Dodaj do ulubionych

mały problem, proszę o pomoc

30.01.08, 18:27
Jakiś czas temu kupiłam torbę w sklepie Carry i niestety ta torba ulega praktycznie całkowitemu zniszczeniu, (calkowite rozerwanie) zatem oddalam ja do reklamacji. Po jakimś czasie zjawiłam sie w sklepie i dostałam odpowiedz ze to nie będzie naprawa ale moge sobie za tą sumę co zakupiłam torbę wybrać coś innego ze sklepu, ale tylko z tego sklepu, a z innego tej samej firmy nie, np. w innym mieście bo jestem studentką i rzadko bywam w domu . Byli jedynie łaskawi ze nie musiałam w tamtym momencie sobie czegoś wybrać tylko w takim czasie jak mi to odpowiada. Ale zastanawia mnie tylko fakt czy sprzedawcy mogą mi narzucać, że w ich sklepie muszę sobie coś za tą cenę kupić?? przecież nie musi mi opowiadać inny towar przez nich oferowany! czy mogę ubiegać sie o zwrot pieniędzy i w jaki sposób? skoro nie będzie naprawy a tej torby już na sklepie nie było, zresztą już nie zależy mi na niej bo w czasie w którym czekałam na odpowiedź zakupiłam sobie inna:) proszę o szybką odpowiedź, sama sobie z tym problemem nie poradzę chociaż jestem studentką prawa ale początkującą i z kodeksem cywilnym i ustawami to dopiero zaczynam:) z gory dziekuje:)
Obserwuj wątek
    • prawnik-skp Re: mały problem, proszę o pomoc 04.02.08, 13:02
      Jeżeli naprawa odpada, bo jest niemożliwa, to jest możliwe odstąpienie od umowy
      (żądanie zwrotu pieniędzy) na podstawie ustawy o sprzedaży konsumenckiej (art.
      8 ust. 4). Sprzedawca nie ma prawa narzucać czegokolwiek, np. zakupu innego
      towaru w miejsce tego wadliwego. Takie rozwiązanie jest dopuszczalne tylko na
      zasadzie dobrowolności obu stron.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka