Dodaj do ulubionych

Problem z ULTIMO!!!

IP: *.broker.com.pl 24.10.07, 23:42
W 2000 otrzymałem kredyt w koncie osobistym, straciłem pracę bank
wypowiedział umowę i w 2001 roku zamknął konto osobiste , nastepnie
wystawił BTE i sprawa trafiła do komornika. Spłacałem dług
komornikowi do 2004 kiedy bank zawiesił egzekucję.Do 2006 brak
odzewu ze strony banku , wtedy bank sprzedał dług ULTIMO.od tego
momentu otrzymywałem co jakis czas pisemka straszaki.Bardzo się
zdziwiłem kiedy wczoraj otrzymałem nakaz zapłaty z Sądu Grodzkiego ,
w którym ULTIMO powołuje się na umowę cesji wierzytelności,umowę
kredytową z 2000 r oraz umowę prowadzenia rachunku osobistego.
Proszę o info czy ten sam dług może być drugi raz sądzony oraz czy
mógłbym odwołać się od nakazu powołując się na przedawnienie?
Obserwuj wątek
    • Gość: advocatus diaboli Re: Problem z ULTIMO!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 06:56
      Nie tylko możę, ale nawet musi. Bank windykował cię na podstawie BTE i na tej
      podstawie tylko on może cię windykować. Ultimo musi więc założyć nową sprawę.
      Popatrz w nakazie - powinny być tam takie informacje - czy minęły 3 lata od
      umorzenia egzekucji. Jeśli tak - jest przedawnienie, o ile w międzyczasie nie
      przerwałeś jego biegu.
      • Gość: Artesi Re: Problem z ULTIMO!!! IP: *.broker.com.pl 25.10.07, 07:31
        W nakazie nic nie pisze o jakiejkolwiek poprzedniej egzekucji , a od
        momentu wycofania sie banku z egzekucji komorniczej nie dokonałem
        żadnej wpłaty.
        • Gość: advocatus diaboli Re: Problem z ULTIMO!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 09:57
          A jaka w ogóle kwota wchodzi w grę, bo można coś pokombinować, ale może skórka
          niewarta wyprawki ?
          Napisz, jaka była data wniesienia pozwu (liczy się data stempla pocztowego, o
          ile wysyłali pocztą ), sprawdź też, jaka była data umorzenia egzekucji.
          • Gość: Artesi Re: Problem z ULTIMO!!! IP: *.broker.com.pl 25.10.07, 10:26
            Kwota 35.000 ostatnia wpłatę do komornika wpłaciłem 08.2004 ,
            nastepnie wpłaciłem w styczniu 2005 , ale komornik zwrócił mi
            pienądze , ale nie otzrymałem żadnego pisma z banku oraz od
            komornika o umorzeniu egzekucji . Dowiedziałem się o tym dzwoniąc
            do komornika więc dokładnej daty nie znam.Dta złożenia pozwu to
            27.09.2007.Mam jeszcze jedno pytanie czy nie mógłbym powołac się na
            przedawnienie od daty wymagalności spłaty tego kredytu , gdyż ULTIMO
            nic w pozwie nie pisze o poprzedniej egzekucji, a powołuje si ena
            umowę rachunki ROR z 1996r.
            • Gość: ad Re: Problem z ULTIMO!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 11:23
              Kwota spora, oczywistym jest, że warto powalczyć. W ogóle dziwię się, że przy
              takiej kwocie szukasz pomocy w internecie, zamiast w kancelarii.

Składaj sprzeciw powołując się na przedawnienie.
              Możliwość pierwsza: skoro Ultimo nie podaje informacji o umorzonej egzekucji
              komorniczej, to całkiem możliwe, że nawet o niej nie wiedzą. Wtedy masz sprawę
              wygraną.

Możliwość druga: wiedzą, ale nie mają dokumentów i co całkiem możliwe - nie
              zdążą ich ściągnąć w terminie. Tutaj też masz sprawę wygraną.

Możliwość trzecia: wycofają pozew po twoim sprzeciwie, bo nie mają powyższych
              dowodów.

Tak czy inaczej: na twoim miejscu pofatygowałbym się do najbliższej kancelarii,
              jeśli nie stać cię na pełnomocnictwo, to przynajmniej poproś o napisanie pozwu
              lub poradę prawną. Kwota jest na tyle duża, że nie warto ryzykować
              nieprofesjonalnego majsterkowania przy sprzeciwie. Bierz rachunki, w sprzeciwie
              żądaj zwrotu kosztów.
              Dodatkowo, dla własnego spokoju, ustal w międzyczasie datę umorzenia egzekucji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka