszcze expedia.co.uk

thomascook.com -> stanowcze NIE!
        • Gość: bbb Re: Na wakacje... z UK IP: *.in-addr.btopenworld.com 03.08.06, 10:45
          "thomascook.com -> stanowcze NIE!"

dlaczego nie?
          • Gość: Gość Re: Na wakacje... z UK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 11:03
            Expedia.co.uk broń boże!!!

Kupowałewm u nich bilet na samolot i na lotnisku okazalo się że bilet jest,
            tylko że nie przypisany do mojej osoby. Gdyby nie miła pani z Lufthansy to
            samolot odleciałby beze mnie.
            • Gość: A Re: Na wakacje... z UK IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 08.10.06, 23:14
              Ja kupilam bilet na BA i nie ma z nim problemu. Juz sobie sprawdzilam swoje
              rezerwacje na stronie BA i wszystko jest w porzadku.
              Mam nadzieje, ze z hotelem tez bedzie ok ;)
              • firestar2077 Re: Na wakacje... z UK 08.10.06, 23:26
                i dobrze zrobilas.
                teraz pozostaje tylko hotel.
                polecam diytravel.co.uk
                tam gdzie bylem mieli najlepsze oferty.
                milej zabawy!
                • firestar2077 Re: Na wakacje... z UK 08.10.06, 23:30
                  sorry nie doczytalem z tym hotelem ze tez juz masz zarezerwowany.
                  jescze dochodze do siebie ;-)
          • elaweybridge Re: Na wakacje... z UK 03.08.06, 11:23
            a dluga historia.

z expedia i thomsonem nie mialam zadnych problemow :)
      • Gość: ventriloquist Re: Na wakacje... z UK IP: 194.72.105.* 03.08.06, 11:40
        expedia.co.uk - odradzam, a znam temat niejako od srodka. Sam bym przez nich
        niczego nie kupil.
      • dartles Re: Na wakacje... z UK 06.08.06, 22:07
        Przeszukalem (choc niewiele tych stron ;)) i zdycydowalem sie jednak na Olympic
        Holidays (in-flight meals, transfers free, a cena podstawowa wysoko
        umiarkowana), jakbyscie planowali wakacje w Grecji czy Turcji radze przejrzec
        stronke... dlugo za to glowilem sie z ubezpieczeniem, poniewaz wiekszosc
        serwisow sprzedaje ubezpieczenie podrozne jedynie dla UK RESIDENTS... no i
        spox... bo rezydentem podatkowym bylem juz po 183 dniach pobytu, a
        na "prawdziwego" rezydenta to jeszcze ze 3 i pól roku musze poczekac... z kolei
        pani w biurze podrozy twierdzila ze wystarczy mieszkac w UK 3 miesiace na
        stale, druga ze 6 miesiecy, a nie odnosily sie do placenia NI czy TAX wcale...
        Mam wrazenie, ze wiekszosc konsultantow ofetujacych ubezpieczenie sama nie wie
        o co chodzi akurat w tym przypadku z definicja REZYDENT... moze ktos z Was
        siedzi glebiej w ubezpieczeniach UK ??
        • ghrom Re: Na wakacje... z UK 06.08.06, 23:20
          'Resident', rybciu, to po angielsku 'mieszkaniec', a tym sie stajesz w momencie
          uzyskania proof of address :P
    • deadeasy dla planujacych wyjazdy... 09.08.06, 13:54
      ...moze sie przydac... Strona z komantarzami ludzi, ktorzy spedzili wakacje w
      roznych rezortach/hotelach.

www.holidays-uncovered.co.uk/
      Mozna przeczytac wpisy innych zanim sie wybierze hotel. Maja nawet pare wpisow
      o Krakowie :)
      • shilla01 Re: dla planujacych wyjazdy... 09.08.06, 16:46
        a to ja się podłaczę z takim pytaniem. Jesli chciałabym jechać gdzieś z Anglii,
        ale niekoniecznie z angielskim biurem podrózy bo wiadomo będzie anglojęzyczny
        przewodnik, który moje wczasy zamieniłby w intensywną prace umysłową ( mój
        język perfekcyjny niestety nie jest) czy wiecie moze jak temu zaradzic?? Czy
        jest mozliwość dolecenia np do Grecji z Londynu?? Znacie takie przypadki ?
        • shilla01 Re: dla planujacych wyjazdy... 09.08.06, 16:47
          dolecenia znaczy jesli z polskim biurem
          • Gość: A Re: dla planujacych wyjazdy... IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 08.10.06, 23:15
            Szybciej i latwiej zahaczyc o Polske.
            • firestar2077 Re: dla planujacych wyjazdy... 08.10.06, 23:28
              a po co???
              i dlaczego szybciej i latwiej?
              czy polska lezy na szlaku turystycznym?
              moze jest po drodze na poludnie??
              ani szybciej ani latwiej ani taniej.
              jak nie wiesz to nie pisz.
              • elaweybridge Re: dla planujacych wyjazdy... 09.10.06, 13:49
                Polecam: www.tripadvisor.com

latajac z UK gdziekolwek w swiat jest zawsze taniej niz latajac skadkolwiek
                indziej.
                dla przykladu: znajomi z PL polecieli w podroz poslubna na Kube, wylot z niemiec
                -> dokladnie takie same wczasy, ten sam hotel, ten sam termin, ten sam board
                itp, z UK po przeliczeniu kosztowaly jakies niecale 100f mniej.
              • Gość: A Re: dla planujacych wyjazdy... IP: 217.196.232.* 09.10.06, 14:11
                Szybciej i latwiej zahaczyc o Polske jak chce sie jechac z polskim biurem.
                Niektorzy wybieraja polskie biura np ze wzgledu na rodzine, ktora nie zna
                angielskiego i woli miec na miejscu polskiego rezydenta czy polskiego przewodnika.

Kobinowanie jak doleciec na miejsce przy wykupieniu imprezy w polskim biurze
                moze wyjsc drozej i byc bardziej skomplikowane.

I o tym wlasnie pisalam w poprzednim poscie. Bylam wlasnie na urlopie z
                rodzicami i zahaczylam o PL. Akurat wyjazd byl na poludniowy-wschod od UK i PL
                wiec bylo w miare po drodze. Bralam pod uwage opcje: rodzina przylatuje do mnie
                i jedziemy z UK, ale ze wzgledu wlasnie na polskiego przewodnika ja polecialam
                do PL.

Natomiast na swoje wakacje lece sobie jak najbardziej z UK i zgadzam sie, ze w
                wiele miejsc jest o wiele taniej leciec z UK. Po prostu jest o wiele szersza
                oferta lotow i wyjazdow zorganizowanych.
                • aniajawo Re: dla planujacych wyjazdy... 09.10.06, 14:35
                  przeciez w biurze podrozy nie kazde wczasy wykupuje sie z dojazdem/dolotem.
                  Mozna wybrac te z transportem nie wliczonym w cene i doleciec sobie skad sie
                  chce.
                  Jest jeszcze www.firstchoice.co.uk. Ja przez nich kupilam 2x bilety na Malte i
                  wszystko bylo ok.
                  • firestar2077 Re: dla planujacych wyjazdy... 09.10.06, 19:15
                    dokladnie.
                    jak sie zna jezyk to mozna samemu zabawic sie w biuro podrozy, bo kazde biuro
                    potraca sobie niemala prowizje.
                    najlepiej kupic niezaleznie lot i hotel.
                    czasem trzeba troszke pogrzebac w internecie ale bardzo sie to oplaca.
                    tez nie mialem problemow z first choice linia moze troszke drozsza niz inne
                    tanie linie ale zdecydowanie o niebo lepsza.
                    zalezy gdzie kto mieszka jeszcze.
                    z Belfastu jest duzo mniej tanich lotow i miast docelowych niz z Londynu skad
                    wakacje sa zawsze tansze.
                    Dzisiaj jeszcze raz zobaczylem na strone thomson.co.uk
                    Cena za wakacje sie nie zmienila od dluzszego czasu.

Ich oferta:
                    912 funtow za wakacje hotel 3* SELF CATERING
                    ja zaplacilem niezaleznie jakos 620 za ten sam hotel z seaview i HALF BOARD
                    lecac tym samym samolotem co reszta ludzi.
                    Do Self Catering nalezy doliczyc 7dni*2osoby* 12 funtow za sniadanie i kolacje
                    co daje 168 funtow (pomijam ze prawdziwa cena w hotelu to 12 euro wiec znowu
                    kradna)
                    Lacznie wakacje thomson.co.uk = 912+168= 1080 funtow.Ciezko uwierzyc.

Mozna zaoszczedzic 1080-620= 460 funtow!!! Za to nurkujesz pozyczasz auto i
                    robisz co chcesz jeszcze na miejscu.
                    Nie wiem za co oni tyle kasy biora bo jedyne co maja na plus to transport z
                    lotniska ale to tak groszowe sprawy ze mozna pominac. Aha i rezydenta...jak
                    ktos zna jezyk i ma przewodnik to mozna sobie poradzic bez niego.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka