Dodaj do ulubionych

Dlugi w sadzie

IP: *.range86-142.btcentralplus.com 11.07.08, 17:27
Mam problem.Kilka lat temu prowadzilem firme ktora zamknolem i wyjechalem za granice.
Uregulowalem dlugi ale okazalo sie ze nie wszystkie.Kilku rzekomych dluznikow oddalo sprawy do sadu i sad uznal te dlugi ale mnie nie bylo na sprawie i wogole w polsce.

co zrobic zeby w przyszlosci sad powiadamial mnie o ew.rozprawie,lub nie zasadzal dlugow bez mojej obecnosci?

nie mieszkam w polsce,nie mam tam nic - zero nieruchomosci,majatku itp.ale w ten sposob ktos moze wykorzystac moja nieobecnosc .Nie sa to duze kwoty - kilkaset zloty ale sad chyba powinien uznac opinie obu stron?

Troche haotycznie sorry,ale dzisiaj sie dowiedzialem.
Obserwuj wątek
    • real_mr_pope Re: Dlugi w sadzie 11.07.08, 17:30
      > nie mieszkam w polsce,nie mam tam nic - zero nieruchomosci,majatku itp.ale w te
      > n sposob ktos moze wykorzystac moja nieobecnosc

Jak wykorzystać? Stworzyć fikcyjne umowy i faktury, żeby wyciągać kasę od
      gościa, który w Polsce nie tylko nie ma majątku, ale w ogóle w kraju nie przebywa?

Twoim błędem było to, że nie spłaciłeś zobowiązań.

I nie jęcz, że nikt Cię nie powiadamiał. Wątpię byś cieszył się bardziej, gdybyś
      dostał zwyczajne wezwanie na rozprawę pod rygorem przymusowego doprowadzenia
      przez policję.
    • Gość: maho Re: Dlugi w sadzie IP: *.range86-142.btcentralplus.com 12.07.08, 19:50
      ktos fabrykuje nieistniejace faktury - o to mi chodzi.
      nie mam szans sie tym zajac bo mieszkam za granica.trzebaby powiadomic policje itp.

dlugi splacilem.

chodzi o to czy moge podac adres w kanadzie na ktory beda przychodzily wezawnia - chyba nie.

prawnik w polsce pewnie zezre majatek.

mam sporo na glowie teraz - za kilka dni sie tym zajme,ale oczekiwalem sugestii a nie moralnych dewagacji.

ech......
      • real_mr_pope Re: Dlugi w sadzie 13.07.08, 00:56
        > ktos fabrykuje nieistniejace faktury - o to mi chodzi.

W takim razie popytaj znajomych kontrahentów. Żeby mieć Twój NIP,
        REGON i inne takie musieli wcześniej z Tobą współpracować, prawda?

> prawnik w polsce pewnie zezre majatek.

Kiepsko ci idzie za tą granicą? Przecież chodzi tylko o zgłoszenie
        wniosku do prokuratury i reprezentowanie Ciebie w charakterze
        pełnomocnika. Adwokat z najwyższej półki w RP bierze w granicach 500-
        1000 złotych za godzinę. Ci z niższych półek w granicach 200-400
        złotych. A możesz też poprosić o pomoc kogoś, kto Ci donosi o
        fabrykowaniu faktur.

• Gość: maho Re: Dlugi w sadzie IP: *.range86-142.btcentralplus.com 13.07.08, 23:40
      moze na dlugach sie znasz ale z prawnikami nie miales do czynienia.

wlasnie dlatego ze idzie mi dobrze chce zalatwic sprawe a nie olac jak reszta twojej klienteli na tym forum.

dobrze ze wylechalem z tego kraju.
      • real_mr_pope Re: Dlugi w sadzie 14.07.08, 20:04
        > moze na dlugach sie znasz ale z prawnikami nie miales do czynienia.

Powinienem zasadniczo wybuchnąć śmiechem, ale powstrzymam się, bo widzę, że masz
        kłopot.

Odpowiem więc inaczej. Możesz słuchać dalej podszeptów znajomych i szukać
        prawnika, który za godzinę pracy weźmie 5 tysięcy złotych albo od razu ryczałtem
        50 tysięcy, bez względu na to ile dla Ciebie zrobi.

Możesz też zaryzykować, uwierzyć w to co mówię i poszukać adwokata, który weźmie
        w granicach 500-1000 złotych. Adwokata, który co miesiąc przedstawi Ci rachunek
        z wykazem godzin poświęconych Twojej sprawie i rzetelnym opisaniem co w danym
        momencie robił. Kwestia odpowiednio skonstruowanej umowy.

Twój wybór na co się zdecydujesz.
    • Gość: EmiM Re: Dlugi w sadzie IP: *.elartnet.pl 30.07.08, 02:08
      A jeśli wiesz, w jakim sądzie jaka konkretna sprawa się toczy - wskazujesz
      osobę (np. własnie pełnomocnika), której korespondencja będzie doręczana. Ze
      skutkiem doręczenia :) .Ale chyba jednak przydałby się Tobie pełnomocnik z
      prawdziwego zdarzenia. O ile zamierzasz kiedyś wrócić do kraju....
      • Gość: gosc do MAHO IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.07.08, 08:37
        A moze bys sie tak wymeldował i zgłosił wyjazd za granice? Podał ewentualny
        adres pobytu. Nie jednokrotnie jest tak, ze sąd żąda od Powoda udokumentowania,
        ze pozwany jest zameldowany lub posiada siedzibe pod adresem wskazanym w pozwie-
        ten z kolei musi wystapic do MWSiA - ewidencji Ludnosci aby udokumentowac gdzie
        jestes zameldowany- jeżeli jasno bedzie napisane ze nie posiadasz stałego
        miejsca zameldowania co za tym idzie nie dopełniłeś obowiązku meldunkowego
        wówczas wierzyciel bedzie musiał wystapic o ustanowienie kuratora ds doręczeń
        dla osoby nieznanej z miejsca pobytu - proces dośc długotrwały - pytanie czy dla
        kilku jak piszesz Prefabrykowanych faktur - warto sie w to wszytsko bawić? Z ta
        prefabrykacja cos jest nie tak - jestes pewien ze bezpodstawnie wystawiaja te
        faktury? Moze podpisales jakaś długoterminowa umowe i zapomnaiałes o niej - albo
        Tylko twoim zdaniem sa niesłuszne. Z DRUGIEJ STRONY SKORO DOBRZE CI IDZIE ZA
        GRANICA TO ZAPłAC WSZYSTKIE ZALEGłOSCI - USTAL JAKIE JESZCZE FV ZAMIERZAJA CI
        WYSTAWIC I SKAD ONE WYNIKAJA - I PO SPRAWIE.

chyba ZE JEST TO MILION ZłOTYCH WIEC TRZEBA POWALCZYC
        • Gość: gosc Re: do MAHO - JUZ WIEM IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.07.08, 08:45
          sorki NIEDOCZYTANE - kilkaset złoty ? człowieku zapłac to i z bańki bedziesz
          miał. A z ta prefabrykacja - to nie jest tak łatwo - na wszytsko trzeba mieć
          podkładkę - inaczej chaos w naszej gospodarce by sie straszny zrobił gdyby
          wszyscy tak prefabrykowali FV wystawiane osobom przebywającym za granica.

A jeszcze jedno na poczcie mozna zrobić przekierowanie korespondencji np na
          sasiada, który bedzie Cie informował o nadchodzacej poczcie, mozesz sasiada
          ustanowic pełnomocnikiem (dla pewnosci pełnomocnictwo notarialne) w skrzynce
          sasiad znajdzie awizo uda sie na poczte i odbierze twoja korespondencje - itd
          itd....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka