Dodaj do ulubionych

FlexifrontTcourlux INTsa

10.08.10, 07:37
Jeśli firma wysłała do mnie przesykę zwykłym listem, której nie otrzymałem,to
czy jestem zobowiązany wysyłać jakieś pieniądze firmie windykacyjnej Alektum
Inkasso sp. z o.o.?
Obserwuj wątek
    • 4-ala Re: Flexifront courlux INTsa 10.08.10, 07:38
      Jeśli firma wysłała do mnie przesykę zwykłym listem, której nie otrzymałem,to
      > czy jestem zobowiązany wysyłać jakieś pieniądze firmie windykacyjnej Alektum
      > Inkasso sp. z o.o.?
    • marek.janczyk Re: FlexifrontTcourlux INTsa 20.08.10, 12:02
      Na tak sformułowane pytanie trudno mi odpowiedzieć, bo podał Pan zbyt mało
      szczegółów. Ważne jest co miało być w tej przesyłce: niezamówiony towar, umowa
      do podpisu, kupiony produkt, wezwanie do zapłaty, rachunek, ulotka informacyjna,
      itd.
      Proszę napisać coś więcej.

Pozdrawiam serdecznie,
      Marek Janczyk
      • franceska79 Re: FlexifrontTcourlux INTsa 18.11.10, 14:53
        mam indentyczyna sztuacaje,a firma alektum domaga sie splaty za niezamowinony towar.
        • marek.janczyk Re: FlexifrontTcourlux INTsa 19.11.10, 13:16
          Proponuję zwrócić się z prośbą o pomoc do swojego rzecznika. Zgodnie z art. 15 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów (...) spełnienie świadczenia niezamówionego przez konsumenta następuje na ryzyko przedsiębiorcy i nie nakłada na konsumenta żadnych zobowiązań.
          Jeżeli przedsiębiorca wysyła konsumentom niezamówione towary, a następnie żąda za nie zapłaty, to popełnia czyn naruszający zbiorowe interesy konsumentów. Sprawa nadaje się do UOKiK, który za takie działania może nałożyć karę sięgającą 10% rocznego przychodu przedsiębiorcy.

Pozdrawiam serdecznie,
          Marek Janczyk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka