Dodaj do ulubionych

Kredyt i komornik

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 09:01
2 lata temu żyrowałem pożyczkę koledze i obecnie od miesiaca mam komornika na
karku gdyz nie zostala splacona.Z pisma ktore otrzymalem od komornika wynika
ze w/w naliczyl sobie oplatę za ściągnięcie w wysokosci 15% kwoty czyli okolo
4 tyś. Calość kwoty do zaplaty nie jest duza suma dla mnie jednak chcialbym
uniknac straty tych 4 tys zlotych i w zwiazku z powyzszym mam pytanie czy
wplacajac calosc kredytu do banku(mimo ze kredyt zostal wypowiedziany)uniknę
komornika?Wierzycielem jest przeciez bank komorni8k jest tylko organem
posredniczącym....Prosze o opinie na ten temat
Obserwuj wątek
    • Gość: ck Re: Kredyt i komornik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 09:23
      Możesz próbować.
      Jednak co bym Ci radziła zapłacić do banku i natychmiast żądąć od nich pisma -
      wniosku do Komornika który prowadzi egzekucję -treści, że spłaciłeś wszystkei
      zobowiązania i wnoszę o umorzenie egzekucji.To pisemko albo Ty albo Bank ma
      wysłać Komornikowi.
      Jeżeli jednak masz konkretne źródło z którego Komornik może wziąść kasę dla
      siebie te 4 tys zł np. rachunek bankowy lub pracujesz-Komornik może sciągnąć z
      tego źródła swoje koszty.Ty możesz wtedy napisać skargę do Sądu, ale będziesz
      miał nikłe szanse-ponieważ Komornik wszczął egzekucję tj. podjął pracę, a Ty na
      skutek egzekucji zapłaciłeś wierzycielowi. Czyli Komornik będzie miał rację i w
      tej sytuacji koszty może sobie ściągnąć.
      Dlategho też proponuję tak jak na wstępie-pismo banku o umorzenie egzekucji
      komorniczej, zanim Komornik odnajdzie coś co może ci zająć. jeżeli już ci
      zajął -rachunek lub wynagrodzenie-prawdopodobnie swoje koszty i tak sobie
      weźmie.
    • Gość: ck Re: Kredyt i komornik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 09:25
      precyzując-wniosek o umorzenie egzekucji powinien napisać Bank-a nie Ty. Pismo
      mogą ci dać na ręce-Ty możesz je zanieść do Komornika, lub też Bank może je
      wysłać KOmornikowi.
      • Gość: Tom Re: Kredyt i komornik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 13:09
        dzieki sliczne za odpowiedz i wyjasnienie
    • hocest rada 15.03.07, 16:04
      napisz skargę do sądu na postanowienie komornika o ustaleniu kosztów - jak
      tylko dostaniesz takie postanowienie.
      w skardze podnoś że nakład pracy komornika w celu ściągnięcia długu ograniczył
      się np. do wysłania zapytań do ZUS i US a potem do zajęcia wynagrodzenia za
      pracę - nakład pracy niewieli w stosunku do kosztów
      • Gość: ck Re: rada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 08:43
        nic to nie da-chodzi mi o zaskarżenie czynności komornika na ustalenie kosztów
        postępowania uzasadniając zażalenie art. 49 ust. 1 ust o kom. sąd i egzekucji
        (tj. nakład pracy komornika)dotyczy to egzekucji olbrzymich sum i sytuacji
        podobnych do Szpitala-sumy są ogromne, a praca komornika ogranicza się do
        zajęcia rachunku bankowego.
        Tutaj szans nie ma.Wiem ponieważ przegrałam taką sprawę z komornikiem w 1szej i
        drugiej instancji (należność egzekwowana 80 tys)powołując się właśnie na
        nakład pracy komornika -wyłacznie zajęcie rachunku bankowego. Szkoda tych 100
        zł i dalszych kosztów związanych z zażaleniem.
        Proszę mi wierzyć, jedynym wyjściem jest złożenie przez wierzyciela (bank)
        wniosku o umorzenie egzekucji i szybkie doręczenie go Komornikowi. Jeżeli
        KOmornik jeszcze nie znalazł konkretnego mienia do zajęcia -istnieje szansa że
        kosztów nie będzie ściągał. Jeżeli już coś zajął-będzie ciężko ominąć jego
        koszty.
        • Gość: Tom Re: rada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 14:04
          Dzieki z gory-czyli kosztow nie da sie ominac:(
          • Gość: ck Re: rada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 15:05
            da, jak komornik na nic ci jeszcze na nic nie "wlazł".
        • majkel01 Re: rada 16.03.07, 17:12
          dokladnie. Chodzi z grubsza o to ze koszty egzekucji komorniczej nie stanowia de
          facto wynagrodzenia komornika. Kwoty pochodzace z tego typu egzekucji maja
          rowniez byc na pokrycie kosztow egzekucji deficytowych jak np. egzekucje alimentow.
          Warto sobie w tym miejsu przypomniec niedawny problem wielu szpitali ktore mialy
          na karku komornika. Wowczas tez wystarczylo ze komornik zajal konto szpitala i
          pobieral odpowiednia kwote tytulem kosztow a zajecie konta spzitalnego bylo
          przeciez dziecinnie proste.
        • hocest Re: rada 17.03.07, 21:27
          skoro wiesz lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka