Dodaj do ulubionych

Drodzy Rodzice:-)

25.03.07, 13:44
Bardzo się cieszę, że nie ma żadnej odpowiedzi na post, który zamieściłam wczoraj dot. ewentualnych przypadków dyskryminacji polskich dzieci w szkolach w Irlandii:-)
Cieszę się, bo może to oznaczać, że nikt z Was nie ma takich doświadczeń...
Ale jeśli ... proszę, dajcie znać:-)

Pozdrawiam ze słonecznego Krakowa:-)
Obserwuj wątek
    • m99995 Re: Drodzy Rodzice:-) 25.03.07, 14:32
      Witam.
      Moj dzidzia jest jeszce za maly i nie chodzi do szkoly i jak do tej pory nie
      odczulismy objawow dyskryminacji, ale kilka dni temu czytalam na onecie jak to
      polskie dzieci w Anglii dyskryminuja czarnoskore dzieci np. nie chca siedziec
      z "czarnuchem" w lawce lub rodzice Polacy dopytuja sie dyrektora szkoly czy
      dzieci czarnoskore chodza do tej szkoly.Wiec kazdy kij ma dwa konce.Chyba
      wszystko zalezy od wychowania.Oczywiscie wszystkie przejawy takiego zachowania
      musza byc bezwzglednie tepione, ale jezeli dziecko od malego slyszy od rodzicow
      ten to gorszy, bo czarny lub gruby czy nosi okulary -zawsze sie cos znajdzie.
      Pozdrawiam:)))
      • patyczako Re: Drodzy Rodzice:-) 25.03.07, 16:47
        moja cora chodzi do primary school i wszystko jest nawet dyrekcja podkresla na
        kazdym kroku ze jest dumna ze z tego ze tyle polakow uczy sie w tej szkole...
        ale czytalam ostatnio na gazeta.ie o polskich dzieciakach w newbridge - po
        porostu koszmar sprawa oparla sie juz o polska ambasade - nie wiem czy bym
        wytrzymala w takim miejscu podziwiam i wspolczuje serdecznie rodzicom i
        dzieciakom ze musza przez te wszystkie szykany przechodzic....
    • esistea07 Re: Drodzy Rodzice:-) 25.03.07, 18:28
      To fakt, wszystko zaczyna się w rodzinie, niezależnie od koloru skóry, czy narodowości.
      Sama znam rodzinę francusko- amerykańską, w której są dwie wspaniałe dziewczyny - mulatki, jedna w ubiegłym roku ukończyła jedno z lepszych krakowskich gimnazjów ze średnią 5,8, a przyjechała do Polski mając 9 lat i nie znając wcale języka. W ostatnim roku gimnazjum była też przewodniczącą szkoły, bardzo aktywna, twórcza młoda osoba, która do końca szkoły zmagała się z brakiem akceptacji ze strony koleżanek, bo ma nie ten kolor skóry i nie jest katoliczką.
      To smutne...
      Sytuacja mojej siostrzenicy i jej koleżanki to ten sam problem, tylko zachodzi "w drugą stronę" - może dlatego, ze w tej szkole większość stanowią dzieci czarnoskóre...
      Ale - siedzę już trzeci dzień w necie i, oprócz sprawy tych nastolatków, nie znalazłam niczego niepokojącego na temat irlandzkich szkół. Bardzo mnie to cieszy, bo zawsze fascynowała mnie tamtejsza kultura, muzyka, no i poznałam kilku fajnych Irlandczyków.
      W polskiej TV pokazywali niedawno obchody Sw. Patryka i ujął mnie premier Irlandi, który powiedział, że cieszy się, iż to święto mogą spędzać z "nowymi Irlandczykami", którzy w ostatnich latach przybyli na wyspę. Od razu polubiałm tego gościa:-)
      Zobaczymy, może i my dołączymy do tej grupy...
      Tymczasem,
      Pozdrawiam serdecznie:-)
      • elad78 Re: Drodzy Rodzice:-) 25.03.07, 21:33
        witam. moj synek ma 4,5 roku i od wrzesnia chodzi do szkoly. nie zdazylo sie
        nigdy zeby ktos sprawil mu przykrosc dlatego, ze jest Polakiem. do jego szkoly
        chodzi duzo dzieci nie-irlandzkich, wiec moze dlatego. jestesmy tu 2 lata i ani
        ja ani maz tez nigdy nie bylismy dyskryminowani. oby przypadek opisany w
        gazeta.ie byl jedyny. pozdrawiamy z Athlone.
      • olliesmum Re: Drodzy Rodzice:-) 25.03.07, 21:37
        My akurat mieszkamy w takiej dzielnicy, w ktorej prawie nie ma ludzi o innym
        kolorze skory, ale b. sie ciesze ze w klasie i szkole Ollego jest pare
        czarnoskorych dzieci, bo chce by moje dziecko wyroslo na osobe tolerancyjna,
        przyzwyczajona do roznorodnosci ludzi i opinii :).
        Dla niego dziewczynka z jego klasy (ta czarnoskora) to po prostu Esther i to
        wszystko.
        Nie wiem, jak jest w niektorych dzielnicach Londynu, tu jest raczej zdecydowana
        mniejszosc "kolorowa" i to raczej pod ich adresem obawialabym sie atakow
        rasistowskich, niz odwrotnie...
        • maja92 Re: Drodzy Rodzice:-) 26.03.07, 13:36
          Moi synowie chodza do szkoly: starszy od pieciu lat, amlodszy od 2 lat i nigdy
          nie mieli problemow z tym, ze maja polskie nazwisko...

Remi (starszy) czasami ma jakies tam problemy z dwoma chlopcami w klasie, ale
          to nauczyciel wie o tym, i ci chlopcy nie tylko atakuja Remiego, ale tez inne
          dzieci w klasie...
          Przypuszczam, ze taka sytuacja mogla by byc takze i w polskiej szkole - zawsze
          znajdzie sie gdzies jakis wariat w klasie...
          • joszka5 Re: Drodzy Rodzice:-) 27.03.07, 11:34
            Hej, moj prawie-siedmiolatek jest od dwoch lat w irlandzkiej szkole i ani pol
            problemu w zwiazku z jego polskim imieniem/nazwiskiem/pochodzieniem nie bylo!
            Ma wielu kolegow, zapraszaja sie nawzajem do domow i w ogole bardzo dobrze sie
            tam czuje. Mam nadzieje, ze nie jest tak rozowo tylko dlatego ze dzieciaki sa
            jeszcze male. Moze wsrod nastolatkow jest inaczej..
            Moze to tez dlatego, ze nie ma w tej szkole jakiejs grupy inno-
            narodowosciowej,ktora by sie szczegolnie mocno wyrozniala, sa tylko
            pojedyncze "egzemplarze" :))) (w tej klasie jest jeden Litwin, jeden Rosjanin,
            jedna dziewczynka z Afryki i jedna z Indii)
            Mysle, ze bardzo duzo zalezy od tego w jakim srodowisku/dzielnicy sie mieszka.
            pozdrawiam, J.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka