Dodaj do ulubionych

Odstąpienie od umowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 19:30
Witam. Sprawa wygląda następująco :
24 listopad 2007 kupiłem gitarę elektryczna w sklepie muzycznym, sprzedawca powiedział, że konieczna jest wymiana strun, powiedziałem mu aby dobrał struny i wymienił - on dał mi broszurke jak to sie robi i jak sie ustawia gitare i kazal probowac a w razie problemow zglosic sie do sklepu. Tak tez walczylem sobie tydzien i nic nie osiagnalem poniewaz gitara nie stroila na 2 progu. Pojechalem do sklepu, pracownik poustawial,powiedzial ze potrzeba czasu na odksztalcenie drewna do nowych ustawien i mam przyjechac za tydzien jak nie pomorze. Oczywiscie nie pomoglo, pojechalem znowu do sklepu tam pracownik powiedzial, ze juz nic nie moze zrobic bo gitara jest dobrze ustawiona i chyba jest nabity zle 2 prog. Dal mi dane lutnika i kazal jechac aby ten wystawil ekspertyze co jest grane. Wzialem instrument, ale po 2 dniach uznalem, ze oni powinni sie z tym urzerac a nie ja i dnia 15.12.2007 chcialem zlozyc pismo "Ustawą z dnia 27 lipca 2002 r O szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego. Dz. U. z dnia 5 września 2002 r. - oraz cytat - Zgodnie z w/w Ustawą Art 4 pkt3 ... domniemywa się, że towar konsumpcyjny jest zgodny z umową, jeżeli nadaje się do celu, do jakiego tego rodzaju towar jest zwykle używany.
Gitary , której nie można nastroić nie można używać zgodnie z jej przeznaczeniem." sprzedający odmówił przyjęcia pisma i wystawił mi dokument reklamacyjny. Po 14 dniach roboczych - sprzedający powiedział, że ma tyle czasu na rozpatrzenie - napisałem kolejne pismo na podstawie tej samej ustawy, w którym chcę odstąpić od umowy ----> "godnie z w/w Ustawą Art 8 pkt3 Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione. oraz pkt4 ... jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy;..." Dzień przed upływem terminu dzwoniono ze sklepu, że gitara jest już w drodze i będzie do konca tygodnia i mam się niecierpliwić.

W sklepie po 1 potraktwano mnie bardzo nie miło, najprawdopodbniej ze wzgledu na moj mlody wiek i sprzedawca odmówił przyjęcia dokumentu argumentując to, że jest pracownikiem. W takim razie udałem się do właściciela, który po długiej rozmowie podpisał pismo "Otrzymałem - data i podpis", powiedział, że nie rozumie młodych ludzi i ich stosunku do prawa, argumentował mój brak racji tym, że 14 dni ma serwis a nie oni do rozpatrzenia sprawy i że po drodze były święta, po czym powiedział, że gitara przyjdzie pod koniec tygodnia i mam sie uzbroić w cierpliwość i wyrozumiałość. Zdenerwowany opuściłem sklep, dzisiaj otrzymałem telefon, że gitara już jest i proszą mnie o podanie terminu odbioru ew zostane poinformowany listownie.

Tak więc czy moje roszczenia są podstawne ? Czy mogę odstąpić od umowy i żądać zwrotu pieniedzy ? Ew. jakich uzywac dalej argumentow i co dalej robic jezeli sprzedawca bedzie dalej odmawaial oddania pieniedzy?

Obserwuj wątek
    • prawnik-skp Re: Odstąpienie od umowy 14.01.08, 15:22
      Jeśli sprzedawca będzie odmawiał zwrotu pieniędzy, to w ostateczności pozostaje
      sąd. Jeśli nie było żądania naprawy gitary, to sprzedawca na własne ryzyko
      podjął się jej naprawy. Jeśli nie było żądania naprawy, nie ma obowiązku
      przyjęcia naprawy. Odstąpienie od umowy będzie usprawiedliwione wówczas, gdy w
      chwili składania tego oświadczenia zachodziły przesłanki do odstąpienia od
      umowy, przesłanki z art. 8 ust. 4 ustawy o sprzedaży konsumenckiej, to jest:

Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1 (naprawa albo wymiana są
      niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów), nie może żądać naprawy ani
      wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w
      odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na
      znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo
      odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru
      konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu
      naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.

Powołanie się na art. 8 ust. 3 ustawy jest nieistotne z punktu widzenia kwestii
      odstąpienia od umowy. Jeśliby żądaniem reklamcyjnym była naprawa albo wymiana,
      to art. 8 ust. 3 miałby zastosowanie. A ponieważ w opisie sprawy nie znajduję
      żądania naprawy albo wymiany, to nie znajduję potrzeby zastosowania art. 8 ust.
      3 ustawy.
      Na pytanie "czy mogę odstąpić od umowy?" odpowiem, że jest w tym pewna
      trudność. Albowiem odstąpienie byłoby złożone już po tym, jak sprzedawca
      oświadczył, że można odebrać naprawioną gitarę. W takiej sytuacji trzeba by
      wykazywać, że sprzedawca nie naprawił gitary w odpowiednim czasie i dlatego
      naprawa nie zostanie przyjęta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka