Dodaj do ulubionych

blokada konta ING, komornik chce zabrac alimenty i

IP: 91.94.108.* 31.08.12, 13:05
Witam, mam zablokowane konto w ING egzekucja komornicza Orange ;( na to konto wplywaja alimenty oraz zasilek z mopsu sa to rzeczy ktore nie podlegaja zajeciu. Dzwoniac do kancelarii zapytalam jak mam pobrac te swiadczenia ktore nie podlegaja zajeciu komornik odparl krotko ze to on o tym zadecuduje czy cokolwiek dostane i ze mam mu przeslac wyciag z konta z ostatniego pol roku...czy on ma racje tak postepowac i zadac ode mnie wyciagu?
Obserwuj wątek
    • Gość: m. Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime IP: *.warszawa.mm.pl 31.08.12, 13:48
      Bank powinien wypłacić tzw. kwotę wolną od zajęcia (bodajże 3 średnie pensje) bez żadnej łachy ze strony komornika.
      To daje chwilę czasu na zorganizowanie się. Lepiej byłoby brać kasę do ręki niż przez konto bankowe.
      • Gość: mama83 Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime IP: *.centertel.pl 31.08.12, 15:51
        ta wolna kwota zostala juz wykorzystana....a jakby zamknac to konto i zalozyc w innym banku np millenium to caly ten cyrk z komornikiem zaczyna sie od poczatku ze dopiero po pewnym czasie bedzie znow blokada??
        • wandotroll2 Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime 31.08.12, 16:43
          Różnie bywa, czasem nowo założone konto, będzie od razu zajęte. A jak nie, to kumaty komornik i tak namierzy je bardzo szybko, bo każdy publiczny urząd musi udzielić mu informacji o tym na jakie konto Ci przelewa pieniądze.
          • Gość: m. Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime IP: *.warszawa.mm.pl 31.08.12, 16:58
            Ale tak czy owak po pierwsze masz prawo do kwoty wolnej na tym koncie, po drugie jak coś jest wolne od zajęcia na mocy prawa, to komornik nie robi żadnej łachy, że "pozwoli" to wypłacić. Niestety w Polsce zazwyczaj trzeba mu o tym "przypomnieć" przez sąd, bo normalnie prawo oni mają w d*pie. Jeśli ten komornik lubi się napawać swoją władzą (a może łaskawie pozwolę, a może nie), to lepiej takiej szui o nic nie prosić, bo żadne ustalenia nie są dla niego wiążące, tylko od razu walić do sądu.
            • Gość: mama83 Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime IP: *.centertel.pl 31.08.12, 17:35
              a jesli zmienie konto na inne to szybko je namierzy w zadnym urzedzie go meic nie beda, chyba ze komornik korzysta z tzw systemu ognivo ... czy na nowym koncie tez bede meic kwote wolną od zajecia?
          • Gość: mama83 Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime IP: *.centertel.pl 31.08.12, 17:33
            mysle ze zaden urzad nie namierzy tak szybko bo na konto wplywaja mi tylko aliemnty i zasilek a pracowac pracuje w tzw szarej strefie :) i nawet moj zaklad pracy o tym nie wie i ani urz skarbowy ani nikt inny, przelewow tez nie robie z tego konta

wiec jak je namierzy?
            • wandotroll2 Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime 31.08.12, 18:59
              Jak sama napisałaś, może mieć dostęp do OGNIVO. Poza tym, on już mógł wysłać do tego banku zajęcie i blokada będzie założona tuż po otwarciu. Kwota wolna jest wspólna dla wszystkich rachunków. Inna sprawa czy banki sprawnie się informują o jej wykorzystaniu.
              • Gość: mama83 Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime IP: *.centertel.pl 31.08.12, 19:51
                no nie wiem czy tak jest, bo mialam konto rok temu w pko bp byla blokada zalozylam w ing i po 8 miesiacach byla blokada, na razie nei mam mozliwosci splaty zadluzenia mimo ze bardzo bym chciala...wiec w kazdym banku chyba kwota wolna od zajecia zaczyna sie od nowa...
                • wandotroll2 Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime 31.08.12, 20:58
                  Wykorzystanie tej kwoty więcej niż raz to wyłudzenie i możesz mieć z tego powodu zarzuty z kodeksu karnego.
                  • frediiii Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime 01.09.12, 19:37
                    wandotroll2 napisał(a):
                    >Jak sama napisałaś, może mieć dostęp do OGNIVO. Poza tym, on już mógł wysłać do >tego banku zajęcie i blokada będzie założona tuż po otwarciu. Kwota wolna jest >wspólna dla wszystkich rachunków. Inna sprawa czy banki sprawnie się informują o jej >wykorzystaniu.

> Wykorzystanie tej kwoty więcej niż raz to wyłudzenie i możesz mieć z tego powod
                    > u zarzuty z kodeksu karnego.
                    Kolego kto ci takich bzdur naopowiadał.

Art. 54. Prawa bankowego mówi:
                    1. Środki pieniężne znajdujące się na rachunkach oszczędnościowych, rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowych oraz na rachunkach terminowych lokat oszczędnościowych jednej osoby, niezależnie od liczby zawartych umów, są wolne od zajęcia na podstawie sądowego lub administracyjnego tytułu wykonawczego do wysokości trzykrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw, bez wypłat nagród z zysku, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego za okres bezpośrednio poprzedzający dzień wystawienia tytułu wykonawczego.
                    2. Środki pieniężne zgromadzone na rachunku oszczędnościowym, rachunku oszczędnościowo-rozliczeniowym oraz na rachunku terminowej lokaty oszczędnościowej prowadzonym dla kilku osób fizycznych są wolne od zajęcia do wysokości określonej w ust. 1, niezależnie od liczby współposiadaczy takiego rachunku. Oznacza to, że kwota wolna przysługuje do wszystkich osobistych rachunków klienta. Na wysokość kwoty wolnej składają się środki zgromadzone na rachunkach osobistych oraz na rachunkach oszczędnościowych (lokaty).
                    W czasie kiedy klientowi banku przysługuje kwota wolna – klient sam decyduje o formie jej wykorzystania. Może tę kwotę pozostawić na koncie, gromadzić wpływy lub wypłacać poszczególne kwoty albo realizować w ramach tej kwoty swoje płatności.
                    Po przekroczeniu kwoty wolnej zajęcie podlega zgodnie z obowiązującymi przepisami bezzwłocznej realizacji na rachunek organu egzekucyjnego, który wystawił zajęcie a nie na rachunek wierzyciela.
                    Bank nie debetuje rachunków osobistych, a przekazuje jedynie wpływy. Najmniejsza kwota jaka podlega przekazaniu na rachunek organu egzekucyjnego to 50 PLN. Istnieje możliwość przekazania mniejszej kwoty, ale następuje to w przypadku kiedy całkowita kwota realizacji jest mniejsza niż 50 PLN lub w przypadku kiedy jest to ostatnia realizacja a wcześniej zajęcie realizowane było częściowo. Za każdą realizację zajęcia egzekucyjnego zgodnie z obowiązującą i dostępną Taryfą opłat i prowizji pobierana jest przez bank prowizja o czym też należy pamiętać.
                    • mordimer.madderdin Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime 01.09.12, 22:13
                      Do wypowiedzi frediego dorzucę jeszcze kilka groszy nt. systemu OGNIVO.

Dostęp do niego mają stosunkowo nieliczni komornicy. Jego mała popularność wynika z faktu, że wiele banków - w tym dużych - nie współpracuje z OGNIVEM.
                      Co więcej - komornik sam z siebie nie skorzysta z tego systemu, bo zapytania są płatne. W sumie może to wynieść kilkaset złotych, bez gwarancji namierzenia konta dłużnika.
                      • Gość: Wanda Re: do mm IP: *.152.153.54.dsl.dynamic.t-mobile.pl 01.09.12, 23:10
                        We wniosku egzekucujnym jest pozycja / poszukiwanie majątku/ w którym wierzyciel zobowiązuje sie / albo też nie /do wpłacenia kwoty która jest przeznaczona na takie zapytania .
                        A nawet gdyby kwota ta była większa od kwoty ujętej we wniosku egzekucyjnym to suma sumarum i tak w końcu zapłaci ją dłużnik- oczywiście jeżeli zostanie .. TRAFIONY. Wanda
                        • Gość: mama83 Re: do mm IP: *.centertel.pl 02.09.12, 13:41
                          a czy jest mozliwa blokada konta natychmiast tzn chce isc w poniedz do banku ING i natychmiast zamknac konto czy jest jakis okreslony czas na jgo zamkniecie chodzi mi o to by w chwili zamkniecia konta nie wplywaly na nigo zadnego wplywy alimenty zasilek,,, czy bank na zamkniecie konta ma jakis czas np 30dni
                          • mordimer.madderdin Re: do mm 02.09.12, 13:50
                            Gość portalu: mama83 napisał(a):
                            > a czy jest mozliwa blokada konta natychmiast tzn chce isc w poniedz do banku IN
                            > G i natychmiast zamknac konto czy jest jakis okreslony czas na jgo zamkniecie

A po co ci to i co chcesz w ten sposób osiągnąć?
                            Tryb i okres wypowiedzenia masz określony w umowie rachunku. Zwykle jest to miesiąc liczony od końca bieżącego okresu rozliczeniowego, choć są banki likwidujące konto od ręki.

Prościej będzie się pofatygować do MOPS czy co tam wypłaca ci zasiłek, i poinformować, że OD TERAZ będziesz pobierać pieniądze w gotówce.
                            • Gość: mama83 Re: do mm IP: *.centertel.pl 02.09.12, 14:33
                              z mops nie prosciej pobierac kade w gotwce bo jakis czas temu przprowdzilam sie i jeszcze pobieram ze starej miejscowosci zasilek oddalonej o 90km....
                              aliemnty wplywaja na konto, a ojciec dziecka nie chce siee zgodzic na likwidacje konto i upiera sie ze on chce konto ing, a chcialam podac mu inne konto....
                              • mordimer.madderdin Re: do mm 02.09.12, 14:49
                                Ad.1 - zadzwoń do mops i zapytaj, czy będą honorowali twoją listowną dyspozycję zmiany formy wypłaty. Jeśli nie - wsiadasz i jedziesz. 90 km to nie są 3 dni w podróży.

Ad.2 - tatuś nie ma nic do powiedzenia: wysyłasz polecony ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru; w poleconym dyspozycja, że począwszy od dnia odbioru pisma, alimenty mają być płacone przekazem pocztowym / na inne niż ING wskazane przez ciebie konto. Wersję wybierzesz sobie sama.

Równolegle załatwiaj wypowiedzenie rachunku w ING.
                                • Gość: mama83 Re: do mm IP: *.centertel.pl 02.09.12, 16:53
                                  dzieki wielkie jutro pędze do banku pozdrwiam
                          • silios Re: do mm 13.03.13, 10:14
                            A co w takim razie z pieniędzmi które tam schodzą? bank musi je wypłacić swoją drogą jaki ty masz dług w tym orange że tak długo ściągają?
    • Gość: mama83 Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime IP: *.centertel.pl 03.09.12, 17:25
      ROzmowailam dzis z komornikiem, powiedzial wprost ze nie odda alimentow dziecka i zasilku jesli nie wplace polowy kwoty ktora zalegam. Nie mam z kad wziąsć tych pieniędzy nie wiem co teraz, aliemnty sa dziecka, zasiłek rownież gdzie sie udac co teraz zrobic nie wiem. Nie mam mozliwosci odbierania aliemntow osobiscie ani tez zasilku rowniez
      • frediiii Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime 03.09.12, 20:32
        Idź do banku powołaj się na art 54 prawa bankowego i zażądaj wypłaty, bank ma obowiązek wypłacić ci pieniądze, jeśli panienka w okienku będzie marudziła idź do kierownika oddziału. Bank absolutnie nie ma prawa przelać nawet 1 zł komornikowi dopóki nie przekroczysz 11 tys przepływu.
        • justyna834 Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime 03.09.12, 20:37
          tak jak pisalam wczesniej przekroczylam te kwote wolna od zajecia, a komornik swoje ze aliemnty i zasilek zabiera na poczet zadluzenia
          • frediiii Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime 04.09.12, 08:10
            Przepraszam nie doczytałem. Teraz komornik może stawiać warunki, teoretycznie alimenty i zasiłek są chronione przed zajęciem, ale z drugiej strony komornik nie musi wnikać skąd są pieniądze, po pojawieniu się na koncie są anonimowe i to dłużnik musi udowodnić że wpływające pieniądze to alimenty itd. Jeśli komornik nie uzna twoich argumentów, pozostaje ci skarga na czynności komornicze do sądu rejonowego z art. 767 §2 kpc. Koszt 100 zł, druki w internecie
            Skargę należy wnieść w terminie 7 dni od dnia, w którym czynność komornika
            była lub powinna była być dokonana.

Proponuje założyć nowe konto w innym banku, najlepiej w takim który nie współpracuje z systemem OGNIVO, łatwo sprawdzić które współpracują :)
            Albo poprosić płatników o przesyłanie pieniędzy za pomocą poczty polskiej
    • Gość: mama83 Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime IP: *.centertel.pl 10.09.12, 20:36

czy ktos moze mi wyjazsnic pewną rzecz:
      dzis logujac sie na konto ing widze wplyw 500zł, troche sie wsiceklam bo myslalam ze podalam wszystkim dane ze zmienilam konto, kwota byla pomniejszona o wartosc zajecia komorniczego.Myslaam ze nie uda m isie tgo zrobic ale szybko zrobilam z tego konta przelew na konto w mbanku i o dziwo przelew ten wyszedl i zostal zaksiegowany tak pisalo w historii rachunku ing. dodam ze kwote wolna od zajecia wykorzystalam dawno wiec dlaczego moge robicc przelewy?
      • frediiii Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime 10.09.12, 22:43
        system jeszcze nie zadziałał, czasem trafia się taki fart
        • Gość: aga Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime IP: *.rybnik.vectranet.pl 11.09.12, 18:42
          załóż konto na inna zaufaną osobe ja załorzyłam na córke i komornik nie zabiera z konta nic tylko z wynagrodzenia
    • Gość: mama83 Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime IP: *.centertel.pl 13.09.12, 20:46
      dzis wplynely mi alimenty nie moge ich wyplacic w banku komornik mimo ze dostal moje pisma wyrok sadu wyciag z konta nic nie odblokowal co teraz jestem zalamana z aliemntow oplacalam przedszkole syna
      • Gość: m. Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime IP: *.warszawa.mm.pl 14.09.12, 10:20
        jak rany, nie zostawiaj wszystkiego na ostatnią chwilę kobieto!! Kilka rad już padło tutaj, teraz to biegiem z wnioskiem do sądu, bo problem sam się nie rozwiąże.
      • Gość: komornica Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime IP: *.dynamic.chello.pl 06.11.12, 22:01
        Ludzie, kiedy wy wreszcie zrozumiecie, że pieniądze w chwili, w której wpływają na konto bankowe stają się ANONIMOWE, to znaczy, że nie korzystają z ochrony jak alimenty, zasiłki, czy wynagrodzenie za pracę. Od chwili wpływu na rachunek przestają być alimentami, a stają się wierzytelnością z rachunku bankowego. Wysyłanie komornikowi wyciągów, wyroków itd. nic nie da, gdyż komornik nie przeprowadza postępowania dowodowego.
        • Gość: demida Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 06.03.13, 12:22
          Witam, proszę o rzeczową informację co mam zrobić jeśli wykorzystałam już kwotę wolną od zajęć w banku do której przelewana jest moja emerytura i obecne 2 miesią komornik zajmuje mi cała kwotę. Zostałam bez środków do życia zupełnie, proszę o pomoc co w takiej sytuacji czy można pozostawić człowieka bez żadnych środków do życia?
          • frediiii Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime 06.03.13, 19:15
            Po wpłynięciu kasy na konto pieniądze są anonimowe. Rusz 4 litery i załóż konto w innym banku, sprawdź tylko czy nowy bank nie współpracuje z systemem ognivo, czasami komornicy wysyłają listę banków do których wysłali zajęcie, wtedy warto omijać i te ( wierzyciel będzie musiał jeszcze raz zapłacić za zapytanie).
            Można też złożyć wniosek do ZUS aby przesyłał kasę przekazem pocztowym, można też nabyć kartę pre-paid np w BZWBK i tam przelewać kasę.
            • Gość: edemi Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 06.03.13, 19:58
              Dziękuję pięknie za konkretną odpowiedz bez zbędnych morałów i prawniczego bełkotu :)
    • Gość: rebus Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime IP: *.cable.smsnet.pl 06.11.12, 13:51
      Idziesz do banku i mowisz ze chce wyplacic kwote wolna od zajecia i Ci wyplacaja jestem pewny na 100% takze nie ma sie czym przejmowac, zgodnie z art. 54 prawa bankowegu musza Ci wyplacic, a do komornika nie moga wyslac twoiej wyplaty bo jest wolna od zajec. Jedynie po przekroczeniu 11 tys komornik moze otrzymac twoje pieniadze.
      Pozdrawiam
    • Gość: rebus Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime IP: *.cable.smsnet.pl 06.11.12, 13:57
      Mialem identyczna sytuacje dlatego dziele sie tym z Toba . Bank MUSI wyplacic Ci kwote wolna od zajecia, w moim przypadku gdy poszedlem do banku i powiedzialem im ze chce wyplacic, kazali mi poczekac dwie gdziny i po dwoch godzinach odblokowali mi konto bym wyplacic kwote wolna od zajecia. do godziny 18:00 o 18:00 spowrotem mi je zablokowali.
    • Gość: melon Re: blokada konta ING, komornik chce zabrac alime IP: *.dynamic.chello.pl 28.11.12, 15:11
      niezakladaj konta w banku bo działa tz.system ognivo w ktorym sa zrzeszone banki i udzialaja mu szybko odpowiedzi do tego systemu nienaleza kasy spoldzielcze typu skok najlepiej zaloz w jakiejs mniej znanej i niedojdzie a ze zajal alimenty ktorych niemoze zslos skarge do sadu i do krajowej izby komorniczej
    • Gość: KLAUDIA miałam tą samą sytuacje IP: *.piekary.net 14.09.13, 09:26
      Mam konto w ing i takze zajął mi je komornik .Wpływają mi na nie alimenty i zasiłek rodzinny, po wykorzystaniu kwoty wolnej bank przed wypłatą mi alimentów kontaktuje sie z wydziałem egzekucyjnym i jezeli kwota jest wolna od jaecia jak np alimenty czy zasiłki MOPru wypłaca je. pozdrawiam
    • Gość: ona zajecie konta przez komornika. IP: *.icpnet.pl 19.05.14, 20:53
      Dzien dobry,mam pyt mam konto bankowe zablokowane przez 3 komornikow.Srodki jakie mi wplywaja na konto w Aliorze to Zasilek Pielegnacyjny na dziecko.Blokade mam od dwoch miesiecy,chcialam w odziale wyplacic pieniadze i nie moge.Oparlam sie na kodeks bankowy o wolnych srodkow na konci e paragraw 54,to pani mi odpowiedziala ze ten limit mam wykorzystany.Czy ja wogole moge liczyc na wyplate tych Swiadczen.Prosze o porade co mam zrobic,gdzie sie skierowac.Dodam ze,jestem osoba bezrobotna i sama wychowuje niepelnosprawne dziecko.
      • Gość: marian paździoch Re: zajecie konta przez komornika. IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 20.05.14, 01:38
        zmień bank na taki, który jest poza OGNIVO. najlepiej abyś odbierała świadczenia w gotówce. poza tym poinformuj komorników, że nastąpił zbieg egzekucji.
        • Gość: agnieszka Re: zajecie konta przez komornika. IP: *.play-internet.pl 04.07.14, 06:53
          a ktore banki sa poza ogniwem chyba tylko skok wiecie moze jakie
          • Gość: xxx alimenciary, MOPSiary IP: *.ien.gda.pl 04.07.14, 15:08
            Są ludzie którzy NIGDY w życiu nie mieli długów...
            NIGDY nie brali zasiłku... Nie muszą płacić ani otrzymywać alimentów...
            Zapieprzają całe życie.
            Stać ich na sportowy samochód, jakby chcieli to yacht.
            A tu co czytam? długi w ORANGE ?, Jakieś chwilówki itp. To śmieszne.
            Komórka za złotówkę w abonamencie po 200 zł/mc ?. Bo musiała być
            bo inni mają ?.
            I czekanie na alimenty, albo zasiłek...
            To właśnie CI co pracują składają się na te MOPSY, zasiłki itp.
            • tiaara22 Re: alimenciary, MOPSiary 05.06.15, 19:33
              po pierwsze komornik nie może zająć pieniędzy z tytułu zasiłków w mopr, alimentów i świadczeń na niepełnosprawne dziecko. jeśli zajął te pieniądze to musicie zgłosić na niego skargę. zmiana konta bankowego nic nie da- raz że po miesiącu może się dowiedzieć że macie nowe konto ( pójdzie do sądu wniosek o unikaniu spłaty i utrudnianiu egzekucji a to może mieć wpływ na późniejsze ustalenia co do rat czy w ogóle czegokolwiek) dwa może wam się uda na kilka miesięcy uniknąć blokady. wiem tylko tyle że czasami blokada na koncie nie pozwala na wypłaty środków w bankomatach, ale w kasie bez problemu podejmiecie środki.
      • Gość: gosiek Re: zajecie konta przez komornika. IP: *.play-internet.pl 30.07.16, 12:40
        a ja słyszalam ze credit acrikol nie nalezy do systemu ognivo czy to prawda mam zablokowane konto w pekao i mysle powiedziec pracodawcy ze zmienilam konto ale tamtego nie zamykac bo jak tamten wysle wiadomosc do komornika ze zamknelam konto to moze zaczac szukac ciekawe czy to sie uda wolałabym sama mu przelewac pieniadze bo w tedy odsetki by byly mniejsze a zanim mi na koncie urosnie 7 tys to duzo lat minie i tak bez konca to jest chore bo komornik na blokadzie wiecej zyskuje bo caly czas ma te 7 tys
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka