23.08.12, 14:05
Otrzymałem w ubiegłym tygodniu pismo z powiadomieniem iż po rozprawie /beze mnie/ w...styczniu, Sąd Rejonowy w W-wie nakazał komornikowi obciążenie mojej pensji z powództwa Banku. Okazało się, że byłem winien jakąś kwotę, w sumie nie dużą. Teraz jest b.duża. Ale chodzi o to, że Bank dochodzi roszczeń po ponad...10 latach!! W tym okresie nie otrzymałem ŻADNEGO /!!!/ upomnienia, nakazu czy innej informacji. Ja już nawet nie pamiętałem o tej sprawie /wyrosło nowe pokolenie/ lecz Bank tak. W prawdzie zmieniłem w tym czasie adres ale uważam, że taka instytucja nie powinna mieć problemu ze znalezieniem dłużnika. NIP czy miejsce mojej pracy nie zmieniły się. Gdzie i jak mogę złożyć skargę na to postanowienie, czy można drogą elektroniczną? Jak się ma do tego ART. 118 KC
Obserwuj wątek
    • wandotroll1 Re: Komornik 23.08.12, 19:16
      Zapoznaj się z tym poradnikiem, jeśli czegoś nie zrozumiesz to pytaj.

Tekst linka
      • frediiii Re: Komornik 25.08.12, 16:31
        W uzupełnieniu pomocnego postu kolegi: W momencie doręczenia zajęcia, czy innego pisma od komornika mamy kilka informacji, najważniejszą jest SYGNATURA AKT SPRAWY oraz wskazanie sądu. Z tymi informacjami udajemy się do najbliższego Sądu Rejonowego, gdzie MUSZĄ nam dać internetowy dostęp do akt sprawy (wynika to wprost z regulaminu sądowego). Musimy tylko mieć ze sobą dowód osobisty.
        Tam dowiemy się, gdzie i komu doręczono przesyłkę (nakaz zapłaty). Jeśli wysłano nam przesyłkę na adres NIEAKTUALNY, BŁĘDNY wówczas wnosimy do sądu z który wydał nakaz zapłaty wniosek o przywrócenie terminu, gdzie podnosimy okoliczności NIEAKTUALNEGO, BŁĘDNEGO adresu. Wystarczy napisać np: Pozwany wnosi o przywrócenie terminu z uwagi na fakt, że nie mógł wnieść sprzeciwu w ustawowym terminie, bowiem nakaz doręczono mu pod nieaktualny, błędny adres. Do tego pisma dołączamy dokumenty: zaświadczenie o zameldowaniu, ewentulanie inne świadczące, że nie mieszkamy pod starym adresem: umowa najmu mieszkania, umowa o pracę (jeśli pracujemy w innym mieście), pisma z organów administracji publicznej lub banków wskazujące jako adres - PRAWIDŁOWY adres, ostatecznie pomocne mogą być też oświadczenia osób trzecich (sąsiadów, że się dawno temu wyprowadziliśmy, nowych sąsiadów, że mieszkamy na nowy adresie, czy w ostateczności oświadczenie członków rodziny);
        Wnosimy odrębne pismo i określamy je jako sprzeciw, podnosimy zarzut np. przedawnienia roszczenia, braku wykazania wierzytelności, nieistnienia długu itp
        Ważne: składamy zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności iw związku okolicznościami (wniosek o przywrócenie terminu).
        • toth252 Re: Komornik 26.08.12, 08:05
          Dzięki wszystkim za info. Jutro mam ,,widzenie,, z komornikiem.
        • toth252 Re: Komornik 06.09.12, 10:45
          Wysłałem /10 dni temu/ @ do e-Sądu w Lublinie na sekretariat jako sprzeciw do postanowienia. Żadnej odpowiedzi, jak do dzisiaj. Rachuba w pracy poinfor. mnie, że już mają nakaz od komornika. Katastrofa :(
          • Gość: xyz Re: Komornik IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.12, 19:56
            Dlaczego do e-sądu skoro nakaz wydal sąd rejonowy w W-wie? Jesteś z W-wy? No to udaj się do sadu dowiedz dlaczego nie otrzymałeś nakazu zapłaty. Prawdopodobnie sąd zatwierdził "doręczenie zastępcze"(czyli tak jakby Ci go faktycznie doreczono). Jeśli okaże się , że nakaz był wysłany pod niewłasciwy adres powinieneś złożyć w tymze sądzie "wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty" i "sprzeciw od nakazu zapłaty" we wniosku powołując się na zmianę miejsca zamieszkania (udokumentuj to), a w sprzeciwie podnieś zarzut przedawnienia roszczenia.
            • toth252 Re: Komornik 07.09.12, 09:06
              Postanowienie o nakazie zapłaty wydał e-sąd w Lublinie i wszystko to im opisałem, natomiast komornik jest przy sądzie na Żoliborzu. Z nim nie ma dyskusji bo bylem.
            • toth252 Re: Komornik 27.09.12, 12:21
              Witam. Otrzymałem z sądu pismo /dopiero teraz/ w mojej sprawie, żebym wysłał do nich formalny sprzeciw od nakazu zapłaty. Skąd wziąć taki formularz /z internetu odpada, nie mam drukarki/. Czy można napisać na "zwykłej" kartce czy jednak na "urzędowej" ? Jak to powinno brzmieć? Dzięki za odp.
              • Gość: michal Re: Komornik IP: *.opera-mini.net 27.09.12, 19:05
                wzór znajdziesz w sieci i napisz odręcznie , sąd zrozumie że nie każdego stać na luksus posiadania drukarki
                • toth252 Re: Komornik 27.09.12, 19:18
                  Dzięki, jakoś sobie poradzę
                  • wandotroll2 Re: Komornik 30.09.12, 06:50
                    Jeśli sąd nie napisał, że masz to zrobić pod rygorem odrzucenia sprzeciwu to nic nie wysyłaj, bo szkoda czasu. I tak sprawa pójdzie do rejonowego, a ten też pewnie oleje formularz.
                    • toth252 Re: Komornik 30.09.12, 08:25
                      Jest napisane, że "pod rygorem odrzucenia sprzeciwu"
                      • wandotroll2 Re: Komornik 30.09.12, 21:24
                        W takim razie musisz wypełnić: formularz SP.
                        • toth252 Re: Komornik 01.10.12, 07:54
                          Wiem, dzięki. Już wysłałem a co z tego wyjdzie...? zobaczymy. Jedno jest pewne. W naszym pięknym kraju, wśród tylu afer i przekrętów, najłatwiej dopaść i ukarać maluczkich :(
        • Gość: Ela Re: Komornik IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.12, 00:09
          Mam identyczny problem. ZUS poinformował mnie o zajęciu mojej renty inwalidzkiej przez komornika .Byłam u komornika , prosiłam o dokumenty sprawy . Powiedział ,że nie może ich udostępnić i z miłego pana zmienił się w aroganckiego chama . Może mi ktoś poradzi jak wyegzekwować od komornika SYGNATURĘ AKT SPRAWY . Dostałam jednak namiary na firmę która wniosła pozew . Okazało się że reprezentują firmę KRUK . Z nimi nie ma rozmowy - płać i płacz- tylko w reklamie tak ładnie wygląda.
          • zauber07 Re: Komornik 02.10.12, 08:00
            Gość portalu: Ela napisał(a):
            . Dos
            > tałam jednak namiary na firmę która wniosła pozew . Okazało się że reprezentują
            > firmę KRUK . Z nimi nie ma rozmowy - płać i płacz- tylko w reklamie tak ładnie
            > wygląda.
            Podejrzewam że ten post napisał troll z KRUKA....
            ZUS nie musi korzystać z usług różnych badziewnych firm windykacyjnych,dyrektorowi oddz.ZUS
            przysługują uprawnienia egzekucyjne.ma nawety prawo odebrać długi z emerytury lub renty.
            Co zrobił w opisanym powyżej poście.
            Jeżeli ZUS nie daje rady wtedy zaległości ściąga skarbówka.
            Komornik natomiast ma co prawda obowiązek do zachowania informacji na temat prowadzonego postępowania,nie dotyczy do jednak jego stron którym ma obowiązek udzielenia informacji o stanie sprawy.
            Może jednak na wniosek wierzyciela utajnić częściowo akta sprawy w kwesti jego adresu,przeważnie są to sprawy o egzek.alimentów kiedy dzieci nie chcą aby kochany rodzic dowiedział się o ich adresie zamieszkania.
            • unhappy Re: Komornik 02.10.12, 08:41
              zauber07 napisał:

> Podejrzewam że ten post napisał troll z KRUKA....
              > ZUS nie musi korzystać z usług różnych badziewnych firm windykacyjnych,dyrektor
              > owi oddz.ZUS
              > przysługują uprawnienia egzekucyjne.ma nawety prawo odebrać długi z emerytury l
              > ub renty.
              > Co zrobił w opisanym powyżej poście.

ZUS tylko twoją przedpiśczynię zawiadomił o tym, że będzie oddawał komornikowi część tego co do tej pory jej przesyłał. Cytat:

ZUS poinformował mnie o zajęciu mojej renty inwalidzkiej przez komornika
              • zauber07 Re: Komornik 02.10.12, 12:42
                unhappy napisał:
                > ZUS tylko twoją przedpiśczynię zawiadomił o tym, że będzie oddawał komornikowi
                > część tego co do tej pory jej przesyłał. Cytat:

Faktycznie tak jest...sorry ale żle zrozumiałem,pomyślałem że rynta zajęta w związku z zaległościami w ZUS.
            • Gość: Ela Re: Komornik IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.12, 11:59
              Nie jestem żadnym trollem z KRUKA . Na forum umieściłam prośbę czy może ktoś znasposób na komornika aby podał mi SYGNSTRĘ Akt sprawy . Bez tego nie mogę wnieść odwołania . A sprawa dotyczy rzekomego debetu w banku z roku1998 . Mam dokumenty potwierdzające , że konto zamknięte na mój wniosek .
          • zauber07 Re: Komornik 02.10.12, 12:49
            A nie otrzymałś zawiadomienia od komory o wszczęciu egzekucji..?tam jest podana sygnatura komornika,jak również syg.akt z sądu na podst.której wszczyna w/w.
            Sorry za trolla...
            • Gość: Ela Re: Komornik IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.12, 14:32
              Nie dostałam żadnego pisma od komornika . O tym że jest egzekucja dowiedziałam się przypadkiem E.
    • zauber07 Re: Komornik 02.10.12, 14:55
      Spróbój jeszcze w ZUS,jeżeli przekazują rentę dla komornika to muszą mieć w twoich aktach pismo od niego na podst.którego zajął Ci rente,tam również będzie sygn.i nr.sprawy na podst.którego zajęcia dokonano.
      Nie wiadomo dlaczego nie otrzymałaś od komornika zawiadomienia o wszczęciu,może zmiana adresu..?a może ci z kruka podali fałszywy adres do doręczeń,to jedna z ich zagrywek taktycznych.Musisz się dowiedzieć w sądzie(ewnt.przyrócenie terminu,skarga na komornika...?)
      Komornik ma również obowiązek podać Ci w/w dane,poniewaz jesteś jedną ze stron.
      • Gość: Ela Re: Komornik IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.12, 15:53
        Dziękuję za informację , jutro z rana udam się do ZUS-u może tak być
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka