Dodaj do ulubionych

wszczęcie egzekucji

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 20:39
co się dzieje jak komornik dokonał wszczęcia egzekucji na
nieruchomości, na której jest hipoteka banku?

co się potem dzieje?
raty do banku są płacone terminowo
księgi wieczyste wysyłaja informację do banku?
bank stawia kredyt w stan wymagalności?

wierzycielowi spłaciłem już 80% długu, resztę mogę spłacić w
przyszłym miesiącu, dlaczego mimo wpłat komornik wszczął
postępowanie??

jakie konsekwencje rodzi takie postepowanie względem banku i kredytu
na mieszkanie? (oczywiście zakładam spłatę tego zobowiązania wobec
wierzyciela) ale czy bank nie narobi mi problemów i każe mi spłacić
od razu 200 tys. przez to działanie komornika i zapis z KW.

I co oznacza zapis: nieruchomośc zostaje zajęta z chwilą wezwania do
zapłaty".. to co? komornik ma pierszeństwo przed bankiem??

i co w sytuacji gdy mieszkanie jest wspólne z żoną, a żona nie wie o
długu, bo go sam zaciągnąłem
Obserwuj wątek
    • Gość: EmiM Re: wszczęcie egzekucji IP: *.elartnet.pl 01.06.08, 02:39
      Owszem, może być kłopot. Bank jako wierzyciel hipoteczny zostaje powiadomiony o wszczęciu egzekucji i wtedy we własnym interesie zaczyna jakieś tam kroki w stosunku do dłużnika podejmować, włącznie z wypowiedzeniem kredytu, a już na pewno zaczyna działać, jak dojdzie (odpukać!) do licytacji nieruchomości. W Twoim przypadku - to zależy, jak bardzo obciążona jest nieruchomość (ile hipotek, czy wierzyciel też ma hipotekę i na którym jest ona miejscu), jaka jest wartość nieruchomości w stosunku do obciążeń hipotecznych. Jeśli dogadałeś się z wierzycielem, który wszczął egzekucję, wskazane byłoby skłonić go do złożenia wniosku o zawieszenie postępowania egzekucyjnego - a dług oczywiście dalej spłacać (chyba , że zgodzi się na jakąś prolongatę). Z Bankiem trzeba być w kontakcie i w razie czego upewnić ich(i udowodnić), że zarówno dług jak i kredyt jest na bieżąco spłacany ,a zdolność kredytowa bez zmian.
    • Gość: EmiM Co do żony... IP: *.elartnet.pl 01.06.08, 02:54
      Co do żony - zależy co to jest za dług, na kogo jest tytuł wykonawczy, wreszcie, czy dług powstał przed styczniem 2005r. czy po (dosyć istotna zmiana przepisów KRO w zakresie zasad odpowiedzialności z majątku wspólnego za dług zaciągnięty przez jednego z małżonków i bez wiedzy drugiego)... W każdym razie zawsze są pewne możliwości (chyba, że wolisz po cichu spłacić ten dług, byleby tylko żona się nie dowiedziała:)
    • kuby77 Re: wszczęcie egzekucji 01.06.08, 08:53
      hipoteka banku nie stanowi przeszkody w egzekucji z nieruchomosci. Chroni ona wierzytelnosc banku w ten sposob, ze powoduje uprzywilejowanie jej w wypadku egzekucji z przedmiotu zabezpieczenia.
      komornik wszczal egzekucje na wniosek wierzyciela, nie jest istotne, czy jest splacone 10 czy 80% roszczenia.
      Jak zachowa sie bank- trudno powiedziec. Jednak na pewno w ktoryms momencie sie dowie o wszczeciu egzekucji- nie zawsze od razu. Jesli masz wizje splaty w ciagu 30 dni moze do nich nie dotrzec (chyba ze zyczliwy doniesie..)
      Zajecie nieruchomosci przez komornika powoduje, ze nie masz prawa rozporzadzic nieruchomoscia- ustanowic hipoteki, sprzedac czy darowac.
      Jesli nieruchomosc jest wlasnoscia Twoja i malzonki, to nalezy wziac pod uwage:
      -czy jest to wspolwlasnosc na zasadzie ustwowej wspolnoty majatkowej malzenskiej, czy tez macie po 1/2 wlasnosci?
      - czy klauzula wykonalnosci jest tylko na Ciebie, czy tez na malzonke rowniez?
      Jesli nie ma tytulu na wspolwlasciciela nieruchomosci w ustroju wspolnoty majatkowej malzenskiej to nie widze mozliwosci sprzedazy egzekucyjnej nieruchomosci. Zawsze namawiam, zeby dogadywac sie z wierzycielami, szczegolnie jesli nie ma sporu co do istnienia wierzytelnosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka