yogisia
09.05.15, 09:08
Mam prośbę o poradę.
Kupiliśmy drzwi wejściowe. Wyboru drzwi (Delta Premium) i koloru dokonaliśmy w sklepie, tj. widząc na własne oczy jak wyglądają. Dobraliśmy też klamkę.
Po montażu okazało się, że drzwi mają inny niż zamówiony kolor i usłojowanie. Miały być jasne z drobnym usłojowaniem, są ciemne i mają wielkie słoje (masę sęków). Klamka inna. Zgłosiłam sprzedawcy, pokazałam zdjęcie (przyjechałam do sklepu ze zdjęciem i porównaliśmy z drzwiami z ekspozycji), przyznał, że chyba mam rację, przyjedzie do nas, zobaczy i wymienią. Przyszedł następnego dnia i powiedział, że to są te drzwi, które zamówiliśmy. Proszę mi wierzyć, że są zupełnie inne!
Problem polega na tym, że na zamówieniu jest napisany kolor (te, który chcieliśmy) i "okucia standard". Po fakcie sprawdziłam na stronie producenta, że faktycznie do tych drzwi "standard" to jest to, co nam zamontowali, czyli sprzedawca źle wpisał do umowy. My pokazaliśmy, co chcemy i uwierzyliśmy, że wpisuje właściwą nazwę.
Najgorsze jednak jest to, że w umowie jest zapis "klient został poinformowany, że różnica w wybarwieniu i usłojowaniu" nie jest powodem reklamacji. Nie zostaliśmy poinformowani ustnie, ale niestety nie przeczytaliśmy starannie umowy przed podpisaniem :(
Czy w ogóle da się coś z tym zrobić?