Dodaj do ulubionych

Reklamacja butów Trezeta

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.08, 20:52
Oddałem do reklamacji buty trekingowe Trezeta bo w prawym bucie zaczeły robic się dziury po jego obu stronach, na jednym kawałku skóry. Dostałem odpowiedz że reklamacja jest bezpodstawna bo "buty zostały uszkodzone mechanicznie" co jest całkowitą bzdurą. Z prawej strony feralnego buta dziura "robi" się zaraz przy szwach a z lewej strony zrobiła się na krawedzi wewnętrznego wzmocnienia po niespełna półrocznym chodzeniu w nich po miescie. Co muszę teraz zrobic żeby muc odzyskac piniądze lub dostac nowy towar w miejsce tego wadliwego. Dotam że zabuty zapłaciłem 300zl i spodziewałem się że pochodze w nich dłużej niż pół roku.
DZiękuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • Gość: adasq Re: Reklamacja butów Trezeta IP: *.idf51.nettete.pl 15.04.08, 10:53
      czy od daty zakupu do złożenia reklamacji upłynęło mniej niż pół
      roku? bo jeśli nie to towar jest niezgodny z umową co wynika z art 4
      ustawy o szczególnych warunkach sprzedzy konsumenckiej. duży wpływ
      na trwałość obuwia ma rodzaj materiału użytego do jego produkcji -
      czy butuy są zamszopodobne? jeżeli tak to jest duża szansa na zwrot
      kasy ponieważ wyrobom zamszopodobnym takie wpadki się czasem zdarzają
    • prawnik-skp Re: Reklamacja butów Trezeta 17.04.08, 15:29
      - jeżeli od wydania towaru do stwierdzenia niezgodności nie upłynęło pół roku,
      to jeżeli sprzedawca chce powoływać się na uszkodzenie mechaniczne będzie musiał
      wykazywać, że właśnie takie jest pochodzenie niezgodności;
      - odpowiedzialność sprzedawcy jest ukształtowana w ten sposób, że najpierw
      powinniśmy domagać się naprawienia albo wymiany towaru na nowy (do wyboru);
      - jeżeli natomiast jest to niemożliwe, albo miałoby narażać konsumenta na
      znaczne niedogodności albo nie byłoby możliwe w czasie odpowiednim do rodzaju
      towaru i celu w jakim został nabyty, można domagać się stosownego obniżenia ceny
      albo od umowy odstąpić (i w konsekwencji domagać się zwrotu pieniędzy). Jednak
      nie można od umowy odstąpić jeżeli niezgodność nie jest istotna.
      • Gość: Jan Cichocki Re: Reklamacja butów Trezeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:08
        Kupiłem w sieci Go sport buty męskie typu sportowego. Po niecałym roku
        użytkowania stwierdziłem, że buty już nie nadają się do ich dalszego używania
        (zaczęły odpadać podeszwy od strony pięt). Dnia 11.04.2008r. oddałem je do
        reklamacji. Po ponad tygodniu czekania dostałem opinię reklamacyjną.
        Rzeczoznawczyni zgodziła się z tym, że buty są całkowicie zniszczone w sposób
        naturalny, ale stwierdziła że oddałem je za późno żeby uznać reklamacje ("Tak
        rozległe uszkodzenia nie powstały z dnia na dzień bez możliwości wcześniejszego
        zauważenia")

A co zrobić w takiej sytuacji?
        • Gość: Gad Re: Reklamacja butów Trezeta IP: *.gprs.plus.pl 22.04.08, 20:31
          Z opisu wynika że ta reklamacja została słusznie odrzucona...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka