Dodaj do ulubionych

Dlug ojca a oszczednosci mamy?

14.01.07, 15:37
Witam!
Mamy ogromny problem. Otoz. Rodzice od 30 lat, nie mieszkaja razem, nie
prowadza razem gospodarstwa (mieszkaja w innych miastach), ale nie maja
rozwodu. Kontakty byly sporadyczne. Teraz ojciec ma dlug w spoldzielni (ale
jest to prywatna kamienica). Ojciec jest bezrobotny (ale nie zrejestrowany),
nie ma oszczednosci, samochodu, ani wartosciowych rzeczy w mieszkaniu,
generalnie nic nie ma. Ostatnie kilka lat, gdy upadla jego firma, zyl z
pozyczek wsrod rodziny i ode mnie i mamy. Nie jest alkoholikiem.
Wlasciciel kamienicy, zglosil sprawe do sadu, i wiem, ze zajmuje sie tym
komornik. Mam pytanie, czy moze on wejsc na oszczednosci mamy? Bardzo sie tego
z mama boimy. Mama nigdy tam nie mieszkala i nie byla zameldowana. Czy
zrobienie darowizny pienieznej na mnie, moze pomoc?
Wiem, ze rozdzielnosc w tej chwili zrobiona, zaczyna obowiazywac od teraz a
nie wstecz? Co robic? Czy rozwod by pomogl? Albo ogloszenie w prasie "Za
dlugi meza" nie odpowiadam????

bardzo prosze o pomoc. Z gory dziekuje.
A.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wanda Re: Dlug ojca a oszczednosci mamy? IP: *.net81.citysat.com.pl 14.01.07, 15:55
      Jeżeli rodzice nie są po rozwodzie, nie była spisana intercyza ani
      rozdziekność majątkowa to za dlugi męża odpowiada żona i na odwrót. Ogłoszenia
      w mediach nic nie pomogą . Jeżeli wiezyciel rozszerzy sądownie zapłatę długów
      na żone / a takie ma prawo / to żona bedzie musiała płacić . Wanda
      • ap77 Re: Dlug ojca a oszczednosci mamy? 14.01.07, 16:19
        a czy to, ze to nie jest ich wspolne mieszkanie, tylko ojciec jest tam
        zameldowany, i ze mieszkaja (zawsze tak bylo) w odzielnych miastach nie ma
        zadnego wplywu?
        • majkel01 Re: Dlug ojca a oszczednosci mamy? 14.01.07, 16:35
          jest dokladnie tak jak pisze wanda. Dlug jest niestety wspolny i w razie gdy
          zazada tego wierzyciel twoja mama bedzie musiala go splacic jesli ojciec nie
          bedzie mogl. Jakiekolwiek ruchy prawne sa teraz niemozliwe tzn sa mozliwe ale
          skutek odniosa dopiero na przyszlosc. Ewentualnie zniesienie wspolnosci z data
          wsteczna...ale trudno jest ja uzyskac, zwlaszcza bedac w takiej sytuacji kiedy
          mozna ja odczytac jako proba ucieczki od dlugu.
          • Gość: Jarek Re: Dlug ojca a oszczednosci mamy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 22:41
            No cóż sytuacja dość patowa jak to się mówi, ale światełko nadziei w tunelu być
            może jest. Należałoby przed sądem udowodnić, że przez jakiś czas mama z tatą
            mieszkali oddzielnie, nie żyli ze sobą. Istnieje w tej chwili instytucja zwana
            separacją. Tutaj jednak separacja byłaby nie zasądzona, no ale... Nie wiem jak
            podejdzie do tego sąd, ale spróbować nie szkodzi.
            • majkel01 Re: Dlug ojca a oszczednosci mamy? 14.01.07, 23:30
              niestety w tym przypadku propozycja bez szans na powodzenie. Separacja daje
              coprawda rozdzielnosc majatkowa ale ta rozdzielnosc dziala dopiero od chwili
              uprawomocnienia sie wyroku a wiec dotyczyc moze jedynie zobowiazan zaciaganych
              po dacie jej orzeczenia. Natomiast wszystko co przed ta data jest wspolne. Dlugi
              rowniez.
    • agulha Re: Dlug ojca a oszczednosci mamy? 15.01.07, 00:59
      Ja przepraszam cichutko, ale mam pytanie do mądrych. Komornik JESZCZE nie wszedł
      na oszczędności mamy. Nie wiemy oczywiście, jak wielkie są te oszczędności. Ale
      czy nie mogłoby się tak zdarzyć, że mama by je...wydała...To znaczy pobrała w
      gotówce w banku, a córka by je trzymała w skarpecie albo wpłaciła na swoje
      konto? Wierzyciel musiałby dowieść, że zrobiła to celowo i że te pieniądze
      gdzieś ma, ale to już jego problem, czyż nie?
      • Gość: Wanda Re: do agulha IP: *.net81.citysat.com.pl 15.01.07, 12:21
        Moze MĄDRZY znajdą jakiś ciekawy sposób . Majkel01 i ja GŁUPIA twierdzimy ,że
        szanse Masz nikle a uwazaj bo mozecie się jeszcze bardziej pogrążyć .NIEMADRA
        wANDA
        • Gość: m.kar Re: do agulha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 15:21
          Czy mama dostała już zawiadomienie od komornika o wszczęciu egzekucji?
          Oszczędności są ulokowane w banku na koncie, Twoja mama powinna je szybko
          wypłacić , najlepiej przed tym jak dostanie zawiadomnienie że wszczęto wobec
          niej egzekucję i wpłacić na konto kogoś innego albo trzymać w skarpecie. Bank
          musi udzielić informacji komornikowi o aktualnym stanie konta w chwili kiedy
          dokonał zejęcia rachunku bankowego, nie może bank udzielać informacji, że
          miesiąc wcześniej na koncie była jakaś zawrotna suma.
          • Gość: Wanda Re: do m_kar IP: *.net81.citysat.com.pl 15.01.07, 17:45
            Na wezwanie sądu każdy bank ma obowiazek ''w ząbkach '' dostarczyć wyciąg z
            konta na dzień lub okres jaki interesuje sąd lub wierzyciela. Jezeli sprawa
            sie rypnie to mozesz być oskarżona o ukrywanie majątku . Wanda
    • Gość: lilith Re: Dlug ojca a oszczednosci mamy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 16:05
      Dziewczyno spokojnie, żaden Komornik nie wejdzie na rachunek bankowy małżonki
      dłużnika....chyba że towja mama również jest dłużnikiem-nic nie piszesz któ
      zawierał umowę ze Spółdzielnią (jeżeli tylko ojciec-jest ok) wystąpią z
      żądaniem wyłącznie do niego. Wierzyciel-spółdzielnia może żądać jedynie od
      KOmornika zajęcia prawa do żądania podziału majątku współnego (jeżeli np. konto
      było wspólne towjego ojca i matki -wtedy dopiero może być problem). Ale nie
      martw sie dziewczyno-nikomu ze Spółdzielni nie przyjdzie taki pomysł do głowy,
      a Komornik bez wniosku wierzyciela nie zrobi nic. Także spokojnie, jeżeli -
      tylko ojciec jest dłużnikiem, i jeżeli konto o którym mówidsz nie jest wspólne
      twojego ojca i matki za czasu trwania związku małżeńskiego.
      • Gość: Wanda Re: do lilith IP: *.net81.citysat.com.pl 15.01.07, 17:52
        W czasie trwania małzeństwa mozesz mieć x kont Ty a małżonka zero . Dla sądu
        i wierzyciela nie ma to znaczenia . Ty SWOIMI kontami odpowiadasz za długi żony
        a żona SWOIMI za ciebie. Nikomu w Społdzielni moze do głowy to nie przyjdzie -
        ale prawnikowi reprezentującego Spóldzielnie w sądzie - może pszyjśc. Wanda
    • Gość: lilith Re: Dlug ojca a oszczednosci mamy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 16:10
      Acha, mama niech złoży do śądu wniosek o zniesienie współwłasności0-tak na
      przyszłość. tak jak piszesz prawo nie działa wstecz, ale to takie
      zabezpieczenie na przyszłość.
      Twoja mamma może obawiać sie jedynie prawdopodobieństwa wszczęcia p-ko niej
      egzekucji jeżeli razem z ojcem jest właścicielem nieruchomości.Co do rachunku
      bankowego jeżeli jest wyłącznym jego właścicielem -nikt go nie zajmnie.
      • majkel01 Re: Dlug ojca a oszczednosci mamy? 15.01.07, 18:16
        tu racja. Jesli dlug zaciagnal ojecie to zeby sciagac od matki musi byc wydana
        klauzula wykonalnosci przeciwko malzonkowi dluznika z ograniczeniem jego
        odpowiedzialnosci do majatku objetego wspolnoscia majatkowa. Tylko ze nadanie
        takiej klauzuli to prosta sprawai trwa to bardzo szybko. Wiec jak narazie twoja
        mataka spac moze spokojnie. Przynajmniej do momentu kiedy owa klauzula
        wykonalnosci nie zostanie nadana. Wtedy komornik moze zajac wszystko to co nie
        stanowi jej majatku odrebnego. Podejrzewal bym ze komornik najpierw zajal by
        wynagrodzenie niz sam rachunek bankowy... ale roznie to moze byc.
    • Gość: lilith Re: Dlug ojca a oszczednosci mamy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 08:54
      Podsumowująć znaczenie ma czy dłuznikiem jest tylko ojciec czy oboje. Jeżeli
      oboje _komornik wejdzie na majątek i ojca i matki. Jeżeli dłuznikeim jest
      ojciec -sąd może nadać klauzulę wykonalności p-ko małżonce dłużnika z
      ograniczeniem do majatku wspólnego (zazwyczaj Komornicy prowadzą egzekucję do
      nieruchomości która stanowi własność dłuznika i jego żony).
      Czyli zasadnicze znaczenie ma p-ko komu został wydany nakaz zapłaty.
      • majkel01 Re: Dlug ojca a oszczednosci mamy? 16.01.07, 17:34
        tak. jesli nakaz jest odrazu wystawiony na oboje malzonkow (np gdy oboje wzieli
        razem kredyt) wowczas jest tam wspomniane ze maja zaplacic "solidarnie". Wowczas
        komornik moze odrazu (tzn musie miec klauzule wykonalnosci) przystapic do
        egzekucji. Jesli nakaza jest na jedna osobe wowczas komornik powinien sciagac
        tylko z jego majatku odrebnego. Jesli jest on zbyt maly by zaspokoic
        wierzytelnosc wowczas wierzyciel omze zazadac nadania klauzuli wykonalnosci
        przeciwko malzonkowi dluznika. Wowczas komornik moze rowniez prowadzic egzekucje
        rowniez z majatku wspolnego obojga malzonkow.
        • sauber1 Re: Dlug ojca a oszczednosci mamy? 16.01.07, 20:07

Bardzo ładnie to wygląda. wszyscy tej dziewczynie solidarnie chcą pomóc i bardzo
          dobrze ale Ona sama napisała "Teraz ojciec ma dlug w spoldzielni (ale
          jest to prywatna kamienica). Ojciec jest bezrobotny (ale nie zrejestrowany),
          nie ma oszczednosci, samochodu, ani wartosciowych rzeczy w mieszkaniu,
          generalnie nic nie ma. Ostatnie kilka lat, gdy upadla jego firma, zyl z
          pozyczek wsrod rodziny i ode mnie i mamy. Nie jest alkoholikiem." to tym
          bardziej "ojciec" ma podstawy by wystąpić do sądy rodzinnego o alimenty i tak
          właśnie od córki, a tu żartów noże już nie być, tylko kolejny płacz, takie bywa
          często życie. Wiem że nie jest to na temat ale bardzo blisko, role mogą się
          zamienić i to szybko. Jestem za tym oby nie ale na zimne nieraz nawet warto
          dmuchać.....
          • agulha Re: Dlug ojca a oszczednosci mamy? 16.01.07, 22:34
            No tu dmuchanie nic nie pomoże...Jeśli wystąpi o alimenty, to dostanie - co z
            tym można zrobić? Nic...Przestać pracować i samemu zgłosić się do MOPS?
            • majkel01 Re: Dlug ojca a oszczednosci mamy? 16.01.07, 23:28
              ale alimenty na doroslego moga byc zasadzone tylko wtedy jesli nie moze sie on
              utrzymac przy wykorzystaniu pelni swoich mozliwosci zarobkowych. Oznacza to ze
              nie wystarczy nie pracowac by domagac sie aliemntow od dzieci. Musialby np nie
              moc isc do pracy (ale wtedy to na rente). Jesli moze pracowac a nie pracuje to
              nie ma szans na alimenty.
              • sauber1 Re: Dlug ojca a oszczednosci mamy? 17.01.07, 00:25
                majkel01 napisał:

> ale alimenty na doroslego moga byc zasadzone tylko wtedy jesli nie moze sie on
                > utrzymac przy wykorzystaniu pelni swoich mozliwosci zarobkowych. Oznacza to ze
                > nie wystarczy nie pracowac by domagac sie aliemntow od dzieci. Musialby np nie
                > moc isc do pracy (ale wtedy to na rente). Jesli moze pracowac a nie pracuje to
                > nie ma szans na alimenty.

Z tym bywa różnie, a z rentką, jak nie ma środków jeszcze dziwniej ale to nie tu
                ten temat...samo życie
                • Gość: xxx Re: Dlug ojca a oszczednosci mamy? IP: *.chello.pl 17.01.07, 08:14
                  sauber 1 z tymi alimentami od dzieci to jest troszke inaczej jak piszesz jest
                  trudno napewno bo trzeba udowodnic przed sądem ze jest sie w niedostatku ale
                  nie dokonca tak jak ty to opisujesz ze jak sie nie pracuje to albo na rente
                  albo sie nie dostanie ....renty nie dają ot tak szybciutko albo wcale jej sie
                  nie dostanie bo nie ma lat czy wiele innych powoów i co wtedy jesc trzeba na
                  garnuszek opieki spolecznej nie tak szybko opieka daje takim ludziom skoro są
                  dzieci które pracują i powinny pomóc w utrzymaniu rodzica tym bardziej jak
                  rodzic podaje o alimenty dorosle dziecko to przwaznie jest w takim juz wieku ze
                  o pracy moze zapomnieniec jest obowiązek alimentacyjny wobec dzieci i odwrotnie
                  • sauber1 Re: Dlug ojca a oszczednosci mamy? 17.01.07, 13:25
                    Gość portalu: xxx napisał(a):

> sauber 1 z tymi alimentami od dzieci to jest troszke inaczej,

OK, dla mnie to nie ma większego znaczenia, mam godna emeryturkę, a
                    rozdzielczość od 2000 r. i dziękować Bogu, że te problemy mnie nie dotyczą, a od
                    banków na święta dostałem ponad dwadzieścia przepięknych kartek, z oferty nie
                    skorzystam, zbyt cenie sobie wolność i niezależność, ogólnie wiadomym jest, że
                    człowiek zadłużony staje się niewolnikiem, często na własne życzenie, takie
                    widocznie jest życie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka