Dodaj do ulubionych

Co słychać?

29.11.08, 09:37
Znamy się wprawdzie krótko,ale martwi mnie milczenie.Czy wszystko w porządku?Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • irenaki Re: Co słychać? 29.11.08, 18:49
      Witam, witam. Wszystko OK . Siedze od rana do wieczora z szydełkiem . Musze
      zrobić 40 bombek, Nie wiem czy zdążę i oczka mi wysiadają. Zajrzyj na mój blog
      naszydelku.blogspot.com/. Pozdrawiam serdecznie Irena
      • xy.5 Re: Co słychać? 01.12.08, 01:03
        Cieszę się,że w porządku.A robotki,wszystkie bez wyjątku przepiękne.
        Szczególnie za serce mnie ujęły aniołki,bukiet i kartka dla cioci.
        Zdolniara jesteś,powinnaś sprzedawać,albo oprócz tego pokazywać na wystawach.
        • irenaki Re: Co słychać? 01.12.08, 12:31
          Dzięki za miłe słowa. Próbowałam coś sprzedać ale Chiny mnie pobiły. Pozdrawiam
    • chris.w5 Re: Co słychać? 16.11.22, 15:58
      poprzedni wątek przepełniony, ciąg dalszy w tym
      • chris.w5 Re: Co słychać? 16.11.22, 16:26
        przeglądarka Firefox zainstalowała dzisiaj najnowszą wersję 107. Nowości z których nie korzystam, lub korzystam nie wiedząc o tym.
        Firefoxem posługuję się od wielu lat, jestem zadowolony, poprzednio korzystałem z Internet Explorer
        • chris.w5 Re: Co słychać? 16.11.22, 17:36
          notabene, sporadycznie używam Microsoft Edge
        • chris.w5 Re: Co słychać? 17.11.22, 03:24
          > przeglądarka Firefox zainstalowała dzisiaj najnowszą wersję

laptop spisuje się teraz lepiej. Poprzednio czasami miał jak gdyby 'czkawkę', podczas klikania myszą czasami przeskakiwał tekst, lub wybrana strona. Myślałem, że to wina myszy i już nosiłem się z zamiarem kupna nowej.
          Teraz tego nie ma, laptop chodzi picobello
          • maria88 Re: Co słychać? 17.11.22, 20:38
            Wracam do forum bo ciekawie piszesz.
            Trochę byłam wkurzona , ale już mi przeszło.

Identycznie miałam ze swoim laptopem, po ostatniej aktualizacji Firefoksa wszystko jest okey.
            • chris.w5 Re: Co słychać? 17.11.22, 22:37
              maria88 napisała:
              > Wracam do forum

Willkommen im Club!
              • chris.w5 Re: Co słychać? 18.11.22, 00:36
                statystycznie w 2021 w Niemczech najwięcej wypadków drogowych wydarzyło się w piątek i we wtorek.
                Najmniej w niedziele i w soboty.

moje długie jazdy autem będę chyba teraz robił w soboty, bo często łączę je z zakupami w markecie.
                Przekonałem się już, że w soboty ruch na ulicach jest mniejszy niż w tygodniu
                • maria88 Re: Co słychać? 18.11.22, 09:57
                  A czy w marketach tez jest mniej ludzi niż w dniach powszednich?
                  Ludzie wolą chyba, jak nie muszą nie korzystać z samochodów, robiąc zakupy w pobliżu.
                  Ponadto znaczna część pracujących mieszka poza centrami dużych miast i poza nimi.
                  Będąc w W-wie zaobserwowałam,że największy ruch jest w piątek. Trudno wyjechać z
                  z W-wy przed południem a po południu to bardzo.
                  • chris.w5 Re: Co słychać? 18.11.22, 16:03
                    maria, w markecie, którego jestem od jakiegoś czasu stałym klientem, nie zauważyłem. Mniej więcej ilość klientów jest taka sama
                    • maria88 Re: Co słychać? 18.11.22, 19:42
                      chris, czy odbierasz polskie stacje w tv Polonię, TVN ?
                      • chris.w5 Re: Co słychać? 18.11.22, 19:54
                        maria, mogę oglądać w laptopie, ale jak wcześniej już wspomniałem, nie oglądam TV, chyba, że coś wyjątkowego.
                        Będę oglądał mecze z Kataru, w niedzielę inauguracja
                        • maria88 Re: Co słychać? 18.11.22, 20:48
                          Właśnie przed chwilka obejrzałam jak w tym Katarze jest baśniowo.
                          Szczęśliwi są Ci, co mogą to zobaczyć na własne oczy.
                          Tez będę oglądać mecze.
                          Ile km pokonasz w jutrzejszej trasie, bo piszesz ,że daleko.
                          Powodzenia.

Jutro u mnie już -5 więc mrozik .
                          • chris.w5 Re: Co słychać? 18.11.22, 22:09
                            maria, moja trasa długiej jazdy autem to około 20 do 25km.
                            U mnie teraz -4°
                            • maria88 Re: Co słychać? 21.11.22, 10:53
                              Jakie wrażenia z meczu w Katarze?

Otwarcie ciekawe, bo kraj ciekawy kulturowo.
                              Mecz na tym poziomie to masakra.
                              Z tego co wiem Katar nie ma tradycji gry w piłkę nożną
                              i brak tam dotychczas większego zainteresowania tym sportem.

Kolejny mecz z Polską to chyba dzisiaj, musze sprawdzić.
                              Polska z Meksykiem, jak pamiętam.
                              Chyba będzie duźo ciekawszy.

chris, podczas oglądania meczu nie pal dużo papierosów
                              i nie denerwuj się bardzo.
                              Dlaczego? - mój sp.tata w r.1982 po oglądaniu meczu Polska-ZSRR
                              dostał wylewu i zmarł. Był namiętnym palaczem.
                              • chris.w5 Re: Co słychać? 21.11.22, 13:36
                                maria, mecz obejrzałem, gra Ekwadorczyków podobała się mi,

kolejny mecz Polski z Meksykiem jutro o 17:00,

rano zmierzyłem ciśnienie, 122/71

Teraz zrobię spacer do banku opłacić przekazy i po wyciągi z konta
                                • maria88 Re: Co słychać? 21.11.22, 16:48
                                  Nie znam się za bardzo na wynikach., chyba masz dobre.

Tez zrobiłam półgodzinny marsz po świeżym powietrzu
                                  i po domowym obiadku /szpinak,jajko sadzone, ziemniaki/ przysiadam,
                                  aby poczytać co się dzieje w świecie.
                                  • maria88 Re: Co słychać? 21.11.22, 17:05
                                    Dopisuję.
                                    Wychodząc zakupiłam jogurt grecki i ogórka będę robiła sos tziziki.
                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 21.11.22, 17:37
                                    maria88 napisała:
                                    > Nie znam się za bardzo na wynikach., chyba masz dobre

chyba? według mojej domowej lekarki są super (jak dotychczas)
                                    • maria88 Re: Co słychać? 21.11.22, 18:25
                                      Na spacerze zajrzałam do sklepu gdzie jest dobra wędlina
                                      z prywatnej masarni żeby zorientować się w cenach.
                                      No co, ceny wędlin kształtują się powyżej 40zł/kg !!!
                                      Będą udane zakupy, bo nie będzie tłoku.
                                      • maria88 Re: Co słychać? 22.11.22, 10:07
                                        chris jesteś napewno lepszym znawcą drużyn piłkarskich niż ja.
                                        Proszę napisz mi czy drużyna Meksyku jest w stanie nas pokonać.?
                                        Czy to silni przeciwnicy?
                                        • chris.w5 Re: Co słychać? 22.11.22, 14:10
                                          maria88 napisała:
                                          > czy drużyna Meksyku jest w stanie nas pokonać.?

wszystko jest możliwe, jak mówił Górski 'Piłka jest okrągła, a bramki są dwie'
                                          Jak już wspomniałem, jestem kibicem od wielkich wydarzeń, na co dzień nie śledzę.

Zobaczymy po 17:00
                                          • maria88 Re: Co słychać? 22.11.22, 15:43
                                            Trochę się dzisiaj wkurzyłam ,szukając w necie info. czy na terenie
                                            mojej miejscowości organizowane są kursy komputerowe dla seniorów
                                            bo jestem samoukiem
                                            Chciałabym więcej umieć niż umiem., ale niestety nie.
                                            W większych miastach, gdzie wydaje mi się trudniej coś zorganizować takie kursy są
                                            i to nawet bezpłatne.
                                            Wykonałam kilka telefonów i tez nikt nic nie wie.
                                            Natomiast jest pełno ofert wysoko płatnych przez firmy szkoleniowe.
                                            • chris.w5 Re: Co słychać? 22.11.22, 18:04
                                              maria88 napisała:
                                              > jestem samoukiem Chciałabym więcej umieć

też jestem samoukiem, uczę się metodą prób i błędów i korzystam z podpowiedzi na forach.

Mecz oglądam w telewizji niemieckiej ZDF, polska TVP powiadomiła mnie, że jest 'Problem z siecią'.
                                              Meksykanie grają ofensywniej
                                              • maria88 Re: Co słychać? 22.11.22, 19:52
                                                Jak Ci się podobał mecz? Był pasjonujący.Takie lubię oglądać.

Moim zdaniem Meksykanie byli silniejsi fizycznie i technicznie lepsi.
                                                Bramkarza mieli super.

Polacy też grali nie źle, ale nie bardzo umieli utrzymać piłkę.
                                                Szkoda mi Lewandowskiego, widać było jego zmęczenie
                                                odpowiedzialnością i pechowymi strzałami.
                                                • chris.w5 Re: Co słychać? 22.11.22, 20:54
                                                  maria88 napisała:
                                                  > Jak Ci się podobał mecz?

szkoda, mogło być lepiej
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 23.11.22, 18:21
                                                    Chyba będę smażyć placki ziemniaczane .Zmykam do kuchni.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 23.11.22, 18:40
                                                    maria88 napisała:
                                                    > będę smażyć placki ziemniaczane

wieczność nie jadłem
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 23.11.22, 20:25
                                                    To takie proste do wykonania. Już nawet podjadłam z jogurtem
                                                    bo unikam śmietany i 3 zostały. Gdybyś był w zasięgu ręki
                                                    to bym poczęstowała a tak zostaną na jutro do tazdziki.

• maria88 Re: Co słychać? 30.11.22, 21:33
                                                    Koniec zabawy.Przegrywamy i przegramy. Oni są lepsi.
                                                    Dobranoc.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 30.11.22, 22:00
                                                    maria, nie widziałem, polska telewizja nie chciała mi pokazać, niemiecka nie transmitowała
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 01.12.22, 09:44
                                                    Oszczedziłes trochę nerwów. Argentyńczycy lepiej podawali sobie piłkę.
                                                    Kierowali grą. Zobaczymy co będzie dalej, bo nie wszystko stracone.
                                                    Kiedy ? - nie wiem. Najlepszym był Szczęsny, wspaniale bronił bramki.

• chris.w5 Re: Co słychać? 01.12.22, 13:49
                                                    maria, następny mecz Polaków z Francją w niedzielę o 16:00. Będę oglądał, niemiecka telewizja transmituje.
                                                    Dziś emocje przede mną, Niemcy grają z Kostaryką
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 01.12.22, 18:42
                                                    Kiedyś oglądałam grę Niemców, to była dobra drużyna.

Niech sobie wygrają, ale nie lubię tego narodu.
                                                    Wszystko mnie u nich raz, bo wiele krzywd doznała moja rodzina.
                                                    Ale to nie ten temat na dzisiaj.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 01.12.22, 22:05
                                                    Niemcy wygrali z Kostaryką 4:2. Pomimo zwycięstwa nie zakwalifikowali się do następnej rundy turnieju.
                                                    Auf Wiedersehen, jadą do domu
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 02.12.22, 12:09
                                                    Oglądałam dorywczo.
                                                    Coraz mniej podobają mi się rozgrywki w piłke nożną
                                                    bo dużo ostrych, chamskich zagrań.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 03.12.22, 17:00
                                                    Odwiedziłam Jarmark Bożonarodzeniowy na starówce.
                                                    Obejrzałam jakie są teraz dekoracje i stroiki światęczne.
                                                    Kupiłam tylko dobrej jakości miód leśny.
                                                    Postanowiłam ograniczać słodkości w postaci cukru do herbaty, kawy
                                                    a tylko dodawać niewielką ilość miodu.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 03.12.22, 18:50
                                                    podglądam czasami bociany z Höchstadt. Zostały na zimę, teraz tam odczuwalna temperatura -1°
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 03.12.22, 19:02
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Kupiłam tylko dobrej jakości miód leśny.
                                                    > Postanowiłam ograniczać słodkości

od ponad 45-lat piję codziennie rano na czczo wodę z miodem i octem jabłkowym.
                                                    Ze słodkości zrezygnowałem, żadne ciastka, czekolada czy cukierki, ale kawę piję z cukrem, bez nie smakuje
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 03.12.22, 21:52
                                                    Ja tez od pewnego czasu niewiele dodaję cukru do herbaty a kawę właśnie
                                                    słodzę niewielka ilością miodu lub wcale. Dotychczas nie musiałam tak bardzo dbać o zdrowie i linię
                                                    bo nie miałam z tym problemu. Zawsze byłam i jestem w ruchu a teraz trochę mniej
                                                    po odejściu psiny i nie chce nabierać niepotrzebnego ciałka.
                                                    Kiedyś słodycze dla mnie mogły nie istnieć a teraz lubię ale ograniczam podjadanie.
                                                    Lubię owoce a one mają tez go duzo i jak tu wybierać.?
                                                    Nie piję rano miodu z octem.Czytałam o tym,że zdrowe.
                                                    Nie wszystko co pomaga innym, ma pomóc mnie.
                                                    Czasem piję nie za mocną herbatkę a potem jem śniadanie
                                                    na co mam ochotę, podobnie jak w okresie kiedy pracowałam.
                                                    Przepraszam, że się tak rozpisałam.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 03.12.22, 22:01
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Przepraszam, że się tak rozpisałam

nie przepraszaj, pisz
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 11.12.22, 09:59
                                                    Dzisiaj nasypało po kolana białego puchu i dalej sypie.
                                                    Jeżdżą maszyny i odśnieżają chodniczki na osiedlu.
                                                    Tylko -1. tylko słoneczka nie ma.
                                                    Swiat w tej bieli jest piękny, świąteczny.
                                                    Gdyby nie przykra rzeczywistość. inflacja, pandemia etc
                                                    to można byłoby mieć jeszcze jakieś plany na lepsze zycie a tak....
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 11.12.22, 14:52
                                                    Może teraz mniej ale dalej sypie.Mają być w kolejnych dniach mrozy
                                                    więc chyba śnieg się kilka dni utrzyma.
                                                    Podają o zagrożeniach na drogach.

Juz jestem po szybkim obiadku.
                                                    Gulasz z szynki wczoraj gotowany+pyzy z zamrazarki+surówka z kiszonej własnoręcznie
                                                    kapustki.
                                                    Wieczorem chyba namoczę grzybki suszone na uszka i jutro lub pojutrze ulepię i zamrożę.
                                                    Nie uznaje tych wyrobów sklepowych. Jak sama zrobię to wiem co jem.

Chris czy Ty pracowałeś kiedyś w charakterze nauczyciela, wykładowcy
                                                    Jeśli nie, to w jakim dziale gospodarki narodowej?

• chris.w5 Re: Co słychać? 11.12.22, 17:35
                                                    maria, ostatnio pracowałem w przemyśle elektrotechnicznym, notabene w światowym koncernie
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 11.12.22, 18:26
                                                    Więc masz umysł do przedmiotów ścisłych.
                                                    Zazdroszczę. Ja zawsze wolałam przedmioty humanistyczne
                                                    To zgadza się z tym nawet jak piszesz tj. w sposób ścisły i konkretny.
                                                    I na pewno jeszcze jesteś Lew i byłeś osobą ząrządzajacą. Tak? Zgadłam?
                                                    A teraz na koniec jeszcze jedno pytanie. Czy lubiłeś swoją pracę?
                                                    Czy odchodząc było Ci żal, że będziesz emerytem?
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 11.12.22, 19:00
                                                    maria, lwem nie jestem, zarządzającym nie byłem.
                                                    Tak szczerze mówiąc, to mojej pracy nie lubiłem, nie jest mi jej żal. Przepracowałem do pełnej emerytury 65lat, chociaż miałem propozycję, żeby pracować dłużej na półetatu.
                                                    Moja szefowa powiedziała wówczas 'Co my teraz bez pana zrobimy'
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 11.12.22, 19:20
                                                    Miałabym na pewno jeszcze kilka pytań, ale już nie będę
                                                    taka dociekliwa, tym bardziej,że piszemy na forum.

Na pewno miałeś i masz ciekawe życie.
                                                    Dbasz o swoje zdrowie i to teraz najważniejsze.
                                                    Czy już zrobiłeś przedświąteczne porządki w chatce
                                                    i oczekujesz gości?
                                                    Ja nie wyrabiam się ale i nie przejmuję się tym za bardzo.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 11.12.22, 21:11
                                                    maria, życie - sporo podróżowałem, teraz już nie. Moja partnerka jest poważnie chora, na samotne podróże nie mam ochoty.
                                                    Wyjątkowych porządków na święta nie robię, gości nie oczekuję
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 11.12.22, 21:53
                                                    No to Ci współczuję. Dbając o swoje zdrowie równocześnie dbasz o życie i zdrowie jej
                                                    gdy jesteście pod wspólnym dachem.
                                                    Wiem jak to jest, gdy osoba bliska jest poważnie chora .
                                                    Trzeba zawsze mieć nadzieję,że słoneczko jeszcze zaświeci, czego życzę.

• maria88 Re: Co słychać? 12.12.22, 20:17
                                                    Przed chwilą skończyłam na zakończenie dnia mycie lodówki.
                                                    i jej elementów wyjmowanych,, które musiałam też powycierać.
                                                    Woda u nas ma dużo wapna i zostają plamy jak się nie wytrze .
                                                    Zywność jeszcze na balkonie i chyba zostanie do rana /jest mroźnie/
                                                    a w tym czasie lodówka przeschnie.
                                                    Uf.... idę zaraz na herbatkę.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 12.12.22, 20:48
                                                    Dużo napisałam co słychać i co mi się nie podoba i wszystko skasowałam.
                                                    Bo pisanie i tak nic nie zmieni.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 13.12.22, 04:02
                                                    nie odleciał, został na zimę. Gniazdo zaśnieżone, temperatura -11°, Höchstadt an der Aisch, Bayern
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 13.12.22, 08:05
                                                    Dlaczego nikt mu nie pomoże? To straszne.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 13.12.22, 15:25
                                                    maria, >Bociany łęgowe z Höchstadt na starym ratuszu to, tak zwane 'bociany zimowe'. Bociany te nie biorą już udziału w migracji ptaków na zimowiska południowe. W ojczystym gnieździe hodowlanym pozostają przez cały rok. Ich potomstwo z kolei nie wykazuje takiego zachowania i jak dotąd wszystkie brały udział w migracji pod koniec sierpnia każdego roku<

mają bardzo dobrą opiekę ze strony wielu organizacji miasta
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 17.12.22, 16:01
                                                    Czy czytałeś, że pękło w Berlinie największe na świecie akwarium.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 17.12.22, 16:52
                                                    maria, wiem, wiem
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 17.12.22, 21:55
                                                    Czy u Ciebie niedziele w marketach są pracujące , czy wolne?
                                                    Wg mnie to głupota,że nie mogę zrobić zakupów kiedy mam ochotę.\,
                                                    zwłaszcza w okresie przedświątecznym.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 17.12.22, 22:31
                                                    maria, nawet nie wiedziałem, nie kupuję w niedziele. Musiałem zerknąć do internetu.
                                                    Tak, niektóre markety są w niedziele otwarte, ale nie wszystkie
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 18.12.22, 15:03
                                                    Ogladamy mecz o 16tej? Napewno będzie emocjonujący.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 18.12.22, 15:16
                                                    maria, oczywiście, ostatnie emocje mistrzostw. Czy dotychczasowy mistrz świata pozostanie nadal mistrzem?
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 18.12.22, 15:40
                                                    w modemie wi-fi mojego laptopa włączyła się funkcja 'Power', komputer jest teraz jeszcze szybszy
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 18.12.22, 15:49
                                                    Mam Pada Lenowo działa super . Sam się tez aktualizuje.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 18.12.22, 19:03
                                                    totalnie emocjonujący finał, Argentyńczycy wygrali zasłużenie, byli lepsi, są nowym mistrzem świata
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 19.12.22, 18:06
                                                    Połowę lokalnych wiadomości dotyczy Ukrainy. Co Polska wysłała, co ma zamiar wysłać.
                                                    Ile czego oni potrzebują z okazji Swiąt i nie tylko etc. Nie mogę juz tego słuchać i wyłączam tv.
                                                    Nie mniej w głowie zostaje to co usłyszę i nie przestaję myślęć o tym,że nie nadchodzi koniec
                                                    tego w co Polska się wplątała.Chcę spokojnie dożywać bez stresów, ze strachem o jutro.

• maria88 Re: Co słychać? 19.12.22, 18:07
                                                    Ojej .Zrobiła sie jakas przerwa. Jak umiesz to popraw.Przepraszam.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 20.12.22, 12:16
                                                    Słonko wyszło i snieg topnieje. Chyba ślizgawica ale ściezki posypane.
                                                    Temp.+4 zamierzam wyjść ale boje sie,żeby nie upaść.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 20.12.22, 15:30
                                                    Jednak pozostałam bo bardzo niebezpiecznie, ślisko. Może jutro będzie lepiej.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 20.12.22, 17:44
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Zrobiła sie jakas przerwa

gdy napiszesz swój tekst musisz nie zapomnieć przed wysłaniem cofnąć kreskę kursora na koniec ostatniego wyrazu tekstu. Czasami zdarza się mi też, że zapomnę.

Nie mam możliwości poprawić, może zrobić to moderatorka, ale chyba tylko przez usunięcie wpisu, a moderatorka od długiego czasu na forum nie zagląda i nie reaguje na zgłoszone (przeze mnie) uwagi
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 22.12.22, 13:41
                                                    wczoraj był najkrótszy dzień w roku, od dzisiaj dni będą coraz dłuższe. U mnie dzisiaj trwa 7godzin i 40minut
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 22.12.22, 20:52
                                                    Ojejku, przed chwila wyczytałam że cały Berlin choruje na grupę łącznie z niemowlętami.
                                                    Chris kup sobie lek homeopatyczny Oscillococcinum p.grypowy bez ubocznych działań.
                                                    firmy BOIRON
                                                    Jest super.Kiedyś wypraktykowałam na sobie. Ostatnio tez mam go w domu awaryjnie.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 22.12.22, 20:55
                                                    www.boiron.pl/nasze-produkty/leki-zlozone/oscillococcinum
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 22.12.22, 21:16
                                                    maria88 napisała:
                                                    > cały Berlin choruje na grupę

nie cały, nie choruję, wiadomość chyba z polskiej prasy, jak zwykle przesadzili.
                                                    Tego leku nie kupię, nie ma potrzeby, nie będę faszerował się na wyrost
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 23.12.22, 00:44
                                                    maria, a'propos, dziękuję za troskę i dobre chęci
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 24.12.22, 16:27
                                                    niejaka międzynarodowa fundacja 'The Way to Happiness' z Glendale (w Kalifornii) w USA przysłała mi 74-stronnicową książeczkę zatytułowaną 'Droga do bycia szczęśliwym'.

Zerknąłem w internecie co to za jedni? To Scientology, próbują werbować. Dziękuję, nie skorzystam
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 26.12.22, 18:46
                                                    Tv1 zacznie nadawać w odcinkach telelenowelę Korona Królów- Jagiellonowie.
                                                    Lubie programy historyczne więc obejrzę. Dzisiaj 20.20.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 27.12.22, 16:09
                                                    Już jesteśmy po Swiętach. Teraz na nowo sprzątanie i opróżnianie lodówki
                                                    bacząc co by się jedzonka nie zepsuły.
                                                    Zgodnie z tym na obiadek wyciągnęłam śledziki marnowane z warzywami papryką,cebulką etc.
                                                    dodałam troszkę śmietany. Ponadto odsmażyłam w plastrach wczorajsze kartofelki
                                                    i było super jedzonko.. Jako deser były owoce suszone z kompotem.
                                                    Był tez krótki spacer bo wiało.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 29.12.22, 20:17
                                                    Dzisiaj odwiedziłam fachmena i zreperowaną mam komórkę.Wiało silnym wiatrem
                                                    więc w drodze powrotnej zaliczyłam tylko 1 sklep,żeby szybciej być w domu.
                                                    Firma przysłała mi życzenia i bony towarowe na 100zł /kpiny/. Tak robi od
                                                    ponad 20 lat. Kupiłam wieszaki/ niemieckie / do spódnic i spodni , na które
                                                    nie mogłam trafić.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 31.12.22, 15:02
                                                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29307832,watykan-jak-wygladaja-uroczystosci-pogrzebowe-papiezy-trzy.html#e=RelArtLink(3)

Dzisiaj rano zmarł papież Benedykt.
                                                    Niech Aniołowie prowadza Go do Raju...
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 05.01.23, 15:44
                                                    A dzisiaj odbył się Jego pogrzeb, nawet nie myślałam,że będzie taki uroczysty, bo ostatnio nie wiele
                                                    o Nim słyszałam.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 05.01.23, 19:24
                                                    maria88 napisała:
                                                    > dzisiaj odbył się Jego pogrzeb

życzeniem pierwszego niemieckiego papieża Benedikta XVI. było, aby został pochowany obok grobu polskiego papieża Jana Pawla II.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 06.01.23, 12:28
                                                    Pochowany został w krypcie gdzie był pochowany papież Polak, bo trumna
                                                    papieża Jana Pawła II zostało przeniesione do kaplicy św. Śebastiana
                                                    i obłożona białym marmurem po ogłoszeniu, że jest świętym.
                                                    Byli obydwaj przyjaciółmi.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 09.01.23, 18:48
                                                    Zdrowie mi wczoraj wysiadło, ale dzisiaj na razie okey.
                                                    Chyba to skoki pogodowe.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 09.01.23, 20:08
                                                    maria, kuruj się zdrowo! Oby tylko te skoki i uważaj na siebie.
                                                    W moim mieście od wczoraj 1057 nowe infekcje wirusem, atakują mutacje wirusa. Co dobre, w mojej dzielnicy najmniej infekcji spośród dzielnic miasta
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 09.01.23, 22:10
                                                    Dziękuję.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 10.01.23, 15:20
                                                    Wreszcie chciałabym napisać że jest słonko i śnieg jak przystało na zimową aurę
                                                    a tu pada, pochmurnie i +5.
                                                    Wstałam pózno bo połamało mi kosteczki. Wzięłam Apap i funkcjonuję.
                                                    Zdrówka i dobrego dnia życzę.
                                                    Acha. Rozmawiałam z firmą w sprawie zainstalowania sterowników drukarki bo mi jej strasznie brakuje.
                                                    Jutro będe miała odpowiedź czy się uda, czy muszę myślec o nowej.

• chris.w5 Re: Co słychać? 10.01.23, 15:43
                                                    maria, na wątpliwe pocieszenie, u mnie teraz pochmurnie i 8°, życzenia odwzajemniam
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 11.01.23, 20:25
                                                    W tv1 zaraz leci serial Korona Królów Jagiellonów.
                                                    Ponieważ lubię seriale historyczne więc idę zobaczyć.
                                                    Spokojnej nocki życzę.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 13.01.23, 15:49
                                                    Piątek i trzynasty, jeszcze się nie skończył, ale nie narzekam.
                                                    Wszystko idzie zgodnie z planem. Przyjęłam księdza z kolędą.
                                                    Zrobiłam udane zakupy w Lidlu i już jestem po obiadku, odpoczywam.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 13.01.23, 19:21
                                                    Wolna Partia Demokratyczna przysłała mi dzisiaj list namawiający do głosowania na nich w zbliżających się (12 lutego) wyborach do senatu miasta.
                                                    Obiecują, jak to wiele rzeczy w mieście poprawi się, gdyby oni rządzili.

Notabene, niedawno wyszło na jaw, że szef tej partii zaplątał się w aferę finansową
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 16.01.23, 19:54
                                                    Gina -Lollobrigida znana włoska gwiazda filmowa odeszła wieku 95 lat.
                                                    Piękna kobieta i dobra aktorka.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 16.01.23, 21:45
                                                    Niemieccy żołnierze będą stacjonować w moim mieście.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 18.01.23, 10:00
                                                    Czekam na informatyka od zainstalowania sterowników do drukarki
                                                    w laptopie.
                                                    Ciekawa jestem czy tym razem się uda.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 18.01.23, 16:28
                                                    Zadzwonił,że sprawa na jutro. Więc jutro znowu wyczekiwanie.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 18.01.23, 16:40
                                                    Znowu pada a jutro ma snieżyć. Kapryśna pogoda.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 21.01.23, 19:25
                                                    Microsoft koniecznie chciał dzisiaj zainstalować mi Windows 11. Miałem tylko kliknąć na 'downloaden/pobierz'.
                                                    Nie zainstalowałem, tak długo, jak jest wspomagany Windows 10 (do października 2025) pozostaję przy Windows 10
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 22.01.23, 19:19
                                                    zaglądam do krajowej prasy i co dowiaduję się? W roku wyborów parlamentarnych partia rządząca (dla utrzymania władzy?) już serwuje obiecanki, aby pozyskać wyborców. Wiążą się z obdarowywaniem pieniędzmi;
                                                    - 15-ta emerytura
                                                    - wdowia emerytura będzie wyższa
                                                    - 500+ dla psa lub kota, właściciele otrzymają dofinansowania

szkoda, że u mnie tego nie ma, fundnąłbym sobie kota
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 24.01.23, 13:29
                                                    DLa psa i kota nie ma emeryt żadnych dodatków, chociaz teraz koszty utrzymania są ogromne
                                                    gdy dochodzie leczenie zwierzątka.
                                                    Chris zwierzątka powinno się brać tylko do 60tego roku życia własciciela
                                                    Kotek lub piesek żyje średnio 15 lat. Jak wcześniej odejdzie to stres dla
                                                    właściela ogromny a jak pierwszy odejdzie właściciel to zwierzątku
                                                    trzeba zapewniać dobre rodzinne miejsce a nie schronisko.
                                                    Dzisiaj juz zaliczyłam wizytę u rodzinnej.Dała mi skierowanie do
                                                    laboratorium na coroczne ogólne badania m standartowe.
                                                    Strasznie nie lubię wyczekiwania na wyniki.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 24.01.23, 15:48
                                                    maria88 napisała:
                                                    > DLa psa i kota nie ma emeryt żadnych dodatków

Masz psa lub kota? Możesz otrzymać nawet 500 zł dofinansowania
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 24.01.23, 18:25
                                                    > fundnąłbym sobie kota

jednak zrezygnowałbym bo, to tylko na kastrację lub czipowanie
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 25.01.23, 20:11
                                                    Nie wiem czy oglądasz serial Korona Królów Jagiellonnowie .Leci teraz w tv1.
                                                    Aktorka jak przed chwila przeczytałam pochodzi z Kresów Polskich z Hrubieszowa.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 25.01.23, 20:25
                                                    maria, nie oglądam tv, czasami to, co mnie interesuje
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 26.01.23, 13:09
                                                    portal Check24 przypomina mi, że do końca stycznia mogę zmienić kasę chorych.
                                                    Porównując na tym portalu można być może znaleźć tańszą? ale różnice w opłatach często nie są duże.

Jestem od ponad 20-lat w dobrej kasie chorych z dobrymi świadczeniami i nawet gdyby okazało się, iż inne są tańsze, nie zmieniam
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 26.01.23, 16:27
                                                    Masz dobrze. U nas całe życie płaciłam składki do jednego wora a teraz to muszę leczyć się
                                                    prywatnie bo mogłabym nie doczekac się wizyty na NFZ
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 28.01.23, 19:30
                                                    Dzisiaj o 20-tej w tv2 polscy amatorzy seniorzy biorą udział w konkursie śpiewaczym.
                                                    Dzisiaj finał. Zaraz zmykam zobaczyć.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 28.01.23, 22:13
                                                    Fina l to nie był ale z przyjemnościa obejrzałam.
                                                    Jeden z seniorów miał 88 lat i całkiem przyzwoicie spiewał.
                                                    Geny czynią wiele.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 31.01.23, 12:20
                                                    > zaglądam do krajowej prasy i co dowiaduję się? W roku wyborów parlamentarnych
                                                    > partia rządząca (dla utrzymania władzy?) już serwuje obiecanki, aby pozyskać wyborców

następna kiełbasa przedwyborcza, 300 plus dla wdów,
                                                    przekupowanie wyborców
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 31.01.23, 18:27
                                                    Skoro państwo nie wie co zrobić z pieniędzmi to
                                                    może dać emerytkom które samotnie latami
                                                    wychowywały dzieci i pracowały
                                                    za mikro wynagrodzenie aby mieć więcej dla nich czasu
                                                    a teraz mają ubogie emeryturki.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 31.01.23, 19:35
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Skoro państwo nie wie co zrobić z pieniędzmi

hm, akurat nie wie przed wyborami, wcześniej wiedzieli

Maria, to jest polityka, a polityka to jest jedno gówno
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 01.02.23, 16:50
                                                    Chris ja to tez tak rozumiem.
                                                    Nie ma grabi żeby grabiły od siebie.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 03.02.23, 19:41
                                                    U mnie w lokalnych informacjach podali że rolnicy polscy protestują
                                                    na przygranicznym przejściu w Dorohusku przeciwko wwożenia do Polski zboża
                                                    z tego względu,że ceny spadają i oni są stratni .
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 03.02.23, 19:42
                                                    Nie dodałam,że chodzi oczywiscie o zboże z Ukrainy.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 06.02.23, 17:07
                                                    Wielka tragedia w Turcji. Tylko można współczuć ludziom, gdy stąd ni z owąd giną lub nie maja dachu nad głową. Ponadto zniszczone zostały zabytki kultury.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 28.02.23, 22:32
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Skoro państwo nie wie co zrobić z pieniędzmi

faktycznie nie wie, dzisiejsza wiadomość 'a w PiS zdziwienie, że faktycznie miliony złotych poszły na projekt dotyczący m.in. hodowania robaków w celach spożywczych. W PiS mówią: Nie, to są jaja'

no to smacznego
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 03.03.23, 15:34
                                                    dzisiejsza wiadomość, cebula drożeje na potęgę, rekord dotąd nienotowany

czy u mnie też? nawet nie wiem, właściwie to nie kupuję cebuli, kupuję czosnek,

żeby dowiedzieć się zajrzałem do internetu, też droższa, podrożała o 28%
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 04.03.23, 18:53
                                                    Cebula na ryneczku była po 6-7zł/kg a w markecie po 5.50 zł.
                                                    Kupiłam 1,5kg.bo juz mi sie kończyła. W domu wiecej nie przetrzymam
                                                    a do świat wystarczy. Bardzo lubię i jem cebulę. Jest ponadto bardzo zdrowa.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 05.03.23, 20:11
                                                    Teraz będzie tydzień zimowy, będzie padać i mrozić u mnie.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 12.03.23, 02:08
                                                    dzisiejsza wiadomość, przed wyborami, tak kupuje się sobie przyszłych potencjalnych wyborców,

>Jak poinformował premier, 'rząd PiS postanowił przygotować ustawę o specjalnym dodatku do emerytury w wysokości 300 zł dla wszystkich sołtysów, którzy przez odpowiedni czas byli tymi sołtysami'.
                                                    Dodał, ta ustawa wkrótce ujrzy światło dzienne<
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 12.03.23, 19:59
                                                    'Papież Franciszek po reportażu dot. Jana Pawła II: W tamtym czasie wszystko było tuszowane'

i powiedział prawdę, a w kraju robi się z tego wielką aferę i interpretuje jako nagonkę na kościół
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 13.03.23, 15:04
                                                    z dzisiejszego portalu Życie i styl; 'grzechy ciężkie to między innymi hejt w internecie'

rodacy, taki katolicki naród, a grzeszą w internecie często. Dobrze, że nie ma hejtu na tym forum
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 15.03.23, 15:47
                                                    Firefox zainstalował dzisiaj najnowszą wersję przeglądarki z nowymi funkcjami. Jedna z nowych funkcji, to możliwość tłumaczenia 14-nastu różnych języków. Błędy w pisowni zaznacza na czerwono do poprawienia, duże udogodnienie.

Nie muszę tłumaczenia szukać w innych portalach
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 16.03.23, 16:06
                                                    'Inflacja bazowa w Polsce jeszcze w górę. Nowy rekord. Tak wysoka nigdy nie była, wyniosła w lutym 12%, najwyższa w ponad 20-letniej historii publikacji danych'

u mnie oficjalnie 8,7%, ale to tylko teoretyczne wyliczenie. Gdy porównuję ceny przy zakupach do tych sprzed około roku, wzrost cen niektórych artykułów o 150 lub 100%, na przykład oleju, czy cukru
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 20.03.23, 17:20
                                                    dobra wiadomość dotarła dzisiaj do mnie, od lipca dostanę podwyżkę emerytury.
                                                    Wprawdzie niewielką, procentowo trochę więcej od połowy oficjalnej inflacji
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 30.03.23, 15:49
                                                    Nie umiem cieszyć się obiecankami i podwyżkami dla emerytów.
                                                    Jedna ręka daje a druga zabiera i suma sumarum nie wiele zostaje
                                                    aby rekompensować szalejąca inflację.

Wczoraj odwiedziłam fryzjerke i mam modna fryzurkę
                                                    a dzisiaj szkoliłam się na kursie komputerowym dla seniorów.
                                                    Jak szaleć to szaleć............z wydatkami.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 07.05.23, 19:27
                                                    maria88 napisała:
                                                    > dzisiaj szkoliłam się na kursie komputerowym dla seniorów

i nic nie chwalisz się co poznałaś nowego
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 07.05.23, 20:01
                                                    Chris, ja już kurs nawet skończyłam. Dowiedziałam się wielu rzeczy
                                                    Ale z zapamiętaniem to juz nie tak szybko. Mam ponotowane w zeszycie i żeby się
                                                    utrwaliło to trzeba poćwiczyć . Tematem bylo m.in. robienie fotek i przenoszenie do komputera,
                                                    zakładanie plików, pisanie w Wordzie, robienie zrzutu z ekranu itp.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 31.03.23, 16:34
                                                    portal Check24 proponuje mi zmianę konta bankowego na w online banku, który daje oprocentowanie wkładów.
                                                    Bank, w którym jestem od ponad 30-lat, oprocentowania (aktualnie) nie daje, ale filię tego banku mam niedaleko domu. Nie zmieniam, z propozycji nie skorzystam
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 06.04.23, 19:03
                                                    zainstalowany w moim laptopie uBlock Origin, blokuje wyświetlanie reklam i niepożądanych podejrzanych treści, lub ingerencji internetowych.
                                                    Niesamowite, od zainstalowania zablokował do dzisiaj prawie 3mln razy
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 14.04.23, 14:31
                                                    bocianica w gnieździe w Höchstadt wysiaduje pięć jaj. Jak oni w tym gnieździe pomieszczą się?
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 20.04.23, 18:08
                                                    > bocianica w gnieździe w Höchstadt wysiaduje pięć jaj

wysiadywanie trwa 31-32 dni, miesiąc w pozycji siedzącej, współczuję, młode przyjdą na początku maja
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 23.04.23, 23:18
                                                    kolejna rządowa kiełbasa przedwyborcza; 'Ulgi dla seniorów po 60. roku życia. Za niektóre usługi nie zapłacą nawet złotówki'
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 24.04.23, 17:51
                                                    Ostatnio to juz nie mogę nic czytać co dzieje się w kraju bo zaraz
                                                    skacze mi cisnienie. Zresztą nie tylko w Polsce w innych krajach Unii podobnie.
                                                    Mało tego zycia zostało a tu nie ma światełka, że będzie lepiej.
                                                    Inflacja rośnie i rośnie...
                                                    Rząd przygotował projekt nowego Prawa pogrzebowego .
                                                    Będa pochówki na cmentarzach po amerykańsku.
                                                    Natomiast o 12 lat nie zamierza podwyzszyc zasiłku pogrzebowego
                                                    który wynosi 4000zł.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 24.04.23, 20:18
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Będa pochówki na cmentarzach po amerykańsku

w alei, gdzie była pochowana moja żona i gdzie były groby tradycyjne, teraz są groby urnowe po amerykańsku
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 24.04.23, 20:34
                                                    Po prostu brak miejsc na pochówki.
                                                    Zydzi bardziej szanują swoich zmarłych.
                                                    Raczej odnawiają groby i cmentarze a nie likwidują.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 26.04.23, 16:21

trzy młode już wylęgły się
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 26.04.23, 18:57
                                                    Ciekawe czy wszystkie wylęgna sie, dorosną i czy da radę wyżywić.

• chris.w5 Re: Co słychać? 26.04.23, 20:22
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Ciekawe czy wszystkie wylęgna sie

możesz oglądać gniazdo w powiększeniu, kliknij w kwadracik w prawym dolnym rogu obrazu. Gdy chcesz wrócić do pierwotnej wielkości, kliknij w kwadracik powtórnie
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 27.04.23, 17:27
                                                    Co słychać?

Okropna zimnica, juz mam dośc tej pogody.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 27.04.23, 21:29

już są cztery młode
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 28.04.23, 20:18

jest pięć młodych
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 02.05.23, 15:28
                                                    https://media-video.chip.de/f6876ff40f5a74303c2b874c26eeb219bb08a0e6/d94c4194006e0bbac83fc46bb3767d58e5d1afae/POSTER_USER/v0/Die-beliebtesten-Browser_1.jpg

aktualnie najbardziej popularne przeglądarki na świecie:
                                                    Chrome 66%
                                                    Safari 11,9%
                                                    Edge 11%
                                                    Firefox 5,7%
                                                    Opera 3,1%
                                                    Internet Explorer 0,6% (źródło chip.de)

pozostaję przy Firefoxie
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 05.05.23, 17:01
                                                    > jest pięć młodych

przyjemnie popatrzeć na młode bocianki, szczególnie na powiększonym obrazie
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 05.05.23, 20:18
                                                    Dziwy w tej naturze. Skąd się bierze instynkt macierzyński u ptaków i zwierząt.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 05.05.23, 20:21
                                                    Wyłączyli już ogrzewanie. Może nocką nie będzie juz tak zimno.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 05.05.23, 23:54
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Wyłączyli już ogrzewanie

a u mnie grzeją, a za oknem teraz 13°
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 06.05.23, 10:33
                                                    Dalej zimnisko wiatrowe mimo sloneczka.Rano +3.
                                                    Nie znoszę takiej pogody.

Niedługo transmisja z koronacji króla Karola.
                                                    Myslę,że tez będziesz oglądał.
                                                    Dobrego dnia.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 06.05.23, 16:56
                                                    maria88 napisała:
                                                    > transmisja z koronacji króla Karola. Myslę,że tez będziesz oglądał

nie oglądałem
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 09.05.23, 11:08
                                                    > jest pięć młodych

już podrosły
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 09.05.23, 15:06
                                                    fachowiec firmy sieci energetycznej miasta wymienił dzisiaj mój licznik prądu.
                                                    Na nowocześniejszy, niby lepszy dokładniejszy, jednocześnie oplata za użytkowanie droższa od użytkowania starego
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 09.05.23, 18:19
                                                    Czyli na jedno wyszło.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 09.05.23, 20:59
                                                    Ja dostałam natomiast pismo z ZUS-u jak wygląda obecnie moja emerytura.
                                                    Mój dodatek pielęgnacyjny pochłoneła "składka zdrowotna", bo prawie w tej samej
                                                    wysokości.
                                                    Czy to nie skandal. Suma sumarum nie dostaje dodatku pielęgnacyjnego
                                                    bo jest od razu zabierany. A tak nawiasem czy emeryt powinien płacic taka składkę?
                                                    Czy nie wystarczająco państwo pobrało w czasie jego pracy?
                                                    Nie wspomnę o korzystaniu teraz z państwowej
                                                    słuzby zdrowia. Kolejki na miesiące a jak cos waznego to do gabinetu,szpitala prywatnie .

I jak tu żyć spokojnie będąc seniorem?
                                                  • chris.w5