Dodaj do ulubionych

Jaka kolejność

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.12, 22:20
Witam,

Trochę się ugotowałam z kredytem i kartami kredytowi, ogólnie zadłużenie ok 40 tys zł, mój bank w nieprzyjemny sposób nie chce się ze mną dogadywać pomimo, że to ja jak tylko zaczęłam mieć kłopoty skontaktowałam się z bankiem, żeby nakreślić swoją sytuacje. Pytanie mam jaka jest kolejność, wezwanie? windykacja? komornik?
Czy mozna zająć pensję (zależną od moich przepracowanych dni, pracuje na umowe zlecenie.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Jaka kolejność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.12, 22:40

i jeszcze pytanie , do banku dzwoniłam, moze powinnam wysłać pismo. Ja moge płacić ale nie takie raty, eh w dupe, i jeszcze jak cala procedura niepłacenia rozkłada się w czasie?\
      Please help me:)
      • mordimer.madderdin Re: Jaka kolejność 08.01.12, 23:12
        To twoja decyzja, czy wolisz pisać, czy rozmawiać. Obie formy mają zalety i wady.

Pismo - masz dowód w ręce, że próbowałaś z bankiem dojść do porozumienia. Rzecz w tym, że niewiele jest potencjalnych sytuacji, w których ten dowód może ci się przydać. Co istotne: bank nie ma obowiązku odpisywać.

Rozmowa telefoniczna - odpowiedź na swoje pytania / propozycje skierowane do banku masz praktycznie natychmiast. Różnica o tyle istotna w porównaniu z pismem, że: patrz ostatnie zdanie akapitu nt. pisma. Wada: przeważnie rozmawiasz z kimś z call center windykacyjnego. Takie osoby działają wg odgórnie ustalonych procedur. Jeśli twoja sytuacja wymaga działań osoby o większych kompetencjach, musisz do niej dotrzeć.

Jedyny praktycznie istotny wyjątek: ugoda. Tą miej na piśmie, choćby się paliło i waliło. Wtedy wybronisz się we wcale nierzadkiej sytuacji, gdzie bank kieruje sprawę do egzekucji, mimo dotrzymywania warunków ugody.
    • mordimer.madderdin Re: Jaka kolejność 08.01.12, 22:50
      Na pierwsze pytanie odpowiedź masz tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/w,726,96820028,,po_jakim_czasie_komornik.html?v=2
      Na drugie: tak, może zająć dochody z tytułu umowy zlecenia. Jeśli umowa ma charakter cykliczny, powinna być w egzekucji podlegać takiej samej ochronie, jak umowa o pracę. Często nie jest to przestrzegane, pilnuj bacznie swoich praw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka