Gość: Nickt IP: 80.51.192.* 15.02.07, 11:47 Jakie ma skutki prawne, odebranie pokwitowanie listu poleconego adresowanego dla rodzica przez dziecko w wieku 13 lat, czy są przepisy UP zabraniające czynić tak listonoszowi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: k Re: List Polecony IP: *.pf.com.pl 15.02.07, 12:42 Owszem list polecony moze odebrac wylacznie adresat za okazaniem dowodu osobistego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nickt Re: List Polecony IP: 80.51.192.* 15.02.07, 12:50 Na poczcie owszem za okazaniem dokumentu tożsamości ale ja pytam o dostarczenie listu w miejsce zamieszkania i wydanie dziecku, które podpisuje nazwiskiem i imieniem rodzica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: List Polecony IP: *.pf.com.pl 15.02.07, 13:59 Wiem wtedy procedura jest taka sama ma odebrac adresat koniec kropka Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: List Polecony 16.02.07, 11:13 Eee.. Nieprawda, może odebrać każdy dorosły domownik. Małoletni w trybie kpc, kpk i kpa nie jest do tego upoważniony, w przypadku innych pism teoretycznie owszem (jeśli ukończył 13 lat). Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: List Polecony 16.02.07, 12:12 mr_pope napisał: > Eee.. Nieprawda, może odebrać każdy dorosły domownik. Małoletni w trybie kpc, > kpk i kpa nie jest do tego upoważniony, w przypadku innych pism teoretycznie > owszem (jeśli ukończył 13 lat). Dokładnie chodziło o odebranie i pokwitowanie korespondencji poleconej z sądu w trybie kpc, przez dziecko które ma ukończone 13 lat, adresowane na nie, gdzie podpisało swoim imieniem (myślę że prawidłowo)ale odebrało też korespondencje adresowana na rodzica i podpisało imieniem rodzica listonoszowi w miejscu nieoficjalnego zamieszkania (przebywania),tu myślę że nie końca jest prawidłowo, czy się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: List Polecony 16.02.07, 18:02 wyglada ze korespondencja nie zostala doreczona prawidlowo. Dziecko nie jest doroslym domownikiem co wprost wynika z przepisu kpc. Wiec nawet jesli rodzic sie uchyli od jakiejs czynnosci wedlug mnie mialby duze szanse na stwierdzenie ze byl nieprawidlowo zawiadomiony o terminie bo przeciez korespondencje dostala osoba nieuprawniona i mogla w dodatku nie oddac korespondencji ojcu. Tak na marginesie to tez nie rozumiem jak dziecko moglo dostac swoja korespondencje ze Sadu skoro jesli jest nieletnie powinno dzialac przez swojego przedstawiciela ustawowego, hmm.... no chyba ze chodzi o jakas sprawe szczegolna. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: List Polecony 16.02.07, 19:54 majkel01 napisał: > > Tak na marginesie to tez nie rozumiem jak dziecko moglo dostac swoja > korespondencje ze Sadu skoro jesli jest nieletnie powinno dzialac przez swojego > przedstawiciela ustawowego, hmm.... no chyba ze chodzi o jakas sprawe szczegolna. Nie wiem dokładnie ale zapytam, wiem tylko że ze sądu rodzinnego, jeden z rodziców jest poszukiwany listem gończym i sąd wysłał na adres ukrywania się z dzieckiem pod wskazany prawdopodobny adres i nie jest to fikcja ale fakt Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: List Polecony 15.02.07, 17:28 moge powiedziec jak jest z doreczaniem pism sadowych. Mozna je doreczyc DOROSLEMU domownikowi. Jesli wiec zostalo przekazane osobie ktora nie jest jeszcze dorosla mozna sie uchylic twierdzac ze pismo nie zostalo wlasciwie doreczone bo niezgodnie z kpc. Zaznaczam ze chodzi tutaj o doreczanie korespondencji sadowej. Natomiast jak to jest w pozostalych przypadkach musialbys poszukac byc moze na stronie Poczty Polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: List Polecony 15.02.07, 19:14 majkel01 napisał: > Natomiast jak to jest w pozostalych przypadkach musialbys poszukac byc moze na > stronie Poczty Polskiej. Ślicznie Dziękuję Ci majkel01, pięknie czytasz w moich myślach, właśnie brakowało mi jednego słowa w pismie które tworzę, tak poczytam w tych pocztowych przepisach. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś