xiv 02.10.07, 14:23 Wasze zdanie w tym temacie? www.londyn.org.uk/blog/xiv/program-powrot Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Infolinia Re: Program "Powrót" IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.10.07, 14:43 Xiv, z calym szacunkiem, mysle ze ten program to bzdura. Do powrotu mozna zachecic ludzi stwarzajac im normalne warunki zycia: przyjazne urzedy, zrozumiale procedury, likwidujac bariery dla przedsiebiorczych. Finansowanie skladek ZUS, czy udzielanie specjalnych kredytow tym, ktorzy zdecydowali sie na powrot to jakas proteza wymyslona przez szalenca-populiste. Ludzie, ktorzy wyjechali zobaczyli jak moze funkcjonowac normalne panstwo i nie beda chetnie wracali do takiego 'tworu panstwopodobnego' jakim jest w tej chwili Polska - ze swoimi urzednikami z poprzedniej epoki, z aspolecznym spoleczenstwem, z codziennymi przekretami (na kazdym szczeblu). Ten program pokazuje kolejna polska patologie - rozdawnictwo, albo kupczenie przywilejami, ale to niestety dluga tradycja... Odpowiedz Link Zgłoś
azkeel Re: Program "Powrót" 02.10.07, 15:09 Nigdy nie mialem problemow z logicznym mysleniem. Logika byla nawet moim ulubionym przedmiotem na studiach. Naklonienie emigrantow do powrotu (ponownej emigracji) poprzez tworzenie polskich szkol w Anglii jakos do mnie nie przemawia. Nie chce sie zapierac, ze nigdy nie wroce. Duzo by sie jednak musialo zmienic zebym to rozwazyl. Jezeli rzad stworzy takie warunki, ze bede mogl przyjechac z tysiacem funtow w kieszeni i zaczac nowe zycie, wynajac mieszkanie i znalezc w tydzien prace odpowiednia do moich kwalifikacji to by byla juz polowa sukcesu. Nie jestem materialista ale juz sie przyzwyczailem, ze na tygodniowe zakupy spozywcze wydaje poltorej dniowki a nowy samochod kosztuje polowe moich rocznych zarobkow. Tego oczekuje po powrocie. Oczekuje tez milej i profesjonalnej obslugi zarowno w urzedach jak i prywatnych firmach. Nie mam tez ochoty ogladac polityki 8 godzin na dobe na kazdym kanale. Chcialbym tez, zeby religia byla prywatna sprawa kazdego czlowieka i zebym nie byl indoktrynowany z kazdej strony. Politycy maja niestety wplyw tylko na czesc tych moich "zachcianek". Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Program "Powrót" 02.10.07, 16:41 > Nigdy nie mialem problemow z logicznym mysleniem. Logika byla nawet > moim ulubionym przedmiotem na studiach. Naklonienie emigrantow do > powrotu (ponownej emigracji) poprzez tworzenie polskich szkol w > Anglii jakos do mnie nie przemawia. :))) Tu raczej biega o to, aby nie zamykać furtki. W chwili, kiedy dzieciaki będą z Tobą po angielsku, rodzinny powrót do Polski będzie niemożliwy. > Nie > jestem materialista ale juz sie przyzwyczailem, ze na tygodniowe > zakupy spozywcze wydaje poltorej dniowki a nowy samochod kosztuje > polowe moich rocznych zarobkow. Ech... fajnie masz. Samochód, który chciałbym kupić kosztuje moje roczne zarobki (bez podatku). Nie wiem, kiedy uda na niego zaoszczędzić. Odpowiedz Link Zgłoś
azkeel Re: Program "Powrót" 03.10.07, 07:08 > Ech... fajnie masz. Samochód, który chciałbym kupić kosztuje moje roczne zarobk > i > (bez podatku). Nie wiem, kiedy uda na niego zaoszczędzić. Zdradz jaki. Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Program "Powrót" 03.10.07, 11:14 > Zdradz jaki. sneaky you! chcesz wiedzieć ile zarabiam, tak? ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
azkeel Re: Program "Powrót" 03.10.07, 11:26 a gdzie tam! ja nie z tych. wlasnie planuje zakup i zastanawiam sie nad marka. to jaki polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Program "Powrót" 03.10.07, 11:28 > a gdzie tam! ja nie z tych. wlasnie planuje zakup i zastanawiam sie > nad marka. to jaki polecasz? do jeżdżenia: Honda dla szpanu: Jaguar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azkeel Re: Program "Powrót" IP: *.dyn.gotadsl.co.uk 03.10.07, 12:05 Mam japonczyka i nigdy nie kupie nastepnego. Przyciaga mnie magia niemieckiej technologii. Zastanawiam sie nad pospolitym vauxhallem do jazdy na codzien. Co do szpanu to albo aston martin (ktory to jag wyglada jak db7?) albo cos z zupelnie innej beczki czyli ford mustang roush Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Program "Powrót" 04.10.07, 18:48 >ktory to jag wyglada jak db7 xk ale prawdziwy odjazd to jest ten: en.wikipedia.org/wiki/Jaguar_XK120 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiek Re: Program "Powrót" IP: *.kopnet.pl 15.10.07, 15:52 A ja mam pytanko: czy Vauxhalle od odpowiednich Opli różnią się tylko nazwą czy jest w tym coś jeszcze? ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
starywiarus Re: Program "Powrót" 02.10.07, 15:20 <A HREF="lista-obecnosci.blogspot.com/2007/10/folwark-zwierzcy- czyli-wieprzowina.html">Folwark Zwierzecy czyli Wieprzowina Przedwyborcza</A> Odpowiedz Link Zgłoś
starywiarus Re: Program "Powrót" 02.10.07, 15:21 lista-obecnosci.blogspot.com/2007/10/folwark-zwierzcy-czyli-wieprzowina.html 2007-10-02 Folwark Zwierzęcy, czyli Wieprzowina Przedwyborcza Nawet w kategoriach tradycyjnie idiotycznej kiełbasy przedwyborczej, desperacki pomysł płacenia emigrantom (a właściwie gastarbeiterom) za powrót do kraju - z kieszeni tych, którzy sie z Polski nigdzie nie ruszyli - jest wyjątkowo idiotyczny. Przede wszystkim dlatego, że ustawia klimat do wojny polsko- emigracyjnej, czyli wbijania klina pomiędzy emigrantów zarobkowych a Polaków pozostających w kraju, na zdecydowaną niekorzyść tych pierwszych. Wiele osób w kraju sobie w kampanii tym pomysłem robi dobrze, ale polscy gastarbeiterzy są w tej koncepcji od początku na straconej pozycji. Co by nie zrobili, stracą. Jeśli nie wrócą, to są antypatriotycznymi świniami, które obcym złotem sie tuczą i ryja z obcego koryta nie wyjmą, choć Ojczyzna w potrzebie. Jeśli wrócą, to są chciwymi świniami, łasymi na pieniądze ze skarbu państwa, czyli z kieszeni biednego podatnika krajowego. Najgorzej będą mieli ci, ktorzy wrócą, zgodnie ze stanem faktycznym dojdą do wniosku, że kiełbasa wyborcza była tylko kiełbasą wyborczą, i po jej spożyciu wyjadą z powrotem. Tych ogłosi sie zdradzieckimi świniami. Po cóż więc w ogóle wracać do chlewa na Folwarku Zwierzęcym, jeśli wszystko wskazuje na to, że wszystkie strony tej genialnej powrotowej umowy społecznej na tym stracą, a gastarbeiterzy na własnej rzyci zapoznają sie ze znaczeniem przysłowia 'za twoje myto jeszcze cię obito'. Wysunięcie tego pomysłu świadczy, że polska klasa polityczna żyje w nierzeczywistym świecie. Grupom ekspertów krajowych cały czas wydaje się, że emigrant wyjeżdża DO CZEGOŚ za granicą - DO wyższych zarobków, DO niższych podatkow, DO łatwiej dostępnej pracy. Czyli, w języku zachodniej socjologii społeczeństw wielokulturowych (dziedzina prawie nieznana w Polsce monokulturowej, prawie monoetnicznej i przekonanej o swojej Świętej Racji, Posłannictwie oraz Namaszczeniu przez Boga i Historię) - emigrant wyjeżdża DO tak zwanych "pull factors", czynników przyciągających go w innym kraju. A zatem, wnioskują krajowi eksperci, gdyby zrobić emigrantowi tak samo lub podobnie we własnym kraju, to nie wyjedzie, a może nawet wróci. Ten punkt widzenia całkowicie ignoruje istnienie tak samo silnych lub nawet silniejszych "push factors", czyli czynników funcjonujących w rodzinnym kraju, odpychających od niego . "Push factors" to są elementy rzeczywistości społecznej OD których emigrant się uchyla, czy jak kto woli ucieka, wyjeżdżając w świat. "Polski kocioł" bulgocący bezinteresowna zawiścią, przysłowiowa modlitwa by sąsiadowi krowa zdechła, przerażające chamstwo i tumiwisizm urzędników barokowej biurokracji, oszalałe z podejrzliwości państwo, które nikomu nie wierzy na słowo bez podkładki, ale za to samo nie czuje sie związane własnym prawem. Urzędy, z którymi sie nie wygra, niezależnie od tego, po czyjej stronie jest racja. Odziedziczone po komunizmie prawo mające chronić państwo przez obywatelem. Drakoński system podatkowy karzący za indywidualną przedsiębiorczość po to, by wieś mogła nie płacić podatkow w ogóle - gruntowych, katastralnych, dochodowych, pogłównych, żadnych. Jednoczesne istnienie ZUS i KRUS. Preferencyjne emerytury dla górnikow, żeby przestali tłuc szyby. Emerytury mundurowe. Renty inwalidzkie dla młodych wałkoni. To wszystko są "push factors". Quite powerful push factors. Tradycyjnie, od wielu lat, emigrują ci Polacy, którzy mają w końcu tych push factors dosyć. Zgadzają się, przynajmniej na początek, żeby niezgodnie z kwalifikacjami, ciężej, mniej godnie, ale GDZIE INDZIEJ. To jest cena warta zapłacenia. Głosują nogami. Jak słusznie wytknął komentujący blogger, ta generacja emigrantów zadba o siebie. Nie będą zawsze pracować przy zmywaku. Zmywak to jest trudny choć czasem koniecznypoczątek. Potem zweryfikują dyplomy lub skończą nowe studia. Z czasem otrzymają obywatelstwo brytyjskie, irlandzkie, lub inne. Niektórzy wyjadą dalej - do USA, Kanady Australii. Do Polski nie wrócą. Tak samo, jak emigracja "Wielkiej Ucieczki" (1980-1989). Gremialne powroty Polakow z Wielkiej Brytanii są naturalnie niewykluczone. Nastąpią, kiedy wpłaty firm do ZUS będą stanowić taką sama część poborów pracownika jak brytyjskie National Insurance contributions; kiedy liczba urzędników na głowę ludności w Polsce spadnie do poziomu Wielkiej Brytanii; kiedy polską firmę będzie można założyć nie ruszając się od własnego komputera i telefonu. Kiedy urzędy bedą odpowiadać na email. Kiedy większość obywateli nie będzie sobie mogła przypomnieć, kiedy ostatnio była w jakimś urzędzie osobiście. Kiedy mienie górnikow tłukących szyby będzie sie licytować na pokrycie kosztów ich wprawienia, pod nieobecność wlaścicieli, odsiadujących wyroki za złośliwe zniszczenie cudzego mienia. Kiedy do Konstytucji RP wpisze się in extenso znaną bajkę księcia biskupa Ignacego Krasickiego na temat nosa i tabakiery i uczyni się ją podstawą stosunków państwo-obywatel. Modelować w pocie czoła problemy emigracji Polaków i trudności nakłonienia ich do powrotu trzeba było przed ukręceniem przez III RP łba, z całkowicie ideologicznych pobudek, ustawie Wilczka- Rakowskiego o dzialalności gospodarczej, ostatniej próby nawrotu do prawa handlowego II RP. Teraz może być już grubo za późno. Gastarbeiterzy zostana z czasem emigrantami, potem Polonią, wreszcie naszymi przyjaciółmi. Ich dzieci nie będą mowić po polsku. A Sejm niech wtedy powołuje komisje śledcze na temat "jak do tego doszło". Nikt nie jest tak ślepy, jak ci, którzy wolą nie dostrzegać. Odpowiedz Link Zgłoś
palejo1 Re: Program "Powrót" 02.10.07, 22:25 Ja juz chyba tradycyjnie dodam swoje -dziekuje- za ten tekst P.S. Prosze czesciej staly czytelnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrw Re: Program "Powrót" IP: *.proxy.aol.com 03.10.07, 02:49 Starywiarus, dziekuje za kolejny dobry tekst, madrego az milo poczytac. ps. a moze bys to wyslal do Prezydenta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Program "Powrót" IP: 213.25.196.* 03.10.07, 08:50 a do czego tam wracac? po 2 wojnie program powrotu byl skierowany do zolnierzy armii Andersa, powrocili, wiadomo jak na tym wyszli; a ja wiarusie juz za jakis miesiac laduje w Australii, na reszte zycia, jak najdalej od Polski, musze do niej wreszcie odpoczac; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: APEL Re: Program "Powrót" IP: *.range86-150.btcentralplus.com 03.10.07, 10:55 mieszkam w UK prawie 3 lata - moje dzieci chodza tu do szkoly - moj syn poszedl jak mial 6 lat teraz ma 9, moja corka poszla od wrzesnia do szkoly - wczesniej chodzila do przedszkola - oboje z mezem mamy dobra prace , w zyciu nie mieszkalo nam sie lepiej - niczego nam nie brakuje a do Polski przyjade ale na wakacje - wiec drodzy politycy apel do was darujcie sobie wasze marne wysilki - polwoliliscie nam wyjechac wtedy gowno was obchodzil nasz los teraz nagle kiedy emigracja zaczela przekraczac zdrowy rozsadek postanowiliscie nas sciagnac - zebysmy pracowali na ten walacy sie w ruine kraj!!!! Na boga przeciez moje dzieci zacharowaly by sie na smierc pod waszymi rzadami a ja nie chce dla nich takiego losu. Moj maz pracowal przez 15 lat w jednej firmie jako inzynier i czego sie dorobil ??? 3,500 tys mies. - a ja jako nauczycielka 1200 mies godne pozalowania - ledwo starczalo od mies. do mies. a tu w ciagu 3 lat mam wszystko o czym marzylam. NIE DZIEKUJE NIE WRACAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
emu4 Moje zdanie w tym temacie. 03.10.07, 12:28 Najgorsze jest to, że na głupotę trudno znaleźć argumenty. Pomysły aktualnej władzy w PL to różne sposoby użycia głupoty jako takiej. Bo lepszych niż staregowiarusa słów komentarza nie znajdę. Odpowiedz Link Zgłoś
vierablu Re: Program "Powrót" 03.10.07, 13:22 Typowo polska inicjatywa. Zamiast zajmowac sie tymi, ktorzy w kraju jeszcze sa, zajmijmy sie tymi, ktorych juz nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
starywiarus Program "Powrót" - dziękuję za odzew 04.10.07, 14:28 Dziękuję za odzew. Pisałem na wyczucie - dobrze jest przekonać się, że jest dokładnie tak, jak myślałem. Witajcie w szeregach wolnej Polonii. Następny krok - naturalizacja w kraju osiedlenia. To uniezależnia od wiraży polityki unijnej, bo kto wie, jaka będzie Unia za 20 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
ghrom Re: Program "Powrót" - dziękuję za odzew 04.10.07, 18:23 > kto wie, jaka będzie Unia za 20 lat... Ja, ja wiem! Nieistniejaca ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Program "Powrót" - dziękuję za odzew IP: *.as15444.net 04.10.07, 18:44 co z ciebie wieje takim pesymizmem? za 20 lat to swiat nie bedzie istnial Odpowiedz Link Zgłoś
ghrom Re: Program "Powrót" - dziękuję za odzew 05.10.07, 01:07 > co z ciebie wieje takim pesymizmem? Zaraz tam. Napisalem, ze za 20 lat nie bedzie UE (bo zbankrutuje), ale nie napisalem, kiedy zniknie. Nie jestem az takim pesymista, zeby sadzic, ze padnie za 20, mam nadzieje, ze duzo szybciej. Precz z prostowaniem bananow i owocami z marchewki! Odpowiedz Link Zgłoś
izi_lajf Re: Program "Powrót" - dziękuję za odzew 05.10.07, 21:55 A zaczęło się od nieudaczników którymi okazali się niestety polscy politycy, pare lat wstecz nikt u góry nie dopuszczał myśli że może wystąpić coś takiego jak masowa emigracja i na dodatek wieloletnia i dożywotnia. Tak, w Polsce zabawa w politykę ludzi uważających sie za polityków, socjotechnika i to wszystko co tam sie wyprawia, wypaczyło pogląd społeczenstwa na to jak powinno wyglądać sprawne zarządzanie państwem. Na emigracji zrozumiałem jak powinna wyglądać polityka kraju dbającego o interesy społeczenstwa. Ja straciłem jakąkolwiek nadzieje na "jutro w Polsce" nie mówiąc już o "lepszym" z 5 lat temu. Starywiarus, ja również dziękuję - piękny post. Odpowiedz Link Zgłoś
ghrom Re: Program "Powrót" - dziękuję za odzew 06.10.07, 16:45 > Spis dobrych serwisów polonijnych na świecie E, a moj serwis to juz nie dobry? ;] Odpowiedz Link Zgłoś
cumentator Wiarus znowu mendzi 06.10.07, 21:53 starywiarus napisała: > Dziękuję za odzew. Pisałem na wyczucie - dobrze jest przekonać się, że > jest dokładnie tak, jak myślałem. Witajcie w szeregach wolnej Polonii. > Następny krok - naturalizacja w kraju osiedlenia. To uniezależnia od > wiraży polityki unijnej, bo kto wie, jaka będzie Unia za 20 lat... Znowu to mendzenie pogrobowca z pereelu. Naturalizacje to sobie u kangurow robiles i masz tam kraj osiedlenia. W Europie bez granic wszyscy sa obywatelami Unii Europejskiej o czym informuje napis na paszportach. Symboliczna granica miedzy Polska a Unia znika 21 grudnia, obywateles polscy beda mieli nieograniczona wolnosc zycia w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
starywiarus Program "Powrót Jelenia" 15.10.07, 14:08 Wiedziałem, ufałem, wierzyłem, że okupujący Polskę polscy urzędnicy coś wymyślą, żeby żadnych powrotow nie było! Że coś poradzą, coś zrobią, żeby nikt nie wrócił, a jeszcze ze dwa miliony żeby wyjechało w cholerę! A słowo stało się cialem. Rodacy z Wielkiej Brytanii - witajcie w szeregach wolnej Polonii! Wiecie już teraz, dlaczego należy się naturalizować? Dlaczego ważna jest moźliwość rezygnacji z obywatelstwa polsiego? Czy teź nadal myślicie, że Polska to kochająca mamusia, która tęskni i czeka? Jeśli czeka, to tylko na wasze pieniądze. =========== www.rp.pl/artykul/4,62307.html Skarbówka prześwietli powracających Polaków Grażyna J. Leśniak 15-10-2007, ostatnia aktualizacja 15-10-2007 00:17 Rodacy wracający po latach pracy za granicą nie mogą liczyć na pobłażliwość fiskusa. Choć rząd zachęca do powrotu, na abolicję podatkową nie ma co liczyć Skarbówka ma prawo badać umowy W Londynie zakończyła się właśnie wystawa nieruchomości, które są lub w niedalekiej przyszłości będą do kupienia w Krakowie. Od 29 września do 5 października swoje oferty zaprezentowały 22 firmy deweloperskie, budujące w tym mieście. W sumie przedstawiono 40 inwestycji. ? Oferta nie była skierowana jedynie do Polaków pracujących na Wyspach, by zachęcić ich do powrotu. Deweloperzy myślą także o obcokrajowcach, którzy chcieliby zainwestować w Krakowie. Dlatego też całe przedsięwzięcie odbywało się pod patronatem prezydenta miasta ? powiedział w rozmowie z ?Rz? Tytus Misiak, prezes Stowarzyszenia Budowniczych Domów i Mieszkań.Jak podkreśla, choć nie były to targi, firmy już odbierają telefony od zainteresowanych. Według Tytusa Misiaka zapał do kupowania nieruchomości może jednak nieco ostudzić widmo kontroli urzędu skarbowego. Bez ulgowego traktowania Niestety, Polacy, którzy po latach pracy za granicą zechcą wrócić do ojczyzny i tu kupią nieruchomość, nie mogą liczyć na względy skarbówki. Zwłaszcza jeśli wcześniej się nie przyznali, że pracują poza granicami kraju. ? Uważamy, że abolicja podatkowa adresowana jedynie do Polaków powracających z zagranicy byłaby abolicją selektywną i jako taka byłaby niezgodna nie tylko z Konstytucją RP, ale i z prawem wspólnotowym ? podkreśla w rozmowie z ?Rz? Jakub Lutyk, rzecznik prasowy Ministerstwa Finansów. ? Wszelkie preferencyjne rozwiązania podatkowe, które mogłyby pojawić się pod hasłem abolicji, aby były zgodne z konstytucją, muszą dotyczyć wszystkich podatników. Bez względu na to, czy zarabiali za granicą czy w Polsce. Powrót to za mało Na co więc mogą liczyć powracający rodacy? Na razie niestety na niewiele. Rządowy program ?Powrót? pozostaje zbiorem dopiero planowanych działań, które po wyborach, jeśli nie będą mogły być propozycją rządu, pojawią się w parlamencie jako pomysł poselski. Jak powiedziała nam Joanna Kluzik-Rostkowska, minister pracy i polityki społecznej, program ten oprócz propozycji prorodzinnych (żłobków i przedszkoli) i mieszkaniowych uwzględnia również rozwiązania adresowane do osób, które po powrocie zechcą zająć się pracą na własny rachunek. ? Myślimy o ułatwieniach dla przedsiębiorców rozpoczynających działalność gospodarczą. Z badań wynika bowiem, że w pierwszym roku swojego istnienia upada 35 proc. firm, dlatego chcemy je odciążyć. Stąd pomysł zwolnienia z niektórych składek, np. na Fundusz Pracy. Możliwości budżetowe przesądzą natomiast o tym, czy takie zwolnienie będzie obowiązywało jedynie w pierwszym roku funkcjonowania firmy, czy też przez pierwsze dwa lata ? oznajmiła minister Kluzik- Rostkowska. Z myślą o Polakach pracujących za granicą i cudzoziemcach w Polsce powstała strona internetowa (www.polacy.gov.pl). Zawiera nawet specjalne oferty pracodawców szukających pracowników za granicą oraz pracowników, którzy chcieliby znaleźć zatrudnienie w Polsce. Jak zapewniła Joanna Kluzik-Rostkowska, do końca tego roku ma nawet ruszyć internetowy urząd pracy. Jakub Lutyk twierdzi, że ministerstwo analizuje, jak można by zachęcić obywateli do powrotu i zainwestowania w kraju zarobionych na obczyźnie pieniędzy. Nieoficjalnie jednak urzędnicy skarbowi mówią krótko: prawo jest prawem. Ci więc, którzy nie będą potrafili wytłumaczyć się z posiadanego majątku, będą mieli postępowanie z tytułu nieujawnionych źródeł przychodów. Muszą też się liczyć z sankcją w postaci 75-proc. podatku od uzyskanego dochodu. ------------- Opinia - dla ?Rz? Ireneusz Krawczyk, radca prawny w kancelarii Ożóg i Wspólnicy Podatek z tytułu nieujawnionych źródeł jest podatkiem dochodowym, a więc podlega ogólnym regułom wynikającym z PIT. Płacą go osoby, które mają miejsce zamieszkania na terytorium RP lub tu osiągają przynajmniej niektóre dochody. Obywatele polscy lub obcokrajowcy, którzy inwestują na terytorium RP w nieruchomości, nie mogą być zatem poddani procedurze postępowania w sprawie nieujawnionych źródeł tylko dlatego, że u nas kupili nieruchomość. Stroną postępowania w sprawie nieujawnionych źródeł mogą natomiast stać się Polacy powracający z zagranicy, jeśli w tym samym roku, w którym dokonali wydatków mieszkaniowych, mieli już miejsce zamieszkania w naszym kraju. Organy skarbowe mogą w trakcie takiego postępowania uzyskać informacje od państw obcych o dochodach podatników za granicą. Jednocześnie nie można być poddanym procedurze nieujawnionych źródeł przychodu, jeżeli zamieszkanie na terytorium RP nastąpiło w roku następnym po wydatkowaniu kwot na nabycie nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś