Dodaj do ulubionych

vat od kosztów sądowych

IP: *.centertel.pl 08.10.15, 18:54
dostałem nakaz zapłaty z sądu opiewający na kwotę zaległosci za czynsz + odsetki i koszt postępowania sądowego. wpłaciłem wsólnocie mieszkaniowej całą kwotę ale teraz chcą ode mnie jeszcze dopłaty vatu od kosztów sądowych. w wyroku koszty to było 630zł i tyle im oddałem.czy zgodnie z prawem chcą zebym dopłacił jeszcze 144zł vatu?
Obserwuj wątek
    • mecenas_warszawa Re: vat od kosztów sądowych 09.10.15, 19:55
      Sąd wyraźnie w orzeczeniu wskazuje co ,komu i w jakiej kwocie Pan płaci. To już kwestia umowy wspólnota-mecenas, na jaką wysokość wynagrodzenia się umawiają: czy wspólnota wypłaci mecenasowi wynagrodzenie : zasądzone koszty + VAT, czy tylko kwotę = zasądzonym kosztom zastępstwa procesowego (czyli mecenas na czysto otrzyma wynagrodzenie pomniejszone o VAT, który musi wpłacić fiskusowi. Od zwracanych przez Pana wspólnocie opłat sądowych nie ma żadnego VAT-u. Oczywiście de facto, jako członek wspólnoty, składa się Pan wraz z innym i członkami na wynagrodzenie mecenasa.
      • alpepe Re: vat od kosztów sądowych 09.10.15, 21:55
        tak z ciekawości, bo odpowiedź jest bardzo nie wprost. Kto jest w prawie?
    • login_do_forum Re: vat od kosztów sądowych 10.10.15, 12:25
      Placisz dokladnie to co masz podane w wyroku i ani zlotowki wiecej. Jesli chca cosc wiecej niech ida do sadu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka