ewe1lub
06.08.08, 22:42
W wrześniu 2007 roku między innymi zakupiłam w sklepie kabinę prysznicową renomowanej marki. Kabina pochodziła z ekspozycji o czym przekonałam się dopiero po dostawie i brakowało w zestawie uszczelki oraz kołków mocujących, które to elementy sprzedawca zobowiązał się dostarczyć. Po dwóch miesiącach ekipa montażowa odkryła brak instrukcji montażu, mimo to podjęła się założenia kabiny, którą w późniejszym terminie pod nadzorem niezależnego fachowcy matowała ponownie ponieważ przeciekała co ma miejsce nadal. Za montaż zwrócono nam pieniądze. Zwróciłam się do sprzedawcy z prośbą o wezwanie serwisu producenta, w odpowiedzi otrzymałam esms`em nie aktualny numer telefonu. Po tych perypetiach odwiedziłam stronę internetową producenta i dowiedziałam się iż dany sklep nie widnieje na ich liście dystrybutorów, a po przejrzeniu instrukcji montażu, że dostarczone nam brakujące wcześniej elementy są niewłaściwe. Polityka firmy nie pozwala również na reklamację indywidualnego klienta, wszystkie reklamacje są uwzględniane za pośrednictwem sprzedawcy jak również zamówienia ewentualnie właściwych elementów. Mogła bym zamówić prywatnie serwis jednak z cennika wynika, iż przekroczyło by to wartość produktu ze względu na odległość (430km *0,85zł. za kilometr w dwie strony plus prawidłowy montaż). Po kolejnej wizycie w punkcie sprzedaży dowiedziałam się,że osoba odpowiedzialna za tą transakcje jest na urlopie, szefowa niedostępna a sklep nie posiada innych produktów danego producenta. Na pytanie z kąt pochodzi nieszczęsna kabina otrzymałam odpowiedź: "mamy pośredników".
Jakie są szanse prawne zwrotu danego produktu lub jego prawidłowego montażu nie ponosząc dodatkowych kosztów. Jako dowód zakupu posiadam jedynie fakturę, gdyż gwarancja podzieliła los instrukcji montażu. Dodam jeszcze, że w tym salonie dokonaliśmy zakupów na kwotę ok. 34tys. zł. i każdy inny produkt posiadał karty gwarancyjne, oryginalne opakowania, oraz instrukcje. Dlatego też nie mieliśmy podstaw podejżewać nie uczciwości sprzedawcy.
Proszę o radę aby moja kabina nie stała się najdroższą na świecie w swej klasie.