thehulk77
06.06.11, 16:09
Witam,
Przedmiotem sprawy sa opony Pirelli. Poniewaz po ich zalozeniu samochod sciagal na prawą stronę a diagnostyka samochodu nie wykazala nieprawidlowosci w zawieszeniu, zareklamowalem opony u producenta. Sprzedawca na swojej stronie internetowej informowal, ze na opony jest 3 letnia gwarancja producenta ! Skorzystalem z tej mozliwosci poniewaz w tym przypadku nie musialem ponosic kosztow transportu. Reklamacja zostala uwzgledniona, tzn. 2 opony zostaly wymienione a dwie zostaly zwrocone jako sprawne. Tutaj pojawil sie problem poniewaz wymieniono mi jedna opone z jednej osi a druga z drugiej osi. Jak Panu zapewne wiadomo nikt o zdrowych zmyslach nie zaklada dwoch roznych opon na jedna os.
Rzecznik Praw konsumenta w Rzeszowie poradzil mi aby tym razem dwie pozostale opony reklamaowac u sprzedwacy z tytulu niezgodnosci z umowa. Odpowiedz byla negatywna. Na negatywna odpowiedz tym razem odpowiedzial Rzecznik ale niestety odpowiedz znowu byla negatywna. W tym momencie rzecznik zakonczyl swoja prace twierdzac ze nic wiecej juz zrobic nie mozna, jedynie skierowac sprawe do sadu. Czy naprawde nie ma juz innych mozliwosci aby wymieniono dwie pozostale opony?
Dodam jeszcze, ze sprzedawca wprowadzil mnie w blad informujac, ze na opony jest 3 letnia gwarancja producenta co okazlo sie nieprawda. Firma Pirelli nie udziela ZADNEJ gwarancji klientowi koncowemu. Ponadto nie udziela 3 letniej gwarancji sprzedawcy a tylko 2 letnia i to nie na dluzej niz 48 miesiecy od daty produkcji. Ja zakupilem opony 36-miesieczne czyli Pirelli gwarantuje dobra jakosc opony tylko przez rok od daty zakupu. Sprzedawca zas udzielajac takiej informacji zasugerowal ze Pirelli gwarantuje jakosc swojego produktu prze 36 miesiecy.
W zwiazku z powyzszym czy istnieje mozliwosc odstapienia od umowy?
Pozdrawiam
Dawid Maliczowski